ziemniaki - 38421 przepisów (strona:28/2562)

Wykwintny jesienny obiad dla 6-8 osób 190

obaw możemy podawać danie kierowcom i dzieciom – alkohol całkowicie wyparowuje, zaś pozostaje cudowny, jabłkowy posmak. Możemy go podawać z zaproponowaną zapiekanką ziemniaczaną lub po prostu z gotowanymi ziemniakami czy kaszą gryczaną. Gulasz możemy podawać od razu po przygotowaniu, ale najlepszy jest odgrzany na drugi dzień. Gulasz wieprzowy na cydrze: 1 – 1,2 kg łopatki wieprzowej 2 cebule(...)pasuje na wszystkie rodzajach kuchenek, także indukcyjne Gulasz z łopatki na cydrze może być podawany z zapiekanką lub np. kaszą Zapiekanka ziemniaczana (a właściwie Gratin dauphinois – czyli francuskie ziemniaki zapiekane w śmietanie) jest wyjątkowo szybka, jeśli mamy maszynę lub szatkownicę, która potnie nam ziemniaki na cienkie plasterki. To francuski klasyk – zapiekanka jest przepyszna i pasuje niemal do każdego

Poezja smaku
Piątek: Sałatka z łososiem i młodymi ziemniakami 60

Aromatyczna sałatka z łososiem i młodymi ziemniakami, polana ostrym, słodko-kwaśnym dresingiem. Danie bardzo proste do przygotowania. Świetnie smakuje na ciepło, od razu po ugotowaniu ziemniaków, jak i na zimno. Czas : 30 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2 Sałatka z łososiem w musztardowo-miodowym dresingu Ilość składników do sałatki z łososiem można w dowolny sposób komponować według własnego uznania(...)Sałatka z łososiem to bogactwo smaków: lekko pikantnej, chrupiącej rzodkiewki, delikatnej, ale również nieco ostrej, orzechowej rukoli, słodkich ziemniaków, dymnego łososia. Wszystko polane aromatycznym dresingiem musztardowo-miodowym. Sałatka z łososiem najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami. Możecie je obrać przed gotowaniem, ale nie jest to konieczne. Mniejsze warto pokroić na połowy, ale najlepsze są małe, żółte ziemniaczki o mocno skondensowanym, słodkim

Niedzielny kucharz
Kluski śląskie z sosem pieczarkowym 122

Kluski śląskie to danie bardzo popularne nie tylko na Śląsku ale i w całej Polsce. Kluski śląskie z sosem pieczarkowym Kluski robione są z ugotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Masę ziemniaczano-mączną dzieli się na kawałki i każdy kawałek formuje się w kulkę, spłaszcza i po jej środku robi małe wgłębienie palcem. Podobno to wgłębienie pomaga równomiernie ugotować kluski. Czasami(...)masy z ziemniaków i mąki dodaje się także jajko. Ja tak chociażby zrobiłam tym razem właśnie. Zdarza mi się jednak dość często gotować kluski z masy przygotowanej bez jajka, czyli tylko z ziemniaków i mąki. Kluski śląskie są wspaniałym dodatkiem do sosów. Tak najczęściej je właśnie podaję u siebie w domu. Mój mąż, który jest Węgrem po raz pierwszy spróbował

mecooks
Kartacze najlepszy przepis 127

leniwą bułą, to niech sobie kupi gotowe kartacze od kogoś, kto umie je robić, a nie profanuje. Dowcipkowaliśmy sobie, że pewnie do tego przepisu, to trzeba będzie obrać wiadro ziemniaków i ogólnie to huehuue. Ula się nie zaśmiała. Faktycznie, najbardziej pracochłonne jest obieranie ziemniaków. Dużej ilości ziemniaków. Kartacze to zajęcie na wolny dzień, ale są warte każdej minuty. Obżarliśmy się(...)trochę tracą na urodzie, ale nie na smaku. Spróbujcie, bo warto. Potrzebujemy: kilka dużych misek duże garnki do gotowania gotowych kartaczy maszynkę do tarcia lub dowolne urządzenie, które zetrze ziemniaki na puch pieluchę tetrową sztuk 2, gaza według Ulki się nie nadaje, bo przepuszcza za dużo. Na farsz mięsny: 2 kg mięsa mielonego wieprzowego (wołowina jest za chuda) 3 jajka

ladykitchen
Krem ziemniaczano-jabłkowy z pieczonymi ziemniaczkami 86

Zupa ziemniaczana z dodatkiem jabłek i pora to absolutna jesienna klasyka. Treściwa, kremowa, dzięki dodatkowi jabłka o delikatnie kwaskowatej nucie i zupełnie nie nudnym smaku. I choć ziemniaki kochają boczek, przyjemnie łącząc się w zupach i tworząc popularną ich wersję – dzisiaj postawiłam na danie wegańskie. Dodatek pieczonych ziemniaczków nadaje tu cudownie dymnego i wędzonego smaku, co wzbogaca całość o niebanalny(...)charakter. Zapewniam: krem to prosty w przygotowaniu, składników raptem kilka, a efekt wyjątkowy. Składniki na 3-4 porcje: 4 średnie ziemniaki 1 średnie jabłko 2/3 pora 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżki delikatnie uprażonego siemienia lnianego lub słonecznika olej kokosowy, masło klarowane lub preferowany olej do smażenia sól, zioła i przyprawy: u mnie 1 liść laurowy, 5 kulek ziela

Even Better Food
Chrupiące pieczone ziemniaki 358

Chrupiące pieczone ziemniaki są genialne, ale żeby wyszły perfekcyjnie, musimy się trzymać kilku zasad. Po pierwsze warto je krótko obgotować przed pieczeniem – łatwiej uzyskamy chrupiące brzegi. Po drugie – gęsi (ewentualnie kaczy) smalec – nadaje on ziemniakom niesamowitego smaku, którego nic nie jest w stanie zastąpić (gęsi smalec można kupić w supermarketach lub samemu wytopić podczas przygotowywania mięsa(...)podsmażając piersi od strony skóry). Po trzecie mąka – gdy jej użyjemy, smalec nie będzie zupełnie spływał i dzięki temu ziemniaki w całości będą złote. Posmarowanie blachy olejem nie jest konieczne, ale nada dodatkową chrupkość, więc nie warto go pomijać. Nie są to dietetyczne ziemniaki, ale zdecydowanie najlepsze. Goszczą u mnie niemal podczas każdego przyjęcia i zawsze każdy pyta

Poezja smaku
Krem czekoladowy ze słodkich ziemniaków 103

oszalał na punkcie tego deseru! Bo to deser idealny – zdrowy, słodki i pełen witamin. Do przygotowania 2 porcji kremu czekoladowego potrzebujemy: – kakao (wg uznania) – 1 słodki ziemniak – 2 banany – 2 garście płatków owsianych Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. W tym czasie ziemniaka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki – pieczemy do miękkości. W blenderze umieścić

Szybko Tanio Smacznie
Babka ziemniaczana 156

dodaje się mięso: kawałki boczku, kiełbasy, skwarki ze słoniny.  Najbardziej lubię babkę ziemniaczaną w wersji wegetariańskiej i taką upiekłam.  Kiedyś przygotowanie babki zajmowało mi sporo czasu, bo ziemniaki i cebulę ucierałam ręcznie na tarce. Teraz wykorzystuję do tego robota kuchennego i babka powstaje w kilkanaście minut.  Ziemniaki można zetrzeć na tarce o małych oczkach lub utrzeć(...)papkę jak na placki ziemniaczane. Z utartych ziemniaków należy odcisnąć jak najwięcej soku. Jeśli pominiecie tą czynność, babka po upieczeniu będzie niezbyt zwięzła i mazista. Ziemniaki utarte na drobnych oczkach odciskam na sicie, a wersji drugiej gdy są utarte na papkę, wykładam sito potrójnie złożoną gazą i dopiero odciskam. Z doświadczenia wiem, że babka ziemniaczana uda się, niezależnie jakiej odmiany

Codziennik Kuchenny
Pieczone ziemniaki w piekarniku 210

Pewnie wszyscy lubimy pieczone ziemniaczki. Jest to idealny dodatek do wielu dań głównych i komponuje się z każdym idealnie! Ziemniaki są przyrządzane na wiele sposobów: smażone, gotowane, pieczone, gotowane na parze, smażone we frytownicy (frytki). Dziś przedstawię Wam mój ulubiony przepis na ziemniaki - pieczone ziemniaki z piekarniku. Pieczone ziemniaki w piekarniku według tego przepisu wychodzą naprawdę dobre, są chrupiące, aromatyczne(...)ładnie się prezentują i co najważniejsze smakują świetnie. Robi się je bardzo prosto i sprawnie, jedynie trochę czasu zajmuje pieczenie, ale na takie cudeńka warto poczekać. Zapraszam! :) Pieczone ziemniaki w piekarniku - przepis: Składniki na 4 osoby: 1,5 kg ziemniaków  3 łyżki oliwy 1,5 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki mieszanki ziół prowansalskich Jak zrobić idealne pieczone

Kuchnia Łukasza
Ziemniaki z grilla 3691

Dzisiaj mam propozycję na ziemniaki z grilla. Tak przygotowane ziemniaczki smakują jak frytki domowej roboty. Są idealnym dodatkiem do mięs z grilla. W szczególności do skrzydełek lub pałek z kurczaka .  Jeśli zadbamy o podanie lekkiej, wiosenno - letniej sałatki, zwykły grill zamieni się w grillową ucztę. Składniki: młode, małe ziemniaki - 6 sztuk to porcja dla 1 osoby olej rzepakowy sól(...)folia aluminiowa Wykonanie: Ziemniaki pieczemy zawinięte w folię aluminiową. Najlepiej jest przygotować dla każdego uczestnika grillowej uczty oddzielną porcję ziemniaków. Do jednego foliowego pakuneczku wkładamy około 6 małych ziemniaczków. Jest to porcja dla 1 osoby. Z młodych ziemniaków zdejmujemy skórkę. Ziemniaki myjemy i jeśli grillujecie z dala od domu, jeszcze mokre, wkładamy do foliowego woreczka. Ziemniaki nie ściemnieją. Pozostałe czynności

Smak mojego domu
Hiszpańska tortilla z chorizo 153

Czasem aż trudno uwierzyć, że z prostych w gruncie rzeczy składników może wyjść rewelacyjne danie. Takie jak dzisiaj - pyszna hiszpańska tortilla z ziemniaków z kiełbasą chorizo i żółtym serem. Podkreślić trzeba, że dzisiejsze danie nie ma nic wspólnego z kukurydzianymi wrapami, a placek wykonany jest z ziemniaków i jajek. Jest to klasyczne danie kuchni hiszpańskiej - proste w przygotowaniu, sycące(...)bardzo smaczne. Do przygotowania dania użyłem: 4 sporych ziemniaków, 4 jajek, 2 dużych szalotek, 2 ząbków czosnku, 200 gram kiełbasy chorizo, 30 gram sera manchego, pęczka szczypiorku, mielonej papryki słodkiej, gałki muszkatołowej, 1 łyżeczki suszonego cząbru, oliwy, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od ugotowania ziemniaków. Ziemniaki dokładnie umyłem, nie obierałem ich natomiast ze skóry. Ziemniaki gotowałem

Wyprawy kulinarne
Gulasz ze słodkich ziemniaków, marchewki i jarmużu 114

gulasz świetnie się w takim wydaniu sprawdzi. W kremowym, ale nie tłustym, sosie kryje się cała rozgrzewająca moc tego dania! Do przygotowania 2 porcji gulaszu potrzebujemy: – 1 słodkiego ziemniaka – 2 małe marchewki – 1 małą cukinię – sól, pieprz, curry (i inne przyprawy które lubicie) – śmietankę owsianą 8% – 1 łyżkę oleju do smażenia Warzywa myjemy, obieramy(...)sporą kostkę. Podsmażamy w rozgrzanym garnku razem z przyprawami na małym ogniu. Po ok 10 minutach dodajemy umyty jarmuż oraz śmietankę owsianą. Gotujemy kolejne 10-15 minut (aż ziemniaki będą miękkie). Podajemy gorące i od razu zjadamy! Zdrowia życzę

Szybko Tanio Smacznie
Ziemniaki Hasselback- i cóż że ze Szwecji? 139

Pieczone ziemniaki. Niech podniesie rękę ten, kto ich nie lubi. Ja jako maniak ziemniaczany robię je w każdej możliwej postaci, a ziemniaki Hasselback – gdy chcę podać niecodzienny, dekoracyjny obiad albo kiedy dopada mnie jesienna chandra. Nie jest prawdą – powielana od lat na wielu blogach, łącznie z tymi najbardziej znanymi i poczytnymi–informacja o tym, że danie to powstało(...)wybuchu II Wojny Światowej, mimo zachowania neutralności podczas ataku wojsk hitlerowskich na sąsiadujące Norwegię i Finlandię, uzależniona handlowo i gospodarczo od hitlerowskich Niemiec Szwecja odczuła skutki wojny. Ziemniaki były pożywieniem tanim i łatwo dostępnym, były szykowane i podawane na wiele sposobów, zarówno w domach jak i w restauracjach. Na sztokholmskiej wyspie Djurgården działała, obok wielu innych (Djurgården to głównie spacerowe

Karo in the Kitchen
Marillenknödel – knedle ziemniaczane z morelami 168

Tradycyjne, ziemniaczane knedle nie są ani trudne do zrobienia, ani zbyt czasochłonne. Jeśli ugotujecie ziemniaki dzień wcześniej, spokojnie zmieścicie się z robieniem knedli na obiad w godzinie czasu. Spróbujecie? Ziemniaki są najważniejsze – jak przy kluskach śląskich . Pamiętajcie, że do ciast ziemniaczanych najlepsze będę jak najmocniej skrobiowe ziemniaki – typu C. Sypkie po ugotowaniu, wręcz piaskowe, bardzo mączne. One będą potrzebowały niewiele(...)mąki aby stać się dobrym ciastem na knedle. Jeśli zdobędziecie ziemniaki typu B – mniej mączne od tych z rodzaju C, będziecie potrzebowali więcej pszennej mąki niż zaznaczyłam w składnikach. Ziemniaki obieramy, jeśli są duże (ja do wszelkich klusek biorę jak największe ziemniaki) kroimy je na ćwiartki lub w ósemki. Solimy i gotujemy do miękkości. Ziemniaki odcedzamy, pokrywkę garnka otwieramy

Karo in the Kitchen
Tortilla española – tortilla de patatas. Hiszpański omlet z ziemniakami 178

Bazą tortilli hiszpańskiej są zawsze jaja i ziemniaki. A to, jak potraktujemy ziemniaki – czy je usmażymy, czy ugotujemy, czy pokroimy w plastry czy kostkę – i co dorzucimy do omletu, to już nasz wybór. Do tortilli de patatas ja nie dodaję wiele – odrobina wędliny, jaka akurat jest w lodówce, szczypior, cebula. Nie potrzeba więcej żeby cieszyć się jej prostym smakiem. Jajka(...)rozbijamy, dodajemy do nich śmietanę, solimy, pieprzymy. Całość ubijamy trzepaczką balonową do całkowitego połączenia. Ja zestawienie jajek i ziemniaków uwielbiam podkreślać startą gałką muszkatołową, więc w tym przepisie jest obowiązkowa. Szczypior kroimy drobno, dodajemy do masy jajecznej.   Ziemniaki obieramy i kroimy je w kostkę, nieco drobniej niż do zupy. Wszystkie smażymy na patelni, na dość dużej ilości oleju

Karo in the Kitchen