Ziemniaki zapiekane w śmietanie (Gratin dauphinois)
Ziemniaki zapiekane w śmietanie (Gratin dauphinois)
Tradycyjna francuska zapiekanka z ziemniaków, mleka i śmietanki. Może być samodzielnym daniem lub ciekawym dodatkiem do dania głównego. Przepis pochodzi z książki Rachel Khoo: "Mała Paryska Kuchnia". Moja zapiekanka została zrobiona z połowy porcji.Składniki na duże naczynie:1 kg ziemniaków300 ml mleka300 ml śmietany kremówkiszczypta gałki muszkatołowej1 łyżeczka musztardy typu dijon1 łyżeczka soli1 ząbek czosnku2 łyżki miękkiego masłaewentualnie: koperek lub natka pietruszki, posiekane
Ziemniaki obrac i pokroić w plasterk... czytaj dalej...
Czytaj dalej na blogu wyzwania kuchenne
Autor
Wyzwania Kuchenne
Proponowane wyszukiwania
Popularne słowa kluczowe
ziemniak, ziemniaki, ziemniaki zapiekane, zapiekanka, zapiekanki, koperek, ciekawe przepisy, czosnek, ciastka kremówki, ciasta z kremami, francuskie, pieczenie, pietruszka, zapiekanka z ziemniakami, mięso, masło czosnek, zapiekanka z mięsem , pieczone ziemniaki, dania bez mięsa, pieczone ziemniaki z czosnkiem, dania na gorąco, mięsa pieczone, bez pieczenia
Inne przepisy z wyzwania kuchenne
Dodaj komentarz