żurek - 1604 przepisów (strona:9/107)

Żurek z maślanki bez zakwasu z pesto 90

Żurek z maślanki bez zakwasu za to z dużą ilością rozmaitych dodatków: pieczarek, pure ziemniaczanego, szynki suszonej i sadzonego jajka. Czas : 20 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 3-4 Danie biedaków, które można zrobić na bogato. Żurek z maślanki bez zakwasu smakuje pysznie i i nieźle wygląda. Trzeba tylko trochę pokombinować. Pomysł, żeby zrobić żurek z maślanki powstał(...)sumie garnka nie opłaca się na kuchnię wstawiać. (Polecamy bulion ze ślimakami naleśnikowymi , wzorowany na rosole z “Casa mia”). W menu był natomiast żurek z maślanki z suszonymi grzybami i przyjemną wyspą z ziemniaczanego pure na środku. Zasmakowało nam i postanowiliśmy powtórzyć danie po powrocie do Warszawy. Nasz żurek z maślanki zrobiliśmy z pieczarkami, smażoną na chrupko szynką

Niedzielny kucharz
Żurek na zakwasie 118

Żurek w wielu domach podawany jest na niedzielne, wielkanocne śniadanie. Choć jest to zupa, którą można zrobić sobie każdego dnia, w ten świąteczny poranek smakuje wyjątkowo. Jeśli przy stole dodamy, że żurek na zakwasie zrobiliśmy z domowego zakwasu, zaplusujemy nawet u teściowej. Udostępnij Składniki na żurek na zakwasie 600 ml zakwasu na żurek 5 białych surowych kiełbas 2 średnie marchewki(...)rozmieszany zakwas i gotować kolejne 5 minut. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem oraz cukrem. Jajka przekroić na pół, marchewkę i kiełbasę pokroić na plasterki, wyłożyć na talerze i zalać gorącym żurkiem. Dodatkowo można podać tarty chrzan oraz kwaśną śmietanę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Żurek na zakwasie pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Żurek. Przepis krok po kroku 182

Żurek. Przepis krok po kroku   Dzisiaj przygotowałem dla Was przepis na Żurek idealny, pachnący zakwasem, czosnkiem i majerankiem. Podany z dodatkiem aromatycznej kiełbasy i jajka na twardo to kwintesencja zbliżających się świąt Wielkiejnocy.   Składniki:   1,5 l wywaru lub wody 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 400 g kiełbasy(...)kiełbasę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę.   Po około 15 minutach kiedy ziemniaki zmiękną dodaj cały słoik koncentratu zakwasu Manufaktura Wielkopolska , chrzan i śmietankę. Podgrzej żurek aż zacznie mrugać, ale już nie gotuj. Podawaj z jajkiem na twardo.   Rodzinna Tradycja   Wielkanoc w rodzinie Kuroniów jest świętem rodzinnym

kuron.com.pl
Żurek na zakwasie pyszny i rozgrzewający 180

Żurek na zakwasie pyszny i rozgrzewający Żurek na zakwasie oj pyszny, ja uwielbiam a Wy ? przepis na zurek     Żurek to jedna z ukochanych zup u nas w domu, ja ją robię najprościej jak się da. Lubię jak jest kwaśna, taka zupa na kaca, gęsta i pełna smaku. Ostatnio z zaprzyjaźnionej firmy Gronpiek dostałam ich naturalny zakwas do żurku(...)oknem zimno, wietrznie .. a w domu pytanie co będzie za zupa ? Proszę będzie żurekŻurek wg mnie ( porcja dla 5 osób)  2 butelki żurku naturalnego Gronpiek 40 dkg boczku wędzonego  2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziela angielskie 2 łyżki majeranku  ziemniaki ugotowane ( 10 sztuk )  biała kiełbasa 5 szt  5 jajek na twardo

Kuchnia na wzgórzu
Żurek śląski 196

Jutro niedziela wielkanocna, więc nie może rano zabraknąć tradycyjnego żurku. Moim zdaniem żurek powinien być treściwy - gęsty od zawartości mięsa i mieć zdecydowany kwaśnawy smak. Taki właśnie żurek lubię i taki polecam. Jego przygotowanie nie jest ani pracochłonne, ani trudne, a efekt jest bez porównania wobec proszkowych podróbek prawdziwego żurku. Do przygotowania dania użyłem: 150 gram wędzonego boczku, 300 gram(...)białej kiełbasy, 500 ml żurku, 2 jajek, 2 litrów bulionu wołowego, 1 cebuli, 2 ząbków czosnku, 2 łyżek tartego chrzanu, 3 łyżeczek suszonego majeranku, 1 łyżeczki suszonego lubczyku, 4 liści laurowych, białego mielonego pieprzu, soli. Gwarantuję, że po przygotowaniu tego żurku, już nigdy nie będzie wam smakował żurek "z torebki". Przygotowanie zacząłem od pokrojenia boczku i kiełbasy. Boczek pokroiłem najpierw

Wyprawy kulinarne
Żurek 61

Przepis krok po kroku na żurek. Pyszna, tradycyjna mocno kwaskowa zupa o wyjątkowym smaku. Czas przygotowania:  1 godzina Ilość porcji:  4-6 osób Trudność przygotowania:  średnie SKŁADNIKI : 700g kiełbasy białej surowej 2 litry bulionu warzywnego 200g boczku surowego wędzonego 5-6 ziemniaków 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 500ml zakwasu żytniego do żurku 100ml śmietany 18% jajka(...)ostudzoną kiełbasę pokrojoną w plastry. Gotujemy 15minut. 4. Po tym czasie dodajemy zakwas, chrzan i śmietanę zahartowaną zupą. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez chwilę i nasz żurek jest już gotowy… Podajemy z jajkiem. Smacznego Bądź na bieżąco z moimi  przepisami , zapraszam na mój  Instagram ,   Facebook ,  Tik Tok  oraz  YouTube . Artykuł Żurek

karolgotuje
Żurek wielkanocny z Pikulic – kuchnia podkarpacka 61

Żurek wielkanocny z Pikulic – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Pikulice, gmina Przemyśl, powiat przemyski  W naszym regionie nie ma chyba drugiego takiego dania, które wszyscy znają, wielu gotuje, ale sposób przyrządzania w różnych zakątkach Podkarpacia jest tak różny, że nie sposób ustalić jeden spójny przepis. Z tą różnorodnością nie ma co walczyć i udowadniać, który barszcz czy żur jest „nasz(...)różnorodność trzeba szanować, pielęgnować i umieć z niej korzystać. Dla mnie, dla osoby wychowanej na lasowiackim barszczu – czystym, gotowanym na wodzie i zabielanym mlekiem lub śmietaną, przepis na żurek wielkanocny z Pikulic jest tak skrajnie daleki od moich przyzwyczajeń, że aż ciekawy. I właśnie dlatego wybrałam go na dzisiejsze danie. Nie dość, że jest on gotowany na wywarze z boczku

Trzeci talerz
Miseczki chlebowe na żurek w chlebie 73

mało świątecznie”. Zmieńmy to nastawienie! Zadbajmy o drobnostki, takie jak zasianie rzeżuszki czy zdobienie pisanek, chociażby mocząc je w łupinach cebuli. Kolejną naszą propozycją jest serwowanie żurku w miseczkach chlebowych, zamiast standardowo w głębokich talerzach do zupy. To nada wyjątkowości świątecznym chwilom i pozwoli nam na nieco więcej uśmiechu. Maleńkie chlebki do podawania żurku przygotujesz z mąki pszennej, świeżych(...)drożdży i kilku innych dodatków, które z pewnością masz w swojej kuchni, czy spiżarni. Chlebki są chrupiące, mają wypieczoną rumianą skórkę i pomieszczą porcję żurku udekorowanego białą kiełbasą i jajkiem na twardo. Po zjedzeniu wielkanocnej zupy, miseczki możesz schrupać ze smakiem gdyż z powodzeniem nadają się do jedzenia. To przecież najzwyklejszy chleb, tylko w wersji mini. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj

ProstePesto.pl
Oszczędny Żurek 131

Oszczędny Żurek, tani, szybki do przygotowania, taki z niewielkiej ilości składników i na ostatnia chwilę. Wystarczy jedna biała kiełbaska, jeśli akurat nie macie, może być wędzona – w wersji po taniości i na okrawkach wędlin pyszny wyjdzie. Zakwas najlepiej nastawić samemu ( tutaj przepis ), jednak jeśli go nie macie i nie zdążycie nastawić (potrzeba choć 5 dni) można ten żurek zabielić(...)kilku ziemniaków, garść kaszy, obowiązkowo czosnku i majeranku, dodatkowo cebulkę lub kawałek pora i coś z włoszczyzny, wystarczy kilka marchewek, jeśli znajdzie się pietruszka to jeszcze lepiej. PRZEPIS OSZCZĘDNY ŻUREK Składniki oszczędny żurek: ok 10cm pora lub duża cebula 6 łyżek oleju 1 pętko białek kiełbasy lub wędzonej albo trochę (50 -100g) okrawków wędlin najlepiej wędzonych 1 liść laurowy

Dorota Smakuje
Żurek na wędzonce 151

Cześć! Wielkanoc ma do siebie żurek.  Każdy ma swój swój przepis na żurek, może się różnić wyglądem a smakiem z pewnością. Tu opisałam jak ja przygotowuję swój żurek na śniadanie wielkanocne.  Składniki: * 0,5 kg wędzonych żeberek * 0,5 kg wędzonych kości * 1-2 białe surowe kiełbaski * 2 marchewki * 1 pietruszka * zakwas do żurku 0,8 l * śmietana(...)minutach gotowania dodałam białą surową kiełbasę i korzeń chrzanu. Gotowałam jeszcze ok. 15 minut.  Kiedy kiełbasa już się ugotowała i napuchła wyciągnęłam ją z żurku. Wyciągnęłam również ugotowane żeberka i kości.  Wlałam zakwas  przepis , którym mocno wcześniej wstrząsnęłam, żeby rozbić grudki z mąki. Zagotowałam.  Na koniec posypałam majerankiem, pieprzem i posoliłam. Nie solę od razu

Pieprzyć z Fantazją
ŻUREK BEZGLUTENOWY NA ZAKWASIE 158

Odkąd przygotowuję zakwas bezglutenowy i zaczęłam piec chleby na zakwasie, pokusiłam się także o przygotowanie na nim żurku. Bezglutenowy żurek jest po prostu bajeczny w smaku. Smakuje podobnie do tradycyjnego żurku na zakwasie żytnim, ale jest taki lekki, delikatny. Szczerze to od czasu pierwszego żurku bezglutenowego, rodzinka nie chce już innego... Tak więc żurek bezglutenowy  rozgościł się(...)dobre. Czym starszy zakwas, tym smaczniejszy żurek, choć i na świeżym też jest niczego sobie. Polecam bardzo gorąco. U nas od razu duży gar zupy (z podwójnej porcji) tak, że mamy na min. 2-3 dni, on z każdym dniem nabiera jeszcze smaku... Co jest dla mnie zaskakujące w żurku bezglutenowym, że on z dnia na dzień staje się gęściejszy

Smaczne Zdrowe
Zupy wielkanocne – przepisy 189

Barszcz biały Wegetariański barszcz biały Zakwas na barszcz biały Zakwas owsiany bezglutenowy na żurek Zakwas na żurek Żurek wielkanocny Przepis na żurek Bezglutenowy żurek gryczany Żurek z kaszą Żurek z kaszą pęczak, jajkiem i białą kiełbasą Żurek na wędzonce Żurek Zupa krem chrzanowa Zupa chrzanowa Zupa krem z rzeżuchy Zupa z pokrzywy Zupa krem z warzyw z pieczonym łososiem

Dorota Smakuje
Żurek świąteczny 252

tygodni panował nad mięsem morząc żołądki ludzkie słabym posiłkiem swoim". Odkąd żur wkroczył do świątecznego menu przyrządza się go na wywarze mięsnym. Najczęściej na żeberkach, kiełbasie lub wędzonym boczku. Żurek podawany jest z jajkami, białą kiełbasą, skwarkami z boczku. Taką bogatą wersję nazywano wcześniej białym barszczem. Jaka obecnie jest różnica między tymi zupami? Niektórzy twierdzą, że różnica tkwi w zakwasie(...)żurku zakwas musi być żytni, a do barszczu pszenny, przez co żurek ma wyraźniejszy kwaśny smak. Trudno jednak stwierdzić jak jest naprawdę, ponieważ zależnie od regionu nazwy są stosowane zamiennie. Żurek świąteczny Żurek, to obowiązkowa pozycja na naszym wielkanocnym stole. Z tym postnym łączy go jedynie zakwas. Reszta jest prawdziwie świąteczna. Gotowany na wędzonym boczku, wzbogacony o białą kiełbasę, obficie

Pełny talerz
Żurek na domowym zakwasie 101

Czas czytania: 2 min Żurek na domowym zakwasie , którego nic nie zastąpi! Żurek to bardzo prosta zupa i jedna z lepszych zup w naszej kuchni. Nie ma nic łatwiejszego niż zakisić zakwas na żurek poczekać kilka dni, aby cieszyć się wspaniałym smakiem tradycyjnej Wielkanocnej zupy. Żurek można podawać z jajkami, białą kiełbasą, krojoną szynką i chrzanem. Może być podany również(...)pysznym domowym chlebie, wypiekanym specjalnie na tę okazję. Jeśli jesteście zjadaczami mięsa, to wywar ugotujcie na wodzie, w której będziecie parzyć kiełbasę, żurek będzie bardzo aromatyczny. Dodatki wybierzcie sami, ja dziś proponuję wersję wegetariańską. Smacznego! Print Żurek na domowym zakwasie .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Course Zupy Prep Time 10 minutes Cook Time 40 minutes

SprawdzonaKuchnia.pl
Żurek z boczkiem i białą kiełbasą 258

Żurek, to chyba jedna z najpopularniejszych polskich zup. Pierwsze zapiski dotyczące żurku i barszczu białego pochodzą z XVI wieku. No właśnie – żurek i barszcz biały. Wielokrotnie zdarza mi się usłyszeć pytanie, jaka jest właściwie różnica pomiędzy tymi zupami. Przecież obie są kwaśne, w obu możemy spotkać się z dodatkiem mięsa, kiełbasy i nawet podobnie smakują. Główna różnica polega(...)składniku tych zup. Żurek przygotowywany jest na zakwasie z mąki żytniej. Barszcz biały natomiast to zupa na bazie zakwasu pszennego. Nazwa barszcz biały może być związana z faktem, iż kiedyś przygotowywano ją z rośliny o nazwie barszcz, która nadawała zupie kwaśny smak. Żur z kolei to spolszczone niemieckie słowo „sauer” oznaczające „kwaśny”. Jak wspomniałem wyżej podstawą

Jacob Tastes