Prosty przepis na klasyczny obiad, kluski z sosem czyli prażucha ziemniaczana tym razem z sosem pieczarkowym. Bardzo łatwa potrawa kuchni regionalnej z ziemniaków i mąki idealnie komponuje się ze skwarkami. Do prażuchy ( inaczej fuszer, porka, prażuchy, kluchy połom bite) doskonale pasuje także sos mięsny, sos grzybowy, podsmażona na tłuszczu cebula. Dodatki do prażuchy zależą od regionu w jakim jest(...)skwarkami ( koniecznie ze słoniny) i zupą ogórkową. Prażucha ziemniaczana Dziś polecam prażuchę ziemniaczaną z sosem grzybowym. To bardzo prosta, a zarazem postna potrawa z dwóch składników ziemniaki i mąka. I tu znów nad prażuchą pochyla się region, w każdym zazwyczaj używa się innej mąki. Przygotowywano i nadal przygotowuje prażuchy z mąki pszennej, mąki żytniej, pełnoziarnistej a także
Dieta moja pasjaZiemniaki z kiszoną kapustą i kiełbasą. To podrasowana propozycja Piotrka na odpowiednik niemieckiej Kartofelkraut, czyli ziemniaków z kiszoną kapustą. W jego wersji ziemniaki są krojone w kostkę, a nie duszone jak w niemieckiej, śląskiej czy wielkopolskiej wersji kiszonej kapusty z ziemniakami, zwanej też panczkraut czy ciapkapusta. Tak ziemniaki z kiszoną kapustą przygotowywała jego mama, jej wersja Ziemniaków z kiszoną kapustą(...)lubi mocno kiszoną kapustę to polecam zrobić z młodej kapusty kiszonej . U mnie w domu natomiast jadało się Szare kluski z zasmażaną z kapustą kiszoną albo gotowało do ziemniaków zasmażaną kapustę. z boczkiem. Polecam też przepisy na kapustę kiszoną zasmażaną z kminkiem oraz czerwoną kapustę zasmażaną. Składniki na Ziemniaki z kiszoną kapustą i kiełbasą: ½ kg ziemniaków, ½ kg kiszonej kapusty
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDawno nie jedliśmy pieczonych ziemniaków , więc chcieliśmy je zrobić po powrocie ze świątecznego wyjazdu. Niestety w lodówce czekał na nas tylko jeden ziemniak, i chociaż był on duży, to i tak za mały dla nas dwojga. Dlatego też po uzupełnieniu zapasów upiekliśmy je na obiad w pierwszy wolny dzień w tym roku. Tym razem kupiliśmy gatunek ziemniaków przeznaczony do pieczenia(...)gdyż poprzednio zwykłe szybko zrobiły się miękkie i zaczęły się rozpadać. Te ziemniaki pieczone wyszły idealne – zdjęcie to potwierdza. Składniki pieczone ziemniaki 1 kg ziemniaków (mączne, najlepiej gatunek do pieczenia) 3 łyżki oleju 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki 1 / 2 łyżeczki mielonego kolorowego pieprzu sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ziemniaki obrać
niecodziennikparyZiemniaczane puree doskonale sprawdza się jako spód do klasycznej zapiekanki quiche. Możecie użyć ziemniaków z wczorajszego obiadu, ale quiche z ziemniaków jest tak dobre, że ziemniaki warto ugotować specjalnie dla tego przepisu. Czas : 60 minut (jeśli masz ugotowane ziemniaki) Poziom trudności: Dość łatwe Liczba porcji : 3-4 Quiche kojarzone jest zazwyczaj z Francją, ale korzenie ma niemieckie, dokładnie z Lotaryngii(...)Najbardziej znana jest quiche Lorain, klasyczna francuska zapiekanka z serem gruyer i boczkiem. My proponujemy Wam zupełnie odjechaną wersję quiche, bo na spodzie z ciasta ziemniaczanego, a właściwie z ziemniaków. Doskonale nadadzą się do tego jakieś resztkowe ziemniaki z obiadu. Musi być ich jednak dość sporo: na tartę o średnicy 20 cm potrzeba około pół kilograma ziemniaków (waga przed ugotowaniem
Niedzielny kucharzPieczone białe szparagi z młodymi ziemniakami – to super danie w sezonie na młode ziemniaki i szparagi. Jest bardzo proste w wykonaniu, a smakuje wyśmienicie. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczone białe szparagi z młodymi ziemniakami – to pyszna propozycja na bezmięsny obiad lub kolację. Idealni to tego połączenia będzie pasowało jajko sadzone, ale też oczywiście wedle uznania(...)możecie dorzucić mięsny dodatek, np. w postaci kotletów z kurczaka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczone białe szparagi z młodymi ziemniakami – Składniki: Składniki na pieczone ziemniaki: 5 małych młodych ziemniaków – razem ok. 470 g 1 łyżka oleju rzepakowego pół łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki suszonego oregano pół łyżeczki czosnku granulowanego sól do smaku Składniki na pieczone białe szparagi: 1 pęczek
Kulinarne Przebojerozmawiać o jedzeniu, powstało życie, które mogłoby się bez jedzenia obejść;) No dobra, jeść trzeba, a moje dziecko ma kilka ulubionych produktów, które lubi. Między innymi wszystko z ziemniaków, poza samymi ziemniakami z wody;) Razem z mężem uwielbiamy różnorodność, dlatego postanowiłam coś odmienić w zwykłych ziemniakach. Oczywiście jadamy od czasu do czasu pieczone ziemniaki, ale do tej pory przygotowywałam(...)tylko ze strony najmłodszego członka rodziny;) Będziemy je na pewno przygotowywać częściej. Są świetne i tak proste do zrobienia, że już łatwiej chyba być nie może. Polecam. ziemniaki (najlepiej podobnej wielkości) mniej więcej 3-4 łyżki masła, roztopionego Zioła Toskańskie Kotanyi Obrane ziemniaki gotujemy na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Dodajemy roztopione masło. Potrząsamy delikatnie garnkiem by rozprowadzić tłuszcz
Smaki Na TalerzuNiesamowite połączenie kremowych ziemniaków z makaronem al dente. Spaghetti z pesto i szparagami – sycące danie kuchni włoskiej do przygotowania w 15 minut, w którym można się zakochać! Czas: 15 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 Makaron z pesto ze szparagami i ziemniakami jest naszą wariacją na temat klasycznej włoskiej pasty, uważaną za jedną z najelegantszych – makaronu(...)zielonym groszkiem (strączkowym) z ziemniakami i pesto. Ponieważ na świeży groszek trzeba jeszcze poczekać, a tegoroczne szparagi już są – postanowiliśmy nieco pozmieniać oryginalną recepturę. Wyszło pysznie. Ziemniaki z makaronem Połączenie ziemniaków z makaronem może Wam się wydać nieoczywiste i dziwne, ale jest to sztandarowe rozwiązanie włoskiej kuchni, które (jak to u Włochów) doskonale się sprawdza. Dzięki ziemniakom to proste
Niedzielny kucharzKopytka i kluski śląskie uwielbiam, gorzej z wyciąganiem maszynki do mięsa żeby gładko przerobić ziemniaki. Tłuczkiem jeszcze mi się nie udało zrobić idealnej masy, z pomocą przyszła mi praska. Przymierzałam się do niej długo, ale zawsze wpadało do koszyka coś innego. Po kilkudniowych zabawach z nią, żałuję że tak długo odkładałam jej zakup. Obsługa jest banalnie prosta. Wsadzamy do koszyczka(...)ziemniaki (ugotowane) i zaciskamy praskę. Na talerz czy do miski wylatują nam niteczki ziemniaków, gotowe do dalszej obróbki. Koszyczek napełniamy do połowy pojemności, wtedy łatwo zacisnąć praskę i nie potrzeba wielkiej siły by wycisnąć ziemniaki. Napełnianie do końca nie ma sensu, bo końcówka do dociskania nie wygnie się i nie trafi do koszyczka, więc trzeba trochę miejsca zostawić. Praska wykonana
Gotowanie i blogowanieioletowe ziemniaki odkryliśmy osiem lat temu na rynku małego miasteczka w Peru - ojczyźnie ziemniaka. Widok worków napełnionych fioletowymi cudeńkami stojącymi obok worków napełnionych kolorowymi kukurydzami, egzotycznymi roślinami i wieloma innymi odmianami ziemniaków wywołał ogromne zdumienie. Sprzedawcy wiedzieli wszystko o ziemniakach i z wielką wprawą dobierali odpowiednią odmianę do planowanej potrawy. Na naszych krajowych targowiskach królował wówczas anonimowy ziemniak(...)wątpienia Peruwiańczycy uwielbiają to warzywo :), nawet do zamawianych w restauracjach potraw z ryżem lub makaronem zazwyczaj dostawaliśmy frytki lub ziemniaki gotowane :). Kilka lat później sytuacja nie uległa zbyt dużej zmianie. Choć coraz częściej w naszych sklepach można znaleźć ziemniaki z oznaczeniem typu kulinarnego sprzedawcy nadal niewiele wiedzą o odmianach, które sprzedają. Poniekąd to także nasza - konsumentów wina, bo nie domagamy
SzczyptaSmaQczasu bombardują nas reklamą na fix - grrrrryyyyy!!! jak do czegoś takiego czy np. do placków ziemniaczanych można dodawać sztuczne proszki? Natomiast nie znam innego przepisu na leniwe niż z ziemniakami. Gdy przeglądałam różne przepisy w składzie klusek prawie nikt nie miał "kartofli" no cóż, co kraj to obyczaj :) Myślę, że dzięki ziemniakom kluski są bardziej ścisłe i puszyste. Składniki(...)kostki twarogu półtłustego (dobrej jakości) 4 - 5 ziemniaków 2 jajka 15 dag mąki pszennej i troszkę do podsypania 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Ziemniaki ugotować i puki są ciepłe to przecisnąć przez praskę. Następnie odstawić do ostygnięcia. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki wraz z ziemniakami i zagnieść. Ciasto podzielić na kilka mniejszych porcji, na lekko posypaną mąką
Bon Appetit Małgorzatybiałe cebule olej rzepakowy Sól, pieprz 3 ziarna ziela angielskiego 1 kulka jałowca 2 liście laurowe gałązka rozmarynu tymianek majeranek 2 ząbki czosnku Składniki na Puree ziemniaczane: dowolna ilość ziemniaków (u mnie 2) świeża szałwia (1 listek na 1 ziemniaka) łyżka masła sól, pieprz Składniki na surówkę: 2 marchewki 1 mały por 1 kwaśne jabłko 1 łyżka majonezu albo śmietany(...)gałązkę rozmarynu, tymianek, majeranek, posiekane 2 ząbki czosnku i ziele angielskie oraz liście laurowe i jałowiec. Przykryć i wstawić na mały ogień. Mięso dusić przez około1,5 h. Puree: Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Gdy ziemniaki będą gotowe utłuc z łyżką masła i wymieszać ze świeżą, drobniutko pokrojoną szałwią. Doprawić pieprzem. Surówka:Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach
Bon Appetit Małgorzatyrobię ją chyba każdemu ważnemu mężczyźnie, który się pojawia w moim życiu. Z tym, że wtedy dodaję boczek. Ja wolę jednak wersję bez mięsa ;) Składniki: 3-4 duże ziemniaki najlepiej gatunku winiety 1 op. szpinaku świeżego albo mrożony w liściach 1 puszka pomidorów 2 serki camembert 2 ząbki czosnku 2 łyżki kaparów olej do smażenia sól, pieprz Ziemniaki(...)gotujemy w łupinach następnie obieramy ze skórki i przedzielamy na połówki. Szpinak podsmażamy z rozgniecionym czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na ziemniaki układamy kolejno: po 1 łyżce szpinaku, plaster pomidora z puszki, plaster camemberta oraz łyżeczkę kaparów. Ziemniaki zapiekamy w piekarniku w 190 stopniach przez około 20 min. zapiekane ziemniaki
Bon Appetit MałgorzatyBoczek upieczony z młodymi ziemniaczkami i kapustą kiszoną, to pomysł na pyszny obiad. Składniki: -ok. 1 kg surowego boczku -ok. 1,2 kg małych młodych ziemniaków -1/2 kg kiszonej kapusty -2-3 ząbki czosnku -1 marchewka -sól -pieprz ziołowy -przyprawa do mięs -olej Ziemniaki myjemy i oczyszczamy ze skórek. Posypujemy przyprawą do mięs i skrapiamy olejem(...)skrapiamy olejem. Boczek posypujemy solą i przyprawą do mięs, układamy na nim pokrojony czosnek i również skrapiamy olejem. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę z części ziemniaków i posypujemy ją częścią kapusty. Naczynie nie wymaga smarowania tłuszczem. Na środku układamy boczek. Uzupełniamy naczynie resztą ziemniaków i kapusty. Przykrywamy i wstawiamy
Maminek kulinarnySernik z ziemniakami może i brzmi dziwnie ale gwarantuję że jest pysznie. Nie wiem czemu do tej pory przepis nie znalazł się na blogu mimo iż często go piekę. Szczególnie jeśli są jakieś święta i uroczystości. Sernik jest długo wilgotny i świeży, właśnie dzięki dodanym ziemniakom. Kto nie piekł niech spróbuje. Składniki: 1,2 kg twarogu 30 dag cukru(...)masła 8 jajek 1 budyń śmietankowy 1 łyżka cukru waniliowego 30 dag ugotowanych ziemniaków 1 cytryna(skórka) 100 g rodzynek Przygotowanie: Ziemniaki i twaróg zmielić. Żółtka, cukier, cukier waniliowy utrzeć mikserem. Dodać twaróg z ziemniakami, budyń w proszku, skórkę startą z cytryny i wymieszać. Wlać rozpuszczone letnie masło, wymieszać. Białka ubić z szczyptą soli na sztywno dodać do masy
Ala piecze i gotujeSkładniki: ok.6 ziemniaków, 0,5 kg pieczarek, 1 cebula, 0,5 kg mięsa mielonego, 300 ml kremówki, 2 żółtka, 100 g żółtego sera, 0,5 łyżeczki czosnku, 2 łyżeczki bazylii Kamis, 1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis, sól Kamis, pieprz Kamis. Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy ok. 5 minut. Następnie w naczyniu(...)żaroodpornym układamy połowę ziemniaków. Posypujemy je czosnkiem, solą i bazylią. Na jednej patelni podsmażamy mięso mielone z cebulką- przyprawiamy solą i pieprzem, a na drugiej pieczarki.Układamy połowę mięsa i połowę pieczarek na ziemniakach. Następnie układamy drugą warstwę z ziemniaków, mięsa i pieczarek. Zalewamy śmietaną wymieszaną z żółtkami i przyprawami. Wierzch zapiekanki posypujemy startym żółtym serem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika
Aga w kuchni