Gnocchi, miękkie ziemniaczane kluseczki, to jedno z tych dań, które robi się nie według przepisu, ale na wyczucie. Dlaczego? Bo bardzo trudno podać dokładną ilość mąki. Wszystko zależy od ziemniaków od rodzaju i wilgotności, a także wielkości jajka. Najlepsze do gnocchi są ziemniaki mączyste, z dużą zawartością skrobi. Ziemniaki najlepiej jest też upiec ziemniaki w skórkach, gdyż wtedy zawierają mniej(...)wody i kluseczki z nich są lekkie i mięciutkie. Pieczenie jednak wymaga czasu – co najmniej godzina, dlatego można pójść na skróty i ziemniaki ugotować. Jak zatem zrobić najlepsze domowe gnocchi? Sprawa wymaga pewnej wprawy, którą jednak łatwo uzyskać. Przede wszystkim sypcie mąkę z umiarem do ziemniaków i dosypujcie sukcesywnie, jeśli ciasto będzie zbyt kleiste. Generalnie ciasto powinno być wilgotne
Niedzielny kucharzSzaszłyki z młodymi ziemniakami to miła odmiana od ziemniaków z koperkiem – smacznych skądinąd. Szaszłyki można komponować z dowolnych składników. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 Szaszłyki z młodych ziemniaków najlepiej robić z małych, słodkich ziemniaków. Trzeba je dość dobrze ugotować – nie mogą być twarde, bo szaszłyki z młodych ziemniaków smaży się bardzo krótko, tyle tylko(...)żeby delikatnie podpiec składniki. Dlatego też pulpeciki drobiowe zostały wcześniej upieczone. – na patelni powinny się tylko podgrzać. Przepis na szaszłyki z młodych ziemniaków jest częścią menu na tydzień – przepisy dla początkujących , w którym pokazaliśmy jak łączyć te same składniki, żeby tworzyć różne dania. W szaszłykach wykorzystaliśmy pulpeciki, które znalazły się w równie z daniu pulpeciki z makaronem orzo
Niedzielny kucharzzakazanego warzywa Zupa ziemniaczana parmentier smakuje doskonale, ale człowiek docenia ją jeszcze bardziej, kiedy pozna historię powstania tego prostego, pysznego dania. W 1748 r. parlament francuski zakazał uprawy ziemniaków ze względu na szereg szkodliwych skutków jakie przynosi ich konsumpcja z trądem na pierwszym miejscu. Zakaz obowiązywał aż do 1772 r. Tak jest, nie tylko dzisiaj politycy wymyślają chore przepisy kierując(...)się dobrem ludu. Wielką rolę w przywróceniu ziemniaka do łask nad Sekwaną odegrał Antoine A. Parmentier, lekarz, agronom, wynalazca i badacz. Trzeba wiedzieć, że ziemniaki, stanowiące fundament diety Indian południowo amerykańskich, kiedy na dobre trafiły do Europy w 1640 r. wcale nie cieszyły się specjalnie wzięciem. Powszechnie uważano, że jest to warzywo pastewne i nadaje się do karmienia świń
Niedzielny kucharzzakazanego warzywa Zupa ziemniaczana parmentier smakuje doskonale, ale człowiek docenia ją jeszcze bardziej, kiedy pozna historię powstania tego prostego, pysznego dania. W 1748 r. parlament francuski zakazał uprawy ziemniaków ze względu na szereg szkodliwych skutków jakie przynosi ich konsumpcja z trądem na pierwszym miejscu. Zakaz obowiązywał aż do 1772 r. Tak jest, nie tylko dzisiaj politycy wymyślają chore przepisy kierując(...)się dobrem ludu. Wielką rolę w przywróceniu ziemniaka do łask nad Sekwaną odegrał Antoine A. Parmentier, lekarz, agronom, wynalazca i badacz. Trzeba wiedzieć, że ziemniaki, stanowiące fundament diety Indian południowo amerykańskich, kiedy na dobre trafiły do Europy w 1640 r. wcale nie cieszyły się specjalnie wzięciem. Powszechnie uważano, że jest to warzywo pastewne i nadaje się do karmienia świń
Niedzielny kucharzSzaszłyki z młodymi ziemniakami to miła odmiana od ziemniaków z koperkiem – smacznych skądinąd. Szaszłyki można komponować z dowolnych składników. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 Szaszłyki z młodych ziemniaków najlepiej robić z małych, słodkich ziemniaków. Trzeba je dość dobrze ugotować – nie mogą być twarde, bo szaszłyki z młodych ziemniaków smaży się bardzo krótko, tyle tylko(...)żeby delikatnie podpiec składniki. Dlatego też pulpeciki drobiowe zostały wcześniej upieczone. – na patelni powinny się tylko podgrzać. Przepis na szaszłyki z młodych ziemniaków jest częścią menu na tydzień – przepisy dla początkujących , w którym pokazaliśmy jak łączyć te same składniki, żeby tworzyć różne dania. W szaszłykach wykorzystaliśmy pulpeciki, które znalazły się w równie z daniu pulpeciki z makaronem orzo
Niedzielny kucharzGołąbki z ziemniaków to podkarpackie danie regionalne, proste, niebanalne, ale kiedy przyprawy z ziołami, dodałam, to jeszcze lepszy smak ich uzyskałam. Wiele razy już je przygotowywałam, i dzięki sposobie pieczenia idealną delikatność uzyskałam. Gołąbki ziemniaczane moja babcia i mama przygotowywały i swój tajemny przepis na nie miały. Kiedy byłam dzieckiem pierwszy raz je spróbowałam i na ich punkcie(...)Gołąbki ziemniaczane to powrót w odległe lata gdzie mama w kuchni królowała, z ja jej ukochana córka wszystko ze smakiem zjadała. Składniki: Farsz: 2 kg polskich ziemniaków, 2 białe cebule (ok. 100 g), 2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków z ziołami, 2 łyżki masła klarowanego, 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego, do smaku, 1 płaska łyżeczka soli, do smaku, pozostałe
Moniki SmakołykiMłoda kapusta z sadzonym jajkiem i ziemniakami to bardzo proste, ale pyszne połączenie. Najlepszą robi moja babcia. Zgadnijcie od kogo ja się nauczyłam. W moim domu rodzinnym młoda kapusta z sadzonym jajkiem pojawiała się dosyć często, szczególnie w piątki. Obiad tani, szybki w przygotowaniu, bezmięsny i smaczny. Najlepiej smakuje na wiosnę, kiedy pojawi się młoda kapusta. Moim zdaniem kapusta świetnie(...)komponuje się z ziemniakiem z wody i sadzonym jajkiem. Wiem wiem, zaraz powiecie, że ziemniak dla diabetyka jest zakazany. Jeśli obawiacie się, że ziemniak podniesie Wam cukier zbyt mocno, to zjedzcie jednego (zamiast dwóch) albo zamieńcie go na 2 łyżki kaszy pęczak ugotowanej al dente. Też będzie bosko. Reszta składników na talerzu ma niski IG, więc ważne są proporcje (mało
Dietologwytrawne ciastko: kremowe, rozpływające się w ustach, pełne smaków, aromatów i warzyw. I bardzo zdrowe. Przygotowanie: 50 minut Pieczenie: 20-25 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 4 Jak ziemniak uratował Europę Potato, papa, kartoffel, pomme de terre, patata, kartoszki, pyry, grule – ziemniak, największy prezent jaki Ameryka dała Staremu Kontynentowi, niepozorna bulwa, która uratowała miliony Europejczyków od śmierci głodowej. Szczególną(...)rolę odegrał on w historii Irlandczyków, Szkotów, Bawarczyków i mieszkańców polskiej Galicji, gdyż na chudych, górskich glebach, jakie uprawiali, zboże rosło liche, za to ziemniak plenił się całkiem nieźle dostarczając pożywienia biedocie, ledwie wiążącej koniec z końcem. W Polsce o ziemniaku znana jest anegdota, że gdy król Staś, kochanek carycy Katarzyny (to ta sama, o którą podejrzliwy poseł Suski podpytywał
Niedzielny kucharzZupa ogórkowa z ziemniakami fot. Moja Książka Kucharska Zupa ogórkowa z ziemniakami. Przepis na pyszną zupę ogórkową z ziemniakami. Tradycyjna zupa ogórkowa z ziemniakami, marchewką, zabielana śmietaną i bez mięsa. Zupa gotowana na rosole, z dużą ilością pachnącego koperku. Gotową, gorącą zupę podajemy ze świeżym pieczywem. Do zupy można przygotować grzanki z podpieczonych kromek z bagietki i posmarowanych roztartym(...)solą czosnkiem i masłem. Jak zrobić zupę ogórkową z ziemniakami - sprawdź wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Korzystajcie z przepisu na zupę i ulepszajcie go! Polecam. Oto składniki i przyprawy na zupę ogórkową z ziemniakami. Składniki na zupę ogórkową z ziemniakami: 5 ziemniaków 1 marchew biała część pora 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku 1,5 -2 litry rosołu (jarzynowego albo
Moja Książka KucharskaWrzesień to nie tylko czas śliwek, gruszek, jabłek i winogron. To także czas ziemniaków. To właśnie teraz jest czasy, gdy ziemniaki są najsmaczniejsze i dlatego warto to nie sięgać. Myślę, że jeśli chodzi o ziemniaki to jesteśmy w nich mistrzami. Kuchnia polska ziemniakiem stoi i tutaj nie ma co dyskutować. Zapewne w każdym polskim domu to warzywo pojawia się minimum(...)tygodniu. Czy to w postaci zupy, czy jako dodatek do drugiego dania. Ziemniak zawsze był, jest i najprawdopodobniej zawsze będzie. Być może w innej postaci niż teraz, ale raczej szybko nie zginie z naszych stołów. Dawniej ziemniaki okryte były złą sławą. Że niby tłuczyły i trzeba było ich unikać jak ognia. Teraz już nie wszyscy tak uważają. Coraz częściej podkreśla
365 dni dookoła kuchniDzisiaj proponujemy Wam przepis na sałatkę z młodych ziemniaków, fasoli i bobu. To danie w stylu włoskim, bo składnikiem sprowadzającym wszystkie trzy warzywa do jednego mianownika jest proste pesto. Ale młode ziemniaki muszą być polskie! Czas: 15 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Kiedy chodzą za Tobą młode ziemniaki Młody ziemniak jest jednym z ostatnich nowalijkowych warzyw, bo kiedy(...)pojawia się na straganach, to znak że pełnia lata jest tuż tuż. Choć trafia na stoły późno, jest jednym z najpyszniejszych warzyw. Młode ziemniaki „chodziły” za nami już od dawna. Po prostu je uwielbiamy i przychodzi taka pora, że po prostu musimy je zjeść. Chyba nie jesteśmy jedyni. Dzisiaj w mojej redakcyjnej kuchni koleżanka żaliła się po powrocie
Niedzielny kucharzGnocchi (czyt. niokki, a nie gnioczczi :-D) – czyli włoskie kluseczki – to świetny sposób na resztki z ziemniaków. Przepis jest prosty, a przygotowanie to tylko kilkunaście minut. Czas : Kilkanaście minut Poziom trudności: Łatwe Składniki: 1 kg ziemniaków 220 ml mąki (około 2/3 szklanki) 2 żółtka Co zrobić z zimnymi ziemniakami, albo pure, które zostały z obiadu? Można je odgrzać(...)obowiązuje ta sama zasada jak z odgrzewanym kotletem – smakuje średnio. Można wymieszać z warzywami i zrobić placki, albo knedle. My proponujemy Wam jeszcze jeden sposób na resztki z ziemniaków – na gnocchi, śliczne, miękkie, kluseczki. Naprawdę są warte grzechu. Jeśli raz zrobicie je sami, nigdy więcej nie kupicie w sklepie gotowca nafaszerowanego chemią! Polecamy Wam również przepis na szarlotkę
Niedzielny kucharzZapraszam na gołąbki z ziemniakami, które na Podkarpaciu bardzo są znane i od wielu lat tradycyjnie w mojej rodzinie są przygotowywane. Ja, Oleju Wielkopolskiego kulinarne wyzwanie podjęłam i za gotowanie się wzięłam, by z potrawy znanej, wydobyć smak nowy, ale równie smaczny, wyjątkowy. Tak też, eksperyment w kuchni z olejem chili wykonałam i pyszne gołąbki przygotowałam. Kapustę kiszoną(...)ziemniaków dodałam, dzięki temu wyraźniejszy smak uzyskałam. Olej chili sprawił, że gołąbki „charakterku dostały” i bardzo dobrze, ostro smakowały. Teściowa moja uwielbia gołąbki z ziemniakami, ale otwarta jest na kulinarne spotkanie z nowymi smakami. Na moje gołąbki ją zaprosiłam i o opinię poprosiłam. Dużo nie mówiła, bo je zjadała, i tylko tak powiedziała: „…..przepyszne, przepyszne…”. To słowo powtarzała
Moniki Smakołyki