żurek - 1346 przepisów (strona:18/90)

Wielkanocne menu – 10 najciekawszych przepisów 7302

może zabraknąć w wielkanocnym menu. Przepisy na te dania są przekazywane z pokolenia na pokolenie. W moim domu rodzinnym, na stole wielkanocnym, nie może zabraknąć jajek faszerowanych, białej kiełbasy, żurku i smażonego chrzanu. Ale co roku staram się znaleźć też coś nowego co urozmaici ten kanon. Oto moje tegoroczne inspiracje: Faszerowane marchewki z ciasta francuskiego – zrobię na pewno kilka(...)wielkanocnej tarty z jajkami – prawda że piękna? Wielkanocna tarta z jajkami Pasztet to u mnie też tradycja ale takiego nie próbowałam – pasztet z jajek Pasztet z jajek Żurek wielkanocny – niby wsędzie taki sam a jednak każdy robi inaczej więc może i takiego spróbuję. Żurek wielkanocny W kwestii pieczonego mięsa raczej nie będę eksperymentować i zrobię moją świąteczną

Mama z miasta
TRADYCYJNY ŻUREK Z BOCZKIEM WĘDZONYM, WIEJSKĄ KIEŁBASĄ I JAJKIEM 206

Uwielbiam żurek, jest to nasze sztandarowe, polskie danie, które kojarzy mi się z dzieciństwem. Żurek gości u nas nie tylko na Wielkanoc. Jest to syta i treściwa zupa, więc drugie danie u mnie przesuwa się na późny podwieczorek. Polecam tę zupę z tego przepisu ;) SKŁADNIKI: (przepis dla 4 osób): - 300-500 ml zakwasu na żur - ok. 2-2.5 L bulionu(...)kiełbasę i boczek oraz przyprawy. Po ostygnięciu boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w plastry, dodać dwie szczypty majeranku, przesmażyć na maśle. Do wywaru wlać zakwas ( stopniowo, dolewać tak, aby żurek nie był za kwaśny), zagotować, dodać wędliny, ziemniaki oraz przesmażoną cebulę. Wlać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz czosnkiem. Wystudzone jaja obrać, pokroić w ćwiartki lub plasterki

Calzonella.com
szybki żurek na obiad... 150

Składniki: woda 3 litry, kostka rosołowa 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, żurek 1 litr/2 butelki, majeranek 2 łyżki, śmietana gęsta 2 łyżki, czosnek granulowany 1 łyżka, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, kiełbasa biała 6 sztuk, jajka ugotowane na twardo 10 sztuk wodę zagotować włożyć białą kiełbasę,ziele angielskie, liście laurowe i gotować(...)małym ogniu, ugotowaną wyjąć na talerz wsypać do wywaru kucharka, kostki rosołowe, majeranek, czosnek, paprykę żurek z butelek szklanych przelać do większego pojemnika, wymieszać dobrze ze śmietaną, wlać do wody i mieszając zagotować żurek podawa z jajkami na twardo, białą kiełbasą i pieczywem - smaczny,, rozgrzewający żurek na szybko............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
domowy tradycyjny żurek Wielkanocny 116

składniki: 500 ml zakwasu z na żurek (najlepiej domowego, przepis tutaj) 1000 ml rosołu lub wywaru z warzyw 3 suszone grzyby 400 g białej kiełbasy, parzonej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka mąki orkiszowej lub pszennej sól, pieprz, majeranek wykonanie: Grzyby płuczemy, zalewamy ok. 120 ml zimnej wody i odstawiamy na ok. 3 godz. Kiełbasę kroimy(...)Cebulę obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy ją na maśle, dodajemy do niej mąkę i chwilkę podsmażamy aby powstała zasmażka. Wlewamy troszkę zupy dokładnie mieszamy a następnie wlewamy całość do żurku. Dodajemy posiekane grzyby, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami oraz pieczywem

Domowy Smak Jedzenia
Wegetariański żurek z jajkiem i opiekanymi ziemniakami. 117

Żurek z opiekanymi ziemniakami można podawać w kilku wersjach: - zupa może być wegetariańska (na wywarze warzywnym) lub ugotowana na  białej kiełbasie, wędzonej kiełbasie albo wędzonce, - ziemniaki podsmażyć na patelni, w piekarniku lub podać tylko gotowane, - dodatki białkowe: gotowane jajko, plastry podsmażonej kiełbasy, kawałki białej  kiełbasy, wędzony twaróg, - okrasa do zupy, to smażona cebulka lub skwarki z wędzonego boczku(...)Wegetariańska wersja żurku jest równie smaczna jak ta z dodatkiem mięsa. Opiekane ziemniaki i cebulka z wędzoną papryką nadają zupie smakowitości. Składniki: 2 litry wywaru warzywnego (ugotowanego z: 3 marchewki, 2 pietruszki, 1/3 selera, 1 duża cebula, sól) 2-3 szkl. zakwasu (przepis tutaj ) 3 suszone grzyby 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 2 łyżeczki suszonego majeranku

Codziennik Kuchenny
Żurek tradycyjny wielkanocny z białą kiełbasą i jajkiem. 174

Żurek to tradycyjna zupa wielkanocna, wielu z nas nie wyobraża sobie bez niej świąt. W niektórych domach podawany jest już na śniadanie wielkanocne, w innych w porze obiadu. U mnie na obiad, na śniadaniu królują jajka, wędliny i sałatki. Mój żurek gotuję na wędzonce, przeważnie jest to szynka wędzona do gotowania, swojskim boczku i białej kiełbasie, podaję z jajkami ugotowanymi(...)pętka białej kiełbasy - 1 większa marchewka - 1 pietruszka - kawałek selera - cebula - 2 ząbki czosnku - listek laurowy - 3 ziarna ziela angielskiego - pół łyżeczki majeranku - sól - 0,5 litra zakwasu na żurek - 2,5 - 3 litry wody - 2 łyżki śmietany 18 lub 12% Wykonanie Wędzonki, boczek i kiełbasę przekładam do garnka, zalewam wodą, dodaję sól, liść laurowy i ziele angielskie, doprowadzam

Kuchnia z widokiem na ogród
Żurek - krem z pieczoną kiełbasą, jajkiem i chrzanem 105

Muszę przyznać, że jestem miłośniczą żurku. Dlaczego go lubię? Z pewnością dlatego, że jest smakiem mojego dzieciństwa i właśnie w moim rodzinnym domu był bardzo często przygotowywany. Dzisiaj przygotowałam go w formie kremu, który zniknął błyskawicznie.  Żurek - krem z pieczoną kiełbasą, jajkiem i chrzanem Składniki : 250 g wędzonych żeber około 6 -7 większych ziemniaków 2 ząbki czosnku liść laurowy(...)wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie - gotujemy wywar Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do wywaru - gotujemy al dente. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i zalewamy żurkiem - gotujemy do miękkości ziemniaków, doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Z żurku wyciągamy żeberka,  i całość  blendujemy na krem. Jajka gotujemy na twardo. Kiełbasę kroimy w plasterki, pieczemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zakwas na żurek 79

Dzisiejszy przepis na zakwas na żurek lub barszcz, jest tradycyjnym przepisem w mojej rodzinie. Na tym właśnie zakwasie powstaje nasza zalewajka i żurek. Robi się go szybko, ale trzeba troszeczkę zaczekać aż będzie gotowy, bowiem trwa to od 3 do 5 dni. Zakwas jest fermentacją mąki wraz z resztą składników, dlatego też musimy poczekać aż będzie gotowy do użycia. Spróbujcie(...)zrobić sami, a potem możecie użyć go jako bazę do swojego żurku lub zalewajki :) Składniki: * duży słoik * 1/3 wielkości słoika mąki żytni * 3 ząbki czosnku * kromka żytniego suchego chleba * ciepła przegotowana woda Do słoika wsypujemy mąkę (1/3 wielkości słoika). Dodajemy obrany czosnek oraz lekko pokruszony chleb. Całość zalewamy ciepłą przegotowaną wodą, tak aby słoik był pełny, ale się nie przelewał

Klasyka Gotowania
Tarta z żurkiem 105

Tarta z żurkiem na wielkanocnym stole będzie hitem. Jest bardzo dobra, pachnie kiełbasą, jajkiem, żurkiem i boczkiem. Znika bardzo szybko ze stołu. Okres wielkanocnych przepisów rozpoczynam :-)  spód: 250 g maki pszennej typ 500 150 g masła 3 łyżki zimnej wody 2 żółtka 1/3 łyżeczki soli farsz: 250 g śmietany 18 % ukwaszonej 2 białka 2 jajka 3 łyżki żurku(...)ciasto i ugniatam je , nadmiar odcinam. Nakłuwam widelcem, wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 220 stopni na 15-20 minut aż się zarumieni. Do miseczki przekładam śmietanę, dodaję jajka, białka, żurek, pieprz, majeranek, czosnek sprasowany. Całość mieszam widelcem. Boczek kroję w paski i przesmażam na patelni. Jajka sztuk trzy gotuję na twardo i kroję na pół. Na wystudzone ciasto wylewam

wesoła kuchnia
Przepyszny żurek 130

Nigdzie nie jest napisane, że żurek można robić tylko w Wielkanoc. Jest to tak smaczna zupa, że kosztowanie jej tylko raz w roku to za mało. Dzisiaj zapraszam Was do wypróbowaniu tego łatwego i dobrego przepisu. Przysmażony boczek dodaje świetnego smaczku zupie, a ugotowane jajka przypominają o wiośnie i o Wielkanocy :) Składniki dla 6 osób: – ok.2 l wody –  włoszczyzna(...)marchewki, por, seler, pietruszka, 2 cebule) – 2 ząbki czosnku – 2 laski białej kiełbasy – 10 dkg boczku – 2 ziemniaki – butelka zakwasu do żurku (0,5 l ) – 2 łyżki śmietany – 4 ziarna pieprzu – 3 ziarenka ziela angielskiego – 1 listek laurowy –  1 łyżka majeranku – maggi (opcjonalnie) – 2  czubate łyżki mąki – sól, pieprz dodatkowo: – 3 jaja ugotowane na twardo Do garnka wlać

Wołowina od rekina
ŻUREK W CHLEBIE 116

Święta tuż tuż, więc warto przygotować żurek na białej kiełbasie z jajkami w pysznym chlebku. Chlebki pieczemy dzień wcześniej, przed podaniem należy wydrążyć środek i nalać gorącą zupę. Efekt rewelacyjny, polecam(...)SKŁADNIKI : 2 litry wody włoszczyzna 1 pęczek 2 ziemniaki 1 cebula 0,3 litra zakwasu na żurek 20 dkg boczku wędzonego  20 dkg kiełbasy wędzonej 30 dkg kiełbasy białej 1 łyżeczka majeranku 1 liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach sól, pieprz do smaku 3 ząbki czosnku 4 jajka ugotowane na twardo 4 chlebki do zupy

Kulinarne Fantazje Marioli
Żurek Wielkanocny 124

Wielkanoc bez żurku? Nigdy! A ten najlepszy robi mój tata :-) Z zakwasu, który sam przygotowuje, z chrzanem, który sam ściera... tylko wędzarki wciąż nie mogę się doprosić... Swojskie wędliny i wiejskie jajka z tzw. pewnego źródła to już nasze zadanie, tzn. zamawiamy je :-) mmm... już się nie mogę doczekać tej niedzieli... i chociaż w tym roku mam znacznie mniej możliwości(...)swojskiej 200 - 300 g wędzonego boczku 3 - 4 suszone grzyby  1 duża marchewka 1 duża pietruszka kawałek selera 1 cebula (dla odmiany nieduża ;-) ) 0,5 l zakwasu na żurek 3 ząbki czosnku 1 - 2 łyżki chrzanu ze słoiczka 3 liście laurowe 3 - 4 ziela angielskie sól, pieprz suszony majeranek koperek (świeży lub suszony) 2 łyżki gęstej śmietany

Czary - gary w kuchni
Żurek 126

Żurek to zupa, którą robiłam pierwszy raz. Sama nie wiem dlaczego, skoro bardzo lubię kwaśne w smaku zupy. Wersji tej zupy jest wiele. Z chrzanem, bez chrzanu, z grzybami i bez. Ja zdecydowałam się wypróbować przepis na żurek z pieczarkami. Wyszedł przepyszny. Kwaśny w smaku a chrzan nadaje mu ostrzejszego smaku. Żurek to zupa, którą od dnia dzisiejszego postanawiam robić(...)częściej, nie tylko od święta. Składniki: 500 ml żurku (naturalny lub w butelce) włoszczyzna 4 kulki ziela angielskiego 7 ziaren pieprzu 3 liście laurowe 40 dag pieczarek 50 dag dobrej wędzonej kiełbasy 2 cebule 4 ząbki czosnku 5 łyżeczek chrzanu 5 jajek łyżka masła sól, pieprz cukier Sposób przygotowania: Włoszczyznę oczyszczamy. Wkładamy do garnka i zalewamy 2 l. wody. Dodajemy

Pobite gary Barbary
Najlepszy żurek na domowym zakwasie 82

się smaczny. Pyszny, polski żur na białej kiełbasie z jajem o ostrym i delikatnie kwaśnym smaku to z pewnością smak wspomnień. Wypróbujcie i oceńcie sami. Przepis na zakwas do żurku: 500 ml przegotowanej, chłodnej wody 5 łyżek mąki żytniej 4-5 ząbków czosnku 4-5 liści laurowych 6-7 ziaren ziela angielskiego Przepis na żurek: 1 pęczek włoszczyzny: 3 marchewki(...)lnianą ściereczką i odstawiam na 4-5 dni, mieszając co jakiś czas. Powinien mieć zapach i smak kwaskowaty. Przygotowany zakwas przelewam do butelki i umieszczam w lodówce. Przepis na żurek Całą włoszczyznę wraz z suszonymi grzybkami i wszystkimi przyprawami umieszczam w garnku, zalewam wodą i gotuję 30 minut. Bulion przecedzam. Dodaję do niego białą, surową kiełbasę i gotuję przez

Mango Papaja
Żurek na zakwasie 950

Żurek na naturalnym zakwasie jest smaczny i aromatyczny, w moim domu podaje się go z białą kiełbaską, jajkiem i ziemniakami. Możemy go padać na świąteczne śniadanie Wielkanocne. Składniki: 6 surowych białych kiełbasek 1 cebula 2 szklanki zakwasu na żurek 3 łyżki chrzanu tartego 1 szklanka śmietany 18 % 3-4 łyżki mąki pszennej 3 listki laurowe 4 ziela angielskie 6 ziaren(...)obrana cebulę, ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz liście laurowe, zalewamy 3 litrami zimnej wody i gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę. Kiełbasę wyjmujemy, przekładamy na talerz, do żurku wlewamy zakwas, gotujemy prze kilka minut, dodajemy mąkę rozmieszana w niewielkiej ilości zimnej wody, zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę wymieszaną z niewielką ilości gorącego żurku. Czosnek obieramy, przeciskamy przez

Bajeczna Kuchnia