ziemniaki - 38421 przepisów (strona:28/2562)

Chrupiące pieczone ziemniaki 410

Chrupiące pieczone ziemniaki są genialne, ale żeby wyszły perfekcyjnie, musimy się trzymać kilku zasad. Po pierwsze warto je krótko obgotować przed pieczeniem – łatwiej uzyskamy chrupiące brzegi. Po drugie – gęsi (ewentualnie kaczy) smalec – nadaje on ziemniakom niesamowitego smaku, którego nic nie jest w stanie zastąpić (gęsi smalec można kupić w supermarketach lub samemu wytopić podczas przygotowywania mięsa(...)podsmażając piersi od strony skóry). Po trzecie mąka – gdy jej użyjemy, smalec nie będzie zupełnie spływał i dzięki temu ziemniaki w całości będą złote. Posmarowanie blachy olejem nie jest konieczne, ale nada dodatkową chrupkość, więc nie warto go pomijać. Nie są to dietetyczne ziemniaki, ale zdecydowanie najlepsze. Goszczą u mnie niemal podczas każdego przyjęcia i zawsze każdy pyta

Poezja smaku
Krem czekoladowy ze słodkich ziemniaków 141

oszalał na punkcie tego deseru! Bo to deser idealny – zdrowy, słodki i pełen witamin. Do przygotowania 2 porcji kremu czekoladowego potrzebujemy: – kakao (wg uznania) – 1 słodki ziemniak – 2 banany – 2 garście płatków owsianych Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. W tym czasie ziemniaka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki – pieczemy do miękkości. W blenderze umieścić

Szybko Tanio Smacznie
Babka ziemniaczana 192

dodaje się mięso: kawałki boczku, kiełbasy, skwarki ze słoniny.  Najbardziej lubię babkę ziemniaczaną w wersji wegetariańskiej i taką upiekłam.  Kiedyś przygotowanie babki zajmowało mi sporo czasu, bo ziemniaki i cebulę ucierałam ręcznie na tarce. Teraz wykorzystuję do tego robota kuchennego i babka powstaje w kilkanaście minut.  Ziemniaki można zetrzeć na tarce o małych oczkach lub utrzeć(...)papkę jak na placki ziemniaczane. Z utartych ziemniaków należy odcisnąć jak najwięcej soku. Jeśli pominiecie tą czynność, babka po upieczeniu będzie niezbyt zwięzła i mazista. Ziemniaki utarte na drobnych oczkach odciskam na sicie, a wersji drugiej gdy są utarte na papkę, wykładam sito potrójnie złożoną gazą i dopiero odciskam. Z doświadczenia wiem, że babka ziemniaczana uda się, niezależnie jakiej odmiany

Codziennik Kuchenny
Pieczone ziemniaki w piekarniku 239

Pewnie wszyscy lubimy pieczone ziemniaczki. Jest to idealny dodatek do wielu dań głównych i komponuje się z każdym idealnie! Ziemniaki są przyrządzane na wiele sposobów: smażone, gotowane, pieczone, gotowane na parze, smażone we frytownicy (frytki). Dziś przedstawię Wam mój ulubiony przepis na ziemniaki - pieczone ziemniaki z piekarniku. Pieczone ziemniaki w piekarniku według tego przepisu wychodzą naprawdę dobre, są chrupiące, aromatyczne(...)ładnie się prezentują i co najważniejsze smakują świetnie. Robi się je bardzo prosto i sprawnie, jedynie trochę czasu zajmuje pieczenie, ale na takie cudeńka warto poczekać. Zapraszam! :) Pieczone ziemniaki w piekarniku - przepis: Składniki na 4 osoby: 1,5 kg ziemniaków  3 łyżki oliwy 1,5 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki mieszanki ziół prowansalskich Jak zrobić idealne pieczone

Kuchnia Łukasza
Ziemniaki z grilla 3753

Dzisiaj mam propozycję na ziemniaki z grilla. Tak przygotowane ziemniaczki smakują jak frytki domowej roboty. Są idealnym dodatkiem do mięs z grilla. W szczególności do skrzydełek lub pałek z kurczaka .  Jeśli zadbamy o podanie lekkiej, wiosenno - letniej sałatki, zwykły grill zamieni się w grillową ucztę. Składniki: młode, małe ziemniaki - 6 sztuk to porcja dla 1 osoby olej rzepakowy sól(...)folia aluminiowa Wykonanie: Ziemniaki pieczemy zawinięte w folię aluminiową. Najlepiej jest przygotować dla każdego uczestnika grillowej uczty oddzielną porcję ziemniaków. Do jednego foliowego pakuneczku wkładamy około 6 małych ziemniaczków. Jest to porcja dla 1 osoby. Z młodych ziemniaków zdejmujemy skórkę. Ziemniaki myjemy i jeśli grillujecie z dala od domu, jeszcze mokre, wkładamy do foliowego woreczka. Ziemniaki nie ściemnieją. Pozostałe czynności

Smak mojego domu
Hiszpańska tortilla z chorizo 183

Czasem aż trudno uwierzyć, że z prostych w gruncie rzeczy składników może wyjść rewelacyjne danie. Takie jak dzisiaj - pyszna hiszpańska tortilla z ziemniaków z kiełbasą chorizo i żółtym serem. Podkreślić trzeba, że dzisiejsze danie nie ma nic wspólnego z kukurydzianymi wrapami, a placek wykonany jest z ziemniaków i jajek. Jest to klasyczne danie kuchni hiszpańskiej - proste w przygotowaniu, sycące(...)bardzo smaczne. Do przygotowania dania użyłem: 4 sporych ziemniaków, 4 jajek, 2 dużych szalotek, 2 ząbków czosnku, 200 gram kiełbasy chorizo, 30 gram sera manchego, pęczka szczypiorku, mielonej papryki słodkiej, gałki muszkatołowej, 1 łyżeczki suszonego cząbru, oliwy, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od ugotowania ziemniaków. Ziemniaki dokładnie umyłem, nie obierałem ich natomiast ze skóry. Ziemniaki gotowałem

Wyprawy kulinarne
Gulasz ze słodkich ziemniaków, marchewki i jarmużu 157

gulasz świetnie się w takim wydaniu sprawdzi. W kremowym, ale nie tłustym, sosie kryje się cała rozgrzewająca moc tego dania! Do przygotowania 2 porcji gulaszu potrzebujemy: – 1 słodkiego ziemniaka – 2 małe marchewki – 1 małą cukinię – sól, pieprz, curry (i inne przyprawy które lubicie) – śmietankę owsianą 8% – 1 łyżkę oleju do smażenia Warzywa myjemy, obieramy(...)sporą kostkę. Podsmażamy w rozgrzanym garnku razem z przyprawami na małym ogniu. Po ok 10 minutach dodajemy umyty jarmuż oraz śmietankę owsianą. Gotujemy kolejne 10-15 minut (aż ziemniaki będą miękkie). Podajemy gorące i od razu zjadamy! Zdrowia życzę

Szybko Tanio Smacznie
Ziemniaki Hasselback- i cóż że ze Szwecji? 201

Pieczone ziemniaki. Niech podniesie rękę ten, kto ich nie lubi. Ja jako maniak ziemniaczany robię je w każdej możliwej postaci, a ziemniaki Hasselback – gdy chcę podać niecodzienny, dekoracyjny obiad albo kiedy dopada mnie jesienna chandra. Nie jest prawdą – powielana od lat na wielu blogach, łącznie z tymi najbardziej znanymi i poczytnymi–informacja o tym, że danie to powstało(...)wybuchu II Wojny Światowej, mimo zachowania neutralności podczas ataku wojsk hitlerowskich na sąsiadujące Norwegię i Finlandię, uzależniona handlowo i gospodarczo od hitlerowskich Niemiec Szwecja odczuła skutki wojny. Ziemniaki były pożywieniem tanim i łatwo dostępnym, były szykowane i podawane na wiele sposobów, zarówno w domach jak i w restauracjach. Na sztokholmskiej wyspie Djurgården działała, obok wielu innych (Djurgården to głównie spacerowe

Karo in the Kitchen
Marillenknödel – knedle ziemniaczane z morelami 223

Tradycyjne, ziemniaczane knedle nie są ani trudne do zrobienia, ani zbyt czasochłonne. Jeśli ugotujecie ziemniaki dzień wcześniej, spokojnie zmieścicie się z robieniem knedli na obiad w godzinie czasu. Spróbujecie? Ziemniaki są najważniejsze – jak przy kluskach śląskich . Pamiętajcie, że do ciast ziemniaczanych najlepsze będę jak najmocniej skrobiowe ziemniaki – typu C. Sypkie po ugotowaniu, wręcz piaskowe, bardzo mączne. One będą potrzebowały niewiele(...)mąki aby stać się dobrym ciastem na knedle. Jeśli zdobędziecie ziemniaki typu B – mniej mączne od tych z rodzaju C, będziecie potrzebowali więcej pszennej mąki niż zaznaczyłam w składnikach. Ziemniaki obieramy, jeśli są duże (ja do wszelkich klusek biorę jak największe ziemniaki) kroimy je na ćwiartki lub w ósemki. Solimy i gotujemy do miękkości. Ziemniaki odcedzamy, pokrywkę garnka otwieramy

Karo in the Kitchen
Tortilla española – tortilla de patatas. Hiszpański omlet z ziemniakami 241

Bazą tortilli hiszpańskiej są zawsze jaja i ziemniaki. A to, jak potraktujemy ziemniaki – czy je usmażymy, czy ugotujemy, czy pokroimy w plastry czy kostkę – i co dorzucimy do omletu, to już nasz wybór. Do tortilli de patatas ja nie dodaję wiele – odrobina wędliny, jaka akurat jest w lodówce, szczypior, cebula. Nie potrzeba więcej żeby cieszyć się jej prostym smakiem. Jajka(...)rozbijamy, dodajemy do nich śmietanę, solimy, pieprzymy. Całość ubijamy trzepaczką balonową do całkowitego połączenia. Ja zestawienie jajek i ziemniaków uwielbiam podkreślać startą gałką muszkatołową, więc w tym przepisie jest obowiązkowa. Szczypior kroimy drobno, dodajemy do masy jajecznej.   Ziemniaki obieramy i kroimy je w kostkę, nieco drobniej niż do zupy. Wszystkie smażymy na patelni, na dość dużej ilości oleju

Karo in the Kitchen
Śledzie bazyliowo czosnkowe z pieczonymi ziemniakami w mundurkach jako danie główne 200

miarę często gościły na moim stole był ich smak i szerokie zastosowanie kulinarne. Można je smażyć, piec, wędzić, solić, marynować – podać jako danie główne z ziemniakami, czy na przystawkę z cebulką, w oleju, itd… Jedzenie śledzi poprawia nastrój – powoduje podwyższenie poziomu serotoniny, działa przeciwdepresyjnie, wzmacnia pamięć i koncentrację. Mam nadzieję, że wystarczy tej zachęty, aby się skusić(...)zrobić śledzie bazyliowo czosnkowe z pieczonymi ziemniakami w mundurkach jako danie główne.     Składniki: - ok. 500g filetów a’la matias - 1 doniczka świeżej bazylii - 2 suszone ostre papryczki - 1 główka czosnku - 1,5 cytryny - ok. ¾ szklanki oleju z pestek winogron Dodatkowo: - ziemniaki (po 2 – 4 na osobę, w zależności od potrzeb) - świeże gałązki oregano - suszone oregano - sól morska

mojewypiekiinietylko
Ziemniaki pieczone po szwedzku 336

Ziemniaki pieczone po szwedzku, albo inaczej – ziemniaki Hasselback. Już sam wygląd ”mówi”, jak zwyczajna potrawa może wygladać nadzwyczajnie. Potrawa jest banalnie prosta, a ilość składników minimalna. Przyprawy i zioła dobieramy indywidualnie. Ilość składników dopasowujemy do potrzeb.   Składniki: - ziemniaki (najlepiej wybrać równe wielkością i o podłużnym kształcie) - oregano - sól morska - masło - olej rzepakowy - parmezan   Ziemniaki obieramy i płuczemy. Każdy(...)ostrym, długim nożem robimy nacięcia w poprzek (co 2-3 mm) na głębokość, aż nóż napotka opór łyżki. Uważajmy przy „piętkach”, w tych miejscach lepiej zrobić płytsze nacięcie. Ponacinane ziemniaki płuczemy w zimnej wodzie (wypłukanie skrobii z nacięć spowoduje, że plasterki nie będą się sklejały). Blaszkę wykładamy matą lub papierem do pieczenia. Ziemniaki smarujemy olejem, przy użyciu pędzelka starając się

mojewypiekiinietylko
Gołąbki z tartych ziemniaków i kaszy jęczmiennej 243

glaba- wlozyc do duzego garnka ,zalac wrzaca woda,przykryc i pare minut pogotowac.Zewnetrzne liscie zmiekna i dadza sie latwo zdjac.Zdjete liscie wystudzic i ostrym nozem skroic grube nerwy lisciowe. Ziemniaki obrac i zetrzec na malych oczkach tarki lub szybciej zetrzec w robocie..Ulozyc na sicie by usunac nadmiar wody Cebule obrac,pokroic w kostke i przysmazyc na zloty kolor. Kasze(...)wylozyc na sitko i przeplukac pod biezaca zimna woda. Starte ziemniaki polaczyc z podsmazona cebula,jajkiem oplukana kasza.Dodac sol,pieprz i majeranek.Dokladnie wyrobic. Tak przygotowany farsz ukladac na lisciach kapusty,zwinac w golabki i ukladac w garnku.Dno garnka wylozyc pozostalymi liscmi kapusty.Nie zwijac golabkow zbyt scisle,poniewaz surowa kasza specznieje jeszcze w trakcie gotowania.Golabki zalac bulionem warzywnym (wtedy dolozyc listki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gnocchi z pieczonej dyni i ziemniaków 124

muszkatołową i papryczką chili, co nadało im niepowtarzalnego aromatu. Proste domowe danie, idealne na dyniowy sezon. Składniki (na około 50 sztuk) : 500 g purée z ziemniaków 500 g purée z dyni (uprzednio upieczonej do miękkości) 150-250 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 100 g drobno startego sera (użyłem ementalera) 1 płaska łyżeczka suszonej(...)muszkatołowej sól Do podania: masło szałwiowe lub bazyliowa oliwa z oliwek do polania starty ser do posypania (parmezan, grana padano, pecorino lub inny) Przygotowane wcześniej purée z ziemniaków i pieczonej dyni ostudzić, a następnie wymieszać ze sobą. (Purée z dyni można uprzednio podsmażyć przez 20 minut na suchej patelni by odparowała część wody). Na stolnicę wysypać

Food Square
619. Gofry z .... .ziemniakiem? 144

Gofry ziemniaczane ze szczypiorkiem z jajkiem sadzonym i szynką, pomidorki koktajlowe(potem jeszcze keczup) Kto by powiedział, że gofry z ziemniakiem będą takie dobre *.* Wytrawnie się coś tu zrobiło, ale jak pysznie :3 Składniki: 100g ugotowanych przeciśniętych przez praskę ziemniaków 50g mąki 70-80ml mleka jajko łyżka rozpuszczonego masła 1/2 proszku do pieczenia szczypta sody sól

More food, love and dreams