żurek - 1582 przepisów (strona:29/106)

Restauracja Sketch w Teatrze Wielkim | Warszawa 162

wiem czy zjadłabym całą, bo pewnie jej smak by mnie przytłoczył. Jednak dzięki niezblendowanym składnikom, z którymi została podana, to była uczta dla podniebienia. Kolendra dodała fajnego kopa całości. Żurek beskidzki z chrzanem – 15 zł Żurku udało mi się spróbować odrobinę. To zupełnie inny żurek od tych, które jadałam w domu/innych restauracjach. Był smaczny i bardzo, ale to bardzo

Kuchnia Bazylii
Barszcz czerwony z dobieranymi ziemniakami 202

barszczu, więc zawsze mnie dziwi, że trzeba je wydawać na osobnych talerzach;)  Barszcz w tym wydaniu jest lekko słodki o nieco przaśnym zabarwieniu, za sprawą dodatku zakwasu na żurek. Ziemniaki gotuje się osobno i ubija na gładko. Zazwyczaj potrawę podaje się z ziemniakami obficie udekorowanymi skwarkami z boczku i zrumienioną cebulką. W mojej wersji pominęłam te smaczne, ale kaloryczne(...)dodatki. Składniki: 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 2 średnie buraki 6 łyżek zakwasu na żurek (przepis tutaj ) 2-3 łyżki śmietany 18 % 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka czarnego pieprzu sól, cukier, pieprz ziołowy do smaku koperek do posypania ugotowane i utłuczone ziemniaki Przygotowanie: Zagotować bulion, dodać liście laurowe, czarny pieprz, buraki obrane i pokrojone cienkie

Codziennik Kuchenny
Barszcz biały na żeberkach (z jajkiem i białą kiełbasą) 97

mnie barszcz biały jest podobny do żurku (*) i gotuję go niezależnie od pory roku. Zupa jest niezwykle pyszna oraz sycąca - dzięki dodatkowi jajek i białej kiełbasy. Obowiązkowo musi być w niej dużo majeranku, śmietany i czasami - chrzan. Bywa, że samodzielnie robię zakwas, ale z reguły moje dania są spontanicznie i na ich pomysł wpadam w ostatniej chwili, więc(...)jeszcze chwilkę podgotować.  Następnie zupę zaprawić śmietaną i chrzanem.   Barszcz podawać z kiełbasą i ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo. (*) "Zupy gotowane na zakwasach mącznych - to żury i żurki. Natomiast obecność kwasu np. z kiszonej kapusty - czyni zupę barszczem." ( klik )   Więcej różnicach miedzy barszczem białym, a żurkiem już niebawem w osobnym poście

Di gotuje
Chrzanowy żurek 148

Domowy żurek, który gości u mnie z reguły przez cały rok. Dzisiaj taka klasyka, gotowany na białej kiełbasie z nutą chrzanu, podany z jajkiem. Znika szybko i zawsze świetnie smakuje. Do jego przygotowania użyłam Chrzanu Luksusowego SPOŁEM , który otrzymałyśmy ot tejże firmy - WSP "Społem" dziękujemy :)  Chrzanowy żurek  SKŁADNIKI : 4 białe kiełbasy około 800-900 g ziemniaków(...)kostkę, dodajemy do wywaru wraz z przeciśniętym czosnkiem i gotujemy aż ziemniaki będą półmiękki, zalewamy żurem, dodajemy chrzan oraz doprawiamy majerankiem i pieprzem świeżo mielonym - gotujemy do miękkości ziemniaków. Żurek podajemy z jajkiem, kiełbasą i chrzanem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gorący Kubek Knorr w nowej odsłonie 133

grzankami! Aksamitna i kremowa borowikowa zachwyci Cię smakiem i niepowtarzalnym aromatem! Jest to doskonała propozycja dla wszystkich zabieganych - zarówno na chłodniejsze, jak i nieco cieplejsze dni. Kolejna to żurek z grzankami. Już nie musisz czekać do Wielkanocy, aby poczuć wyśmienity smak żurku. Zalej Gorący Kubek Knorr Żurek z grzankami, skosztuj pierwszy łyk i poczuj, jak szybko rozgrzewa Cię od środka

Z Kuchni Do Kuchni
Żurek bezglutenowy na maślance 130

żurek przygotowałam córce na Wielkanoc, by mogła pogodzić tradycję z dietą i chorobą. Taki żurek z przyjemnością można sobie przygotować w ciągu roku, gdy najdzie nas ochota na talerz żurku, bez martwienia się, że jemy niezdrowo i tłusto. Jest prosty i delikatny w smaku. I najważniejsze, że bezglutenowy. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa grzybowa na żurku wg Iwony 149

Dzisiaj, zgodnie z obietnicą, publikuję (za zgodą autorki) zwycięski przepis na zupę grzybową. Iwona napisała: Zupa grzybowa na żurku, to coś, co jemy wyłącznie na święta. Zupa jest lekko kwaśna, aromatyczna, a przy tym orzeźwiająca, co przy ilości dań, jest jak powiew wiosny.. Dla nas, grzybiarzy, zupa jest obowiązkowa , ze względu na przepowiednię wigilijną: kto znajdzie w swojej zupie(...)makiem z łazankami. Polecam wszystkim. A oto przepis: Składniki: • 1 szklanka suszonych grzybów • 1 duża cebula • 1 łyżka maggi • 1 łyżka margaryny • 1 łyżka masła • 1,5 szklanki żurku • sól, pieprz ziołowy Sposób przygotowania: 1. 1 szklankę suszonych grzybów, nie krojonych, namoczyć w zimnej wodzie. 2. Ugotować je w nowej wodzie.ok.1.5 litra. 3. 1 dużą cebulę pokroić i udusić

W mojej kuchni
Żurek świąteczny 146

cebulą najlepiej dzień wcześniej. Wywar wlewamy do garnka, dodajemy odpowiednią ilośc wody, ok 2 litry, wkładamy białą kiełbasę. Wszystkie mięsa i wędliny kroimy w kostkę i wrzucamy do żurku, dodajemy zakwasu tyle by żurek dostał kwaskowego posmaku. Doprawiamy ziołami solą i pieprzem. Podprawiamy śmietaną rozmieszaną z niewielką ilością żurku .Chrzan dodajemy dopiero na koniec Jajka i ser podajemy pokrojone osobno

Gotowanie jest łatwe
Wyniki Konkursu - wygraj książkę Karola Okrasy Ryby Są Super z autografem 191

razem :) Wybór mimo małej ilości zgłoszeń nie był łatwy :) Tam gdzie przynajmniej 2 przepisy, a jedna nagroda nigdy prosto nie jest :) Książkę wygrywa K.F. za Wytrawna tarta żurek z jajkiem i białą kiełbasą SKŁADNIKI: TARTA: •250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej •100g masła zimnego •1 jajko •1/4 łyżeczki soli •3 łyżki zimnej wody NADZIENIE: •300 ml jogurtu naturalnego •1 jajko •1 biała(...)kiełbasa •3 łyżki żurku w proszku •2 ząbki czosnku •sól, pieprz       WYKONANIE:   1.Mąkę przesiewamy z solą na stolnicę, dodajemy pokrojone w kostkę masło, siekamy nożem, aż masło połączy się z mąką w formę grudek. 2.Jajko roztrzepujemy z wodą i dodajemy do ciasta. Ciasto ugniatamy aż uzyskamy jednolitą masę, którą formujemy w kulę i zawijamy

Parowar Faceta
Żurek na zakwasie domowym, z jajkiem i białą kiełbasą! 163

Żurek na domowym zakwasie! Obowiązkowy na Święta Wielkanocne ;-) SKŁADNIKI: - zakwas na żurek - 2 litry wody - biała kiełbasa - ugotowane jajka - gęsta śmietana - 4 łyżeczki chrzanu - majeranek - pieprz - listki laurowe - ziele angielskie Zagotuj wodę w garnku, dodaj w/w składnik oprócz jaj i śmietany. Całość gotuj na małym ogniu przez 15 -20 minut. Dodaj śmietanę. Żurek wlej do talerza dodaj ugotowane jaja. Smacznego

SMYKWKUCHNI
Biały barszcz na zakwasie i śmietanie 151

Wielkanoc nieodmiennie kojarzy się z jajkami i białym barszczem lub żurkiem. Rzadko w którym domu nie ma jednej z tych pysznych zup. W moim domu w tym roku będzie biały barszcz na śmietanie. Pyszny, pachnący wędzonką, z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek. Warto taki barszcz przygotować z zakwasu,a  nie z torebki. Ideałem byłoby zakwas przygotować również samodzielnie(...)sklepach można już kupić dobry gotowy zakwas. Warto zerknąć do małych warzywniaków. Biały barszcz przygotowujemy z zakwasu z mąki pszennej, a żurek z zakwasu na mące żytniej. Stąd własnie różnica między tymi dwiema zupami :) Składniki: 3-4 średnie marchewki 2-3 średnie pietruszki połówka niewielkiego selera mała cebula ok. 10 cm pora 2 średnie liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Miseczki chlebowe 163

Niebanalny pomysł na podanie żurku? Żurek w miseczkach chlebowych! :) Po wielu próbach udało mi się dopracować ciasto tak, by wyszły idealnie chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Oczywiście w miseczkach można podawać nie tylko żurek. Świetnie pasują do nich gęste zupy czy gulasze, zarówno mięsne jak i warzywne. Polecam! :) Składniki (na 4 chlebki): 630g mąki pszennej 250ml mleka 175ml

Czerwona Porzeczka
Zakwas owsiany na wielkanocny żurek 123

przygotowania wielkanocnego żurku najpopularniejszy jest zakwas z mąki żytniej. Żurek to pyszna, sycąca, tania i bardzo zdrowa zupa (o wartościach zdrowynych przeczytasz tutaj ). Bazę zakwasu może stanowić każda inna mąka: pszenna, gryczana lub np. owsiana. Żur przygotowany na zakwasie z mąki owsianej jest dużo delikatniejszy w smaku. Trzeba wiedzieć, że mąka owsiana to znakomite źródło błonnika pokarmowego pomocnego w walce(...)zakręcić nakrętką i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Raz dziennie zamieszaj zawartość drewnianą łyżką jeśli zakwas uzyska przyjemny, kwaskowaty zapach i smak jest gotowy do przygotowania żurku. Resztę zlej do butelki i wstaw do lodówki. Zakwas można przechowywać do 2 tyg. Im starszy zakwas, tym kwaśniejszy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zakwas na żurek/barszcz biały 1433

Dzisiaj zakwas. Tym razem jednak zakwas nie na chleb, a na jedną z naszych ulubionych zup – barszcz biały lub żurek. Taki domowy barszcz biały, z jajkiem o ostrawym smaku, drapiącym w gardle, z dużą dawką przypraw i czosnku. Taki barszcz właśnie uwielbiamy:) Taki barszcz może być zrobiony tylko na dobrym zakwasie. Zakwas możemy robić na bazie chleba żytniego, pieczonego(...)stole uzyskamy zupę idealną. Do zakwasu warto dodawać różne przyprawy, które nadadzą zupie aromatu. Przepis pochodzi z książki P. Kucharskiego „Chleb. Domowa piekarnia” Drukuj Zakwas na wielkanocny żurek lub barszcz biały window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 50 gr zakwasu chlebowego lub kromka czerstwego, podsuszonego chleba żytniego na zakwasie 400 ml przegotowanej letniej wody 100 gr mąki żytniej razowej

Mieszam w Garnku