ziemniaki - 38421 przepisów (strona:37/2562)

Łosoś panierowany w dukkah – z ziemniakami, sosem i sałatką 143

Łosoś. Sam w sobie jest nie do podrobienia, nie ma podobnie smakującej ryby. Usmażony szybko – pozostaje lekki i soczysty. Świetnym kontrastem do delikatnej, smażonej ryby zawsze są chrupiące, smażone ziemniaki, ale niekoniecznie muszą to być klasyczne frytki, prawda? Całość potrzebuje czegoś na przełamanie – w tej roli sprawdzi się roszponka, soczyste awokado i lekko ziemisty sos z dodatkiem pasty sezamowej, podkręcony(...)panierujemy w mieszance aromatycznych, prażonych przypraw i orzechów – dociskamy dukkah do łososia, jak panierkę. Od strony skórki zostawiamy rybę czystą. Odstawiamy naszykowanego łososia na bok, pora na ‚podrobione’ frytki. Ziemniaki cienko obieramy ze skórki i kroimy grubo w kostkę, wielkości około 2,5cm. Wkładamy ziemniaki do garnka z dopasowaną pokrywką, wlewamy do nich świeżo zagotowany wrzątek, solimy i gotujemy ziemniaki

Karo in the Kitchen
KLUSKI Z BATATÓW PODANE ZE ŚLIWKAMI W MIODOWYM KARMELU 191

ŚLIWKAMI W MIODOWYM KARMELU Najlepsze przepisy na jedzenie powstają jesienią! Uwielbiam tą porę roku, mamy pod dostatkiem świeże warzywa nasycone słońcem, do wyboru do koloru: dynia, cukinie, bakłażany, figi, ziemniaki, pomidory, słodka papryka wymieniać można by było długo! Nie zapominajmy o owocach, teraz właśnie są najlepsze jesienne maliny, śliwki i gruszki, a lada moment będą późne jesienne jabłka(...)polskim domu, kluski ziemniaczane, w różnej postaci, lądują na talerzu. Dzisiaj chciałam trochę odczarować to niby staromodne danie i przygotowałam kluski kładzione ale z batatów. Bataty to słodkie pomarańczowe ziemniaki, które idealnie sprawdzą się w połączeniach z przyprawami korzennymi, takimi jak cynamon, imbir, kolendra, lubią miód czy syrop klonowy. Zrobiłam kluseczki kładzione, którą są bardzo delikatne i mięciutkie, rozpływają się

SMYKWKUCHNI
Sezonowość owoców i warzyw - kalendarz 184

małą ściągę z sezonowości w formie kalendarza. Coś pominęłam? Proszę o komentarze :) STYCZEŃ Warzywa: kapusta, marchew, seler korzeniowy, brukselka, buraki, por, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, kapusta, pietruszka (korzeń), roszponka, ziemniaki. Owoce: jabłka, gruszki LUTY Warzywa : kapusta, marchew, seler korzeniowy, brukselka, buraki, por, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, kapusta, pietruszka (korzeń), roszponka, ziemniaki. Owoce: jabłka, gruszki MARZEC Warzywa: kapusta, marchew, seler korzeniowy(...)brukselka, buraki, por, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, kapusta, pietruszka (korzeń), roszponka, ziemniaki, wczesna rzodkiewka Owoce: jabłka, gruszki KWIECIEŃ Warzywa: por, cykoria, endywia, roszponka, rzodkiewka, ziemniaki. Pierwsze zbiory botwinki i rabarbaru Owoce: jabłka, gruszki MAJ Warzywa: szparagi, botwinka, ziemniaki, rzodkiewka. Pierwsze zbiory sałaty, rukoli i szczawiu Owoce: Pierwsze truskawki CZERWIEC Warzywa: botwinka, natka pietruszki , ziemniaki, sałata, rukola, szczaw, rzodkiewka. Pierwsze zbiory

Zielona Kuchnia
Zapiekane ziemniaki pod prostym czosnkowym beszamelem 199

takie tuczące jak się o nich mówi. Wszystko zależy jak i z czym się je podaje. Frytki są tuczące bo na tłuszczu, ale jak ludzkość przetrwałaby bez frytek? Można ziemniaki podać na setki różnych sposobów i wcale nie muszą mieć tyle Kcal ile mają frytki. Ja dziś podaję zapiekane ziemniaki. Zapiekanka ziemniaczana lub ziemniaki z patelni to chyba również jedno(...)bulionie i chudym mleku odciąży kaloryczność tych pysznych ziemniaczków. To właśnie dzięki mleku staną się pulchne i aksamitne w ustach. Bo zazwyczaj dodawana śmietana wcale nie jest konieczna. Zapiekane ziemniaki można podać jako samodzielną potrawę bezmięsną. Ja podałam je do półmiska z bukietem warzyw z grilla i grillowanych przepysznych żeberek. Przepisy na nie podam wkrótce również. Dlaczego jest ważne

Sztuka gotowania w/g Samiry
Tłuczone ziemniaki z ogórkami konserwowymi i jajkami 198

Składniki: 1,2 kg ziemniaków (waga przed obraniem); 3 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem; 4 duże ogórki konserwowe w słodkiej zalewie (u mnie ogórki kanapkowe Nasza Spiżarnia ); 3 jaja ugotowane na twardo; 3/4 szklanki majonezu; 2 łyżki musztardy (u mnie miodowa); 1 łyżka drobno posiekanego, świeżego koperku; 1/2 łyżeczki soli; 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu; 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku(...)łyżeczki pieprzu cayenne - opcjonalnie; 1 łyżka słodkiej zalewy ze słoika z ogórkami. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, włożyć do garnka i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Szczypiorek wraz z dymką oraz koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Jaja ugotować na twardo. Odcedzić. Przelać bardzo zimną wodą. Obrać. Pokroić

Gospodyni Miejska
Warsztaty kulinarne z pysznym śledziem od SEKO i 10 przepisów na śledzie. Świąteczne inspiracje z SEKO. 169

opakowanie śmietanki 18%  50 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno  3-4 liście laurowe  3-4 ziarna ziela angielskiego  pieprz do smaku  1/2 kg ziemniaków  2 łyżki mąki pszennej  1/2 cebuli  1 jajko  sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku olej roślinny do smażenia  WYKONANIE: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce(...)część na małych oczkach, część na większych). Następnie zostawiamy na 10 minut, aby ziemniaki wypuściły sok, który odlewamy przed dodaniem startej cebuli, jajka, mąki oraz soli, gałki i pieprzu. Całość mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu przekładamy na ręczniki papierowe, aby pozbyć się zbędnej ilości oleju. Filety śledziowe kroimy pod kątem, delikatnie skrapiamy octem i zostawiamy

SMYKWKUCHNI
Ziemniak – nie taki diabeł straszny 200

Ziemniak jest przez wielu uważany za warzywo bezwartościowe i tuczące. Wbrew krążących, krzywdzących opinii kartofle zawierają niewiele kalorii i całkiem sporo witamin (głównie witaminę C), minerałów, błonnika i białka. Ich zła sława jest zasługą ciężkich sosów (często na bazie mąki) i tłuszczu ze smażenia. Taka kombinacja faktycznie jest mało zdrowa i kaloryczna. Bomby witaminowe Ziemniaki są bogatym źródłem witaminy(...)Najwięcej jest jej w młodych kartoflach i średniej wielkości ziemniak zawiera ok. 16 mg tej witaminy, a dzienne zapotrzebowanie organizmu wynosi ok. 60 mg. Warto wiedzieć, że z upływem czasu, kiedy ziemniaki leżą w sklepach lub piwnicach, witaminy C jest w nich coraz mniej. Co więcej, żółte odmiany mają całkiem sporo beta-karotenu (zapewnia m.in. prawidłowe funkcjonowanie wzroku, a także

Ciasna Kuchnia
Pieczone, octowe młode ziemniaki 283

może na szczęście - niełatwo je u nas dostać. I co tu dużo mówić, nie jest to najzdrowszy przysmak. Z tęsknoty za chipsami postanowiłam upiec młode, marynowane uprzednio w occie ziemniaki. Wyszły pyszne! Moje ziemniaki były miękkie już po 20 minutach pieczenia. Kolejne 15 dałam im aby zyskać ładniejsze przyrumienienie. Czas zależy od wielkości i gatunku naszych ziemniaczków. Można użyć octu(...)winnego 5% lub octu 10% rozcieńczonego wodą w proporcjach 1:1. Ziemniaki mają zdecydowany, kwaśny smak. Jeżeli nie przepadacie za octem, lepiej jego ilość w zalewie zmniejszyć zastępując 1 szklankę octu wodą i krócej trzymać ziemniaki w marynacie. Tak upieczone ziemniaki znakomicie pasują do wszelkich mięsnych pieczeni i mięs z grilla. Polecam. inspiracją był przepis z   tej  strony

Stare Gary
Ziemniaki Smażone na Patelni z Piersią Kurczaka 203

Witam serdecznie Propozycja na szybki i pyszny obiad z ziemniaków smażonych patelni z piersią kurczaka. Polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: około 1 kg młodych ziemniaków około 500 g piersi kurczaka 1 łyżka ziół prowansalskich sól do smaku olej do smażenia smażyłam na patelni o średnicy 28 cm propozycja na mizerię do ziemniaków: 2 – 3 szt ogórków sałatkowych 1 średnia cebula(...)śmietany lub jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta cukru sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Ziemniaki smażone na patelni z piersią https://www.youtube.com/watch?v=TWf_4W-r9fM Przygotowanie: Obrane ziemniaki kroję w drobną kostkę. Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję w nie za dużą kostkę. Końcowe przygotowanie: Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju. Następnie dodaję pokrojone ziemniaki, równo rozkładam

Uwaga Babcia Gotuje
Ziemniaki pieczone w folii podane z twarożkiem i salsą z pomidorów. 158

posiłku mieliśmy siłę do dalszej ciężkiej pracy. Pomimo trudu pracowało się przyjemnie, wytrzymałością hartowało charakter. Były śpiewy, zabawy, beztroska. W połowie wykopek gospodarz przygotowywał duże ognisko, w żarze zagrzebywał ziemniaki i na koniec pracy częstował nas tymi pieczonymi ziemniakami. Bez soli, bez śmietany, bez masła, a tak nam smakowały, że każdy chciał dokładkę. Już nigdy nie smakowały(...)jesień zawsze nastraja mnie melancholijnie. Chętnie wtedy wracam pamięcią do dzieciństwa, do rodzinnego domu, do tych wszystkich magicznych chwil i smaków. Dziś przedstawiam Wam mój przepis na pieczone ziemniaki. Niestety nie pieczone w ognisku, tylko w piekarniku. Szczelnie otulone folia aluminiową podczas pieczenia zachowują wszystkie swoje składniki. Po upieczeniu zawsze je obieram, posypuję solą, wierzch dekoruję twarożkiem lub innymi dodatkami

Rozpustne gotowanie
Prażaki - Mordoklejki 254

Składniki: ziemniaki mąka pszenna 1 łyżka masła boczek wędzony Nie podałam ilości, bo to wszystko zależy od tego ile jesteśmy w stanie tego zjeść, a danie jest wyjątkowo zapychające. Ja użyłam 5 dużych ziemniaków i mąki tak na chybił trafił, dosypywałam powoli i ciągle ugniatałam ziemniaki. Mają wyjść kleiste, ale bez grudek. Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą(...)wody. Dodajemy mąkę i mieszamy. Zdejmujemy z ognia i jeżeli mamy jeszcze jakiś nadmiar wody to odlewamy. A teraz zaczyna sie najcięższa robota. Bierzemy garnek z ziemniakami na podłogę i wkładamy między nogi i zaciskamy. Dodajemy do garnka stopniowo mąkę i mieszamy to z ziemniakami szybko i mocno ubijakiem do ziemniaków

ClauditteMissCooking
Zapiekanka syta i treściwa z ziemniaków, kapusty i mięsiwa :) 167

Właściwie tytuł posta mówi wszystko. Pyszna, bardzo treściwa, może trochę bardziej zimowa niż wiosenna ale to nic. Znalazłam ją u Magdy K. i powtórzę nie raz :) 1 kg ziemniaków 500 g mięsa wołowego, zmielić 100 g wędzonej szynki 600 g kapusty kiszonej 2 cebule olej kminek (u mnie bez) chili liść laurowy majeranek (u mnie rozmaryn) bazylia zioła prowansalskie sól

Dzieje kuchennej Wiewióry
Barszcz czerwony z ziemniakami 194

chochlę gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do barszczu. 5. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku i siekany koperek. Zagotowujemy. 6. Barszcz podajemy z gotowanymi ziemniakami. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Pierogi z boczkiem, serem i ziemniakami 119

Farsz : 350 g ugotowanych ziemniaków 300 g serka śmietankowego ( z wiaderka ) 350 g wędzonego boczku ( parzonego ) 1 duża cebula sól morska do smaku pieprz kolorowy do smaku Ciasto : 500 g mąki pszennej typ 450 + do podsypywania ok. 300 ml gorącej wody 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju Dodatkowo : 1 cebula Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Purée z selera i ziemniaków 193

Purée to znakomity dodatek obiadowy. Podane z sosem, gładkie, kremowe... I wcale nie musi być z ziemniaków albo nie tylko z nich. Doskonale nadają się wszystkie warzywa korzeniowe, które można wykorzystywać pojedynczo albo łączyć ze sobą uzyskując nowy smak i kolor. Ja purée podaję do duszonego albo pieczonego mięsa z gęstym sosem bo takie zestawienie najbardziej nam pasuje. Ale pasuje

Smaczna Pyza