Przez długi czas pogardzany i kojarzony z potrawą biednego rolnika, słodki ziemniak stał się dziś gwiazdą, goszczącą nawet na talerzach wielkich szefów kuchni. Ku uciesze naszych kubków smakowych i naszego organizmu, ponieważ oprócz tego, że jest smaczna, bulwa ta jest pełna korzyści zdrowotnych. Przyjrzyjmy się bliżej jego pochodzeniu, zaletom i sposobom delektowania się nim. Krótka historia słodkiego ziemniaka. Kuzynka ozdobnej(...)ipomoea o dużych niebieskich kwiatach, słodki ziemniak znany jest potocznie jako ziemniak, ponieważ wygląda jak nasz ziemniak. Nie rośnie jednak dobrze we Polsce, gdzie ciepły sezon jest zbyt krótki, aby mogła się rozwijać. W rzeczywistości bulwa, którą znamy od czasów Krzysztofa Kolumba, pochodzi z tropikalnej Ameryki, gdzie narodziła się i była uprawiana przez wieki. Tam nazywa się ją “batata
ProstePesto.plprzygotowania do 45 minutes Składniki Możesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz 1,5 litra bulionu warzywnego 6 korzeni buraka z liśćmi 600 gramów ziemniaków 1 ząbek czosnku pieprz ziołowy olej rzepakowy do smażenia 3 łyżki cytryny mleczko kokosowe pieprz czarny sól Przygotowanie Przygotuj bulion warzywny np. z tego przepisu. Jeśli był gotowany wcześniej(...)podgrzej, żeby gorący dodać do ziemniaków. Obierz i pokrój ziemniaki. Wrzuć na patelnię, dodaj czosnek, smaż przez 1 minutę, a następnie dorzuć pieprz ziołowy i smaż kilka minut. Następnie dolej gorący bulion i dalej gotuj przez 10 minut. W trakcie gotowania ziemniaków umyj buraczki i liście. Buraki obierz i pokrój w plasterki (jeśli są małe, jeśli większe półplasterki), a liście
Heca w kuchniPyszna słodka brzoskwinia, słony śledź i ugotowane ziemniaczki i tyle i aż tyle, bo to w zupełności wystarczy. Sałatka ze śledziem ziemniakami i brzoskwinią to nie tylko złamanie klasycznego przepisu ale i dodanie mu nieco niecodzienności. Sałatka ze śledziem w tym połączeniu łączy idealnie wszystkie smaki, słodką brzoskwinię, słone śledzie, neutralne ziemniaki, gorzkość oliwy, pikantność świeżo mielonego pieprzu i delikatny(...)FASOLKA Z CUKINIĄ NA RUKOLI Z HALLOUMI CARPACCIO Z ARBUZA Z RZODKIEWKĄ I MIĘTĄ SAŁATKA Z NEKTARYNKI Z MOZZARELLĄ I ORZECHAMI Sałatka ze śledziem ziemniakami i brzoskwinią: – Aromatyczna, pyszna – Idealna o każdej porze dnia – Frapująca, łamiąca wszystkie reguły – Pyszna i zdrowa – Łączy idealnie wszystkie smaki ILOŚĆ PORCJI: 2 CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Ziemniaki
globuskulinarnyCurry z ziemniakami oryginalny indyjski przepis na aloo curry Curry z ziemniakami jest jednym z tych przepisów, które ratują mi życie, kiedy mamy niespodziewanych gości, a w lodówce akurat puste półki. Ten prosty, niedrogi i sycący posiłek przygotowuję w około 30-40 minut. Wegetariańskie curry z ziemniaków znakomicie smakuje samo, ale można je podać z ryżem lub ze świeżo upieczonym(...)bardzo pikantnym i wyrazistym smaku możecie podwoić ilość przypraw lub dodać czerwoną pastę curry. Mięsożercy mogą też dodać pokrojony w kostkę i podsmażony filet z kurczaka. Proste curry z ziemniakami jest dla Hindusa tym samym, czym makaron i pizza dla Włocha. Klasyczny przepis domowej kuchni indyjskiej, którego nawet nie musiałam dostosowywać do polskich warunków, bo wszystkie składniki znajdziecie w najbliższym
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWraz z rozpoczęciem wiosny w sklepach i na rynkach pojawiają się młode ziemniaki. Zapiekane młode ziemniaki są idealnym dodatkiem do obiadu, kolacji, jak również posiłkiem samym w sobie. Do ziemniaków można zastosować różne przyprawy, zależnie od upodobań smakowych. Idealnie pasują do wiosennej surówki z młodej kapusty oraz piersi z kurczaka bądź pieczonej ryby. Ja uwielbiam zapiekane młode ziemniaki z domowej(...)roboty sosem czosnkowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapiekane młode ziemniaczki – składniki 1 kg małych młodych ziemniaków 5 łyżek oleju słodka papryka w proszku sól pieprz sok z cytryny czosnek zioła prowansalskie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapiekane młode ziemniaczki – wykonanie Nie obieraj ziemniaków, ale dokładnie je umyj, oczyść z brudów i oczek oraz osusz. Jeśli ziemniaki są małe
To Musisz Wiedziećjego rodziny. - Mamo! Ale fajną rzecz jedliśmy! – zawołała. - Czyli jaką? – pytam. - Jedliśmy fusię! – opowiadała z entuzjazmem. Zdębiałam. Co to jest? Zaczęłam dopytywać. - A co to ta fusia? - No ziemniaki – zgodnie odpowiedzieli Młodzi. - No dobrze, ale jakie ziemniaki? – drążę temat. - No takie z wodą i mąką, i skwarkami – wciąż się zachwycają. Powoli zaczęli mi opowiadać co i jak z tą fusią(...)kiełbaską. Kiedy postawiłam talerze na stole, Dario zapytał: - A co to jest? - Fusia. – odparłam spokojnie. - Aaaa…. – stwierdził filozoficznie mąż – może być i fusia, ale z tej fusi najlepsze są ziemniaki… Uśmialiśmy się później, kiedy mu wyjaśniłam,że ta tajemniczo brzmiąca nazwa odnosi się do ziemniaków właśnie. Jednak najbardziej zaskoczyła mnie moja mama. Gdy jej także opowiedziałam o fusi i powiedziałam
W mojej kuchniPierogi z tartymi ziemniakami Pierogi z tartymi ziemniakami Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 50 g masła 1 żółtko 2 jajka 100-150 ml gorącej wody Farsz: 1 kg ziemniaków 2 cebule 150 g boczku wędzonego sól, pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce(...)boczek pokrojony w niewielkie paski. Kiedy się zrumieni dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Smaż jeszcze kilka minut aż cebula zmięknie i nabierze złotego koloru. Następnie dodaj ziemniaki, zasmażaj całość aż odparuje nadmiar wody i ziemniaki zmiękną, około 10 minut. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do wystygnięcia. Jeśli wyrabiasz ciasto
kuron.com.plPlacki ziemniaczane staropolskie z serem – kuchnia podkarpacka Na Podkarpaciu tarte ziemniaki to główny składnik wielu charakterystycznych regionalnych dań. Słynne w całej Polsce stały się już gołąbki z farszem z tartych ziemniaków, zazwyczaj doprawionych czosnkiem, co nadaje potrawie charakterystyczny smak. W Bieszczadach tarte ziemniaki zapieka się w piecu w złożonym liściu kapusty. Potrawa ta nosi nazwę stolniki. Na wschodzie i południu(...)Podkarpacia z tartych ziemniaków piecze się baby i zapiekanki. Popularne w regionie są też różnego rodzaju gotowane kluski z tartych ziemniaków. Na Ziemi Lubaczowskiej z tartych ziemniaków wymieszanych z ugotowanymi ziemniakami przygotowuje się szwaby, które nadziewa się farszem jak do pierogów ruskich. U Lasowiaków kluski te zwykle nadziewa się farszem z solonego białego sera i nazywa kacapołami, albo magałami
Trzeci talerzMuszę mieć w duszy jakiś germański pierwiastek – uwielbiam sałatki ziemniaczane! Szczególnie te zrobione właśnie na niemiecką modłę – z kwaśnymi i pikantnymi sosami. Młode ziemniaki to idealny materiał na taką sałatkę – mają cieniutką skórkę, są zwarte i delikatnie kremowe, świetnie chłoną sosy i uwielbiają mocne, charakterne dodatki. Ziemniaki do tej sałatki można przygotować na dwa sposoby – albo ugotować, albo upiec . Jeśli(...)chcecie ziemniaki ugotować, umyjcie je dokładnie wyszorujcie pod bieżącą wodą, nie obierajcie, nakłujcie widelcem, zalejcie wrzątkiem, osólcie i postawcie garnek na gaz – powinny się ugotować do miękkości. Jeśli ziemniaki zamierzacie upiec – umyjcie je, nie obierajcie, potnijcie na ósemki lub ćwiartki (w zależności od ich wielkości – na równe kawałki na jeden kęs), skropcie je oliwą, posólcie i upieczcie do miękkości
Karo in the KitchenAdam Mickiewicz " Kartofla" Ogłaszam tydzień z ziemniakiem! Uwielbiam to warzywo pod każdą postacią ☺ Przed zamieszczeniem każdego, kolejnego przepisu postaram się podzielić z Wami ciekawostkami z pochodzenia ziemniaka. Wszyscy chyba już znają jego wartości odżywcze. Dlatego nie będę się o nich rozpisywać. Chciałabym jednak opisać pewną ciekawostkę dotyczącą popularności ziemniaka(...)Informacje na ten temat zaczerpnęłam z książki Ziemniaki w mojej kuchni - Hanny Szymanderskiej Ziemniaki pochodzą z Ameryki Południowej. Do Europy dotarły po wyprawach Kolumba. Podawano je głównie na królewskich stołach, niewiele wiedząc o sposobach ich przyrządzania. Za prawdziwego europejskiego odkrywcę ziemniaka uważany jest Antoine Augustin Parmentier ( 1737- 1813 ). Na jego grobie, na paryskim cmentarzu
Kulinarne przemysleniasię nie zmarnuje, a tylko doda smaku naszemu daniu. Jednak nawet taka najprostsza forma jest pyszna, a do tego szybka i bardzo pożywna. Przepis Składniki: ok. 1 kg ziemniaków (wszystko zależy od wielkości naczynia w którym będzie zapiekać nasze danie. ok 0,5 kg mięsa z kurczaka, można zastąpić dowolnym innym mięsem, nawet mielonym Mrożona mieszanka warzywna (używamy swojej ulubionej(...)oraz wszystkie wyżej wspomniane „resztki” z lodówki. 200 g potartego sera 4 jajka wegeta przyprawy (na przykład zioła prowansalskie, oregano, bazylia itp.) Podstawą jest mięso, warzywa i ziemniaki, jednak za równo rodzaje warzyw jak i mięsa, oraz samo przyprawienie pozostawiamy waszej kreatywności. Warto eksperymentować. My czasami dodajemy jeszcze keczup, albo przecier pomidorowy, czasami dodajemy śmietanę, itp. Kombinacji jest
KasiaiKrzysiu.plZgadnijcie co dzisiaj będzie na obiad. Znowu ziemniaki. To przecież święta tradycja. Ale nawet ziemniaki nie muszą być nudne. Dzisiaj zaproponuję Wam pyszne toasty ziemniaczane, czyli ziemniaki w mundurkach zapiekane z kozim serem. To coś dla Was jeżeli lubicie sycące rustykalne dania. Podpatrzone z kuchni francuskiej, bo francuscy górale lubują się w różnego rodzaju racklette czy tartiflette czyli ziemniakach polewanych(...)roztopionym serem. Nic tak nie syci na długie zimowe wieczory w górach. Dla spokoju sumienia można dorzucić sałatkę z rukoli. Rukola i ziemniaki gotowane w mundurkach świetnie komponują się razem. Rustykanie i zdrowo. Pieczone ziemniaki w mundurkach zapiekane z kozim serem. Porcja dla 6 osób. Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 25 minut. Potrzebne nam będą: 6 ziemniaków, ser kozi
MODA NA BIOnasza rodzima. Tymczasem w "Małej paryskiej kuchni" Rachel Khoo przekonuje, że i Francuzi takowej używają. Do niedzielnego wieczornego seansu we dwoje zrobiłam nam sałatkę. Okazała się bajecznym połączeniem młodych ziemniaków, jabłka i kaszanki a wszystko dopełniła nutka mięty. Salatka na ciepło z ziemniaków i jablka, z kruszonka
Dzieje kuchennej Wiewiórysoku z buraków z kartonu np. z Hortexu o nazwie "barszczyk czerwony" zsiadłe mleko albo kefir 1 ogórek zielony pęczek rzodkiewek szczypiorek koperek jajka - ilość wg upodobań młode ziemniaki - ilość zależna ile chcemy zjeść. Botwinkę myjemy, kroimy z łodygami i buraczkami. Gotujemy w niewielkiej ilości wody. Albo zamiast gotowania botwiny od razu wykorzystujemy sok z buraków. Ogórki i rzodkiewki(...)cukrem. Kefir mieszamy z zupą i z tartymi warzywami. Wstawiamy do lodówki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Przekrawamy na pół. Wkładamy do zupy przed podaniem. Młode ziemniaki myjemy, gotujemy i podajemy z koperkiem jako dodatek do chłodnika. Chłodnik z botwinki
Bon Appetit Małgorzaty