ziemniaki - 38421 przepisów (strona:33/2562)

SMAŻONE MŁODE ZIEMNIAKI Z CZOSNKIEM I TYMIANKIEM 83

Smażone młode ziemniaki. Smażone młode ziemniaczki - wypróbowany, prosty przepis, składniki i przygotowanie.     Szybki i łatwy przepis na smażone młode ziemniaki z czosnkiem i tymiankiem z dodatkiem świeżego kopru, soli morskiej i pieprzu. U mnie najczęściej podawane w towarzystwie sadzonego jajka i surówki z marchewki i jabłka. Obiad palce lizać! I to za zaledwie kilka groszy. Młode ziemniaki(...)czosnkiem i tymiankiem -  łatwe do zrobienia i świetnie smakują! Do przygotowania smażonych ziemniaków potrzebujemy następujących składników: 800g niewielkich młodych ziemniaków 4 łyżki oliwy 2 łyżki świeżych liści tymianku 4 ząbki czosnku - nie obierać posiekany koperek sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku Smażone młode ziemniaki z czosnkiem i tymiankiem - sposób wykonania: Krok 1. Ziemniaki dokładnie wyszorować gąbką, opłukać

Moja Książka Kucharska
PRZEPIS: DOMOWE PIEROGI Z ZIEMNIAKAMI I CEBULKĄ 163

Delikatne domowe pierożki z ziemniakami. Wypróbowany przepis, składniki i przyprawy na pyszne pierogi ziemniaczane.       Pyszne, domowe pierogi z delikatnym farszem z gotowanych ziemniaków i podsmażoną na maśle cebulą. Prosty, tradycyjny przepis na pierogi ziemniaczane, w których zakocha się cała rodzina, a dzieci w szczególności. Pierogi rewelacyjnie smakują polane świeżym masłem i posypane parmezanem lub tylko masłem(...)sprawdzony przepis na pierogi ziemniaczane jak u babci. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam. Przepis na pierogi ziemniaczane jak u babci. Oto składniki i przyprawy na pierogi z ziemniakami: ciasto pierogowe według  np. tego przepisu>> > ok. 2 kg mącznych ziemniaków 1 średnia cebula 2 łyżki masła sól i pieprz ziołowy lub czarny do smaku dodatki

Moja Książka Kucharska
Krem z pietruszki. Zupa pietruszkowa 81

pietruszki głębi i słodyczy – przy okazji pozwala też zachować delikatny i przyjemny dla oka pastelowy kolor zupy. Wszystko staje się subtelne, miękkie i kremowe dzięki dodatkowi odpowiedniego rodzaju ziemniaków – bo to one podczas blendowania zmieniają się w najlepszy możliwy zagęstnik. Szykujemy średniej wielkości rondel o grubym dnie. Elementy zupy najpierw długo się smażą, dopiero potem będą zalewane płynem(...)cienkim stalowym garnku to się nie uda. Pietruszki i ziemniaki obieramy, a następnie kroimy warzywa w około centymetrową kostkę. Do tego przepisu konieczne jest użycie ziemniaków typu C , czyli takich o dużej ilości naturalnej skrobi. Zróbcie kiedyś mały eksperyment: wrzućcie ugotowanego ziemniaka do blendera kielichowego – gwarantuję Wam, że skończycie z ostrzami zaklejonymi na amen masą przypominającą ciągnący się, rozpuszczony

Karo in the Kitchen
Przepis na udane kluski śląskie 249

cukrem, dżemem lub owocami. Jak zrobić kluski śląskie?      Przygotowanie śląskich klusek wcale nie jest trudne, należy tylko pamiętać o kilku ważnych krokach. Kluski robimy z ugotowanych ziemniaków, które należy dokładnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków lub przecisnąć przez praskę i odparować. Masa ziemniaczana powinna być jak najbardziej "sucha" i wystudzona. Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną w stosunku(...)zależności od rodzaju ziemniaków i zawartości w nich  skrobi (mówimy wtedy, że ziemniaki są mniej lub bardziej mączne).  Można dodać jajko, ale nie jest to konieczne. Jak i ile gotować kluski śląskie?     Po wymieszaniu masy ziemniaczanej z mąką ziemniaczaną od razu przystępujemy do formowania klusek śląskich - nie odkładamy tej czynności na później, w przeciwnym razie masa

Moja Książka Kucharska
Ziemniaki faszerowane w łupinach 114

Ziemniaki faszerowane w łupinach to było jedno z pierwszych dań jakie przygotowałam już jako dziecko. Pamiętam, że te pieczone ziemniaki smakowały nie tylko mnie, ale wszystkim członkom rodziny. Postanowiłam wrócić do korzeni i wprowadzić na bloga nieco wspomnień z dzieciństwa i przygotować te niezwykle proste, ale jakże smaczne ziemniaki faszerowane. Dziś przedstawiam wersje podstawową, ale w przyszłości zamierzam dodawać(...)składniki i z pewnością podzielę się również tymi przepisami.  Jeżeli macie ochotę na inne faszerowane warzywa to zapraszam Was do Ani , Patrycji  i Ani .  Ziemniaki faszerowane w łupinach Składniki:  kilka(naście) większych ziemniaków 2-3 garście żółtego sera (lub więcej wg upodobań) 1 jajko (2 jeżeli używacie na prawdę dużej ilości ziemniaków) 1 łyżka

Codzienne Gotowanie
Marszczone ziemniaki - ziemniaki gotowane w soli 97

Przepis na marszczone ziemniaki , pochodzi z Wysp Kanaryjskich, gdzie podaje się je z sosami. Ja proponuję podać je do steków, są lepsze niż frytki, czy inne wynalazki, a na pewno będzie to miła odmiana od zwykłych ziemniaków. Mimo, że do gotowanie używa się sporej ilości soli, ziemniaki nie są słone. W środku są delikatne i mają intesnsywny smak ziemniaków(...)przygotowania pomarszczonych ziemniaków, należy użyć ziemniaków sałatkowych – typ kulinarny A. Ziemniaki tak zwane obiadowe, mogą rozsypać się w trakcie gotowania i „złapać” sól. Nie należy również ich kroić. Ziemniaki mają być całe, w skórkach. 1 kg niewielkich, równej wielkości ziemniaków sałtkowych, 3 pełne łyżki soli morskiej gruboziarnistej Umyte ziemniaki włożyć do garnka. Wlać wody do połowy wysokości ziemniaków. Wsypać sól

królestwo garów
Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami 431

Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami to pyszne danie, które zrobicie z ogólnodostępnych składników. Mogę się założyć, ale większość z nich macie na pewno w domu. W zapiekance ziemniaczanej z kiełbasą znajdziecie oprócz tytułowych składników paprykę, cebulę, ser, śmietanę, bulion oraz przyprawy. Takie danie jest idealne dla osób, które nie lubią codziennie stać przy garach lub po prostu nie mają czasu(...)także do innych przepisów na zapiekanki: Zielona, warzywna zapiekanka z mięsem mielonym Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym Zapiekanka makaronowa z boczkiem i brokułami Przepis na zapiekankę z kiełbasą i ziemniakami Drukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 1,5 godziny Składniki około 0,6 kg ziemniaków 300 g kiełbasy śląskiej/krakowskiej 2 cebule połowa papryki 200 ml bulionu 250 ml słodkiej

Kuchnia Bazylii
Czwartek: Sałatka z młodych ziemniaków, bobu i fasolki 116

Dzisiaj proponujemy Wam przepis na sałatkę z młodych ziemniaków, fasoli i bobu. To danie w stylu włoskim, bo składnikiem sprowadzającym wszystkie trzy warzywa do jednego mianownika jest proste pesto. Ale młode ziemniaki muszą być polskie! Czas: 15 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Kiedy chodzą za Tobą młode ziemniaki Młody ziemniak jest jednym z ostatnich nowalijkowych warzyw, bo kiedy(...)pojawia się na straganach, to znak że pełnia lata jest tuż tuż. Choć trafia na stoły późno, jest jednym z najpyszniejszych warzyw. Młode ziemniaki „chodziły” za nami już od dawna. Po prostu je uwielbiamy i przychodzi taka pora, że po prostu musimy je zjeść. Chyba nie jesteśmy jedyni. Dzisiaj w mojej redakcyjnej kuchni koleżanka żaliła się po powrocie

Niedzielny kucharz
FASZEROWANE ZIEMNIAKI PODANE Z ZIELONYM SOSEM MOJO VERDE 176

Mąż jutro kończy urlop więc postanowiłam przygotować na obiad faszerowane ziemniaki z zielonym sosem. Zielony sos to tradycyjny sos z Wysp kanaryjskich składający się z kolendry, zielonej papryki i czosnku. Z sosem pierwszy raz spotkałam się będąc na La Gomera. Sos jest intensywny w smaku.   Do ziemniaków za to użyłam ser żółty Gouda bez laktozy Mlekovita . Ser wyprodukowany(...)źródłem wapnia oraz związków mineralnych. Dodatkowo ma smak taki jak ser Mlekovita z laktozą. Ser jest idealny do kanapek, sałatek, mięsa i zapiekanek. Wbrew temu o czym się mówi ziemniaki są małokaloryczne. 100 g ziemniaków to ok 60 Kcal. Ziemniak jest również lekkostrawny. To on jest źródłem skrobi, a także zwiera 16 mg witaminy C w 100 g.  Składniki

Kuchnia w oparach
Ziemniaki zapiekane w boczku 158

gotować, kiedy wszechświat rzuca nam kłody pod nogi? Ja wam powiem jak. Prosto. Są dania, które wymagają minimalnego wysiłku i 3-4 składników, są szybkie, proste i wzbudzają zachwyt. Ziemniaki zapiekane w boczku to senne marzenie każdego wielbiciela mięska. Chrupiący, wędzony bekon, ziemniaki ugotowane w łupinkach, do tego sos chrzanowy i odrobina szczypiorku. Plus polega na tym, że można ugotować(...)ziemniaki dzień wcześniej, gdy jeszcze nie mieliśmy ochoty wysadzać własnego miasta w powietrze. Takie ziemniaki idealnie nadają się jako samodzielny obiad, dodatek do grilla, zaś po upieczeniu i wystudzeniu można zawinąć je w folię i wytrzymają w lodówce 2 dni. Do owinięcia ziemniaków potrzebujemy długie i cieniutkie plastry boczku. Sokołów i Morliny sprzedają dokładnie takie. Jeśli jest możliwość, zawsze wybieram

ladykitchen
Pieczone ziemniaki: spiralki z ziemniaków 437

Spiralne ziemniaki to ostatnio „kulinarny hit” miejscowości turystycznych. Za dość duże, jak na jednego ziemniaka pieniądze, sprzedawane są przekąski, które niestety ociekają tłuszczem. Jednak nie można odmówić im tego, że sposób przygotowania jest bardzo ciekawy i atrakcyjny. Dlaczego więc nie zrobić ich w nieco inny, a zdecydowanie zdrowszy sposób, zachowując jednocześnie to, co w nich najlepsze? Ziemniaki Masło Przyprawa Tarty(...)parmezan Patyczki do szaszłyków Wybieramy ziemniaki, mniej więcej jednakowej wielkości, by czas, w którym będą przygotowywane był dla nich równy. Nie obieramy – ale bardzo dokładnie myjemy i szorujemy skórkę. Dobrym rozwiązaniem jest kupno już oczyszczonych, przygotowanych do pieczenia ziemniaków. Każdego ziemniaka nakłuwamy na długą wykałaczkę, taką, jakie używamy do szaszłyków. Nabijemy tak, by górna część wykałaczki wystawała

MarcinChef
Hete bliksem 147

Jest w kuchni niderlandzkiej i w pewnym stopniu północnoniemieckiej specyficzne (przynajmniej dla nas) danie składające się z ziemniaków, jabłek (i ew. gruszek) oraz cebuli. Może mieć różne odmiany, ale w najprostszej podstawowej postaci łączy właśnie te składniki, gotowane w wodzie z minimalnym dodatkiem przypraw. Podawane jest z rozmaitymi dodatkami, zwykle mięsnymi, poczynając od różnych rodzajów kiełbas, poprzez smażoną wołowinę(...)nawet na smażonej kaczce kończąc. Ogólna nazwa tej mieszanki ziemniaków z jabłkami nosi nazwę hete bliksem [ ˈheɪtə ˈ blɪksəm ] , czyli dosł. „gorąca błyskawica”. Pochodzi ona podobno stąd, że z racji dużej zawartości wody w jabłkach i gruszkach danie długo utrzymuje wysoką temperaturę. Podpowiemy, że naprawdę „coś w tym jest”. Wśród innych znanych nazw (i możliwych wariacji) są hemel en aarde

Kulinarna Pokusa
Placki ziemniaczane 177

Ziemniaki dopiero pod koniec XVI wieku pojawiły się w Europie (odpowiedzialni są za to Hiszpanie, którzy około roku 1570 powrócili do kraju po podbiciu terytorium Inków), ale w Andach uprawiano je już około 8 tysięcy lat temu. W XIX wieku stały się one jednym z podstawowych składników diety Europejczyków. Sprowadzenie ziemniaków do Polski przypisuje się królowi Janowi III Sobieskiemu(...)wygranej bitwie wiedeńskiej. Dziś ziemniaki często goszczą na naszych stołach i to pod wieloma różnymi postaciami, są bowiem dostępne (i tanie) cały rok, a ich przygotowanie, przynajmniej w najprostszej formie, nie wymaga zbyt wiele wysiłku i kulinarnych umiejętności. Odmiany dostępne na rynku różnią się kształtem, kolorem, smakiem i zapachem. Są mięsiste albo mączyste, duże albo małe, białe albo żółte, niektóre

mojewypiekiinietylko
Ziemniaczki a'la frytki z piekarnika 134

Dzisiaj propozycja na podanie ziemniaków pieczonych w piekarniku. Ziemniaki a'la frytki w niewielkiej ilości oliwy i posypane pachnącymi ziołami, są idealnym dodatkiem do mięs i ryby. Młode ziemniaki nie będą tak chrupiące, jak te smażone w głębokim tłuszczu (na zdjęciu), ale ich smak to rekompensuje. Są dużo zdrowsze, lekko pachną ziołami, a oliwa nadaje im fajnego posmaku. Ziemniaki późne(...)będą bardziej chrupiące. Ziemniaki z piekarnika, pieczone z niewielką ilością oliwy jem bez wyrzutów sumienia :) Przepis dołączam do akcji  Błyskawiczne Piątki ,  organizowanej na fb :) Składniki: 1 kg ziemniaków 3- 4 łyżki oliwy do pieczenia 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na paseczki i wrzucamy do miski

Smak mojego domu
Stek bavette – marynowana i grillowana łata wołowa i gniecione ziemniaki 246

Gniecione ziemniaki które najpierw się gotują, później duszą a na koniec smażą – cały czas w tym samym naczyniu, z grillowanym stekiem bavette. Po polsku ta część wołowego mięsa nazywana jest łatą i pochodzi z odcinka brzuszno-lędźwiowego. Mięso ma widoczne długie i charakterystyczne włókna mięśniowe. Świetnie nadaje się na steki. I jak w tym przepisie – do szybkiego, ledwie godzinnego marynowania(...)soli, mięso solimy dopiero wtedy, gdy odpocznie po grillowaniu. Zanurzamy mięso w marynacie, dodajemy suszone zioła i całość zostawiamy do zamarynowania na minimum godzinę. W tym czasie możemy naszykować ziemniaki. Marynata jest mocno kwaśna – przez to działa na mięso bardziej agresywnie i szybciej. Bavette sprzedawana jest najczęściej w dosyć cienkich plastrach i już godzina wystarczy na zamarynowanie kawałka mięsa

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania