ziemniaki - 38421 przepisów (strona:33/2562)

Marszczone ziemniaki - ziemniaki gotowane w soli 127

Przepis na marszczone ziemniaki , pochodzi z Wysp Kanaryjskich, gdzie podaje się je z sosami. Ja proponuję podać je do steków, są lepsze niż frytki, czy inne wynalazki, a na pewno będzie to miła odmiana od zwykłych ziemniaków. Mimo, że do gotowanie używa się sporej ilości soli, ziemniaki nie są słone. W środku są delikatne i mają intesnsywny smak ziemniaków(...)przygotowania pomarszczonych ziemniaków, należy użyć ziemniaków sałatkowych – typ kulinarny A. Ziemniaki tak zwane obiadowe, mogą rozsypać się w trakcie gotowania i „złapać” sól. Nie należy również ich kroić. Ziemniaki mają być całe, w skórkach. 1 kg niewielkich, równej wielkości ziemniaków sałtkowych, 3 pełne łyżki soli morskiej gruboziarnistej Umyte ziemniaki włożyć do garnka. Wlać wody do połowy wysokości ziemniaków. Wsypać sól

królestwo garów
Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami 467

Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami to pyszne danie, które zrobicie z ogólnodostępnych składników. Mogę się założyć, ale większość z nich macie na pewno w domu. W zapiekance ziemniaczanej z kiełbasą znajdziecie oprócz tytułowych składników paprykę, cebulę, ser, śmietanę, bulion oraz przyprawy. Takie danie jest idealne dla osób, które nie lubią codziennie stać przy garach lub po prostu nie mają czasu(...)także do innych przepisów na zapiekanki: Zielona, warzywna zapiekanka z mięsem mielonym Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym Zapiekanka makaronowa z boczkiem i brokułami Przepis na zapiekankę z kiełbasą i ziemniakami Drukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 1,5 godziny Składniki około 0,6 kg ziemniaków 300 g kiełbasy śląskiej/krakowskiej 2 cebule połowa papryki 200 ml bulionu 250 ml słodkiej

Kuchnia Bazylii
Czwartek: Sałatka z młodych ziemniaków, bobu i fasolki 164

Dzisiaj proponujemy Wam przepis na sałatkę z młodych ziemniaków, fasoli i bobu. To danie w stylu włoskim, bo składnikiem sprowadzającym wszystkie trzy warzywa do jednego mianownika jest proste pesto. Ale młode ziemniaki muszą być polskie! Czas: 15 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Kiedy chodzą za Tobą młode ziemniaki Młody ziemniak jest jednym z ostatnich nowalijkowych warzyw, bo kiedy(...)pojawia się na straganach, to znak że pełnia lata jest tuż tuż. Choć trafia na stoły późno, jest jednym z najpyszniejszych warzyw. Młode ziemniaki „chodziły” za nami już od dawna. Po prostu je uwielbiamy i przychodzi taka pora, że po prostu musimy je zjeść. Chyba nie jesteśmy jedyni. Dzisiaj w mojej redakcyjnej kuchni koleżanka żaliła się po powrocie

Niedzielny kucharz
FASZEROWANE ZIEMNIAKI PODANE Z ZIELONYM SOSEM MOJO VERDE 213

Mąż jutro kończy urlop więc postanowiłam przygotować na obiad faszerowane ziemniaki z zielonym sosem. Zielony sos to tradycyjny sos z Wysp kanaryjskich składający się z kolendry, zielonej papryki i czosnku. Z sosem pierwszy raz spotkałam się będąc na La Gomera. Sos jest intensywny w smaku.   Do ziemniaków za to użyłam ser żółty Gouda bez laktozy Mlekovita . Ser wyprodukowany(...)źródłem wapnia oraz związków mineralnych. Dodatkowo ma smak taki jak ser Mlekovita z laktozą. Ser jest idealny do kanapek, sałatek, mięsa i zapiekanek. Wbrew temu o czym się mówi ziemniaki są małokaloryczne. 100 g ziemniaków to ok 60 Kcal. Ziemniak jest również lekkostrawny. To on jest źródłem skrobi, a także zwiera 16 mg witaminy C w 100 g.  Składniki

Kuchnia w oparach
Ziemniaki zapiekane w boczku 209

gotować, kiedy wszechświat rzuca nam kłody pod nogi? Ja wam powiem jak. Prosto. Są dania, które wymagają minimalnego wysiłku i 3-4 składników, są szybkie, proste i wzbudzają zachwyt. Ziemniaki zapiekane w boczku to senne marzenie każdego wielbiciela mięska. Chrupiący, wędzony bekon, ziemniaki ugotowane w łupinkach, do tego sos chrzanowy i odrobina szczypiorku. Plus polega na tym, że można ugotować(...)ziemniaki dzień wcześniej, gdy jeszcze nie mieliśmy ochoty wysadzać własnego miasta w powietrze. Takie ziemniaki idealnie nadają się jako samodzielny obiad, dodatek do grilla, zaś po upieczeniu i wystudzeniu można zawinąć je w folię i wytrzymają w lodówce 2 dni. Do owinięcia ziemniaków potrzebujemy długie i cieniutkie plastry boczku. Sokołów i Morliny sprzedają dokładnie takie. Jeśli jest możliwość, zawsze wybieram

ladykitchen
Pieczone ziemniaki: spiralki z ziemniaków 535

Spiralne ziemniaki to ostatnio „kulinarny hit” miejscowości turystycznych. Za dość duże, jak na jednego ziemniaka pieniądze, sprzedawane są przekąski, które niestety ociekają tłuszczem. Jednak nie można odmówić im tego, że sposób przygotowania jest bardzo ciekawy i atrakcyjny. Dlaczego więc nie zrobić ich w nieco inny, a zdecydowanie zdrowszy sposób, zachowując jednocześnie to, co w nich najlepsze? Ziemniaki Masło Przyprawa Tarty(...)parmezan Patyczki do szaszłyków Wybieramy ziemniaki, mniej więcej jednakowej wielkości, by czas, w którym będą przygotowywane był dla nich równy. Nie obieramy – ale bardzo dokładnie myjemy i szorujemy skórkę. Dobrym rozwiązaniem jest kupno już oczyszczonych, przygotowanych do pieczenia ziemniaków. Każdego ziemniaka nakłuwamy na długą wykałaczkę, taką, jakie używamy do szaszłyków. Nabijemy tak, by górna część wykałaczki wystawała

MarcinChef
Hete bliksem 197

Jest w kuchni niderlandzkiej i w pewnym stopniu północnoniemieckiej specyficzne (przynajmniej dla nas) danie składające się z ziemniaków, jabłek (i ew. gruszek) oraz cebuli. Może mieć różne odmiany, ale w najprostszej podstawowej postaci łączy właśnie te składniki, gotowane w wodzie z minimalnym dodatkiem przypraw. Podawane jest z rozmaitymi dodatkami, zwykle mięsnymi, poczynając od różnych rodzajów kiełbas, poprzez smażoną wołowinę(...)nawet na smażonej kaczce kończąc. Ogólna nazwa tej mieszanki ziemniaków z jabłkami nosi nazwę hete bliksem [ ˈheɪtə ˈ blɪksəm ] , czyli dosł. „gorąca błyskawica”. Pochodzi ona podobno stąd, że z racji dużej zawartości wody w jabłkach i gruszkach danie długo utrzymuje wysoką temperaturę. Podpowiemy, że naprawdę „coś w tym jest”. Wśród innych znanych nazw (i możliwych wariacji) są hemel en aarde

Kulinarna Pokusa
Placki ziemniaczane 224

Ziemniaki dopiero pod koniec XVI wieku pojawiły się w Europie (odpowiedzialni są za to Hiszpanie, którzy około roku 1570 powrócili do kraju po podbiciu terytorium Inków), ale w Andach uprawiano je już około 8 tysięcy lat temu. W XIX wieku stały się one jednym z podstawowych składników diety Europejczyków. Sprowadzenie ziemniaków do Polski przypisuje się królowi Janowi III Sobieskiemu(...)wygranej bitwie wiedeńskiej. Dziś ziemniaki często goszczą na naszych stołach i to pod wieloma różnymi postaciami, są bowiem dostępne (i tanie) cały rok, a ich przygotowanie, przynajmniej w najprostszej formie, nie wymaga zbyt wiele wysiłku i kulinarnych umiejętności. Odmiany dostępne na rynku różnią się kształtem, kolorem, smakiem i zapachem. Są mięsiste albo mączyste, duże albo małe, białe albo żółte, niektóre

mojewypiekiinietylko
Ziemniaczki a'la frytki z piekarnika 172

Dzisiaj propozycja na podanie ziemniaków pieczonych w piekarniku. Ziemniaki a'la frytki w niewielkiej ilości oliwy i posypane pachnącymi ziołami, są idealnym dodatkiem do mięs i ryby. Młode ziemniaki nie będą tak chrupiące, jak te smażone w głębokim tłuszczu (na zdjęciu), ale ich smak to rekompensuje. Są dużo zdrowsze, lekko pachną ziołami, a oliwa nadaje im fajnego posmaku. Ziemniaki późne(...)będą bardziej chrupiące. Ziemniaki z piekarnika, pieczone z niewielką ilością oliwy jem bez wyrzutów sumienia :) Przepis dołączam do akcji  Błyskawiczne Piątki ,  organizowanej na fb :) Składniki: 1 kg ziemniaków 3- 4 łyżki oliwy do pieczenia 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na paseczki i wrzucamy do miski

Smak mojego domu
Stek bavette – marynowana i grillowana łata wołowa i gniecione ziemniaki 316

Gniecione ziemniaki które najpierw się gotują, później duszą a na koniec smażą – cały czas w tym samym naczyniu, z grillowanym stekiem bavette. Po polsku ta część wołowego mięsa nazywana jest łatą i pochodzi z odcinka brzuszno-lędźwiowego. Mięso ma widoczne długie i charakterystyczne włókna mięśniowe. Świetnie nadaje się na steki. I jak w tym przepisie – do szybkiego, ledwie godzinnego marynowania(...)soli, mięso solimy dopiero wtedy, gdy odpocznie po grillowaniu. Zanurzamy mięso w marynacie, dodajemy suszone zioła i całość zostawiamy do zamarynowania na minimum godzinę. W tym czasie możemy naszykować ziemniaki. Marynata jest mocno kwaśna – przez to działa na mięso bardziej agresywnie i szybciej. Bavette sprzedawana jest najczęściej w dosyć cienkich plastrach i już godzina wystarczy na zamarynowanie kawałka mięsa

Karo in the Kitchen
FASZEROWANE ZIEMNIAKI WĘDZONYM DORSZEM I PASTĄ SEROWĄ 207

Ziemniaki są wdzięcznym tematem do kuchennych inspiracji. Wykorzystuje się je na bardzo wiele sposobów. Dziś jeden z nich. Pyszne    faszerowane ziemniaki. Ja do ich nadziania wykorzystałam wędzonego dorsza i sery.   Składniki: kilka większych ziemniaków średnia czerwona cebula 6 ząbków czosnku dorsz wędzony parę plasterków wędzonego boczku Składniki na pastę serową: kawałek sera gruyere kawałek sera cheddar opakowanie(...)sera białego np. typu president, mascarpone 3-5 łyżek śmietany  łyżeczka musztardy dijon 1-2 łyżeczki słodkiej papryki świeżo zmielony czarny pieprz  szczypiorek  Sos do ziemniaków: jogurt grecki 2 łyżki majonezu  sól Ziemniaki umyłam i ugotowałam w osolonej wodzie. Powinny być nie do końca ugotowane na miękko, ponieważ  będziemy je jeszcze piec w piekarniku

potrawyregionalne
Gratin dauphinois– po francusku, klasycznie 185

Mówiłam już, że jestem ziemniaczanym potworem, prawda? Ziemniaki są tak wszechstronnym w obróbce warzywem… Pasują idealnie jako dodatek do obiadu. I same w sobie są pyszne. Tak podane, zapiekane ziemniaki to klasyka francuskiej kuchni. Poznajcie Gratin dauphinois. To tradycyjne dla kuchni francuskiej danie wywodzi się z historycznego regionu Delfinatu w południowo-wschodniej Francji. Pierwsza informacja o jego podaniu pochodzi(...)roku i mówi o tym, że tak przygotowane ziemniaki zaserwowano do pieczonych ortolanów (małe ptaki wędrowne, śpiewające, z gatunku trznadli, wielkości wróbla) urzędnikom miasta Gap, w dzisiejszym departamencie Hautes-Alpes.   My na szczęście nie musimy polować na bogu ducha winne wróblowate żeby móc cieszyć się tym przepisem. To tylko cztery podstawowe składniki, które znajdą się na pewno w każdym

Karo in the Kitchen
Ziemniaki z rozmarynem 130

Dzisiaj coś bardzo prostego, ale chyba w Polsce niezbyt znanego. W naszym domu ziemniaki jako podstawa dania lub jak je zwali inni „zapychacz”, podawało się z koperkiem, pietruszką lub tłuczone z masłem (takie niby piure). Jak już nie raz wspominaliśmy obecnie mieszkamy w Niemczech, gdzie ziemniaki, albo raczej kartofle są dobrem narodowym. Tutaj można nawet kupić obrane ziemniaki(...)słoiku, ale nie o tym chcieliśmy pisać. Bardzo popularną formą podawania ziemniaków, jako dodatku do mięs, ryb itp. jest „Rosmarin-Kartoffel”, czyli nic innego jak zapiekane ziemniaki z rozmarynem. Warto spróbować i być może zaskoczyć rodzinę innym sposobem podania ziemniaków. Przepis Składniki: Ziemniaki świeże gałązki rozmarynu oliwa z oliwek sól pieprz czosnek Specjalnie nie podajemy proporcji, ponieważ każdy

KasiaiKrzysiu.pl
PIECZONE ZIEMNIAKI HASSELBACK (NACINANE) 421

PIECZONE ZIEMNIAKI HASSELBACK (NACINANE) Jak głoszą legendy, ponad 200 lat temu w szwedzkiej restauracji Hasselbacken po raz pierwszy zaserwowano te cudne, aromatyczne ziemniaczki, które łączą w sobie tyle smaku - cieniutkie, pachnące, plasterki pełne ziół, kremowe wnętrze i chrupiącą skórkę... Okazały się one tak pyszne, że z czasem zyskały wielką sławę na całym świecie :) A ich najwierniejszą fanką ever jestem(...)Ziemniaki przyrządza się niezwykle prosto, nacinając je pionowo w cieniutkie plasterki - im cieńsze i im jest ich więcej, tym ziemniaki smakują lepiej. Następnie wystarczy posmarować je oliwą i oprószyć ulubionymi przyprawami oraz ziołami. Możecie tu dowolnie eksperymentować, by za każdym razem uzyskać zupełnie inny smak :) Najlepiej nadają się tu ziemniaki z cienką skórką, ale jeśli najdzie Was ochota na pieczone

Słodko-Słony Świat Ilony
Ziemniaki pieczone w mundurkach z czosnkiem 2301

Barabola, kartofel, pyra, grula, bulwa, perka, to tylko niektóre nazwy ziemniaka funkcjonujące w regionalnych gwarach. Do Europy ziemniaki trafiły z Ameryki Południowej w XVI wieku, a do Polski sto lat później. Otrzymała je w darze od swojego męża Jana III Sobieskiego królowa Marysieńka. Był to prezent z okazji zwycięskiej odsieczy Wiednia. Gdyby przyjrzeć się drodze ziemniaków po Europie, historie wszędzie(...)wydają się być podobne. W każdym niemal kraju początkowo ziemniaki miały fatalną sławę. Uważano, że szkodzą nie tylko ludziom, ale i zwierzętom. Z tego powodu, jak również ze względu na urodę kwiatów tego warzywa, ziemniaki traktowane były jako rośliny ozdobne. Potrzeba było czasu, aby roślina ta została doceniona i rozpowszechniona na szeroką skalę. Wartość odżywcza ziemniaków jest tak duża

Smakowity Blog Kulinarny