ziemniaki - 38421 przepisów (strona:18/2562)

Zapiekanka z młodych ziemniaków z boczkiem, orzechami nerkowca i żurkowym zakwasem 228

żur. Zapiekanki lubię, żurek jeszcze bardziej, więc postanowiłam stworzyć coś podobnego.Zapiekanka okazała się bardzo delikatna w smaku i konsystencji, zatem zakwas na żurek będę wykorzystywać częściej :) Składniki: młode ziemniaki , boczek parzony - najlepiej chudy, mielone mięso - użyłam karkówki, niewielka cebula , orzechy nerkowca - prażone i solone - użyłam Kresto , sól , pieprz , gęsta, kwaśna śmietana, odrobina oleju . Cebulę obrać i posiekać na drobną kostkę(...)Zeszklić na oleju. Dodać mięso i przyprawy, poddusić razem - podobnie jak na przykład do spaghetti. Ziemniaki wyszorować i obgotować. Powinny być al dente - o ile można to tak określić :) Obgotowane wystudzić i pokroić w średnio grube plastry. Boczek pokroić w cienkie plasterki. Zapiekankę można przygotować w jednej, większej formie do zapiekania. Ja użyłam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chrupiące skórki ziemniaków z prosciutto i wędzonym pstrągiem 314

wyjątkowy. Wprowadza hiszpańskie nuty smakowe, a wymieszany z jogurtem nie rozpływa się w trakcie zapiekania.   Czas przygotowania:  60 minut Porcje: 9      Składniki:  9 ziemniaków, 9 plastrów prosciutto, 2 serki kremowe Arla Apetina Tapas, 1 płat wędzonego pstrąga, 3 łyżki gęstego jogurtu, 3 łyżki masła, 1/2 czerwonej papryki, 1 szalotka, 3 gałązki tymianku, 3 łyżki(...)białego wytrawnego wina, Sok z cytryny, Szczypta cukru, Olej rzepakowy, Sól, pieprz do smaku,   Czerwony pieprz i tymianek do przybrania. Przygotowanie: Ziemniaki wyszorować szczotką pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć olejem rzepakowym. Każdy ziemniak przeciąć wzdłuż na pół, ułożyć skórą do góry w natłuszczonej brytfance lub na blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni

SzczyptaSmaQ
KOTLETY (PLACUSZKI) Z KASZY JAGLANEJ I ZIEMNIAKÓW 280

oryginale były z dodatkiem jogurtu- nam ta wersja nie przypadła do gustu. Idealnie smakują same, jak również jako dodatek np. do zup. Składniki na ok.15 sztuk: - 1kg surowych, obranych ziemniaków - 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - sól i pieprz do smaku - 1 łyżka mąki ziemniaczanej (nie trzeba) - olej kokosowy lub oliwa do smażenia - 2 cebule - 2-3 ząbki czosnku(...)plastry boczku (opcjonalnie) Ziemniaki ugotować, odcedzić, jeszcze gorące rozdusić lub przecisnąć przez praskę, dodać gorącą kaszę jaglaną i wymieszać. Na rozgrzanej patelni wysmażyć drobno pokrojony boczek, przełożyć go do miseczki. Na tej samej patelni podsmażyć na oleju (lub oliwie) pokrojoną w kostkę cebulę, pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zamieszać i zdjąć z ognia. dodać do miski

Smaczne Zdrowe
Kiszka z młodych ziemniaków z olejem rzepakowym. 201

jest lżejszą formą tradycyjnej babcinej opcji. Dodatkowo olej rzepakowy jest źródłem kwasów omega - 3, dlatego też nie zawahałam się go użyć również i w tym przypadku. Składniki: 2 kg ziemniaków młodych 2 cebule 1 szklanka mleka 1 jajko kawałek kiełbasy jałowcowej GTS 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej olej rzepakowy sól, pieprz czarny   jelita cienkie (najlepszą(...)jelitach dziurek. Moja babcia zawsze robiła kiszkę w jelitach grubych i tylko taką się jadało. Osobiście wolę i bardziej preferuję jelita cienkie ;). Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce na oczkach do ziemniaków. Kiełbasę kroimy w maleńką kosteczkę i podsmażamy razem z posiekaną cebulą. Zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Gorącym zaparzamy nasze ziemniaki ( dzięki temu zabiegowi farsz nie będzie siny). Doprawiamy

Malinowe Pocałunki
Podlaski rarytas. Baba z młodych ziemniaków 273

czymś co się jada bez żadnej okazji. W innych regionach uchodzi to za przysmak, za który płaci się niemałe pieniądze.  Składniki: 2,5 kg młodych ziemniaków 2 cebule 300 g kiełbasy (kiełbasa myśliwska GTS) olej rzepakowy 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 2 jajka  1 szkl mleka sól, pieprz do smaku Wykonanie: Ziemniaki ścieramy na tarce(...)papkę) łącznie z cebulą. Kiełbasę kroimy w dość duża kostkę i podsmażamy na patelni z pokrojoną w kostkę cebulą. Zalewamy to mlekiem i zagotowujemy. Gorące wlewamy do ziemniaków i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wsypujemy mąki (większa ilość spowodowana jest tym, iż młode ziemniaki nie mają jeszcze tyle skrobi w sobie i baba byłaby po prostu

Malinowe Pocałunki
Arystokratyczna rozpusta – ziemniaki z kawiorem. 171

Składniki: 2 ziemniaki 50 gr czarnego kawioru 2 plastry bekonu sos cytrynowy   Ziemniaki wyszorować. Zawinąć w lekko natłuszczoną folię aluminiową i upiec w piekarniku. Upieczone, gorące ziemniaki, lekko wydrążyć i napełnić   czarnym   kawiorem. Na kawior położyć po 1 łyżeczce sosu śmietanowo – cytrynowego z odrobiną szafranu. Ozdobić koperkiem i plastrem pieczonego bekonu. Jak wykonać taki bekon, czasami może(...)wkładamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia. Kładziemy na blachę, obciążamy drugą blachą i pieczemy w piekarniku, aż do uzyskania właściwej twardości bekonu. PS. Pamiętam czasy kiedy podawałem takie ziemniaki z kawiorem oraz  bliny z kawiorem i śmietaną w kultowym sopockim  klubie Sfinks. Jego właściciel Robert F. był smakoszem kawioru. Obecnie cena 50 g. kawioru z jesiotra syberyjskiego

Kulinarny karnet Christophera
Wędzony łosoś z jarmużem i plasterkami ziemniaków w śmietanie. 198

Wędzony łosoś z jarmużem. Bardzo smaczne ,nietypowe danie, szybkie i eleganckie. Wędzony łosoś ułożony na gorących  ziemniakach przejmie ich naturalne ciepło ,lekko ogrzany nie stanie się suchy i włóknisty. Delikatny jarmuż idealnie pasuje do łososia. Składniki. 600g wędzonego łososia, plastry 350g małych ziemniaczków 150ml śmietany 36% 80dag jarmużu 2 jabłka 2 łyżki masła 125 ml soku jabłkowego 1 łyżka(...)łezkach", dodać razem z sokiem i masłem do jarmużu. Dusić kilka minut, dodać natkę pietruszki, doprawić do smaku i smacznego. Jeżeli wolimy możemy zrobić jarzynkę z zasmażką. Obrane ziemniaki pokroić w cienkie plasterki, można poszatkować. Gotować w osolonej wodzie 5 minut ,niech pozostaną lekko twardawe. Odcedzić i włożyć do ciepłej śmietany oprószonej pieprzem. Plastry ziemniaków ze śmietaną rozłożyć

Kulinarny karnet Christophera
Patatas alioli, czyli hiszpańskie ziemniaki czosnkowe 228

naszych polskich stołach też doskonale się sprawdza, jako np. dodatek do grillowanych potraw. Moja wersja to wersja ekspresowa i lekko odchudzona, z dodatkiem jogurtu. Patatas alioli, czyli hiszpańskie ziemniaki czosnkowe Składniki: 1 kg młodych małych ziemniaków 3 ząbki czosnku 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sok z połowy cytryny sól świeżo zmielony pieprz 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Wykonanie(...)Ziemniaki w mundurkach gotujemy na parze 20-25 minut. Studzimy, obieramy ze skórki i kroimy na pół. W moździerzu ucieramy czosnek z solą i połową natki.W misce mieszamy  majonez, jogurt, sok z cytryny i resztę natki, dodajemy utarty czosnek Mieszamy razem z ziemniakami i przyprawiamy do smaku. Podajemy schłodzone

Kulinarne przygody Gatity
Ziemniaki zapiekane z masłem czosnkowym 102

Ziemniaki zapiekane z masłem czosnkowym Ziemniaki dokładnie umyć, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać łyżeczkę soli i ugotować do miękkości. Ziemniaki odcedzić, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia posmarowanym olejem. Każdego ziemniaka zgnieść płaskim tłuczkiem do ziemniaków z dziurkami lub kubkiem. Masło rozpuścić w kuchence mikrofalowej, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną natkę pietruszki, wymieszać, a następnie przy(...)pomocy pędzelka posmarować każdego ziemniaka i posypać nieco pieprzem czarnym mielonym i solą. Ziemniaki dokładnie umyć, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać łyżeczkę soli i ugotować do miękkości. Ziemniaki odcedzić, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia posmarowanym olejem. Każdego ziemniaka zgnieść płaskim tłuczkiem do ziemniaków z dziurkami lub kubkiem. Masło rozpuścić w kuchence mikrofalowej, dodać czosnek przeciśnięty przez

ememe kitchen
Kartacze z twarogiem 124

Kartacz to danie przygotowane z surowych oraz gotowanych ziemniaków, połączonych z jajkiem i mąką ziemniaczaną. W środku wypełniony może być farszem mięsnym, serowym lub grzybowym. Podaje się go okraszonego smażonym boczkiem lub cebulką. Moja mama z jakiegoś powodu zawsze robiła kartacze wypełnione twarogiem i na takie właśnie kartacze dzisiaj Was zapraszam. Od razu zaznaczam, iż jest to danie wymagające nieco(...)pracy, gdyż samo starcie ziemniaków zajmuje sporo czasu. Po utarciu ziemniaki trzeba maksymalnie mocno odcisnąć z wody. Jest to bardzo ważne, gdyż w przeciwnym razie ciasto na kartacze będzie zbyt luźne. Gotowe ciasto wypełnia się prostym farszem twarogowym, a następnie gotuje w lekko osolonej wodzie przez około 18 minut. Te kartacze podaję okraszone podsmażoną na maśle cebulką. Jeśli jeszcze

MeCooks
Kopytka z serem 383

Uwielbiam kopytka z serem (kluski leniwe z serem i ziemniakami). Od tradycyjnych kopytek różnią się jedynie dodatkiem twarogu oraz jajka. W mojej rodzinie najczęściej podajemy kopytka polane zarumienioną na maśle bułką tartą lub sosem z pieczarkami. To smak mojego błogiego dzieciństwa. Sprawdź jak w prosty i szybki sposób przygotować tą uniwersalną potrawę, która pasuje do wielu dań obiadowych oraz(...)dodatek do mięsa. Możesz je podawać na słodko lub słono. W zależności od regionu Polski, potrawa występuje pod zamienną nazwą kopytka, kluski lub pierogi leniwe. Według mnie jeśli używamy ziemniaków, to bardziej adekwatna jest nazwa kopytka. Kopytka z serem to 4 główne składniki: ugotowane i zmielone ziemniaki, mąka pszenna, mąka ziemniaczana oraz półtłusty twaróg. Składniki z pewnością są dostępne

Ania gotuje
Ziemniaki Hasselback 159

Ziemniaki wcale nie muszą być nudne. Udowodniła to Julianna  jakiś czas temu przygotowując ziemniaki zapiekane Hasselback. Jest to sposób zapiekania ziemniaków rodowodem ze Szwecji. I nie wiem na co zwlekałam tak długo, bo wbrew pozorom ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Dłużej natomiast tylko trzeba czekać na efekt końcowy, ponieważ pieką się dłużej aniżeli gotowane. A jak pięknie(...)wyglądają. Młode ziemniaki wystarczy tylko dobrze wyszorować i zapiec ze skórką. Ziemniaczki jesienne zawsze obieram. I tak jak na fb wspomniałam, była walka na widelce o ostatniego ziemniaka ... wygrał mąż :) ...... P.S. a po sześciu latach wpis doczekał się nowych zdjęć :) Składniki: ziemniaki (najlepiej podłużne i tej samej wielkości) olej/oliwa sól, pieprz ulubione zioła i przyprawy (u mnie tymianek) Przygotowanie

Kocham..lubię..gotuję..
Paryje – kuchnia podkarpacka 648

ziemniaczane to jedna z typowych dla Podkarpacia dawnych potraw. W zależności od okolicy nosi ona różne nazwy i nieco odmiennie jest przygotowywana. Z reguły w skład ciasta wchodzą same ziemniaki – w niewielkiej ilości ugotowane, a w pozostałej surowe, starte. Bywa, że ziemniaki zagęszcza się nieco mąką ziemniaczaną lub pszenną, by ciasto było bardziej zwarte. W najprostszej wersji kluski przygotowuje się(...)samych ziemniaków, a po ugotowaniu okrasza się je masłem, stopioną słoniną lub posypuje pokruszonym białym serem. Często jednak doprawiony biały ser używany jest jako farsz, którym wypełnia się kluski. Kluski ziemniaczane – w zależności od regionu Podkarpacia – nazywane są paryjami, kacapołami, pacafołami, gołami, barierami czy kluskami kudłatymi. Gotując kluski ziemniaczane z surowych ziemniaków warto pamiętać o pewnych zasadach, które stosowane

Trzeci talerz