żurek - 1582 przepisów (strona:20/106)

Zakwas na żurek 161

Jeśli jeszcze nie nastawiliście zakwasu na żurek wielkanocny,  to właśnie jest ten czas.  Co prawda wystarczą niby tylko 3 dni ale polecam min 5. Ja swój nastawiam właśnie dzisiaj i będzie idealny na niedzielę.  Tak niewiele potrzeba, a ten wyjątkowy dzień będziemy mieli zdrowy i przepyszny żurek.   Składniki: szklanka mąki na żurek ( lub żytniej(...)kuleczek pieprzu Przygotowanie: do słoika wkładamy mąkę i zalewamy połową wody,  dokładnie mieszamy dodajemy pozostałe składniki i ponownie mieszamy odstawiamy w ciepłe miejsce codziennie mieszając Delektujemy się pysznym żurkiem na Wielkanoc 🐣🐣🐣🐣 Smacznego

Gotowanie z pasją
Zakwas na żurek 214

Jeśli jeszcze nie nastawiliście zakwasu na żurek wielkanocny,  to właśnie jest ten czas.  Co prawda wystarczą niby tylko 3 dni ale polecam min 5. Ja swój nastawiam właśnie dzisiaj i będzie idealny na niedzielę.  Tak niewiele potrzeba, a ten wyjątkowy dzień będziemy mieli zdrowy i przepyszny żurek.   Składniki: szklanka mąki na żurek ( lub żytniej(...)kuleczek pieprzu Przygotowanie: do słoika wkładamy mąkę i zalewamy połową wody,  dokładnie mieszamy dodajemy pozostałe składniki i ponownie mieszamy odstawiamy w ciepłe miejsce codziennie mieszając Delektujemy się pysznym żurkiem na Wielkanoc 🐣🐣🐣🐣 Smacznego

Gotowanie z pasją
ŻUREK NA ZAKWASIE Z KLOPSIKAMI Z BIAŁEJ KIEŁBASY 167

razem mój żurek postał z domowego zakwasu, który dostałam, i podałam go trochę w innej formie: z tłuczonymi ziemniakami, jajkiem ugotowanym na półmiękko i klopsikami z białej kiełbasy.  Echhhh jakie to było dobre 😍 Składniki: ok. 500 ml domowego zakwasu na żurek 150 g boczku 1 cebula 3 ząbki czosnku majeranek śmietana 18% (u mnie ukwaszona) 2 łyżki mąki sól(...)flaka. Dłońmi formujemy małe pulpeciki i wrzucamy na gorący bulion.  Następnie do bulionu dodajemy nasz zakwas (przed wlaniem mieszamy). Jego ilość będzie zależała od naszych upodobań – czy lubimy żurek bardziej czy mniej kwaśny. Na koniec przekłądamy do zupy zawartość patelni (boczek z cebulką) doprawiamy żurek solą, pieprzem, dużą ilością majeranku oraz śmietaną

Walijskie Pichcenie
,,Tradycyjny żurek’’ 96

przygotowania żurku wykorzystałam produkty Jamar, Ole! Stovit, oraz ePrezenty Składniki: 100 g boczku 100 g kiełbasy ½ litra żurku Jamar 1 litr bulionu warzywnego (najlepiej z włoszczyzny) 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1 duża cebula 3 suszone borowiki 1 ząbek czosnku 1 łyżka tartego chrzanu 5 łyżek śmietany 30% 4 jajka sól, pieprz Sposób przygotowania żurku(...)kostkę cebulę i smażymy na średnim ogniu, aż składniki ładnie się zrumienią. Do wrzącego bulionu warzywnego wkładamy usmażony boczek, kiełbasę, cebulę oraz suszone grzyby. Do tak przygotowanej bazy dolewamy żurek Jamar. Doprawiamy całość solą i pieprzem, listkiem laurowym, zielem angielskim i gotujemy 20 minut. W tym czasie gotujemy jajka na twardo. Zupę przyprawiamy majerankiem i poprzednio przeciśniętym przez praskę ząbkiem

Podróż w kulinaria
TARTA Z ŻURKIEM I OLEJEM RZEPAKOWYM 83

Niedługo Wielkanoc. czas pomału mysleć o tym co znajdzie się na stole podczas wielkanocnego śniadania. Jedną z moich propozycji jest Tarta z żurkiem Składniki: CIASTO KRUCHE: 400 g mąki pszennej 200 g masła schłodzonego 2 żółtka 1 łyżeczka soli 6 łyżek wody FARSZ: 4 cebule czerwone 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu biała kiełbasa(...)jajek ugotowanych na twardo 400 ml żurku 1 łyzka chrzanu 300 ml śmietany 3 jajka majeranek Mąkę z solą  ugniatamy z masłem. Dodajemy żółtka i wodę. Zagniatamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Zawijamy ciasto w folie i odkładamy do lodówki na 2 godziny. Cebulę kroimy w piórka, szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy miód i smażymy ok 5 minut mieszając

Kuchnia w oparach
Żurek bezglutenowy na Wielkanoc 237

Niedawno opublikowałam wpis na zakwas bezglutenowy na żurek. Pora zatem na przepis na żurek bezglutenowy na Wielkanoc i nie tylko, bo przecież żurek... The post Żurek bezglutenowy na Wielkanoc appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com

Eksperymentalnie.com
Żurek wielkanocny 2367

Mój ulubiony, tradycyjny przepis na żurek wielkanocny na wędzonce i białej kiełbasie. Ten wyjątkowy żurek zabielam odrobiną śmietanki, by był delikatniejszy. Czasem dodaję też łyżkę tartego chrzanu.  Żurek wielkanocny możesz podać z ziemniakami, gotowanym jajkiem, czy też kromką razowego pieczywa. Do zupy w trakcie gotowania można tez dodać dodatkowo ząbek czosnku. Wszystko zależy od tego, czy lubisz żurek ostrzejszy

AniaGotuje.pl
Bezglutenowy zakwas na żurek z mąki gryczanej 185

Lubisz żurek? Zapewne wiesz, że żeby zrobić smaczny żurek warto wcześniej zrobić dobry zakwas. Dziś zatem przepis na bezglutenowy zakwas na żurek –... The post Bezglutenowy zakwas na żurek z mąki gryczanej appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com

Eksperymentalnie.com
Chleb z zakwasem żurkowym 158

Pyszny domowy chleb z dodatkiem zakwasu na żurek. Choć chleb jest na drożdżach to dodatek zakwasu na żurek dodaje mu kwaskowego posmaku charakterystycznego dla chleba pieczonego na zakwasie. Do chleba można dodać różne ziarna, u mnie ulubiony słonecznik. Zakwas na żurek oczywiście mój własny, domowy. składniki: 250 g mąki pszennej, u mnie typ 500 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej(...)zakwasu na żurek 200 ml letniej wody 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju solidna garść słonecznika lub innych ziaren Zakwas przygotować wcześniej aby był w temperaturze pokojowej. W letniej wodzie rozpuścić cukier i drożdże. Odstawić na kilkanaście minut w ciepłe miejsce aby zaczęły się pienić. W międyczasie w dużej misce wymieszać mąki

Monia miesza i gotuje
Wielkanocny żurek w moim domu 129

Tego roku na mym stole świątecznym taki oto żurek pysznił się. Żurek według pomysłu Olgi Smile, pyszny, aromatyczny. Skojarzył mi się z japońskim Ramen, jest na talerzu wszystko i smakuje obłędnie. Smaki się przenikają i równoważą tworząc harmonię smaków na talerzu. Żurek w tytule jest wielkanocny niemniej jednak smakuje wybornie przez cały rok, wart wypróbowania. Wielkanocny żurek. ROZWIŃ I CZYTAJ

Moje Małe Czarowanie
Dieta rozdzielna na Wielkanoc... 210

Podczas śniadania dominują głównie potrawy białkowe: jajka w przeróżnej postaci wędliny: biała kiełbasa, biały boczek, szynka, normalna kiełbaska, baleron... śledzie sałatki inne dodatki: chrzan, ćwikła, ogórek kiszony, papryka, ...  żurek Zasada 1 - Zero pieczywa Proponuje zrezygnować z pieczywa. Ja tak robię od lat. Dzięki czemu mogę spróbować wszelkich potraw i nie licytuje się po świętach; "jak bardzo byłem przejedzony(...)moja ulubiona potrawa: śledź w oleju z cebulką i rodzynkami - dziś znowu jest bez rodzynek, jak wersja pierwotna, którą pamiętam ze stołu mojej babci.     Jadałem również żurek gdzie poza jajkiem i białą kiełbasą były dodatki warzywne - tu też patrzymy co dodajemy, by czasem nie wylądowało coś węglowodanowego jak ziemniaki. Oczywiście żurek jemy bez chleba. Żurek jest przygotowywany

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Wielkanocne menu – 10 najciekawszych przepisów 7356

może zabraknąć w wielkanocnym menu. Przepisy na te dania są przekazywane z pokolenia na pokolenie. W moim domu rodzinnym, na stole wielkanocnym, nie może zabraknąć jajek faszerowanych, białej kiełbasy, żurku i smażonego chrzanu. Ale co roku staram się znaleźć też coś nowego co urozmaici ten kanon. Oto moje tegoroczne inspiracje: Faszerowane marchewki z ciasta francuskiego – zrobię na pewno kilka(...)wielkanocnej tarty z jajkami – prawda że piękna? Wielkanocna tarta z jajkami Pasztet to u mnie też tradycja ale takiego nie próbowałam – pasztet z jajek Pasztet z jajek Żurek wielkanocny – niby wsędzie taki sam a jednak każdy robi inaczej więc może i takiego spróbuję. Żurek wielkanocny W kwestii pieczonego mięsa raczej nie będę eksperymentować i zrobię moją świąteczną

Mama z miasta
TRADYCYJNY ŻUREK Z BOCZKIEM WĘDZONYM, WIEJSKĄ KIEŁBASĄ I JAJKIEM 228

Uwielbiam żurek, jest to nasze sztandarowe, polskie danie, które kojarzy mi się z dzieciństwem. Żurek gości u nas nie tylko na Wielkanoc. Jest to syta i treściwa zupa, więc drugie danie u mnie przesuwa się na późny podwieczorek. Polecam tę zupę z tego przepisu ;) SKŁADNIKI: (przepis dla 4 osób): - 300-500 ml zakwasu na żur - ok. 2-2.5 L bulionu(...)kiełbasę i boczek oraz przyprawy. Po ostygnięciu boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w plastry, dodać dwie szczypty majeranku, przesmażyć na maśle. Do wywaru wlać zakwas ( stopniowo, dolewać tak, aby żurek nie był za kwaśny), zagotować, dodać wędliny, ziemniaki oraz przesmażoną cebulę. Wlać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz czosnkiem. Wystudzone jaja obrać, pokroić w ćwiartki lub plasterki

Calzonella.com
szybki żurek na obiad... 168

Składniki: woda 3 litry, kostka rosołowa 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, żurek 1 litr/2 butelki, majeranek 2 łyżki, śmietana gęsta 2 łyżki, czosnek granulowany 1 łyżka, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, kiełbasa biała 6 sztuk, jajka ugotowane na twardo 10 sztuk wodę zagotować włożyć białą kiełbasę,ziele angielskie, liście laurowe i gotować(...)małym ogniu, ugotowaną wyjąć na talerz wsypać do wywaru kucharka, kostki rosołowe, majeranek, czosnek, paprykę żurek z butelek szklanych przelać do większego pojemnika, wymieszać dobrze ze śmietaną, wlać do wody i mieszając zagotować żurek podawa z jajkami na twardo, białą kiełbasą i pieczywem - smaczny,, rozgrzewający żurek na szybko............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
domowy tradycyjny żurek Wielkanocny 129

składniki: 500 ml zakwasu z na żurek (najlepiej domowego, przepis tutaj) 1000 ml rosołu lub wywaru z warzyw 3 suszone grzyby 400 g białej kiełbasy, parzonej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka mąki orkiszowej lub pszennej sól, pieprz, majeranek wykonanie: Grzyby płuczemy, zalewamy ok. 120 ml zimnej wody i odstawiamy na ok. 3 godz. Kiełbasę kroimy(...)Cebulę obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy ją na maśle, dodajemy do niej mąkę i chwilkę podsmażamy aby powstała zasmażka. Wlewamy troszkę zupy dokładnie mieszamy a następnie wlewamy całość do żurku. Dodajemy posiekane grzyby, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami oraz pieczywem

Domowy Smak Jedzenia