wolę bardziej rzadką :) I taką Wam dziś przedstawiam. Z dodatkiem ulubionych ziół jest bardzo aromatyczna. Składniki: 2 małe pory albo 1 duży (białe i zielone części) 4 ziemniaki 1 cebula 2 l bulionu z włoszczyzny 2 listki bobkowe 3 ziela angielskie 2 ząbki czosnku suszony tymianek sól morska świeżo mielony pieprz Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry, pory(...)również. Na wcześniej ugotowanym i odcedzonym bulionie gotujemy aż do miękkości ziemniaki i pory. Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. W tym czasie cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy do zupy i wciąż gotujemy. Gdy zupa jest gotowa wyciągamy ziela oraz listki i miksujemy w blenderze. Doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Smacznego! krem porowo
Bon Appetit MałgorzatyPoszperałam w necie czego jeszcze z tego zacnego warzywa nie próbowałam i wpadło mi w oczy briami. U mnie: 3 małe cukinie, pokrojone w dość cienkie plastry ok. 10 ziemniaków (objętościowo tyle co cukini), również pokrojone w cienkie plastry kilka łyżek oleju sól, pieprz, zioła feta Piekarnik rozgrzałam do 220 stopni. Do brytfanki wrzuciłam wszystkie składniki oprócz fety i wymieszałam(...)często mieszać, żeby nie utworzyła się breja. Po godzinie na wierzch pokruszyłam fetę. Zapiekłam jeszcze ok 15 minut. Pieczona cukinia ma słodki smak miodu, rozpływa się w ustach, natomiast ziemniaki nabrały aromatu jak z ogniska, zrobiły się chrupkie. Całość dopełnia słona przypieczona feta. Niebo w gębie po prostu
Z butelką mleczka w tlePomidorowa z ryżem i ziemniakami a na dodatek ugotowana na żeberkach to nasza propozycja na obiad. Żeberka możemy wcześniej zapeklować, ale nie musimy. Jednak peklowane nadają zupie zupełnie innego smaku. Kilka żeberek delikatnie posypujemy solą peklową i pokrojonym drobno czosnkiem. Pozostawiamy na ok. 2 godziny. Torebkę ryżu gotujemy osobno. Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy(...)litra wody. Wkładamy opłukane żeberka. Dodajemy 3 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, opaloną cebulkę i warzywko lub sól do smaku. Kiedy żeberka są miękkie, dodajemy ziemniaki i marchewkę. Gotujemy do miękkości i wsypujemy ryż. Słoiczek koncentratu pomidorowego mieszamy z 200 ml słodkiej śmietanki. Dolewamy do tego trochę naszej zupy, mieszamy i wszystko wlewamy do garnka. Zagotowujemy, dosmaczamy
Maminek kulinarnyPieczone ziemniaki pokrojone w ósemki, świetnie zastępują frytki. Są idealne jako dodatek do dań, ale można zajadać się też nimi bez niczego. Wykonanie ich to chwila, a pieczenie to tylko ok. 15 minut :) Składniki /dla 2 osób/: 6 dużych ziemniaków świeżo mielony pieprz sól oliwa 2 łyżeczki oregano Wykonanie: Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia. Ziemniaki umyć i dobrze oczyścić
Pasja Smakuktórą serwuję u mnie w domu od czasu do czasu. Może być to pomysł na obiad albo gorącą kolację. Proste i smaczne danie. Gorąco polecam wszystkim miłośnikom kaszanki :)) Składniki ziemniaki kapusta kwaszona (dość kwaśna) kaszanka cebula ser żółty majeranek ziele angielskie liść laurowy Nie podaję ilości, zależy ona od wielkości naczynia do zapiekanki i oczywiście od naszych apetytów. Wykonanie(...)Ziemniaki gotujemy na pół twardo w lekko osolonej wodzie. Studzimy, kroimy w plastry. Kapustę gotujemy z liściem laurowym, zielem angielskim i odrobiną soli . Na patelni smażymy 2 spore cebulki, po koniec smażenia dodajemy kawałki kaszanki obranej z flaka. Wszystko podsmażamy dodając do smaku majeranek. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wykładamy ściśle na przemian:pokrojone w talarki ziemniakami, kapustę,kaszankę
Walijskie PichcenieNastępnie podlać mięso szklanką wrzątku, dorzucić liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić w plasterki, ziemniaki obrać, opłukać, jeśli udało nam się kupić malutkie - zachować w całości. Pokrojone pieczarki,ziemniaki i łyżkę koncentratu dodać do mięsa,dusić na małym ogniu aż zmiękną ziemniaki (ok.15-20min). Na koniec
Walijskie Pichceniesmaczne jednocześnie. Małe ziemniaczki w mundurkach + podsmażony chudy boczek, pieczarki i dużo świeżego koperku. Do tego kefir, maślanka lub mizeria i obiad pierwsza klasa! Potrzebujemy: małe ziemniaki (najsmaczniejsze są młode lub gatunek baby) 200g chudego boczku 200g małych pieczarek 1 cebula masło sklarowane koperek sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki myjemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie. Masło rozgrzewamy, wrzucamy poszatkowaną(...)słupki boczek, podsmażamy całość i dodajemy oczyszczone pieczarki (małe w całości, te większe kroimy). Mieszamy i podsmażamy całość ok 10 minut. Solimy, pieprzymy. Do zawartości patelni przekładamy ugotowane wcześniej ziemniaki. Mieszamy wszystko delikatnie i posypujemy dużą ilością zielonego koperku
Walijskie PichceniePierwsze w tym roku, pysznie chrupiące placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Są zdecydowanie delikatniejsze w smaku niż te robione ze starych, a starte na oczkach po upieczeniu są chrupiące i nie nasączone olejem:)) Pokusiłam się podać je tym razem z prostą sałatką z pomidora, ogórka kiszonego i cebuli. Podobną wypatrzyłam przy przepisie na placki u Margarytki(...)dotąd placki jadałam bez dodatków albo tylko z cukrem. Sałatka bardzo fajnie komponuje się z plackami i stała się uzupełnieniem całkiem pożywnego obiadu ... Składniki: 1. 5kg młodych ziemniaków 2 jajka 2 małe cebule 2-3 łyżki mąki sól olej Wykonanie: Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach. Nadmiar soku odciskamy. Cebulę ścieramy na drobnych oczkach. Dodajemy mąkę, jajka
Walijskie Pichceniekwasów omega – 3 i dlatego też staram się wykorzystywać go bardzo często w mojej kuchni. Składniki: pałki z kurczaka pieprz sól papryka czerwona wędzona czosnek majeranek olej rzepakowy ziemniaki Wykonanie: Kurczaka dokładanie myjemy i osuszamy. Obsypujemy przyprawami i wkładamy na ok 30 min do lodówki. Ziemniaki obieramy i dzielimy na 2-4 części. Piekarnik rozgrzewamy do temp 180 stopni(...)Kurczaka wyjmujemy z lodówki i wlewamy olej rzepakowy na blachę. Układamy tam kawałki mięsa i wsuwamy blachę do piekarnika. Ziemniaki osuszamy z nadmiaru wody i obsypujemy ulubionymi przyprawami. Wykładamy również na blaszkę na którą wcześniej wylaliśmy olej rzepak i blaszkę wstawiamy do piekarnika razem z naszym kurczakiem. Pieczemy całość
Malinowe Pocałunkiprawdę przepyszne. Gdy go spróbowałam po prostu rozpłynęłam się z zachwytu, a mój tato, prawdziwy krytyk kulinarny powiedział, że takie coś mógłby jeść co dziennie. ^^ ~ Puree z ziemniaków i awokado z dodatkiem szynki i szczypiorku + jajko ~ Składniki: (2 porcje) 400g ugotowanych ziemniaków awokado przyprawy: sól, pieprz, czosnek + szynka, szczypiorek, jajko Awokado obieramy ze skórki, rozkrajamy i wyjmujemy(...)pestkę. Następnie miksujemy z ziemniakami na gładką pastę, w tym celu możemy użyć blendera lub po prostu zrobić to widelcem. Całość przyprawiamy, dodajemy szynkę, szczypiorek i przekładamy do kokilek. Na koniec, na środku każdej kokilki robimy płytkie wgłębienie i wbijamy jajko. Puree pieczemy przez 20-30 minut (tak aby białko jajka się ścięło) w temperaturze
Kuchenny Skrawek Niebaugotowany 1 szklanka, pieczarki 15 dag, marchewka ugotowana 1 duża, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, woda 4 litry, ziele angielskie 2 sztuki, liście laurowe 1 sztuka, ziemniaki 7 sztuk, śmietana 1/2 szklanki, majeranek 1 łyżka, mąka pszenna - do obtaczania klopsików pieczarki, marchew ugotowaną rozdrobnic w blenderze i masę przełożyć do miski dodać mielone mięso, ugotowany ryż, jajko(...)dobrze wyrobić do gotującej się wody wkładać nieduże klopsiki otoczone w mące pszennej gotować po wypłynięciu z 10 minut na srednim ogniu, potem je cedzakiem wyjąć - do wywaru dać ziemniaki, ziele i liście laurowe, gotować do miękkości ziemniaków zupę zabielić śmietaną słodką 18%, do smaku doprawić majerankiem i można dać przyprawy w płynie do zup, klopsiki włożyć do zupy..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięTradycyjne watruszki ,to rosyjskie drożdżowe bułeczki z serowym nadzieniem. Moje są "obiadowe" z ziemniaków z warzywami. Dobrze smakują też z grzybami. Danie odpowiednie dla wegetarian ,a mięsożercy (jak ja) dorzucają kawałek "czegoś tam". 8-10 ziemniaków 1 jajko 20 dag kalafiora 2-3 marchewki 3 łyżki groszku zielonego 1/2 łyżeczki świeżego imbiru 1 łyżka masła 2 łyżki wody(...)łyżka mąki 1 łyżka masła 150ml mleka sól, gałka muszkatołowa Zrobić zasmażkę z mąki i masła ,po czym rozprowadzić ją stopniowo wlewanym, gorącym mlekiem. Doprawić do smaku. Z ziemniaków i jajka zrobić puree doprawić solą i pieprzem. Różyczki kalafiora i małe kawałki marchewki przesmażyć na maśle, wlać trochę wody i smażyć do jej odparowania. Dodać groszek ,jeżeli mrożony to wrzucić
Kulinarny karnet Christopherakarkówki, 1/2 łyżeczki kolendry, 1 łyżeczka rozmarynu, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki soli morskiej, 1/2 łyżeczki papryki czerwonej, 3 łyżeczki oliwy z oliwek, 6 małych ziemniaków. Przygotowanie: Przygotowujemy marynatę z wyciśniętego ząbku czosnku, pieprzu, soli, papryki czerwonej, kolendry, rozmarynu oraz oliwy z oliwek. Karkówkę kroimy w plastry i rozbijamy, smarujemy marynatą i odstawiamy(...)najmniej 2 godziny do lodówki. W rozgrzane węgielki grilla wkładamy umyte ziemniaki w mundurkach, owinięte folią aluminiową. Karkówkę grillujemy na kratce ok. 30 minut. Po tym czasie ziemniaki powinny już być upieczone
Aga w kuchniPolecam- jest przepyszna i syta, a w zimowe wieczory z pewnością nas rozgrzeje. Zaczynamy: Składniki: 6 cebul czerwonych 2-3 cebule biale 1 l rosołu- bulionu kurczakowego 2-3 ziemniaki 100 gr masła 500 ml śmietany 2 łyżki mąki sól, pieprz, papryka 50 gr startego parmezanu lub mozzarella grzanki Wykonanie: Obieramy cebulę i kroimy na drobno, to samo robimy(...)ziemniakami. W garnku rozpuszczamy masło- dodajemy cebulę i ziemniaki- "smażymy" około 10 min. Dodajemy mąkę- mieszamy . Zciągamy z gazu. Dodajemy bulion kurczakowy . Miksujemy zupę dodając powoli śmietanę. Kładziemy na gaz, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Nie żałujmy pieprzu i papryki. :) Zupa po zagotowaniu jest gotowa. Przygotowujemy grzanki- według przepisu z tej strony . Różnica w dzisiejszych grzankach jest
Smaki Edytydelikatne i bardzo rybne. Można podać z surówką, ale również z puree z groszku bądź z hummusem. A nawet z białym sosem, pełna dowolność :) KOTLECIKI Z MAKRELI I ZIEMNIAKÓW. /znaleziony w sieci;/ na ok. 8 kotlecików 300g wędzonej makreli 250g ugotowanych i obranych ziemniaków 1 jajko 1 cebula sól, pieprz, słodka i ostra mielona papryka bułka tarta do zagęszczenia Cebulę(...)siekam drobno i szklę na odrobinie masła. Studzę. Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę. Mięso z makreli oddzielam od ości, rozdrabniam w palcach. Wszystko razem mieszam, dodając jajko i przyprawy oraz tyle bułki tartej, aby konsystencja pozwoliła ulepić zwarte,ale nie "ubite" kotleciki. Dodatkowo obtaczam je w bułce tartej. Smażę z obu stron na złoto. Podaję z ulubioną surówką
W kuchni Karmel-itki