Łosoś. Sam w sobie jest nie do podrobienia, nie ma podobnie smakującej ryby. Usmażony szybko – pozostaje lekki i soczysty. Świetnym kontrastem do delikatnej, smażonej ryby zawsze są chrupiące, smażone ziemniaki, ale niekoniecznie muszą to być klasyczne frytki, prawda? Całość potrzebuje czegoś na przełamanie – w tej roli sprawdzi się roszponka, soczyste awokado i lekko ziemisty sos z dodatkiem pasty sezamowej, podkręcony(...)panierujemy w mieszance aromatycznych, prażonych przypraw i orzechów – dociskamy dukkah do łososia, jak panierkę. Od strony skórki zostawiamy rybę czystą. Odstawiamy naszykowanego łososia na bok, pora na ‚podrobione’ frytki. Ziemniaki cienko obieramy ze skórki i kroimy grubo w kostkę, wielkości około 2,5cm. Wkładamy ziemniaki do garnka z dopasowaną pokrywką, wlewamy do nich świeżo zagotowany wrzątek, solimy i gotujemy ziemniaki
Karo in the KitchenŚLIWKAMI W MIODOWYM KARMELU Najlepsze przepisy na jedzenie powstają jesienią! Uwielbiam tą porę roku, mamy pod dostatkiem świeże warzywa nasycone słońcem, do wyboru do koloru: dynia, cukinie, bakłażany, figi, ziemniaki, pomidory, słodka papryka wymieniać można by było długo! Nie zapominajmy o owocach, teraz właśnie są najlepsze jesienne maliny, śliwki i gruszki, a lada moment będą późne jesienne jabłka(...)polskim domu, kluski ziemniaczane, w różnej postaci, lądują na talerzu. Dzisiaj chciałam trochę odczarować to niby staromodne danie i przygotowałam kluski kładzione ale z batatów. Bataty to słodkie pomarańczowe ziemniaki, które idealnie sprawdzą się w połączeniach z przyprawami korzennymi, takimi jak cynamon, imbir, kolendra, lubią miód czy syrop klonowy. Zrobiłam kluseczki kładzione, którą są bardzo delikatne i mięciutkie, rozpływają się
SMYKWKUCHNImałą ściągę z sezonowości w formie kalendarza. Coś pominęłam? Proszę o komentarze :) STYCZEŃ Warzywa: kapusta, marchew, seler korzeniowy, brukselka, buraki, por, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, kapusta, pietruszka (korzeń), roszponka, ziemniaki. Owoce: jabłka, gruszki LUTY Warzywa : kapusta, marchew, seler korzeniowy, brukselka, buraki, por, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, kapusta, pietruszka (korzeń), roszponka, ziemniaki. Owoce: jabłka, gruszki MARZEC Warzywa: kapusta, marchew, seler korzeniowy(...)brukselka, buraki, por, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, kapusta, pietruszka (korzeń), roszponka, ziemniaki, wczesna rzodkiewka Owoce: jabłka, gruszki KWIECIEŃ Warzywa: por, cykoria, endywia, roszponka, rzodkiewka, ziemniaki. Pierwsze zbiory botwinki i rabarbaru Owoce: jabłka, gruszki MAJ Warzywa: szparagi, botwinka, ziemniaki, rzodkiewka. Pierwsze zbiory sałaty, rukoli i szczawiu Owoce: Pierwsze truskawki CZERWIEC Warzywa: botwinka, natka pietruszki , ziemniaki, sałata, rukola, szczaw, rzodkiewka. Pierwsze zbiory
Zielona Kuchniatakie tuczące jak się o nich mówi. Wszystko zależy jak i z czym się je podaje. Frytki są tuczące bo na tłuszczu, ale jak ludzkość przetrwałaby bez frytek? Można ziemniaki podać na setki różnych sposobów i wcale nie muszą mieć tyle Kcal ile mają frytki. Ja dziś podaję zapiekane ziemniaki. Zapiekanka ziemniaczana lub ziemniaki z patelni to chyba również jedno(...)bulionie i chudym mleku odciąży kaloryczność tych pysznych ziemniaczków. To właśnie dzięki mleku staną się pulchne i aksamitne w ustach. Bo zazwyczaj dodawana śmietana wcale nie jest konieczna. Zapiekane ziemniaki można podać jako samodzielną potrawę bezmięsną. Ja podałam je do półmiska z bukietem warzyw z grilla i grillowanych przepysznych żeberek. Przepisy na nie podam wkrótce również. Dlaczego jest ważne
Sztuka gotowania w/g SamirySkładniki: 1,2 kg ziemniaków (waga przed obraniem); 3 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem; 4 duże ogórki konserwowe w słodkiej zalewie (u mnie ogórki kanapkowe Nasza Spiżarnia ); 3 jaja ugotowane na twardo; 3/4 szklanki majonezu; 2 łyżki musztardy (u mnie miodowa); 1 łyżka drobno posiekanego, świeżego koperku; 1/2 łyżeczki soli; 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu; 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku(...)łyżeczki pieprzu cayenne - opcjonalnie; 1 łyżka słodkiej zalewy ze słoika z ogórkami. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, włożyć do garnka i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Szczypiorek wraz z dymką oraz koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Jaja ugotować na twardo. Odcedzić. Przelać bardzo zimną wodą. Obrać. Pokroić
Gospodyni Miejskaopakowanie śmietanki 18% 50 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno 3-4 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego pieprz do smaku 1/2 kg ziemniaków 2 łyżki mąki pszennej 1/2 cebuli 1 jajko sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku olej roślinny do smażenia WYKONANIE: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce(...)część na małych oczkach, część na większych). Następnie zostawiamy na 10 minut, aby ziemniaki wypuściły sok, który odlewamy przed dodaniem startej cebuli, jajka, mąki oraz soli, gałki i pieprzu. Całość mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu przekładamy na ręczniki papierowe, aby pozbyć się zbędnej ilości oleju. Filety śledziowe kroimy pod kątem, delikatnie skrapiamy octem i zostawiamy
SMYKWKUCHNIZiemniak jest przez wielu uważany za warzywo bezwartościowe i tuczące. Wbrew krążących, krzywdzących opinii kartofle zawierają niewiele kalorii i całkiem sporo witamin (głównie witaminę C), minerałów, błonnika i białka. Ich zła sława jest zasługą ciężkich sosów (często na bazie mąki) i tłuszczu ze smażenia. Taka kombinacja faktycznie jest mało zdrowa i kaloryczna. Bomby witaminowe Ziemniaki są bogatym źródłem witaminy(...)Najwięcej jest jej w młodych kartoflach i średniej wielkości ziemniak zawiera ok. 16 mg tej witaminy, a dzienne zapotrzebowanie organizmu wynosi ok. 60 mg. Warto wiedzieć, że z upływem czasu, kiedy ziemniaki leżą w sklepach lub piwnicach, witaminy C jest w nich coraz mniej. Co więcej, żółte odmiany mają całkiem sporo beta-karotenu (zapewnia m.in. prawidłowe funkcjonowanie wzroku, a także
Ciasna Kuchniamoże na szczęście - niełatwo je u nas dostać. I co tu dużo mówić, nie jest to najzdrowszy przysmak. Z tęsknoty za chipsami postanowiłam upiec młode, marynowane uprzednio w occie ziemniaki. Wyszły pyszne! Moje ziemniaki były miękkie już po 20 minutach pieczenia. Kolejne 15 dałam im aby zyskać ładniejsze przyrumienienie. Czas zależy od wielkości i gatunku naszych ziemniaczków. Można użyć octu(...)winnego 5% lub octu 10% rozcieńczonego wodą w proporcjach 1:1. Ziemniaki mają zdecydowany, kwaśny smak. Jeżeli nie przepadacie za octem, lepiej jego ilość w zalewie zmniejszyć zastępując 1 szklankę octu wodą i krócej trzymać ziemniaki w marynacie. Tak upieczone ziemniaki znakomicie pasują do wszelkich mięsnych pieczeni i mięs z grilla. Polecam. inspiracją był przepis z tej strony
Stare GaryWitam serdecznie Propozycja na szybki i pyszny obiad z ziemniaków smażonych patelni z piersią kurczaka. Polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: około 1 kg młodych ziemniaków około 500 g piersi kurczaka 1 łyżka ziół prowansalskich sól do smaku olej do smażenia smażyłam na patelni o średnicy 28 cm propozycja na mizerię do ziemniaków: 2 – 3 szt ogórków sałatkowych 1 średnia cebula(...)śmietany lub jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta cukru sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Ziemniaki smażone na patelni z piersią https://www.youtube.com/watch?v=TWf_4W-r9fM Przygotowanie: Obrane ziemniaki kroję w drobną kostkę. Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję w nie za dużą kostkę. Końcowe przygotowanie: Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju. Następnie dodaję pokrojone ziemniaki, równo rozkładam
Uwaga Babcia Gotujeposiłku mieliśmy siłę do dalszej ciężkiej pracy. Pomimo trudu pracowało się przyjemnie, wytrzymałością hartowało charakter. Były śpiewy, zabawy, beztroska. W połowie wykopek gospodarz przygotowywał duże ognisko, w żarze zagrzebywał ziemniaki i na koniec pracy częstował nas tymi pieczonymi ziemniakami. Bez soli, bez śmietany, bez masła, a tak nam smakowały, że każdy chciał dokładkę. Już nigdy nie smakowały(...)jesień zawsze nastraja mnie melancholijnie. Chętnie wtedy wracam pamięcią do dzieciństwa, do rodzinnego domu, do tych wszystkich magicznych chwil i smaków. Dziś przedstawiam Wam mój przepis na pieczone ziemniaki. Niestety nie pieczone w ognisku, tylko w piekarniku. Szczelnie otulone folia aluminiową podczas pieczenia zachowują wszystkie swoje składniki. Po upieczeniu zawsze je obieram, posypuję solą, wierzch dekoruję twarożkiem lub innymi dodatkami
Rozpustne gotowanieSkładniki: ziemniaki mąka pszenna 1 łyżka masła boczek wędzony Nie podałam ilości, bo to wszystko zależy od tego ile jesteśmy w stanie tego zjeść, a danie jest wyjątkowo zapychające. Ja użyłam 5 dużych ziemniaków i mąki tak na chybił trafił, dosypywałam powoli i ciągle ugniatałam ziemniaki. Mają wyjść kleiste, ale bez grudek. Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą(...)wody. Dodajemy mąkę i mieszamy. Zdejmujemy z ognia i jeżeli mamy jeszcze jakiś nadmiar wody to odlewamy. A teraz zaczyna sie najcięższa robota. Bierzemy garnek z ziemniakami na podłogę i wkładamy między nogi i zaciskamy. Dodajemy do garnka stopniowo mąkę i mieszamy to z ziemniakami szybko i mocno ubijakiem do ziemniaków
ClauditteMissCookingWłaściwie tytuł posta mówi wszystko. Pyszna, bardzo treściwa, może trochę bardziej zimowa niż wiosenna ale to nic. Znalazłam ją u Magdy K. i powtórzę nie raz :) 1 kg ziemniaków 500 g mięsa wołowego, zmielić 100 g wędzonej szynki 600 g kapusty kiszonej 2 cebule olej kminek (u mnie bez) chili liść laurowy majeranek (u mnie rozmaryn) bazylia zioła prowansalskie sól
Dzieje kuchennej Wiewiórychochlę gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do barszczu. 5. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku i siekany koperek. Zagotowujemy. 6. Barszcz podajemy z gotowanymi ziemniakami. Smacznego
Kuchnia domowa AniFarsz : 350 g ugotowanych ziemniaków 300 g serka śmietankowego ( z wiaderka ) 350 g wędzonego boczku ( parzonego ) 1 duża cebula sól morska do smaku pieprz kolorowy do smaku Ciasto : 500 g mąki pszennej typ 450 + do podsypywania ok. 300 ml gorącej wody 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju Dodatkowo : 1 cebula Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniPurée to znakomity dodatek obiadowy. Podane z sosem, gładkie, kremowe... I wcale nie musi być z ziemniaków albo nie tylko z nich. Doskonale nadają się wszystkie warzywa korzeniowe, które można wykorzystywać pojedynczo albo łączyć ze sobą uzyskując nowy smak i kolor. Ja purée podaję do duszonego albo pieczonego mięsa z gęstym sosem bo takie zestawienie najbardziej nam pasuje. Ale pasuje
Smaczna Pyza