Chleb polski na zakwasie wg Aleex (Sourdough Polish bread)

Chleb polski na zakwasie wg Aleex (Sourdough Polish bread)

Chleb polski na zakwasie wg Aleex (Sourdough Polish bread)

Dziś obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Ludzie pieką chleby od zawsze. Jednak okrągłe lub podłużne bochenki, z puszystym miąższem i z chrupiącą, popękaną skórką nie są podobne do pierwszych chlebów. Te, które pieczono w starożytnej Grecji, Mezopotamii, Rzymie czy Egipcie miały kształt płaskich, twardawych placków. Pieczono je z ziaren różnych zbóż, od zawsze chlebowe bochny były bardzo cenne i traktowano je z należną czcią. Wkładano je nawet do egipskich grobowców, by dusze zmarłych miały pożywienie w zaświ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu W mojej kuchni

Warto przeczytać

Dieta 1000 kalorii

Dieta, przeznaczona do 5 posiłków dziennie. Niewiele zasad, poza dokładnym liczeniem kalorii.

Czytaj dalej...

Autor

Aleex

Mama dwójki różnopłciowych dzieci. Żona całkiem fajnego faceta. Z wykształcenia i zamiłowania polonistka, niepoprawna romantyczka wyznająca maksymę "Na miły Bóg Życie nie tylko po to jest, by brać, Życie nie po to, by bezczynnie trwać I aby żyć, siebie samego trzeba dać" Zapraszam Cię do mojej kuchni, do mojego osobistego świata. Tutaj gotuję, piekę, rozmawiam z przyjaciółmi, karmię rodzinę i znajomych, czasami piszę wiersze. Jeśli lubisz taki klimat, zostań. Zawsze jest tutaj dla Ciebie miejsce.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

chleb, ciasto, placki, tortilla, chleb na zakwasie, chleb na drożdżach , ciasta bez pieczenia, ciasto bez pieczenia, ciasto francuskie

Inne przepisy z W mojej kuchni

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.