żurek - 1243 przepisów (strona:8/83)

Żurek na domowym zakwasie 7

Czas czytania: 2 min Żurek na domowym zakwasie , którego nic nie zastąpi! Żurek to bardzo prosta zupa i jedna z lepszych zup w naszej kuchni. Nie ma nic łatwiejszego niż zakisić zakwas na żurek poczekać kilka dni, aby cieszyć się wspaniałym smakiem tradycyjnej Wielkanocnej zupy. Żurek można podawać z jajkami, białą kiełbasą, krojoną szynką i chrzanem. Może być podany również(...)pysznym domowym chlebie, wypiekanym specjalnie na tę okazję. Jeśli jesteście zjadaczami mięsa, to wywar ugotujcie na wodzie, w której będziecie parzyć kiełbasę, żurek będzie bardzo aromatyczny. Dodatki wybierzcie sami, ja dziś proponuję wersję wegetariańską. Smacznego! Print Żurek na domowym zakwasie .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Course Zupy Prep Time 10 minutes Cook Time 40 minutes

SprawdzonaKuchnia.pl
Żurek z boczkiem i białą kiełbasą 71

Żurek, to chyba jedna z najpopularniejszych polskich zup. Pierwsze zapiski dotyczące żurku i barszczu białego pochodzą z XVI wieku. No właśnie – żurek i barszcz biały. Wielokrotnie zdarza mi się usłyszeć pytanie, jaka jest właściwie różnica pomiędzy tymi zupami. Przecież obie są kwaśne, w obu możemy spotkać się z dodatkiem mięsa, kiełbasy i nawet podobnie smakują. Główna różnica polega(...)składniku tych zup. Żurek przygotowywany jest na zakwasie z mąki żytniej. Barszcz biały natomiast to zupa na bazie zakwasu pszennego. Nazwa barszcz biały może być związana z faktem, iż kiedyś przygotowywano ją z rośliny o nazwie barszcz, która nadawała zupie kwaśny smak. Żur z kolei to spolszczone niemieckie słowo „sauer” oznaczające „kwaśny”. Jak wspomniałem wyżej podstawą

Jacob Tastes
To, co nasze jest najlepsze, bo nasze jest! 52

pisałam, za granicą człowiekowi najbardziej brakuje swojskich smaków. Najgorzej jak najdzie ochota na staropolskie specjały. Od czego wtedy są domowe, babcine sposoby? Po kapuście kiszonej, zaspokajam swoją żądzę na żurek. Moja żądzę musiałam tłumić kilka dni, bowiem nie ma żurku, bez zakwasu, a ten "robił" się ok. tygodnia.  Zakwas na żur 7 łyżek mąki żytniej 500 ml przegotowanej, letniej(...)odstawiłam w ciepłe miejsce na ok. 4-5 dni. W międzyczasie lekko przemieszałam i dorzuciłam pokrojony ząbek czosnku i ziele angielskie. Po tym czasie zakwas nadaje się na żurek (uwaga! nie może mieć zapachu i posmaku pleśni. Każdy inny jest dozwolony). Żurek domowy zakwas na żur 2 szklanki bulionu warzywnego majeranek, pieprz biała kiełbasa 2 jajka Białą kiełbasę ugotowałam

bastalena
Żurek wielkanocny 10

Jeśli zrobiliście już dobry zakwas na żurek w domu, lub kupicie dobrej jakości zakwas w sklepie, czas na przygotowanie najlepszego domowego żurku na Wielkanoc. Koniecznie z białą kiełbasą, koniecznie z jajkiem, z odrobiną czosnku, chrzanu, majerankiem. Bez tego nie ma prawdziwego żurku. Drugą ważną rzeczą jest bardzo dobrej jakości biała kiełbasa. I tu znów zobaczcie jaki ma skład, kupcie najlepiej(...)pasztet –  jajka faszerowane Przygotowanie : ok 1 h i 20 minut Ilość porcji: 4 Składniki: – 500 białej kiełbasy surowej – 2 l bulionu lub domowego rosołu – 500 ml zakwasu na żurek – 2-3 listki laurowe – 1 łyżeczka majeranku suszonego – 2 ząbki czosnku – 2-3 łyżeczki chrzanu – kilka jaj ugotowanych na twardo – 2-3 łyżki śmietany 18% – sól i pieprz PRZYGOTOWANIE

nietylkopasta.pl
Żurek grzybowy 17

Żurek grzybowy, tradycyjny, barszcz biały a może chrzanowa? Która zupa rozpocznie świąteczny obiad u was? Mam dla as przepis na pyszny wegetariański żurek grzybowy – ugotowany na bulionie warzywnym, zaprawiony zakwasem żytnim, podany z jajem na twardo . Wart jest spróbowania – polecam! Ile dni wcześniej można ugotować żurek? Jeśli nie macie czasu by ugotować go na świeżo (1-2 dni przed świętami(...)możecie ugotować go nawet 1-2 tygodnie wcześniej i zawekować (zobacz wpis Jak wekować zupy ). PRZEPIS NA ŻUREK GRZYBOWY Składniki na żurek grzybowy: 1 słoik (300g) zakwasu z mąki żytniej 5 dag suszonych borowików 500g ziemniaków 1 cebula 2 marchewki 2 korzenie pietruszki plaster selera korzeniowego 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 8 szt ziela angielskiego sól pieprz biały

Dorota Smakuje
Przepis na pyszny, wielkanocny żurek z kotlecikami jajecznymi 25

moim domu rodzinnym niektórych potraw nie może zabraknąć na świątecznym stole, jednym z nich jest żurek. I tak jak większość potraw robiona jest od podstaw, tak żurek wybieramy zawsze gotowy, przygotowywany na naturalnym zakwasie- od Krakusa. Żurek ten pachnie wędzonką i majerankiem, jest odpowiednio kwaśny i zawsze wychodzi znakomity! A tym razem, zamiast dodatku klasycznego jajka do żurku, proponuję jajko(...)innej formie- jako kotleciki jajeczne, z chrupiącą skórką i delikatnym wnętrzem, idealne na 2 kęsy. 1 butelka Żurku Krakus 3 ugotowane jajka 1 łyżka bułki tartej + do obtoczenia 1 surowe jajko 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz do smaku masło klarowane do smażenia Żurek przygotować według instrukcji na opakowaniu (zagotować 0,9 litra wody, wlać koncentrat żurku Krakus

Kraina Miodem Płynąca
Wielkanocny żurek 18

Wielkanocny żurek Thermomix Przepisy Thermomix Składniki: 150 g wędzonego boczku 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera kilka suszonych grzybów liść laurowy, ziele angielskie 1 ząbek czosnku 1500 g wody 300 g zakwasu na żurek z butelki lub domowego ( przepis na zakwas na żurek ) 3-4 łyżki śmietany 12% lub 18% sól, pieprz majeranek dodatkowo do podania: chrzan jajko(...)nakładkę Varoma. Na dolnej części umieszczamy ziemniaki pokrojone w kostkę. Na górnej części umieszczamy białą kiełbasę. Gotujemy czas 30 min/temp. 100/obr.1. Zdejmujemy pokrywę Varoma. Wyciągamy z naczynia koszyczek, dodajemy żurek i śmietanę, sól, pieprz, majeranek i gotujemy czas 3 min/temp.100/obr.2 . Żurek podajemy z ziemniakami, białą kiełbasą, jajkiem i chrzanem. Wielkanoc z Thermomix The post Wielkanocny żurek appeared first on Thermomix

Themo przepisy
Domowy zakwas na żurek 60

Kupienie w sklepie zakwasu na żurek bez dodatku choćby śladowych ilości mleka to nie lada wyzwanie. Ale nic straconego. W domu możecie w bardzo prosty sposób przygotować własny zakwas. Wystarczy kilka łyżek mąki żytniej, ciepła woda i przyprawy. Taki zakwas możemy przygotować nawet na ostatnią chwilę. Jeśli mamy mało czasu do zakwasu należy dodać 2-3 łyżki zalewy od ogórków(...)powinien być kwaśny. Tak przygotowany zakwas możemy zakręcić szczelnie w słoikach i wstawić do lodówki. Będzie można go wykorzystać przez 2 tygodnie. Już wkrótce na blogu przepis na domowy żurek na zakwasie – bez dodatku mleka i śmietany

Dieta bez mleka
Żurek 49

zasadzie już po Świętach, ale kto powiedział, że żurek jest tylko od święta? Ten kto lubi tego typu zupy (na zakwasie, ostre, z chrzanem i z "jajem";) z pewnością przygotuje ją jeszcze nie raz w tym roku, nie tylko na Wielkanoc (to za cały rok!). Ponadto, znam osoby, które na Wielkanoc wyjeżdżają, wracają i chętnie coś na spokojnie (jeszcze(...)świątecznym nastroju i klimacie) przygotowują. Kiedy kuchenny i świąteczny kurz opada, a wszyscy wracają do codzienności ktoś w domu gotuje aromatyczny żurek...Można? Czemu nie - można. Żurek podaję z rzeżuchą, jajkiem i klopsikami z białej kiełbasy. Dla chcących zawsze czeka w pobliżu chrzan. Gdyby na świątecznym stole żurek miałby być głównym daniem to podałabym go na puree ziemniaczanym

Zasmakuj Kuchni
CHRZANOWY ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ 54

Żurek- jedna z najbardziej popularnych zup w Polsce, gotowana w różnych wersjach. Mój ulubiony żurek to z dużą ilością chrzanu i z białą kiełbaską, bez dodatku śmietany. Dawniej do żurku nie dodawałam krojonej marchewki, ani żadnych innych warzyw, ale odkąd spróbowałam na Mazurach żurku z marchewką teraz już nie wyobrażam sobie innego 😉   Składniki: 1/2 litra żurku w butelce(...)litra wody, dodajemy suszone grzyby, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz oraz sól i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem minimum 45 min. Następnie wrzucamy kiełbaski, wlewamy żurek z butelki, dodajemy chrzan oraz majeranek, zagotowujemy i gotujemy jeszcze przez 15 min. Przyprawiamy pieprzem i solą. Jajka gotujemy na twardo w osobnym garnku. Na talerz wykładamy obrane ze skorupki i pokrojone

Kuchnia MagdaLeny
Żurek z nutą chrzanu 97

Żurek nie należy do moich ulubionych zup ale mężuś i córeczka uwielbiają  więc dosyć często gości na naszym stole. Tym razem dodałam nieco startego chrzanu. Taka wersja bardziej przypadła mi do gustu i żurek zdecydowanie bardziej mi smakuje. składniki: 2 l bulionu ( u mnie wywar z warzyw i kości wieprzowych) 1/2 l domowego zakwasu na żurek 2 listki laurowe(...)przyprawy-listki laurowe, majeranek oraz pokrojone ząbki czosnku, zagotować. Następnie wlać zakwas oraz dodać chrzan i ponownie zagotować. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru. Mieszankę wlać do zagotowanego żurku i jeszcze chwilkę gotować. Do smaku doprawić solą jeśli potrzeba.  Białą kiełbaskę, którą podałam z żurkiem sparzyłam w tym bulionie na którym gotowałam zurek. Bulion zagotowałam i sparzyłam kiełbaski

Monia miesza i gotuje
Żurek 66

Był już owsiany zakwas na żurek, miseczki chlebowe na kefirze, więc teraz odpowiednia chwila na przepis na żurek. Żadna torebka nie zastąpi smaku prawdziwej zupy i tak właśnie również jest w tym przypadku. Żurek to zupa u nas w domu, którą zajadamy się z wielką chęcią nie tylko w Wielkanoc. Jest kwaskowata, wyrazista, koniecznie z dodatkiem chrzanu, który podkreśla(...)smak. Długo gotowana biała kiełbasa w żurku jest delikatna, mięciutka, rozpływa się w ustach. Przepis na żurek jest banalnie prosty, a smak pyszny. Dla mnie to hit numer 1 tegorocznych Świąt. Składniki: - 5 surowych białych kiełbas; - 1 włoszczyzna; - 5 kulek ziela angielskiego; - 3 liście laurowe; - 3 l wody; - owsiany zakwas na żurek ; - ząbek czosnku w łupince; - czubata łyżeczka tartego chrzanu

dom-agi.pl
Żurek na wędzonce 34

Żurek na wędzonce Żurek na wędzonce Składniki: 2 litry wody 500 ml zakwasu na żurek sól, pieprz do smaku 3 ząbki czosnku liście laurowe ziele angielskie majeranek cebula 4 kiełbasy śląskie 100 g boczku wędzonego włoszczyzna 4 jajka 4 duże ziemniaki Żurek na wędzonce Wykonanie: Wodę wlać do garnka. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz oczyszczoną włoszczyznę, liście laurowe(...)podsmażyć razem z cebulą. Następnie dodajemy zakwas i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i dodajemy do gotowego żurku. Artykuł Żurek na wędzonce pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Żurek z sadzonym jajkiem przepiórczym 60

Świętowanie powoli dobiega końca, resztki jedzenia już zniknęły z lodówki. A że na żurek zawsze mamy ochotę, to postanowiłam znowu go ugotować. Przez wiele lat życia w Polsce przekonałam się, że co gospodyni, to inny żurek. Niektórzy gotują go na mięsnym bulionie, inni na wędzonce. Lubię, gdy żurek jest gęsty i aromatyczny, na prawdziwym zakwasie. Spotkałam też oszukane żurki, zakwaszane(...)octem, w którym pływało ze dwa plasterki kiełbasy oraz ćwiartka jajka. Od takich żurków wolę trzymać się z daleka:) Sama najczęściej gotuję żurek na bulionie warzywnym, a zakwas wlewam razem z mąką, wtedy żur nabiera gęstości. Tym razem podałam go z sadzonym jajkiem przepiórczym. Mmmm, pyszny! Składniki: 500 ml zakwasu na żurek 1 marchew kawałek selera 1 korzeń pietruszki

Obiad gotowy
Żurek na zakwasie z pulpecikami z białej kiełbasy i jajkiem 12

Dzisiejszy wpis dedykuję mojej ukochanej babci Krysi, która nauczyła mnie jeść dobry żurek w towarzystwie pulpecików z białej kiełbasy. Niby drobny zabieg, a zwykły żurek może stać się wyjątkowym daniem. Uwierzcie mi, że biała kiełbasa w postaci pulpecików smakuje jeszcze lepiej niż ta, podana w postaci plastrów. Kiedy pierwszy raz kilka lat temu, moja babcia podała żurek z pulpecikami(...)wielkanocny stół, nie mogłam uwierzyć w to, jaki to niesamowity pomysł! Od tamtego czasu przygotowuje żurek w ten sam sposób, zaskakując tym innych. Mam nadzieję, że i ja Was zainspiruję i zaserwujecie swoim bliskim żurek w takim wydaniu. Składniki na 6-8 porcji: – 2l wody – 500g surowej białej kiełbasy – 500ml zakwasu na żur – 4-8 jajek

Be Fit Be Strong
Menu na Wielkanoc 475

dodatkiem chrzanu, pieczarek, czy łososia. Możecie też przygotować bardziej wypasioną wersję: jajka z łososiem i zielonym majonezem.(przepis będzie wkrótce) W sobotni wieczór na niedzielne śniadanie trzeba też ugotować Żurek na zakwasie , my dodajemy do żurku domową białą kiełbasę i podajemy go w chlebowych miskach. Można żurek podać z dodatkiem jajka na twardo lub kupnej białej kiełbasy. Gdy ugotujecie żurek(...)już w sobotę, a nawet w piątek to do niedzieli zdąży nabrać smaku. Jeśli nie macie domowego zakwasu to można kupić gotowy zakwas na żurek, ale uważnie sprawdźcie jego skład. Jeśli macie ochotę na coś mniej klasycznego, wypróbujcie nasz przepis na Białą kiełbasę pieczoną w cieście francuskim, do której można podać chrzan lub konfiturą z czerwonej cebuli W sobotni wieczór

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Żurek na zakwasie 8

Żurek na zakwasie – i… zapachniało świętami :) U nas gotuje się go zamiennie wraz z barszczem białym. A u Was? głównie króluje żurek, czy barszcz biały? Poniższy przepis na żurek jest na bazie zakwasu żytniego domowej roboty, którego wyko The post Żurek na zakwasie appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Żurek z białą kiełbasą i jajkiem 19

mój zakwas kupiłam w mojej ulubionej piekarni, piekarni w której robią genialne chleby na swoich zakwasach i ten sam pyszny zakwas przygotowują także do butelek z przeznaczeniem na żurek. Możecie zapytać w swojej piekarni. Drugą ważną rzeczą jest bardzo dobrej jakości biała kiełbasa. I tu znów zobaczcie jaki ma skład, kupcie najlepiej surową aby ugotować ją w wywarze. Zapraszam(...)pasztet – jajka faszerowane Przygotowanie : ok 1 h i 20 minut Składniki: – 500 białej kiełbasy surowej – 2 l bulionu lub domowego rosołu – 500 ml dobrego zakwasu na żurek – 2-3 listki laurowe – 1 łyżeczka majeranku suszonego – 2 ząbki czosnku – 2-3 łyżeczki chrzanu – kilka jaj ugotowanych na twardo – 2-3 łyżki śmietany

nietylkopasta.pl
Żurek z pieczonymi ziemniakami 21

Świąteczny klasyk!  Żurek - inaczej żur; to kolejny klasyk, który musi się znaleźć na Waszych stołach podczas Wielkanocy. To klasyczna potrawa regionalnej kuchni polskiej, przyrządzany jest na bazie zakwasu sporządzonego z razowej mąki żytniej.  Zastanawialiście się kiedyś, czym tak naprawdę różni się żurek od białego barszczu? Nie znalazłam jasnej odpowiedzi... Hmmm, czyli jest różnie. W zależności od tradycji danego(...)regionu, żurek przygotowywany jest na zakwasie z mąki żytniej razowej, a barszcz biały na bazie zakwasu z mąki pszennej. Jednak w praktyce idąc do sklepu nie wygląda to tak samo. Przyznaję... zakwas kupiłam już gotowy. :)  Jednak postępując zgodnie z tradycją i odpowiednim wyborem zakwasu, kupiłam zakwas na barszcz biały, ponieważ był on na bazie mąki żytniej.  Według drugiej

Veganchives
Żurek z pieczonymi ziemniakami 25

Świąteczny klasyk!  Żurek - inaczej żur; to kolejny klasyk, który musi się znaleźć na Waszych stołach podczas Wielkanocy. To klasyczna potrawa regionalnej kuchni polskiej, przyrządzany jest na bazie zakwasu sporządzonego z razowej mąki żytniej.  Zastanawialiście się kiedyś, czym tak naprawdę różni się żurek od białego barszczu? Nie znalazłam jasnej odpowiedzi... Hmmm, czyli jest różnie. W zależności od tradycji danego(...)regionu, żurek przygotowywany jest na zakwasie z mąki żytniej razowej, a barszcz biały na bazie zakwasu z mąki pszennej. Jednak w praktyce idąc do sklepu nie wygląda to tak samo. Przyznaję... zakwas kupiłam już gotowy. :)  Jednak postępując zgodnie z tradycją i odpowiednim wyborem zakwasu, kupiłam zakwas na barszcz biały, ponieważ był on na bazie mąki żytniej.  Według drugiej

www.veganchives.pl
Zakwas na barszcz biały 194

potrzebujesz tylko kilku składników – sprawdź! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Barszcz biały , tak samo jak barszcz czerwony, wychodzi najlepszy, gdy jego bazę stanowi własnej roboty domowy zakwas . Barszcz biały oraz żurek to dwie popularne zupy serwowane głównie na Wielkanoc i do przyrządzenia ich obu potrzebny jest zakwas. Jednak i jeden i drugi różni się między sobą. Zakwas na żur lub żurek(...)Oprócz tego warto dodać do zakwasu parę innych składników (np. czosnek i majeranek), by podkreślić głębie jego smaku. Wcześniej na blogu pojawił się przepis na zakwas na żurek oraz przepis na domowy żurek , tak więc teraz pora na domowy zakwas do barszczu białego . A Wy? Co wolicie na Wielkanoc? Żurek czy barszcz biały? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zakwas na barszcz biały

Kulinarne Przeboje
WIEJSKI ŻUREK W CHLEBIE 43

Żurek chyba najbardziej kojarzy nam się z Wielkanocą. Ale jest też pyszną i sycącą zupą, którą możemy ugotować na każdą okazję .  Dodatkowo podany w chrupiących chlebowym miseczkach zachwyci rodzinę podczas niedzielnego obiadu !  BULION WARZYWNY: SKŁADNIKI: 2 duże marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 ząbek czosnku 2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 1 kostka bulionowa Sól ŻUREK(...)SKŁADNIKI: 1 butelka żurku kiszonego 30 dag kiełbasy wiejskiej 4-5 jajek na twardo 1-2 łyżki chrzanu ze słoika 1 łyżeczka cukru Sól, pieprz do smaku Majeranek Świeża zielona pietruszka PRZYGOTOWANIE: 1. Gotujemy   bulion warzywny z podanych składników, marchew kroimy w grube talarki, pietruszkę i selera w większe kawałki. Bulion jest gotowy, kiedy warzywa są miękkie. Doprawiamy

Marcepanowa kuchnia
Żurek wielkanocny 59

Żurek może się różnić sposobem przygotowania w zależności od regionu, mimo to w większości domów jest to danie serwowane właśnie we Wielkanoc. Ja sama lubię eksperymentować z żurkiem i gotuje nieidentyczną wersję za każdym razem Zachęcam do przygotowania własnego domowego zakwasu do tej zupy, wówczas zyskuje jeszcze większy wymiar smaku i niepowtarzalność. Taki aromatyczny, kwaśny z wędzoną nutą żurek można(...)kiełbasy białej surowej 200 g selera 140 g marchewki 70 g korzenia pietruszki 130 g ziemniaków 170 g cebuli 3 ząbki czosnku 1 litr domowego zakwasu na żurek 2 łyżki majeranku 4 liście laurowe 3 litry wody pieprz sól śmietanka 30% łyżka masła jajka gotowane Przygotowanie: Białą kiełbasę zalewamy wodą, dokładamy liście laurowe i gotujemy na wolnym ogniu, aż wypłyną

Kierunekuchnia
Żurek z klopsikami i grzybami wg Aleex 36

zostać w domu, więc różnobarwne i imponujące rozmiarami palmy obejrzę w telewizji. Ponieważ bardzo powoli odzyskuję siły, nie wychodzę jeszcze na zewnątrz. Wykorzystałam za to dzisiejszy dzień na przygotowanie żurku dla mojej rodziny. Żurek proponowany dzisiaj przeze mnie jest inny niż tradycyjny. Łączy w sobie mnóstwo smaków, ale to stanowi o jego oryginalności. Moi chłopcy raz po raz zaglądali(...)kuchni, aby przekonać się, co gotuję. Zapachy były naprawdę kuszące, zapowiadały pyszne danie. I tak było. Żurek smakował znakomicie. To naprawdę ciekawy pomysł na przełamanie wielkanocnej tradycji. Macie ochotę spróbować? Składniki: • porcja mięsa wędzonego • porcja warzyw na wywar: marchewka, korzeń pietruszki, kawałek selera, cebula • 2 garście grzybów suszonych • 150 g wędzonego boczku • 1 cebula • 400 g mielonego mięsa wieprzowego

W mojej kuchni
Żurek z białą kiełbasą i suszonymi grzybami 63

Wielkanoc żurek lub barszcz biały to podstawa. U mnie w domu na świątecznym obiedzie króluje właśnie żurek. Najczęściej podany w chlebie lub taki jak ten, z dużą ilością dodatków Do świąt pozostał już tylko tydzień, zatem czas najwyższy nastawić zakwas na żur (który znajdziecie klikając ten link ), by w święta móc cieszyć się jego cudownym smakiem. Żurek z białą kiełbasą(...)przez 30 minut. Dodajemy zakwas na żur. Zupę podgrzewamy do momentu, aż zacznie wrzeć. Gotujemy 5 minut, co jakiś czas mieszając żeby się nie przypalił i ściągamy z ognia. Żurek zabielamy zahartowaną śmietaną, czyli do miseczki odlewamy szklankę żurku dodajemy do niego śmietanę, dokładnie mieszamy i dopiero wtedy dodajemy ją do reszty zupy. Żurek podajemy z jajkiem na twardo

PatiGotuje
Szybki żurek wielkanocny 56

Mimo, że tradycyjny żurek powinno robić sie na zakwasie ja nie przepadam za tym smakiem, dlatego zawsze wykorzystuję gotowa mieszankę w proszku do żurku. Taki żurek jest łagodniejszy i jak dla mnie smaczniejszy. Ma jeszcze jeden dodatkowy plus - robi sie go o wiele szybciej.     SZYBKI ŻUREK WIELKANOCNY Składniki: 1 l bulionu 2 torebki żurku w proszku 1 machew(...)szkl wody sól, pieprz i majeranek do smaku śmietana do zabielenia jajka lub biała kielbasa do podania Przygotowanie: Bulion gotujemy z marchewką i zeszkloną cebulą pokrojona w kostkę. Żurek w proszku mieszamy z 3/4 szkl zimnej wody oraz majerankiem. Kiedy bulion sie zagotuje a marchew zmięknie dolewamy mieszankę z żurkiem i gotujemy.  Na końcu doprawiamy do smaku solą

Bon appetit mon amie
AROMATYCZNY ZUREK NA WEDZONCE MOJEJ MAMY 40

Przepis na AROMATYCZNY ŻUREK NA WĘDZONCE pochodzi z zasobów kulinarnych mojej mamy. Doskonale pamiętam jego zapach unoszący się w całym domu...hmmm... Mama przygotowywała ten żurek tylko na Święta Wielkanocne - to była taka nasza rodzinna tradycja; ten świąteczny żurek zawsze gościł na naszym stole i bardzo kojarzy mi się z domem rodzinnym.  Wspaniałego smaku nadaje tej zupie długo gotowana(...)przepis - nie tylko na święta :) SKŁADNIKI: 2 duże cebule 250g wędzonego boczku 0,5kg dobrej białej kiełbasy 2 litry wywaru jarzynowego (może być z koncentratu) 500 ml zakwasu na żurek 1 suszony grzybek 1 listek laurowy 4 ząbki czosnku po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 2 łyżki majeranku suszonego 1-2 łyżeczki tartego chrzanu kilka kropel przyprawy typu maggy

Moja Książka Kucharska
Żurek na szynce z nogą i kiełbasie chłopskiej 60

przełamywać stereotypy. Może właśnie dlatego w naszej kuchni jest tak wiele przypraw ? Dzisiejszy przepis także nie jest moim autorskim pomysłem. Jest połączeniem najlepszego jaki znam przepisu na zakwas na żurek, który znalazłam w książce " Kuchnia polska. Receptury mojej babci "  autorstwa Ewy Aszkiewicz ( tutaj recenzja książki ),  sugestii naszych znajomych oraz kilku własnych innowacji 😉 W stosunku do oryginalnych receptur zastąpiliśmy(...)białą kiełbasę, mocną uwędzoną i mocno czosnkową kiełbasą typu " chłopska " (poprzednia próba z "podwawelską" była średnio udana) Paweł dodatkowo podbił smak dodając Marmite, które idealnie pasowało do naszego żurku.   Składniki na zakwas 1 litr wody źródlanej lub oligoceńskiej 10 dag mąki żytniej (zwykła, razowa, pytlowa lub wymieszana w proporcji pół na pół z mąką owsianą) 2 ząbki czosnku

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Żurek inaczej 44

Żurek uwielbiam , a to jest moja wersja żurku z warzywami,  uwielbiam smak selera i pietruszki ,bardzo często tak przygotowuje żurek i  w takiej postaci smakuje moim bliskim ,do tego jajko na twardo a z kilku ugotowanych żółtek rozcieram je i dodaje do żurku to nadaje taki fajny smak i delikatnie gęstnieje.Polecam wypróbować żurek w takim własnie wydaniu(...)marchewki             kawałek selera             1 łyżeczka warzywka             żurek w torebce             5 jajek             sól pieprz do smaku Kiełbasę wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą i wstawiamy

Mój Smak
Chlebek do żurku 99

wielkanocnym stole nie może zabraknąć żurku. Na blogu znajdziecie moje dwa przepisy na żurek, jeden - na żurek na białej kiełbasie i drugi - żurek z nutą chrzanu . W tym roku postanowiłam żurek podać w miseczkach z chlebka. Wielokrotnie na zdjęciach widziałam żurek podany w chlebku co bardzo mi się spodobało. Poszperałam w internecie i znalazłam fajny przepis na blogu  straga.pl(...)chlebków odciąć wierzch-tzw.pokrywkę. Wydrążyć miąższ. Wydrążone chlebki nasmarować w środku białkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 10 minut, funkcja termoobieg. Miseczki napełnić żurkiem, przykryć pokryweczką i podawać

Monia miesza i gotuje
Żurek wielkanocny na zakwasie 61

Żurek czy barszcz? Co Wy jadacie na wielkanocne śniadanie?! Ja w tamtym roku postawiłam na żurek. Z białą kiełbasą, jajkiem i domowymi bułeczkami był rozgrzewką przed kolejnymi pysznościami. Rozgrzewką dosłownie, bo nie wiem czy pamiętacie, ale w tamtym roku w zaspach szliśmy święcić pokarmy, no przynajmniej ja ;) Więc może w tym roku i Wy pokusicie się o przygotowanie takowego? Jeszcze(...)przelewamy przez sitko do litrowego słoika lub do dwóch, trzech mniejszych. Odstawiamy do lodówki, gdzie może spokojnie poleżeć do miesiąca czasu. Ok. 0.5l zakwasu wystarcza do zrobienia 3l. żurku.   Składniki na żurek:  20 dkg pieczarek 20 dkg boczku wędzonego 2-3 kawałki białej kiełbasy  1 marchewka 1 pietruszka (korzeń) 2-3 ugotowane na twardo jajka

Kuchnia w czekoladzie
Chleb z ziarnami na podpiwku 43

jest czasochłonny, ale zdecydowanie wart zaangażowania. Ten smak będzie za Tobą chodził. Będzie pachnący, smaczny i wilgotny przez kilka dni. Produkcja oparta jest całkowicie na naturalnych składnikach. Składniki na żurek na bazie podpiwka: gotowy zakwas - 3 dag mąka żytnia typ 720 - 4 dag podpiwek ( napój) 0.18 litra Składniki na ciasto: żurek na podpiwku - 25 dag mąka pszenna(...)płatki owsiane      - 5 dag Opis technologiczny: Żurek zamieszać z podanych składników do jednolitej rzadkiej konsystencji. Ważne jest, żeby po zamieszaniu posiadał temperaturę pokojową ok. 22-25 °C i pozostawić na 16-18 godzin, również w temperaturze pokojowej w celu dojrzewania. Dojrzały żurek zamieszać z pozostałymi składnikami na ciasto do sztywnej jednolitej gęstej konsystencji ciasta. Gęstość

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania