kluski śląskie to koniecznie z dziurką. Dziurka łapie sos i przez to kluski z dziurką są tak pyszne. Poznaj nasz sprawdzony przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków (około 1,4kg przed obraniem) 200 g mąki ziemniaczanej / skrobi ziemniaczanej 1 jajko rozmiar L 3 łyżeczki płaskie soli (jedna do gotowania ziemniaków, jedna do ciasta na kluski, jedna(...)wody do gotowania klusek) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Ziemniaki oskrobać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w lekko osolonej wodzie (1 płaska łyżeczka). Po ugotowaniu odcedzić. Ugotowane ziemniaki rozgnieść praską lub zmielić w maszynce zaraz po ugotowaniu i pozostawić w otwartym garnku aż odparują i wystygną. Wyłożyć masę ziemniaczaną na stolnicę, uformować w okrąg, zaznaczyć na nim krzyż
ProstePesto.plwiesz co zrobić z wczorajszymi, ugotowanymi ziemniakami? Świetnie się składa! Poznaj sprawdzony, recyklingowy przepis na placki z gotowanych ziemniaków, które od lat przygotowuje się w moim domu. Są puszyste, mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Nie chłoną tyle tłuszczu co tradycyjne placki ziemniaczane. Zawsze prosiłam swoją mamę, aby mi je zrobiła. Dziś robię placuszki dla swoich dzieci. Zapraszam(...)smaki dzieciństwa. Placki są bardzo proste i oczywiście szybkie w wykonaniu. Wystarczy jedynie dobrze rozgnieść ugotowane ziemniaki za pomocą tłuczka. Moje dzieci uwielbiają puszyste, chrupiące i usmażone na złoto placki z gotowanych ziemniaków. Te placuszki możesz podawać zarówno na słono, jak i na słodko. Placki z ugotowanych ziemniaków polane sosem grzybowym Składniki na placki z gotowanych ziemniaków. Z podanych proporcji
Ania gotujeZiemniaki dla Anny Pommes Anna Ziemniaki dla Anny, czyli Pommes Anna to klasyk kuchni Francuskiej 😉, dla którego wymyślono nawet specjalne naczynie zwane-Cocotte aux Pommes Anna. Są to miedziane patelnie, które można złożyć razem, co oczywiście pozwala na obracanie naczynia podczas grzania, co z kolei powoduje, że ziemniaki pięknie się smażą z dwóch stron 😉. Po prostu cudo. Z racji tego(...)powstało na cześć Anny Deslions, która przyjmowała międzynarodowych dygnitarzy i książęta w prywatnym salonie nad kawiarnią 😉 Wczoraj imieniny obchodziły Anny i tak się jakoś zbiegło, że dziś mam ziemniaki dla Anny 😉 Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi i jakże nudnej, życzę smacznego i najlepszego 😉 Dane Techniczne Ziemniaków dla Anny Ilość Porcji – 2 Czas Przygotowania – 45-60 minut Kraj Pochodzenia
RafalCookProsty przepis na klasyczny obiad, kluski z sosem czyli prażucha ziemniaczana tym razem z sosem pieczarkowym. Bardzo łatwa potrawa kuchni regionalnej z ziemniaków i mąki idealnie komponuje się ze skwarkami. Do prażuchy ( inaczej fuszer, porka, prażuchy, kluchy połom bite) doskonale pasuje także sos mięsny, sos grzybowy, podsmażona na tłuszczu cebula. Dodatki do prażuchy zależą od regionu w jakim jest(...)skwarkami ( koniecznie ze słoniny) i zupą ogórkową. Prażucha ziemniaczana Dziś polecam prażuchę ziemniaczaną z sosem grzybowym. To bardzo prosta, a zarazem postna potrawa z dwóch składników ziemniaki i mąka. I tu znów nad prażuchą pochyla się region, w każdym zazwyczaj używa się innej mąki. Przygotowywano i nadal przygotowuje prażuchy z mąki pszennej, mąki żytniej, pełnoziarnistej a także
Dieta moja pasjaZiemniaki z kiszoną kapustą i kiełbasą. To podrasowana propozycja Piotrka na odpowiednik niemieckiej Kartofelkraut, czyli ziemniaków z kiszoną kapustą. W jego wersji ziemniaki są krojone w kostkę, a nie duszone jak w niemieckiej, śląskiej czy wielkopolskiej wersji kiszonej kapusty z ziemniakami, zwanej też panczkraut czy ciapkapusta. Tak ziemniaki z kiszoną kapustą przygotowywała jego mama, jej wersja Ziemniaków z kiszoną kapustą(...)lubi mocno kiszoną kapustę to polecam zrobić z młodej kapusty kiszonej . U mnie w domu natomiast jadało się Szare kluski z zasmażaną z kapustą kiszoną albo gotowało do ziemniaków zasmażaną kapustę. z boczkiem. Polecam też przepisy na kapustę kiszoną zasmażaną z kminkiem oraz czerwoną kapustę zasmażaną. Składniki na Ziemniaki z kiszoną kapustą i kiełbasą: ½ kg ziemniaków, ½ kg kiszonej kapusty
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDawno nie jedliśmy pieczonych ziemniaków , więc chcieliśmy je zrobić po powrocie ze świątecznego wyjazdu. Niestety w lodówce czekał na nas tylko jeden ziemniak, i chociaż był on duży, to i tak za mały dla nas dwojga. Dlatego też po uzupełnieniu zapasów upiekliśmy je na obiad w pierwszy wolny dzień w tym roku. Tym razem kupiliśmy gatunek ziemniaków przeznaczony do pieczenia(...)gdyż poprzednio zwykłe szybko zrobiły się miękkie i zaczęły się rozpadać. Te ziemniaki pieczone wyszły idealne – zdjęcie to potwierdza. Składniki pieczone ziemniaki 1 kg ziemniaków (mączne, najlepiej gatunek do pieczenia) 3 łyżki oleju 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki 1 / 2 łyżeczki mielonego kolorowego pieprzu sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ziemniaki obrać
niecodziennikparyZiemniaczane puree doskonale sprawdza się jako spód do klasycznej zapiekanki quiche. Możecie użyć ziemniaków z wczorajszego obiadu, ale quiche z ziemniaków jest tak dobre, że ziemniaki warto ugotować specjalnie dla tego przepisu. Czas : 60 minut (jeśli masz ugotowane ziemniaki) Poziom trudności: Dość łatwe Liczba porcji : 3-4 Quiche kojarzone jest zazwyczaj z Francją, ale korzenie ma niemieckie, dokładnie z Lotaryngii(...)Najbardziej znana jest quiche Lorain, klasyczna francuska zapiekanka z serem gruyer i boczkiem. My proponujemy Wam zupełnie odjechaną wersję quiche, bo na spodzie z ciasta ziemniaczanego, a właściwie z ziemniaków. Doskonale nadadzą się do tego jakieś resztkowe ziemniaki z obiadu. Musi być ich jednak dość sporo: na tartę o średnicy 20 cm potrzeba około pół kilograma ziemniaków (waga przed ugotowaniem
Niedzielny kucharzPieczone białe szparagi z młodymi ziemniakami – to super danie w sezonie na młode ziemniaki i szparagi. Jest bardzo proste w wykonaniu, a smakuje wyśmienicie. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczone białe szparagi z młodymi ziemniakami – to pyszna propozycja na bezmięsny obiad lub kolację. Idealni to tego połączenia będzie pasowało jajko sadzone, ale też oczywiście wedle uznania(...)możecie dorzucić mięsny dodatek, np. w postaci kotletów z kurczaka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczone białe szparagi z młodymi ziemniakami – Składniki: Składniki na pieczone ziemniaki: 5 małych młodych ziemniaków – razem ok. 470 g 1 łyżka oleju rzepakowego pół łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki suszonego oregano pół łyżeczki czosnku granulowanego sól do smaku Składniki na pieczone białe szparagi: 1 pęczek
Kulinarne Przebojerozmawiać o jedzeniu, powstało życie, które mogłoby się bez jedzenia obejść;) No dobra, jeść trzeba, a moje dziecko ma kilka ulubionych produktów, które lubi. Między innymi wszystko z ziemniaków, poza samymi ziemniakami z wody;) Razem z mężem uwielbiamy różnorodność, dlatego postanowiłam coś odmienić w zwykłych ziemniakach. Oczywiście jadamy od czasu do czasu pieczone ziemniaki, ale do tej pory przygotowywałam(...)tylko ze strony najmłodszego członka rodziny;) Będziemy je na pewno przygotowywać częściej. Są świetne i tak proste do zrobienia, że już łatwiej chyba być nie może. Polecam. ziemniaki (najlepiej podobnej wielkości) mniej więcej 3-4 łyżki masła, roztopionego Zioła Toskańskie Kotanyi Obrane ziemniaki gotujemy na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Dodajemy roztopione masło. Potrząsamy delikatnie garnkiem by rozprowadzić tłuszcz
Smaki Na TalerzuNiesamowite połączenie kremowych ziemniaków z makaronem al dente. Spaghetti z pesto i szparagami – sycące danie kuchni włoskiej do przygotowania w 15 minut, w którym można się zakochać! Czas: 15 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 Makaron z pesto ze szparagami i ziemniakami jest naszą wariacją na temat klasycznej włoskiej pasty, uważaną za jedną z najelegantszych – makaronu(...)zielonym groszkiem (strączkowym) z ziemniakami i pesto. Ponieważ na świeży groszek trzeba jeszcze poczekać, a tegoroczne szparagi już są – postanowiliśmy nieco pozmieniać oryginalną recepturę. Wyszło pysznie. Ziemniaki z makaronem Połączenie ziemniaków z makaronem może Wam się wydać nieoczywiste i dziwne, ale jest to sztandarowe rozwiązanie włoskiej kuchni, które (jak to u Włochów) doskonale się sprawdza. Dzięki ziemniakom to proste
Niedzielny kucharzKopytka i kluski śląskie uwielbiam, gorzej z wyciąganiem maszynki do mięsa żeby gładko przerobić ziemniaki. Tłuczkiem jeszcze mi się nie udało zrobić idealnej masy, z pomocą przyszła mi praska. Przymierzałam się do niej długo, ale zawsze wpadało do koszyka coś innego. Po kilkudniowych zabawach z nią, żałuję że tak długo odkładałam jej zakup. Obsługa jest banalnie prosta. Wsadzamy do koszyczka(...)ziemniaki (ugotowane) i zaciskamy praskę. Na talerz czy do miski wylatują nam niteczki ziemniaków, gotowe do dalszej obróbki. Koszyczek napełniamy do połowy pojemności, wtedy łatwo zacisnąć praskę i nie potrzeba wielkiej siły by wycisnąć ziemniaki. Napełnianie do końca nie ma sensu, bo końcówka do dociskania nie wygnie się i nie trafi do koszyczka, więc trzeba trochę miejsca zostawić. Praska wykonana
Gotowanie i blogowanieioletowe ziemniaki odkryliśmy osiem lat temu na rynku małego miasteczka w Peru - ojczyźnie ziemniaka. Widok worków napełnionych fioletowymi cudeńkami stojącymi obok worków napełnionych kolorowymi kukurydzami, egzotycznymi roślinami i wieloma innymi odmianami ziemniaków wywołał ogromne zdumienie. Sprzedawcy wiedzieli wszystko o ziemniakach i z wielką wprawą dobierali odpowiednią odmianę do planowanej potrawy. Na naszych krajowych targowiskach królował wówczas anonimowy ziemniak(...)wątpienia Peruwiańczycy uwielbiają to warzywo :), nawet do zamawianych w restauracjach potraw z ryżem lub makaronem zazwyczaj dostawaliśmy frytki lub ziemniaki gotowane :). Kilka lat później sytuacja nie uległa zbyt dużej zmianie. Choć coraz częściej w naszych sklepach można znaleźć ziemniaki z oznaczeniem typu kulinarnego sprzedawcy nadal niewiele wiedzą o odmianach, które sprzedają. Poniekąd to także nasza - konsumentów wina, bo nie domagamy
SzczyptaSmaQczasu bombardują nas reklamą na fix - grrrrryyyyy!!! jak do czegoś takiego czy np. do placków ziemniaczanych można dodawać sztuczne proszki? Natomiast nie znam innego przepisu na leniwe niż z ziemniakami. Gdy przeglądałam różne przepisy w składzie klusek prawie nikt nie miał "kartofli" no cóż, co kraj to obyczaj :) Myślę, że dzięki ziemniakom kluski są bardziej ścisłe i puszyste. Składniki(...)kostki twarogu półtłustego (dobrej jakości) 4 - 5 ziemniaków 2 jajka 15 dag mąki pszennej i troszkę do podsypania 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Ziemniaki ugotować i puki są ciepłe to przecisnąć przez praskę. Następnie odstawić do ostygnięcia. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki wraz z ziemniakami i zagnieść. Ciasto podzielić na kilka mniejszych porcji, na lekko posypaną mąką
Bon Appetit Małgorzatybiałe cebule olej rzepakowy Sól, pieprz 3 ziarna ziela angielskiego 1 kulka jałowca 2 liście laurowe gałązka rozmarynu tymianek majeranek 2 ząbki czosnku Składniki na Puree ziemniaczane: dowolna ilość ziemniaków (u mnie 2) świeża szałwia (1 listek na 1 ziemniaka) łyżka masła sól, pieprz Składniki na surówkę: 2 marchewki 1 mały por 1 kwaśne jabłko 1 łyżka majonezu albo śmietany(...)gałązkę rozmarynu, tymianek, majeranek, posiekane 2 ząbki czosnku i ziele angielskie oraz liście laurowe i jałowiec. Przykryć i wstawić na mały ogień. Mięso dusić przez około1,5 h. Puree: Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Gdy ziemniaki będą gotowe utłuc z łyżką masła i wymieszać ze świeżą, drobniutko pokrojoną szałwią. Doprawić pieprzem. Surówka:Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach
Bon Appetit Małgorzatyrobię ją chyba każdemu ważnemu mężczyźnie, który się pojawia w moim życiu. Z tym, że wtedy dodaję boczek. Ja wolę jednak wersję bez mięsa ;) Składniki: 3-4 duże ziemniaki najlepiej gatunku winiety 1 op. szpinaku świeżego albo mrożony w liściach 1 puszka pomidorów 2 serki camembert 2 ząbki czosnku 2 łyżki kaparów olej do smażenia sól, pieprz Ziemniaki(...)gotujemy w łupinach następnie obieramy ze skórki i przedzielamy na połówki. Szpinak podsmażamy z rozgniecionym czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na ziemniaki układamy kolejno: po 1 łyżce szpinaku, plaster pomidora z puszki, plaster camemberta oraz łyżeczkę kaparów. Ziemniaki zapiekamy w piekarniku w 190 stopniach przez około 20 min. zapiekane ziemniaki
Bon Appetit Małgorzaty