Dziś na obiad żurek. Jest to jedna z moich ulubionych zup, ale nie jadam jej zbyt często. Jeszcze nigdy nie zrobiłem też samodzielnie zakwasu – skoro nawet moja babcia zawsze używała żurku w proszku, to nie widzę powodu, żeby cztery dni wcześniej kwasić mąkę. Zresztą właśnie taki żur mi smakuje, a jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż godzinę. Składniki(...)białej kiełbasy 20 dkg wędzonego boczku (opcjonalnie) 2 jajka 3 ziemniaki 2 marchewki ½ selera 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 opakowania żurku w proszku przyprawy: 2 listki laurowe, ziele angielskie (4 szt.), sól, pieprz, majeranek Obieramy warzywa. Marchewkę i selera kroimy w kostkę, ziemniaki w paski (takie jak na frytki), cebulę zawsze dodaję w całości. Kiełbasę najlepiej trochę podgotować przed
Gotuj z Misiemtemu gdy mieszkalam we Francji, z dala od rodzinnego domu, pierwszy raz w zyciu ugotowalam zurek na Wielkanoc. Bedac w Polsce wiele razy jadlam go przy roznych okazjach, zawsze smakowal wspaniale. Chcialam wiec przywolac ten smak w swiateczny dzien. Na ta okolicznosc przywiozlam nawet zytnia make z Polski i na kilka dni przed Wielkanoca zabralam sie za przygotowanie zakwasu(...)cieple domowej kuchni. Byl jasny i pachnial octem. Bylam zdziwiona, ze sie udal, bo wiele sie naczytalam o tym, ze zakwas lubi nie wyjsc za pierwszym razem. Recepture na zurek stworzylam sobie sama. Wczoraj spogladajac w kalendarz spostrzeglam, ze do Wielkanocy pozostaly trzy tygodnie. Dla mnie to tylko trzy tygodnie, ktore mina w oka mgnieniu. To juz czas by pomyslec
Przysmaki Karolkimoim stole Wielkanocnym nie może zabraknąć żurku. Robiony kilka dni temu zakwas tak kusił zapachami, ze musiałam już ugotować żurek. Delikatny, na wędzonym boczku i pysznej białej kiełbasie z dodatkiem jajka i łyżką gęstej, wiejskiej śmietany. Nie wyobrażam sobie świat bez żurku czy białego barszczu, a Wy? Składniki : * domowy zakwas na żurek * włoszczyzna * 4 jajka ugotowane na twardo * 4 białe(...)Zagotować białą kiełbasę z boczkiem i warzywami. Gdy warzywa będą miękkie dodać zakwas, zagotować. Na talerzach ułożyć plasterki białej kiełbasy, boczek pokrojony w kostkę oraz połówki jajek. Zalać gorącym żurkiem i dodać po łyżce śmietany. Przyprawić majerankiem i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Garnek otrzymałam od sklepu przyjemnegotowanie.pl
Magiczne Życie MartySzybki żurek. Najchętniej gotuję go na domowym zakwasie, ale jeżeli zapomnę go wcześniej nastawić, zazwyczaj mam w szafce dyżurny żurek ze sklepu. Jeżeli mam resztkę kiełbasy używam kiełbasy, jeżeli mam akurat boczek - dodaję boczek. Grzyby są doskonałym dodatkiem, ale jeżeli ich nie mamy, nasza zupa aż tak bardzo nie ucierpi. Zakwasu za każdym razem wlewam inną ilość(...)składniki 1 cebula garść suszonych grzybów 350 g ziemniaków 50 g zwyczajnej kiełbasy (lub boczku) 2-3 ząbki czosnku majeranek wg uznania 1 l bulionu zakwas na żurek - ilość zależy do naszych upodobań i kwaśności ( ja dodaję 1 - 2 szklanki) przygotowanie Ziemniaki obrać , pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, kiełbasę pokroić w kostkę lub półplasterki (boczek
Stare Garyspokojnie sobie dojrzewał. Zakwas przygotowany tradycyjną metodą nijak nie ma się do tego sklepowego. Zresztą przekonacie się sami, gdy zrobicie swój pierwszy zakwas i ugotujecie na nim tradycyjny polski żurek. Zachęcam Was do próbowania, zwłaszcza, że nic tak nie rozgrzewa i syci w ten zimowy czas, jak talerz porządnej porcji zupy. Domowy zakwas: Przygotujemy go bardzo szybko - potrzebujemy(...)dobry po 5 dniach. Ja lubię nieco bardziej zakwaszony i trzymam go w cieple cały tydzień ;) Gdy Nasz zakwas się ustoi możemy przejść do sedna sprawy, czyli gotowania żurku . Do tego potrzebować będziemy: - 1,5 l wody - 0,5 l domowego zakwasu - pęczek włoszczyzny (pół selera, pół pora, dwie pietruszki, cztery marchewki) - 2 listki laurowe - ziele angielskie
Sajkofanka smakuWielkanocny żurek to tradycja. Musi być . I musi być z jajkami i na białej kiełbasie . Co nie znaczy, że nie może być za każdym razem inny. Gotuję go ostatnio z roku na rok co raz mniej . W zasadzie tylko na wielkanocne śniadanie przygotowuję po małej porcji żurku z odrobiną kiełbasy i kawałkiem jajka- reszta żurku jest przez całe Święta podawana(...)ciepło do popijania posiłków. Ostatnio przy wiązaniu białych kiełbasek do parzenia postanowiłam farsz który musiałam wycisnąć by dobrze kiełbaski związać wykorzystać do zrobienia nowej wersji żurku. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniWielkanoc bez żurku, raczej sobie komukolwiek ciężko wyobrazić. Żurek na Święta Wielkiej Nocy być po prostu musi! Zamienie żurek podawany jest z barszczem białym, czym tak na prawdę różnią się te zupy? Cały szkopuł tkwi w szczegółach a dokładnie w rodzaju użytej mąki, żurek przygotowuje się na zakwasie żytnim (choć niektórzy eksperymentują i mieszają mąkę żytnią z gryczaną), barszcz biały(...)jest na mące pszennej i ma zdecydowanie więcej śmietany. Co dom- to inny żurek, ja swój smak żurku zapamiętałam, taki, jak robiła moja babcia. Lubię kiedy żurek jest odpowiednio kwaśny , ma aromat grzybów i oczywiście wędzonki . Do żurku zawsze dodajemy świeżo otarty w dłoniach majeranek , taka mała czynność a zmienia bardzo wiele, ponieważ majeranek tylko wtedy uwalnia swoją woń
SMYKWKUCHNIŻurek na zakwasie... Lekko kwaśny, z delikatną nutą czosnku. Doprawiony śmietaną i chrzanem. Nieco inny niż tradycyjny żur staropolski. Podany w domowej roboty chlebie. Niebo w gębie! Składniki: 1 duża marchewka; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 4 średniej wielkości ziemniaki; 2 liście laurowe; 5 ziarenek ziela angielskiego; 2 ząbki czosnku; 2 litry zimnej wody; 2 śląskie(...)kiełbasy o wadze około 250 g + ewentualnie olej do podsmażenia; 250 - 500 ml domowej roboty zakwasu na żurek ; Łyżeczka majeranku; 1/2 łyżeczki cukru; 125 ml gęstej, kwaśnej śmietany do zup o zawartości tłuszczu 18%; 1 łyżka mąki pszennej; 3 łyżki startego chrzanu ze słoiczka; Sól; Pieprz; 1/2 natki pietruszki; Jaja ugotowane na twardo - 1 jajko na 1 talerz zupy. Sposób
Gospodyni MiejskaWarto poświęcić troszkę czasu i nastawić zakwas a potem cieszyć się wybornym smakiem prawdziwego żurku w święta! Wyborny- obowiązkowy na moim wielkanocnym pełnym tradycji stole Wielkanocnym Składniki: zakwas:1 szklanka mąki żytniej, 1 l przegotowanej ciepłej wody, 1 zabek czosnku 4 ziarna ziela angielskiego Kamis 3 liscie laurowe Kamis 9 ziaren pieprzu Kamis piętka chleba pieczonego na zakwasie żurek(...)wędzonego boczku 5 liści laurowych po 4 ziarenka:ziela angielskiego i pieprzu Kamis 750 ml zakwasu majeranek 3 ząbki czosnku 1 cebula śmietana każdej osobie po 1 chlebku do żurku Wykonanie: *zakwas: Do dużego słoja wrzucamy wszystkie przyprawy, dodajemy rozgnieciony czosnek, dodajemy mąkę.Zalewamy ciepła wodą.Dodajemy piętkę chleba, jesli takiego nie mamy można pominąć ale kiszenie potrwa
Z Majeczką w kuchniTradycyjnie przynajmniej większość z nas w Święta Wielkanocne przygotowuje żurek. Część z nas posiłkuje się gotowymi produktami, część przygotowuje swój własny. Nie ukrywam iż kiedyś także bazowałam na zakwasie kupionym w sklepie. Jednak odkąd zaczęłam swą przygodę z wypiekaniem chleba na zakwasie, a trwa to już ponad 3 lata, nie kupuję już żurku sklepowego, bowiem przygotowanie swojego zakwasu jest(...)banalnie proste. Dlatego zachęcam również Was do przygotowania swojego własnego zakwasu. Pracy przy nim niewiele a efekt zadowoli najbardziej wybredne podniebienia. Smak takiego żurku jest o niebo lepszy, wiem bo mam porównanie. Gorąco zachęcam do przygotowania pysznego domowego żurku. Ja gotuję duży garnek zupy (ok.6l) bowiem z każdym dniem smakuje ona lepiej. Uwielbiamy ją na drugi i trzeci dzień, choć
Smaczne ZdroweZrobiło się szaro, zimno, jednym słowem jesiennie, a co za tym idzie? U mnie wena na żurek :) Moje dziecko, aż się uśmiechnęło jak usłyszał co gotuje. Chyba każdy lubi ta potrawę. Tu prezentuje moją własną wersję żurku - zapraszam! Składniki na wielki garnek: 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej 20 dag boczku wędzonego 5 małych lasek kiełbasy połowa główki czosnku(...)kostka bulionowa warzywna lub włoszczyzna,na której przygotowujemy własny wywar 2 łyżeczki startego chrzanu majeranek suszony pieprz sól 1 butelka zakwasu do żurku kilka listków laurowych kilkanaście ziarenek ziela angielskiego Dodatkowo: jajka ugotowane na twardo chleb z poprzedniego dnia Wykonanie: Mięso płuczemy i zalewamy wodą. Gotujemy w całości. Podczas gotowania zbieramy tworzące się szumowiny. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie
Blondynka GotujeW ostatnim czasie wiele osób zaczęło wypiekać w domu swój własny chleb. Jestem również wśród nich ja. Najszybciej i najprościej jest upiec chleb na drożdżach. Wiele
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Święta Wielkiej Nocy się zbliżają, nie mogą się obyć bez żurku bynajmniej w naszym domu. Mamy jeszcze chwilkę czasu, ale zakwas na żur warto już sobie przygotować. Za pierwszym razem trwa to do siedmiu dni, ale następny raz na bazie naszego już gotowego zakwasu czas ten się skróci od 3-5 dni. Nie ma jak domowy, na kupnym lista niepotrzebnych(...)łyżki zakwasu razowego - przykrywamy ściereczką(tak aby dochodziło powietrze) odstawiamy do 7 dni, codziennie przemieszamy nasz zakwas drewnianą łyżką - gotowy przetrzymujemy w lodówce - warto korzystając z zakwasu do żurku pozostawić sobie trochę i na tym stworzyć kolejny Przekonamy się jaki będzie pyszny nasz żurek na takim domowym zakwasie, do tego domowa biała surowa czego chcieć więcej
Basia w kuchniŻurek na bogato z puree ziemniaczanym, swojską białą kiełbasą i jajkiem ugotowanym na twardo. Żur na zakwasie, bardzo aromatyczny, czosnkowy z nutą majeranku. Najlepiej ugotować od razu w dużym garnku, na jednej porcji na pewno się nie skończy i chętnie sięgniesz po dokładkę. Żurek to tradycyjna polska zupa która ma wielu miłośników, nie znam nikogo kto za żurkiem nie przepada(...)Sekretem najlepszego żurku jest zakwas, najlepiej samodzielnie przygotuj zakwas na żurek, zakup swojski zakwas na ryneczku lub sięgnij po sklepowy zakwas z dobrym składem. Moim ulubionym jest BIO Żur od Piskorka, jednak nie jestem pewna czy można go kupić na terenie całej Polski. Żurek od Piskorka jest idealnie czosnkowy, dosłownie najlepszy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Żurek z puree ziemniaczanym, białą
ProstePesto.pl