żurek - 1582 przepisów (strona:17/106)

Żurek na kiełbasie śląskiej z grzankami 169

Dzisiaj zapraszamy na domowy żurek. U mnie przeważnie gości taki, który przygotowuję na białej kiełbasie, jednak dla odmiany ten został przygotowany i podany w zupełnie odmienny sposób. A czy u Was jada się tą klasyczną zupę z grzankami ? Pomysł i sposób podania to tradycja mojej serdecznej koleżanki i przyznam, że mi pomysł ten przypadł mi bardzo do gustu.  Żurek(...)kiełbasie śląskiej z grzankami  SKŁADNIKI : 4 kiełbaski śląskie 200 g boczku chudego wędzonego 500 g ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka 1-2 ząbki czosnku  500 ml żurku 1 łyżka majeranku sól i pieprz do smaku 1 liść laurowy  3 ziarenka ziela angielskiego  olej 2 łyżki grzanki: 8 kromek chleba tostowego 1 łyżka masła PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zakwas na żurek 189

Zakwas na żurek można teoretycznie kupić, chociaż gotowe produkty mają różną specyfikę i jakość – w praktyce trzeba je po prostu przetestować. Z drugiej strony łatwo jest zakwas przygotować samemu – wówczas możemy metodą prób i błędów przystosować go w 100% do własnych oczekiwań. Poniżej dość standardowy przepis na zakwas na żurek. Jest on zwykle gotowy po ok. 3 dniach(...)odcedzeniu stałych składników możemy nie tylko użyć go od razu, ale też przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce przez wiele tygodni i wykorzystać w późniejszym terminie. Zakwas na żurek 2015-04-02 12:20:29 Prosty do przygotowania tradycyjny zakwas na żurek – w przeciwieństwie do tego ze sklepu możemy go w pełni dopasować do indywidualnych upodobań. Zapisz przepis Drukuj Składniki

Kulinarna Pokusa
Domowy zakwas na wielkanocny żur, żurek 167

robicie sami zakwas na wielkanocny (i nie tylko świąteczny) żur, żurek? Jest to jeden z tych zakwasów, który wychodzi mi zawsze bez problemu. 6 podstawowych składników, 4-5 dni czekania i można delektować się, samodzielnie wyhodowanym zakwasem na żurek. To już ostatni dzwonek, jeśli chcecie, aby Was świąteczny żurek był najlepszy z najlepszych! Już nie mogę się doczekać, kiedy spróbuję(...)pysznego, kwaśnego żurku z dużą ilością majeranku, z jajkiem i białą kiełbasą :)    Składniki: - 6 łyżek mąki żytniej razowej 2000 (100g) - 3 ząbki czosnku - 2 liście laurowe - 6 ziaren ziela angielskiego - 8 ziaren pieprzu - 0,5 litra ciepłej, przegotowanej wody Wszystkie składniki umieścić w litrowym słoiku, wymieszać. Przykryć gazą i odstawić w ciemne, ciepłe miejsce

CookYourself
Żurek wielkanocny z chrzanem 187

Wielkanoc coraz bliżej, zakwas na żurek gotowy ..... ........bo bez  żurku  lub białego barszczu  sie nie obejdzie. Składniki: pęczek włoszczyzny ok. 400 g białej kiełbasy ok. 500 ml  zakwasu na żurek 2-3 suszone grzybki 150  g wędzonki 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka majeranku 1 łyżka  tartego chrzanu 1/2 szklanki słodkiej śmietany  sól(...)połączyć z grzybami, wlać zakwas , dodać zmiażdżony czosnek i zagotować. -Doprawić do smaku solą i pieprzem , dodać  chrzan, majeranek  i podsmażony boczek. -Jeśli wymaga uregulować gęstość  żurku /wodą lub mąką/, można  przecedzić. Połączyć  ze śmietanką. Gorący żurek podawać  w miseczkach z kiełbasą i jajkiem ugotowanym na twardo. Dodatkowo można dodać  ugotowane ziemniaki

Zakamarki mojej kuchni
Zakwas na żurek 156

Świąt Wielkanocnych zostało jeszcze kilka dni, więc jeśli chcecie przygotować na tę okazję żurek (taki z prawdziwego zdarzenia:) czas przygotować do niego zakwas. Tradycyjny żurek przygotowuje się dwuetapowo: najpierw zakwas, potem gotowanie. Bo prawdziwy żurek to żurek na zakwasie. Aromatyczny zakwas to podstawa udanej zupy. Można go oczywiście kupić w butelce, ale najlepszy jest ten, przygotowany w zaciszu własnej kuchni(...)mieszamy. Dodajemy rozgnieciony na płasko czosnek (razem z łupinami) oraz pozostałe składniki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Jeśli używamy zakwasu na chleb, baza do żurku będzie gotowa już po 2 dniach

Smakowity Blog Kulinarny
Żurek wielkanocny + film 231

Wielkanocny żurek na zakwasie o charakterystycznym lekko kwaśnym smaku i niezwykłym aromacie, to jedno z ważniejszych dań w moim domu podczas świąt a podany z białą kiełbasą, plastrem boczku i jajkiem na twardo smakuje wyjątkowo pysznie . składniki na 4 porcje marchew pietruszka cebula 3 ząbki czosnku 15 dag wędzonego boczku 4 białe parzone kiełbasy 4 jajka ugotowane na twardo(...)litra zakwasu na żurek ( przepis tutaj ) kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu łyżka suszonego majeranku sól przepis Wędzony boczek oraz białą kiełbasę kroimy w plastry. Do garnka przekładamy obraną marchew, pietruszkę, cebulę oraz czosnek i wlewamy około litr zimnej wody, dodajemy również pokrojony w plastry boczek i całość zagotowujemy. Do gotującej się zupy dodajemy przyprawy

Smakowite Dania
Kiszenie zakwasu orkiszowego na biały barszcz wielkanocny 255

barszcz biały potrzebny jest zakwas. Jest on inny niż na żurek. Na żurek przygotowuje się zakwas na bazie mąki żytniej razowej, na barszcz biały na bazie mąki pszennej razowej. Wykorzystałam do zakwsu makę pszenną, ale orkiszową z otrębami. Pewnie teraz zastanawiasz się jaka jest właściwie różnica między żurkiem, a białym barszczem. Użycie mąki pszennej czyni barszcz subtelniejszą i delikatniejszą wersją(...)żurku. To jego świąteczna i bardziej arystokratyczna odmiana, ponieważ zakwas powstał z luksusowej mąki pszennej. Zakwas na barszcz biały jest prosty do przygotowania, a w smaku nie ma sobie równych. Przygotowanie jest łatwe i nie powinno przysporzyć problemów nawet początkującym kuchcikom. Zachęcam, bo warto ! Składniki : 4-5 łyżek mąki orkiszowej razowej 500-600 ml wody 2-3 listki laurowe

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Żurek staropolski 134

Żurek to tradycyjna polska zupa, przygotowywana na zakwasie. Z powodzeniem może być podana jako główne danie, ponieważ jest bardzo syta. SKŁADNIKI (dla 4 osób) : 2 marchewki 1/2 selera 4 białe kiełbasy 4 wędzone kiełbasy 20 dkg wędzonego boczku 0,5 l zakwasu pół szklanki śmietanki 18 % łyżka masła 4 duże ziemniaki sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe 4 jajka(...)wywaru seler. Dodajemy podsmażony por oraz podsmażona kiełbasę z boczkiem. Dodajemy ziele angielskie ( kilka ziaren) oraz kilka liści laurowych. Gotujemy ok 10 minut. KROK 8 Dodajemy zakwas do naszego żurku, po czym gotujemy ok 15 minut. Solimy, pieprzymy do smaku oraz dodajemy majeranek. Zdejmujemy z gazu. Do osobnego naczynia odlewamy ok pół szklanki naszego żurku i łączymy z śmietaną

smacznieinatemat
Żurek po staropolsku 151

Przepis pochodzi z książki " Kuchnia Polska. Doskonałe przepisy dla każdej pani domu. 1001 przepisów ". Został przeze mnie trochę zmodyfikowany. Kiedyś (stare dzieje) robiłam żurek z torebki... Ale jakiś czas temu kupiłam  butelkę zakwasu na żurek. P onieważ szkoda mi było zostawiać rozpoczęte opakowanie białej kiełbasy, t o postanowiłam dzisiaj na obiad ugotować go z białą i wiejską - podsmażaną - kiełbasą(...)Składniki: 2 laski białej, cienkiej kiełbasy 1 laska kiełbasy wiejskiej 1 butelka zakwasu na żurek (1/2 litra) kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku 2 liście laurowe suszony grzybek (opcjonalnie, ja nie dodawałam) sól 4 jajka Z kiełbasy wiejskiej zdejmujemy skórkę. Kroimy kiełbasę w kostkę i podsmażamy na małym ogniu. Odstawiamy Białą kiełbasę układamy w całości

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Żurek 188

Wczoraj podałam przepis na zakwas na żurek, więc dzisiaj nie obędzie się bez żurku. Przepis podaję na 8 osób Składniki: 2 litry wody 750 ml zakwasu na żurek 4 marchewki 1 pietruszka 1 por kawałek selera 3 ząbki czosnku kilka ziaren ziela angielskiego 1,5 łyżki majeranku pieprz sól 4 kulki jałowca 3 listki laurowe 5 łyżek(...)zagotować w 2 litrach wody. Dodać wszystkie przyprawy. Całość gotować do chwili aż warzywa będą miękkie czyli ok 1 godziny. Do wywaru warzywnego dodać zakwas na żurek śmietanę, całość pogotować jeszcze 10  - 15 minut. Jajka ugotować na twardo i pokroić w cząstki. Białą kiełbasę ugotować w oddzielnym naczyniu, po wyjęciu pokroić i wrzucić do ugotowanego żurku. Podawać

Na słodko lub wytrawnie
Tradycyjny żurek z jajkiem 184

Przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu. Coś na ząb dla miłośników tradycyjnej domowej kuchni. Muszę przyznać, że to mój debiut, jeśli chodzi o żurek, jednakże jest to debiut całkiem smaczny:) Składniki: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 por, kawałek selera, 3-4 ząbki czosnku, 6 ziemniaków, 1/2kg białej kiełbasy, ok. 100g wędzonego boczku, 1/2 l zakwasu na żurek, 1 łyżka stołowa chrzanu(...)pokrojony w paski chwilę gotujemy. 4. Białą kiełbasę kroimy w krążki. Dodajemy do zupy. 5. Umyte, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucamy do zupy. 6. Wlewamy zakwas na żurek, wyciskamy czosnek, dodajemy łyżkę chrzanu oraz śmietanę. 7. Doprawiamy do smaku. 8. Gotujemy jajka na twardo. Kroimy i dodajemy na koniec do zupy wlanej na talerze

Kuchnia Pełna Pasji
Wegański żurek wielkanocny :) 142

Zakwas gotowy to czas na ugotowanie żurku. Jest szybki w przygotowaniu, bo wystarczy 1 godzinka.  Ma ciekawy smak, bardzo zbliżony do tradycyjnego żurku, a jednak jest w nim "coś" oryginalnego :) Ponownie jestem miło zaskoczona końcowym efektem. Żurek jest pyszny! Produkty Polsoja idealnie dopełniły smaku  i sprawiły, że żurek stał się bardziej wartościowszy i odżywczy :) Przyjemna odmiana smaków :) Składniki(...)pokrojone kiełbaski sojowej. Po kolejnych 10 minutach wlewamy zakwas. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Pod koniec gotowania rozrabiamy mleko sojowe z kilkoma łyżkami bulionu i zaprawiamy żurek. Ponownie zagotowujemy i gotowe :) Podając dodajemy pokrojone w kostkę tofu. Smacznego

Zdrowie na języku :P
Żurek na białej kiełbasie 44

Żurek na białej kiełbasie zrobiony marzy mi się dość często. Bardzo ważne jest, aby do tego żurku użyć białej, SUROWEJ kiełbasy. Koniecznie surowej, nie parzonej. Podczas gotowania odda ona smak i nada zupie pysznego aromatu. Im lepsza kiełbasa tym oczywiście lepszy smak zupy. Do zupy dodaję również mój tajemny składnik, dzięki któremu mój żurek zyskuje dodatkowo na... Artykuł Żurek

Kuchnia Tomka
Zakwas na żurek 44

ZAKWAS NA ŻUREK sprawdzony przepis Zakwas na żurek jest tak łatwy do przygotowania jak ugotowanie wody na herbatę. Jasne, jest wiele wersji, a w każdej z nich proponuje się stosować inny rodzaj mąki i inne proporcje składników. Generalnie zakwas na żurek przygotowuje się z mąki, czosnku i wody. To baza. I ja tę bazę uważam za wystarczającą.... Artykuł Zakwas(...)żurek pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka

Proponowane wyszukiwania