Żurek to danie staropolskie Znany z opisów kronikarzy i podawanych przez historyków, chociaż każdy zdecydowanie woli żurek podany na talerzu i gotowy do zjedzenia bo od samego czytania o żurku człowiek się nie naje. Tradycyjnie żurek był daniem postnym podawanym z ziemniakami lub jajkiem. Jednak obecnie ta tradycja(...)miesza się z tradycją podawania barszczu białego, czyli żurek podaje się z boczkiem lub kiełbasą wędzoną, a najczęściej białą kiełbaską. Link do filmu z przepisem: 145 - Przepis na domowy zakwas na żurek Składniki: 0,5l przegotowanej letniej wody pół szklanki mąki żytniej typ 720 lub 2000 5 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe 2-3 ząbki czosnku Przygotowanie
Dieta Rozdzielna i Zdrowiejajkiem ugotowanym na twardo i ziemniaczkami. Mo\u017cna tak\u017ce udekorowa\u0107 keksem g\u0119stej \u015bmietany."}],"prepTime":"PT15M","cookTime":"PT50M","totalTime":"PT1H5M"} Przepis na tradycyjny polski żur na zakwasie. Żurek to jedna z najpopularniejszych polskich zup, która często gości na naszych stołach. Najpyszniejszy z dodatkiem białej kiełbasy, ugotowanych ziemniaków i jajek na twardo. Na popularności zyskała również forma serwowania żurku(...)małym chlebie, zamiast głębokiego talerza. Ten sposób idealnie sprawdzi się jako dekoracyjne podanie żurku wielkanocnego. Artykuł Żurek na zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem pochodzi z serwisu ProstePesto
ProstePesto.plDzisiejszy wpis dedykuję mojej ukochanej babci Krysi, która nauczyła mnie jeść dobry żurek w towarzystwie pulpecików z białej kiełbasy. Niby drobny zabieg, a zwykły żurek może stać się wyjątkowym daniem. Uwierzcie mi, że biała kiełbasa w postaci pulpecików smakuje jeszcze lepiej niż ta, podana w postaci plastrów. Kiedy pierwszy raz kilka lat temu, moja babcia podała żurek z pulpecikami(...)wielkanocny stół, nie mogłam uwierzyć w to, jaki to niesamowity pomysł! Od tamtego czasu przygotowuje żurek w ten sam sposób, zaskakując tym innych. Mam nadzieję, że i ja Was zainspiruję i zaserwujecie swoim bliskim żurek w takim wydaniu. Składniki na 6-8 porcji: – 2l wody – 500g surowej białej kiełbasy – 500ml zakwasu na żur – 4-8 jajek
Be Fit Be Strongdodatkiem chrzanu, pieczarek, czy łososia. Możecie też przygotować bardziej wypasioną wersję: jajka z łososiem i zielonym majonezem.(przepis będzie wkrótce) W sobotni wieczór na niedzielne śniadanie trzeba też ugotować Żurek na zakwasie , my dodajemy do żurku domową białą kiełbasę i podajemy go w chlebowych miskach. Można żurek podać z dodatkiem jajka na twardo lub kupnej białej kiełbasy. Gdy ugotujecie żurek(...)już w sobotę, a nawet w piątek to do niedzieli zdąży nabrać smaku. Jeśli nie macie domowego zakwasu to można kupić gotowy zakwas na żurek, ale uważnie sprawdźcie jego skład. Jeśli macie ochotę na coś mniej klasycznego, wypróbujcie nasz przepis na Białą kiełbasę pieczoną w cieście francuskim, do której można podać chrzan lub konfiturą z czerwonej cebuli W sobotni wieczór
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŻurek na zakwasie – i… zapachniało świętami :) U nas gotuje się go zamiennie wraz z barszczem białym. A u Was? głównie króluje żurek, czy barszcz biały? Poniższy przepis na żurek jest na bazie zakwasu żytniego domowej roboty, którego wyko The post Żurek na zakwasie appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojemój zakwas kupiłam w mojej ulubionej piekarni, piekarni w której robią genialne chleby na swoich zakwasach i ten sam pyszny zakwas przygotowują także do butelek z przeznaczeniem na żurek. Możecie zapytać w swojej piekarni. Drugą ważną rzeczą jest bardzo dobrej jakości biała kiełbasa. I tu znów zobaczcie jaki ma skład, kupcie najlepiej surową aby ugotować ją w wywarze. Zapraszam(...)pasztet – jajka faszerowane Przygotowanie : ok 1 h i 20 minut Składniki: – 500 białej kiełbasy surowej – 2 l bulionu lub domowego rosołu – 500 ml dobrego zakwasu na żurek – 2-3 listki laurowe – 1 łyżeczka majeranku suszonego – 2 ząbki czosnku – 2-3 łyżeczki chrzanu – kilka jaj ugotowanych na twardo – 2-3 łyżki śmietany
nietylkopasta.plpotrzebujesz tylko kilku składników – sprawdź! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Barszcz biały , tak samo jak barszcz czerwony, wychodzi najlepszy, gdy jego bazę stanowi własnej roboty domowy zakwas . Barszcz biały oraz żurek to dwie popularne zupy serwowane głównie na Wielkanoc i do przyrządzenia ich obu potrzebny jest zakwas. Jednak i jeden i drugi różni się między sobą. Zakwas na żur lub żurek(...)Oprócz tego warto dodać do zakwasu parę innych składników (np. czosnek i majeranek), by podkreślić głębie jego smaku. Wcześniej na blogu pojawił się przepis na zakwas na żurek oraz przepis na domowy żurek , tak więc teraz pora na domowy zakwas do barszczu białego . A Wy? Co wolicie na Wielkanoc? Żurek czy barszcz biały? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zakwas na barszcz biały
Kulinarne PrzebojeŻurek chyba najbardziej kojarzy nam się z Wielkanocą. Ale jest też pyszną i sycącą zupą, którą możemy ugotować na każdą okazję . Dodatkowo podany w chrupiących chlebowym miseczkach zachwyci rodzinę podczas niedzielnego obiadu ! BULION WARZYWNY: SKŁADNIKI: 2 duże marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 ząbek czosnku 2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 1 kostka bulionowa Sól ŻUREK(...)SKŁADNIKI: 1 butelka żurku kiszonego 30 dag kiełbasy wiejskiej 4-5 jajek na twardo 1-2 łyżki chrzanu ze słoika 1 łyżeczka cukru Sól, pieprz do smaku Majeranek Świeża zielona pietruszka PRZYGOTOWANIE: 1. Gotujemy bulion warzywny z podanych składników, marchew kroimy w grube talarki, pietruszkę i selera w większe kawałki. Bulion jest gotowy, kiedy warzywa są miękkie. Doprawiamy
Marcepanowa kuchniaŻurek może się różnić sposobem przygotowania w zależności od regionu, mimo to w większości domów jest to danie serwowane właśnie we Wielkanoc. Ja sama lubię eksperymentować z żurkiem i gotuje nieidentyczną wersję za każdym razem Zachęcam do przygotowania własnego domowego zakwasu do tej zupy, wówczas zyskuje jeszcze większy wymiar smaku i niepowtarzalność. Taki aromatyczny, kwaśny z wędzoną nutą żurek można(...)kiełbasy białej surowej 200 g selera 140 g marchewki 70 g korzenia pietruszki 130 g ziemniaków 170 g cebuli 3 ząbki czosnku 1 litr domowego zakwasu na żurek 2 łyżki majeranku 4 liście laurowe 3 litry wody pieprz sól śmietanka 30% łyżka masła jajka gotowane Przygotowanie: Białą kiełbasę zalewamy wodą, dokładamy liście laurowe i gotujemy na wolnym ogniu, aż wypłyną
Kierunekuchniazostać w domu, więc różnobarwne i imponujące rozmiarami palmy obejrzę w telewizji. Ponieważ bardzo powoli odzyskuję siły, nie wychodzę jeszcze na zewnątrz. Wykorzystałam za to dzisiejszy dzień na przygotowanie żurku dla mojej rodziny. Żurek proponowany dzisiaj przeze mnie jest inny niż tradycyjny. Łączy w sobie mnóstwo smaków, ale to stanowi o jego oryginalności. Moi chłopcy raz po raz zaglądali(...)kuchni, aby przekonać się, co gotuję. Zapachy były naprawdę kuszące, zapowiadały pyszne danie. I tak było. Żurek smakował znakomicie. To naprawdę ciekawy pomysł na przełamanie wielkanocnej tradycji. Macie ochotę spróbować? Składniki: • porcja mięsa wędzonego • porcja warzyw na wywar: marchewka, korzeń pietruszki, kawałek selera, cebula • 2 garście grzybów suszonych • 150 g wędzonego boczku • 1 cebula • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
W mojej kuchniWielkanoc żurek lub barszcz biały to podstawa. U mnie w domu na świątecznym obiedzie króluje właśnie żurek. Najczęściej podany w chlebie lub taki jak ten, z dużą ilością dodatków Do świąt pozostał już tylko tydzień, zatem czas najwyższy nastawić zakwas na żur (który znajdziecie klikając ten link ), by w święta móc cieszyć się jego cudownym smakiem. Żurek z białą kiełbasą(...)przez 30 minut. Dodajemy zakwas na żur. Zupę podgrzewamy do momentu, aż zacznie wrzeć. Gotujemy 5 minut, co jakiś czas mieszając żeby się nie przypalił i ściągamy z ognia. Żurek zabielamy zahartowaną śmietaną, czyli do miseczki odlewamy szklankę żurku dodajemy do niego śmietanę, dokładnie mieszamy i dopiero wtedy dodajemy ją do reszty zupy. Żurek podajemy z jajkiem na twardo
PatiGotujeMimo, że tradycyjny żurek powinno robić sie na zakwasie ja nie przepadam za tym smakiem, dlatego zawsze wykorzystuję gotowa mieszankę w proszku do żurku. Taki żurek jest łagodniejszy i jak dla mnie smaczniejszy. Ma jeszcze jeden dodatkowy plus - robi sie go o wiele szybciej. SZYBKI ŻUREK WIELKANOCNY Składniki: 1 l bulionu 2 torebki żurku w proszku 1 machew(...)szkl wody sól, pieprz i majeranek do smaku śmietana do zabielenia jajka lub biała kielbasa do podania Przygotowanie: Bulion gotujemy z marchewką i zeszkloną cebulą pokrojona w kostkę. Żurek w proszku mieszamy z 3/4 szkl zimnej wody oraz majerankiem. Kiedy bulion sie zagotuje a marchew zmięknie dolewamy mieszankę z żurkiem i gotujemy. Na końcu doprawiamy do smaku solą
Bon appetit mon amiePrzepis na AROMATYCZNY ŻUREK NA WĘDZONCE pochodzi z zasobów kulinarnych mojej mamy. Doskonale pamiętam jego zapach unoszący się w całym domu...hmmm... Mama przygotowywała ten żurek tylko na Święta Wielkanocne - to była taka nasza rodzinna tradycja; ten świąteczny żurek zawsze gościł na naszym stole i bardzo kojarzy mi się z domem rodzinnym. Wspaniałego smaku nadaje tej zupie długo gotowana(...)przepis - nie tylko na święta :) SKŁADNIKI: 2 duże cebule 250g wędzonego boczku 0,5kg dobrej białej kiełbasy 2 litry wywaru jarzynowego (może być z koncentratu) 500 ml zakwasu na żurek 1 suszony grzybek 1 listek laurowy 4 ząbki czosnku po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 2 łyżki majeranku suszonego 1-2 łyżeczki tartego chrzanu kilka kropel przyprawy typu maggy
Moja Książka Kucharskaprzełamywać stereotypy. Może właśnie dlatego w naszej kuchni jest tak wiele przypraw ? Dzisiejszy przepis także nie jest moim autorskim pomysłem. Jest połączeniem najlepszego jaki znam przepisu na zakwas na żurek, który znalazłam w książce " Kuchnia polska. Receptury mojej babci " autorstwa Ewy Aszkiewicz ( tutaj recenzja książki ), sugestii naszych znajomych oraz kilku własnych innowacji 😉 W stosunku do oryginalnych receptur zastąpiliśmy(...)białą kiełbasę, mocną uwędzoną i mocno czosnkową kiełbasą typu " chłopska " (poprzednia próba z "podwawelską" była średnio udana) Paweł dodatkowo podbił smak dodając Marmite, które idealnie pasowało do naszego żurku. Składniki na zakwas 1 litr wody źródlanej lub oligoceńskiej 10 dag mąki żytniej (zwykła, razowa, pytlowa lub wymieszana w proporcji pół na pół z mąką owsianą) 2 ząbki czosnku
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataŻurek uwielbiam , a to jest moja wersja żurku z warzywami, uwielbiam smak selera i pietruszki ,bardzo często tak przygotowuje żurek i w takiej postaci smakuje moim bliskim ,do tego jajko na twardo a z kilku ugotowanych żółtek rozcieram je i dodaje do żurku to nadaje taki fajny smak i delikatnie gęstnieje.Polecam wypróbować żurek w takim własnie wydaniu(...)marchewki kawałek selera 1 łyżeczka warzywka żurek w torebce 5 jajek sól pieprz do smaku Kiełbasę wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą i wstawiamy
Mój Smakwielkanocnym stole nie może zabraknąć żurku. Na blogu znajdziecie moje dwa przepisy na żurek, jeden - na żurek na białej kiełbasie i drugi - żurek z nutą chrzanu . W tym roku postanowiłam żurek podać w miseczkach z chlebka. Wielokrotnie na zdjęciach widziałam żurek podany w chlebku co bardzo mi się spodobało. Poszperałam w internecie i znalazłam fajny przepis na blogu straga.pl(...)chlebków odciąć wierzch-tzw.pokrywkę. Wydrążyć miąższ. Wydrążone chlebki nasmarować w środku białkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 10 minut, funkcja termoobieg. Miseczki napełnić żurkiem, przykryć pokryweczką i podawać
Monia miesza i gotujeŻurek czy barszcz? Co Wy jadacie na wielkanocne śniadanie?! Ja w tamtym roku postawiłam na żurek. Z białą kiełbasą, jajkiem i domowymi bułeczkami był rozgrzewką przed kolejnymi pysznościami. Rozgrzewką dosłownie, bo nie wiem czy pamiętacie, ale w tamtym roku w zaspach szliśmy święcić pokarmy, no przynajmniej ja ;) Więc może w tym roku i Wy pokusicie się o przygotowanie takowego? Jeszcze(...)przelewamy przez sitko do litrowego słoika lub do dwóch, trzech mniejszych. Odstawiamy do lodówki, gdzie może spokojnie poleżeć do miesiąca czasu. Ok. 0.5l zakwasu wystarcza do zrobienia 3l. żurku. Składniki na żurek: 20 dkg pieczarek 20 dkg boczku wędzonego 2-3 kawałki białej kiełbasy 1 marchewka 1 pietruszka (korzeń) 2-3 ugotowane na twardo jajka
Kuchnia w czekoladziejest czasochłonny, ale zdecydowanie wart zaangażowania. Ten smak będzie za Tobą chodził. Będzie pachnący, smaczny i wilgotny przez kilka dni. Produkcja oparta jest całkowicie na naturalnych składnikach. Składniki na żurek na bazie podpiwka: gotowy zakwas - 3 dag mąka żytnia typ 720 - 4 dag podpiwek ( napój) 0.18 litra Składniki na ciasto: żurek na podpiwku - 25 dag mąka pszenna(...)płatki owsiane - 5 dag Opis technologiczny: Żurek zamieszać z podanych składników do jednolitej rzadkiej konsystencji. Ważne jest, żeby po zamieszaniu posiadał temperaturę pokojową ok. 22-25 °C i pozostawić na 16-18 godzin, również w temperaturze pokojowej w celu dojrzewania. Dojrzały żurek zamieszać z pozostałymi składnikami na ciasto do sztywnej jednolitej gęstej konsystencji ciasta. Gęstość
Marder&Marder ManufactureŻUREK NA MAŚLANCE BEZ ZAKWASU Żurek na maślance przygotowany bez dodatku zakwasu smakuje niemal dokładnie tak samo, jak żurek tradycyjny z zakwasem. Oczywiście taki żurek różni się konsystencją np. od żuru śląskiego, takiego gęstego i bardzo zawiesistego. Jednak w swojej kategorii przypomina klasyczny żurek, zarówno jeśli chodzi o smak, kwaśność i gęstość polewki. Te ostatnie budują maślanka... Artykuł Żurek
Kuchnia TomkaZakwas na żurek możemy przygotować na dwa sposoby. Pierwszy, bardziej znany to zakwas z mąki żytniej, wody, dodatków takich, jak czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i kromka żytniego chleba na zakwasie. Jak zrobić zakwas na żurek z zakwasu chlebowego? Tak samo, jak ten pierwszy, tylko zamiast kromki chleba, ja dodaję 30 g zakwasu chlebowego. Zakwas(...)żurek z dodatkiem zakwasu chlebowego szybciej fermentuje i jest już gotowy praktycznie po dwóch dniach. Składniki 30 g zakwasu chlebowego (pszennego lub żytniego) lub kromka chleba żytniego na zakwasie 500 ml przegotowanej letniej wody 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 2 – 3 liście laurowe kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 2 – 3 ząbki czosnku
Tajemnice Smakutradycyjny z samą kiełbasą lub dodać warzywa, by była bardziej pożywna i sycąca. Jest świetna do odgrzewania – jeśli żyjesz w biegu i brakuje Ci czasu, możesz ugotować taki żurek nawet na 2 dni Polecam też… ** Barszcz biały bez zakwasu ** Jajka w majonezie ** Jajka po polsku Składniki na 3-litrowy rondel: 500 ml zakwasu na żurek 2 liście(...)pieprzem. Białą kiełbasę wyłów, pokrój na kawałki i wrzuć z powrotem do rondla. Możesz też porozkładać do talerzy razem z jajkiem, zalać zupą i podać na stół. Do żurku można dodać… suszone grzyby, 2 łyżki chrzanu, włoszczyznę, a po wierzchu posypać natką pietruszki. By zupa była bardziej sycąca i pożywna, wraz z białą kiełbasą ugotuj również warzywa
Kulinarny S.O.S.tradycyjny z samą kiełbasą lub dodać warzywa, by była bardziej pożywna i sycąca. Jest świetna do odgrzewania – jeśli żyjesz w biegu i brakuje Ci czasu, możesz ugotować taki żurek nawet na 2 dni Polecam też… ** Barszcz biały bez zakwasu ** Jajka w majonezie ** Jajka po polsku Składniki na 3-litrowy rondel: 500 ml zakwasu na żurek 2 liście(...)pieprzem. Białą kiełbasę wyłów, pokrój na kawałki i wrzuć z powrotem do rondla. Możesz też porozkładać do talerzy razem z jajkiem, zalać zupą i podać na stół. Do żurku można dodać… suszone grzyby, 2 łyżki chrzanu, włoszczyznę, a po wierzchu posypać natką pietruszki. By zupa była bardziej sycąca i pożywna, wraz z białą kiełbasą ugotuj również warzywa
Kulinarne S.O.S.pasem Wielkanoc czas przygotować domowy zakwas na żurek. Święta Bożego narodzenia czy Wielkanoc to specjalny rodzinny czas. Dlatego staramy się przygotować dania tradycyjne i włożyć w nie jak najwięcej serca. Sami pieczemy chleb, robimy białą kiełbasę czy nastawiamy domowy zakwas na żurek. O tym ostatnim jest dzisiejszy przepis krok(...)procesie do wprawy można zacząć eksperymentować. Dobrym pomysłem jest ukisić z resztą składników kilka suszonych grzybów lub nasypać odrobinę czarnuszki. Tak przygotowany zakwas na żurek Wielkanocny to gwarancja sukcesu, nie zapomnijcie o dobrej białej kiełbasie do zupy . Możecie skorzystać z mojego przepisu. DOMOWA BIAŁA KIEŁBASA Domowy zakwas
kuron.com.plZakwas owsiany na żurek Wielkanoc już za pasem , więc czas pomyśleć o przygotowaniu domowych zakwasów , na żur lub barszcz biały . Wiadomo , czym były by te święta , bez białej kiełbasy i żurku lub barszczu białego Zakwas robi się banalnie prosto , a jest o niebo lepszy od kupnych , dziwnych bełtów . Zawiera tylko naturalne składniki , a sami możemy zdecydować z jakiej mąki powstanie(...)Żurek na bazie , zakwasu owsianego jest delikatniejszy w smaku , lżejszy od takiego na bazie zakwasu żytniego . Warto poeksperymentować i znaleźć własny smak . Dodatkowo , miło błysnąć przed rodzinką ,że żurek jest na własnym zakwasie…. Składniki na 1 litr zakwasu ( wystarcza na około 4 l żurku ) : 1 słoik o pojemności 1 litra 5 czubatych, łyżek mąki owsianej lub 6 łyżek płatków
Ogrodnik w podróżyWielkanocna zupa w niecodziennym wydaniu. Tym razem z dodatkiem kaszy jaglanej, która zaskakująco dobrze komponuje się z lekko kwaskowatym smakiem żurku i jest zdrowszą alternatywą dla często dodawanych ziemniaków. Zupka najlepiej smakuje przygotowana na domowym zakwasie, do przygotowania którego gorąco was zachęcam. Jego zrobienie wymaga minimum czasu i kilku prostych składników takich jak: dobrej jakości mąka żytnia, ciepła przegotowana woda(...)pieprzu. Opcjonalnie można dodać kawałek razowego żytniego chleba, ale nie jest to konieczne. Wszystko wystarczy dokładnie wymieszac, przykryć i odstawić na 4 dni w ciepłe miejsce. Nic prostszego, prawda? Żurek tradycyjnie ugotowałam na białej kiełbasie, a jego smak wzbogaciłam o dodatek tartego chrzanu, co zaostrzyło smak wywaru. Gotową zupę zabieliłam śmietaną kremówką, która złagodziła lekko kwaśną nutkę nadaną
cool and mintyWielkanocna gwiazda na stole. Żur. Czy na późne śniadanie, czy na obiad – mój żurek to zawsze bezkompromisowa wersja ‘na bogato’. Wielowymiarowy – mocno aromatyczny, perfekcyjnie kwaśny, gładki. Z unoszącym się znad talerza aromatem przypraw i ziół, który jest nie do pomylenia z niczym innym. W każdym domu żur robi się inaczej – ja robię go dokładnie tak. Uwielbiam żurek. Na szczęście(...)miłości, bo tą zupę kocha również mój mężczyzna i… starszy kot. Tak tak, to on jest najlepszym domowym testerem tej zupy – szczególnie upodobał sobie ciemny, razowy chleb maczany w żurku, wcale nie boczek czy kiełbasę! Nie zjecie pełnego talerza sami, Puszkin zawsze domaga się swojej porcji. A argumenty ma ostre, więc nie opłaca się mu odmawiać ;) Warzywa cienko obieramy
Karo in the Kitchen