ziemniaki - 38421 przepisów (strona:18/2562)

Młode ziemniaki w mundurkach z ziołami 208

mlodego zielonego koperku i posypane gruboziarnista sola.Jeszcze do tego szklanica zimnego kefiru lub zsiadlego mleka.Mmmmm....pelnia szczescia ,a z jajkiem sadzonym mamy idealny obiad na upalne dni lata. Mlode ziemniaki nie sa kaloryczne -100 g to 69 kcal (stare w 100g maja juz 84 kcal),poniewaz w swoim skladzie najwiecej maja wody.Maja 5 razy mniej kalorii niz makarony i kasze.Najwiecej(...)gotowane w lupinach i ze skorka zjadane.Skorka w mlodych ziemniaczkach jest wyjatkowo delikatna.Ziemniaki podane w tej wersji maja 5 razy wiecej blonnika niz banany.Nic tylko zajadac! Dodatkowo ziemniaki obtoczylam w posiekanym tymianku i miecie cytrynowej.Polecam! Skladniki na 2 porcje: 500 g malych ziemniaczkow sol maslo koperek,mieta i tymianek Przygotowanie: ziemniaki porzadnie wyszorowac gotowac w osolone wodzie oklo 18 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pszenny chleb drożdżowy z ziemniakami 215

Jest w Krakowie pewna piekarnia, którą zawsze odwiedzam, ze względu na chleb z ziemniakami. Niestety Kraków jest daleko, a chleba by się pojadło... :) Znalazłam więc przepis i spróbowałam, udało się dokładnie tak jak powinno. Chleb z ziemniakami ma tą wilgotność, której nie da się uzyskać innymi drogami. Dodatkowo pięknie wygląda z zewnątrz, dzięki sieci pęknięć. Zachowuje świeżość kilka(...)rzadko kiedy tylu doczeka). Co będę zachwalać, trzeba spróbować i się uzależnić tak jak ja! Polecam!   4 średnie ziemniaki, ugotowane w mundurkach   600 g pszennej mąki chlebowej   330 ml wody   1.5 łyżeczki soli   1,5 łyżeczki cukru   1 saszetka suszonych drożdży   3 łyżki oleju Ziemniaki dokładnie rozdrabniamy (można po prostu widelcem). Mieszamy wszystkie

Z butelką mleczka w tle
Placki z Ziemniaków i Cukinii 301

ziemniaczanych. Placki z cukini ą są troszkę delikatniejsze, jednak w smaku zbytnio nie wyczuwa się jej dodatku. Mimo to są na pewno mniej kaloryczne niż te tradycyjne - z samymi ziemniakami, a przy tym bardzo smaczne. Placuszki przepyszne w smaku i z pewnością warte skosztowania.  Placki Ziemniaczane z Cukinią - Składniki: 1 kg ziemniaków (po obraniu) - jakie wybrać ziemniaki na placki(...)obraniu i wydrążeniu miąższu) 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej sól  pieprz Placki Ziemniaczane z Cukinią - Sposób przygotowania: Ziemniaki, cukinię, cebulę i czosnek obieramy, a następnie ścieramy na tarce o małych oczkach. Następnie dodajemy jajka, mąkę pszenną, ziemniaczaną i doprawiamy solą oraz pieprzem - dokładnie mieszamy. Smażymy z obu stron

Słodka Strona
Zapiekanka z młodych ziemniaków z boczkiem, orzechami nerkowca i żurkowym zakwasem 190

żur. Zapiekanki lubię, żurek jeszcze bardziej, więc postanowiłam stworzyć coś podobnego.Zapiekanka okazała się bardzo delikatna w smaku i konsystencji, zatem zakwas na żurek będę wykorzystywać częściej :) Składniki: młode ziemniaki , boczek parzony - najlepiej chudy, mielone mięso - użyłam karkówki, niewielka cebula , orzechy nerkowca - prażone i solone - użyłam Kresto , sól , pieprz , gęsta, kwaśna śmietana, odrobina oleju . Cebulę obrać i posiekać na drobną kostkę(...)Zeszklić na oleju. Dodać mięso i przyprawy, poddusić razem - podobnie jak na przykład do spaghetti. Ziemniaki wyszorować i obgotować. Powinny być al dente - o ile można to tak określić :) Obgotowane wystudzić i pokroić w średnio grube plastry. Boczek pokroić w cienkie plasterki. Zapiekankę można przygotować w jednej, większej formie do zapiekania. Ja użyłam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chrupiące skórki ziemniaków z prosciutto i wędzonym pstrągiem 268

wyjątkowy. Wprowadza hiszpańskie nuty smakowe, a wymieszany z jogurtem nie rozpływa się w trakcie zapiekania.   Czas przygotowania:  60 minut Porcje: 9      Składniki:  9 ziemniaków, 9 plastrów prosciutto, 2 serki kremowe Arla Apetina Tapas, 1 płat wędzonego pstrąga, 3 łyżki gęstego jogurtu, 3 łyżki masła, 1/2 czerwonej papryki, 1 szalotka, 3 gałązki tymianku, 3 łyżki(...)białego wytrawnego wina, Sok z cytryny, Szczypta cukru, Olej rzepakowy, Sól, pieprz do smaku,   Czerwony pieprz i tymianek do przybrania. Przygotowanie: Ziemniaki wyszorować szczotką pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć olejem rzepakowym. Każdy ziemniak przeciąć wzdłuż na pół, ułożyć skórą do góry w natłuszczonej brytfance lub na blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni

SzczyptaSmaQ
KOTLETY (PLACUSZKI) Z KASZY JAGLANEJ I ZIEMNIAKÓW 238

oryginale były z dodatkiem jogurtu- nam ta wersja nie przypadła do gustu. Idealnie smakują same, jak również jako dodatek np. do zup. Składniki na ok.15 sztuk: - 1kg surowych, obranych ziemniaków - 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - sól i pieprz do smaku - 1 łyżka mąki ziemniaczanej (nie trzeba) - olej kokosowy lub oliwa do smażenia - 2 cebule - 2-3 ząbki czosnku(...)plastry boczku (opcjonalnie) Ziemniaki ugotować, odcedzić, jeszcze gorące rozdusić lub przecisnąć przez praskę, dodać gorącą kaszę jaglaną i wymieszać. Na rozgrzanej patelni wysmażyć drobno pokrojony boczek, przełożyć go do miseczki. Na tej samej patelni podsmażyć na oleju (lub oliwie) pokrojoną w kostkę cebulę, pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zamieszać i zdjąć z ognia. dodać do miski

Smaczne Zdrowe
Kiszka z młodych ziemniaków z olejem rzepakowym. 156

jest lżejszą formą tradycyjnej babcinej opcji. Dodatkowo olej rzepakowy jest źródłem kwasów omega - 3, dlatego też nie zawahałam się go użyć również i w tym przypadku. Składniki: 2 kg ziemniaków młodych 2 cebule 1 szklanka mleka 1 jajko kawałek kiełbasy jałowcowej GTS 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej olej rzepakowy sól, pieprz czarny   jelita cienkie (najlepszą(...)jelitach dziurek. Moja babcia zawsze robiła kiszkę w jelitach grubych i tylko taką się jadało. Osobiście wolę i bardziej preferuję jelita cienkie ;). Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce na oczkach do ziemniaków. Kiełbasę kroimy w maleńką kosteczkę i podsmażamy razem z posiekaną cebulą. Zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Gorącym zaparzamy nasze ziemniaki ( dzięki temu zabiegowi farsz nie będzie siny). Doprawiamy

Malinowe Pocałunki
Podlaski rarytas. Baba z młodych ziemniaków 228

czymś co się jada bez żadnej okazji. W innych regionach uchodzi to za przysmak, za który płaci się niemałe pieniądze.  Składniki: 2,5 kg młodych ziemniaków 2 cebule 300 g kiełbasy (kiełbasa myśliwska GTS) olej rzepakowy 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 2 jajka  1 szkl mleka sól, pieprz do smaku Wykonanie: Ziemniaki ścieramy na tarce(...)papkę) łącznie z cebulą. Kiełbasę kroimy w dość duża kostkę i podsmażamy na patelni z pokrojoną w kostkę cebulą. Zalewamy to mlekiem i zagotowujemy. Gorące wlewamy do ziemniaków i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wsypujemy mąki (większa ilość spowodowana jest tym, iż młode ziemniaki nie mają jeszcze tyle skrobi w sobie i baba byłaby po prostu

Malinowe Pocałunki
Arystokratyczna rozpusta – ziemniaki z kawiorem. 129

Składniki: 2 ziemniaki 50 gr czarnego kawioru 2 plastry bekonu sos cytrynowy   Ziemniaki wyszorować. Zawinąć w lekko natłuszczoną folię aluminiową i upiec w piekarniku. Upieczone, gorące ziemniaki, lekko wydrążyć i napełnić   czarnym   kawiorem. Na kawior położyć po 1 łyżeczce sosu śmietanowo – cytrynowego z odrobiną szafranu. Ozdobić koperkiem i plastrem pieczonego bekonu. Jak wykonać taki bekon, czasami może(...)wkładamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia. Kładziemy na blachę, obciążamy drugą blachą i pieczemy w piekarniku, aż do uzyskania właściwej twardości bekonu. PS. Pamiętam czasy kiedy podawałem takie ziemniaki z kawiorem oraz  bliny z kawiorem i śmietaną w kultowym sopockim  klubie Sfinks. Jego właściciel Robert F. był smakoszem kawioru. Obecnie cena 50 g. kawioru z jesiotra syberyjskiego

Kulinarny karnet Christophera
Wędzony łosoś z jarmużem i plasterkami ziemniaków w śmietanie. 149

Wędzony łosoś z jarmużem. Bardzo smaczne ,nietypowe danie, szybkie i eleganckie. Wędzony łosoś ułożony na gorących  ziemniakach przejmie ich naturalne ciepło ,lekko ogrzany nie stanie się suchy i włóknisty. Delikatny jarmuż idealnie pasuje do łososia. Składniki. 600g wędzonego łososia, plastry 350g małych ziemniaczków 150ml śmietany 36% 80dag jarmużu 2 jabłka 2 łyżki masła 125 ml soku jabłkowego 1 łyżka(...)łezkach", dodać razem z sokiem i masłem do jarmużu. Dusić kilka minut, dodać natkę pietruszki, doprawić do smaku i smacznego. Jeżeli wolimy możemy zrobić jarzynkę z zasmażką. Obrane ziemniaki pokroić w cienkie plasterki, można poszatkować. Gotować w osolonej wodzie 5 minut ,niech pozostaną lekko twardawe. Odcedzić i włożyć do ciepłej śmietany oprószonej pieprzem. Plastry ziemniaków ze śmietaną rozłożyć

Kulinarny karnet Christophera
Patatas alioli, czyli hiszpańskie ziemniaki czosnkowe 191

naszych polskich stołach też doskonale się sprawdza, jako np. dodatek do grillowanych potraw. Moja wersja to wersja ekspresowa i lekko odchudzona, z dodatkiem jogurtu. Patatas alioli, czyli hiszpańskie ziemniaki czosnkowe Składniki: 1 kg młodych małych ziemniaków 3 ząbki czosnku 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sok z połowy cytryny sól świeżo zmielony pieprz 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Wykonanie(...)Ziemniaki w mundurkach gotujemy na parze 20-25 minut. Studzimy, obieramy ze skórki i kroimy na pół. W moździerzu ucieramy czosnek z solą i połową natki.W misce mieszamy  majonez, jogurt, sok z cytryny i resztę natki, dodajemy utarty czosnek Mieszamy razem z ziemniakami i przyprawiamy do smaku. Podajemy schłodzone

Kulinarne przygody Gatity
Ziemniaki zapiekane z masłem czosnkowym 64

Ziemniaki zapiekane z masłem czosnkowym Ziemniaki dokładnie umyć, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać łyżeczkę soli i ugotować do miękkości. Ziemniaki odcedzić, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia posmarowanym olejem. Każdego ziemniaka zgnieść płaskim tłuczkiem do ziemniaków z dziurkami lub kubkiem. Masło rozpuścić w kuchence mikrofalowej, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną natkę pietruszki, wymieszać, a następnie przy(...)pomocy pędzelka posmarować każdego ziemniaka i posypać nieco pieprzem czarnym mielonym i solą. Ziemniaki dokładnie umyć, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać łyżeczkę soli i ugotować do miękkości. Ziemniaki odcedzić, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia posmarowanym olejem. Każdego ziemniaka zgnieść płaskim tłuczkiem do ziemniaków z dziurkami lub kubkiem. Masło rozpuścić w kuchence mikrofalowej, dodać czosnek przeciśnięty przez

ememe kitchen
Kartacze z twarogiem 72

Kartacz to danie przygotowane z surowych oraz gotowanych ziemniaków, połączonych z jajkiem i mąką ziemniaczaną. W środku wypełniony może być farszem mięsnym, serowym lub grzybowym. Podaje się go okraszonego smażonym boczkiem lub cebulką. Moja mama z jakiegoś powodu zawsze robiła kartacze wypełnione twarogiem i na takie właśnie kartacze dzisiaj Was zapraszam. Od razu zaznaczam, iż jest to danie wymagające nieco(...)pracy, gdyż samo starcie ziemniaków zajmuje sporo czasu. Po utarciu ziemniaki trzeba maksymalnie mocno odcisnąć z wody. Jest to bardzo ważne, gdyż w przeciwnym razie ciasto na kartacze będzie zbyt luźne. Gotowe ciasto wypełnia się prostym farszem twarogowym, a następnie gotuje w lekko osolonej wodzie przez około 18 minut. Te kartacze podaję okraszone podsmażoną na maśle cebulką. Jeśli jeszcze

MeCooks