kawałkami ugotowanych jajek i chlebem. Rada: niektóre gospodynie zaprawiają żur śmietaną, ale w tej wersji zdecydowanie bardziej lubimy go bez. Zupę można też ugotować na wędzonej kości. Spróbujcie też żurku wegetariańskiego według naszego przepisu: Żurek wegetariański. Co najmniej tak dobry jak tradycyjny. Nasz autorski przepis Artykuł Żur ze śląskiego domu. Tak zrobiony podaje się na co dzień. PRZEPIS pochodzi
Kulinarna Polskazakwas na żurek - 1/2 litra biała kiełbasa parzona - 4 szt jajka na twardo -6 szt boczek wędzony -10 dag ziemniaki - 6 szt olej - 1 łyżka cebula - 2 szt czosnek - 5 ząbków majeranek sól pieprz ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę i ugotować. kiełbasę pokroić w plasterki, boczek i obraną cebulę pokroić w kosteczkę, i przesmażyć razem na oleju. zawartość patelni(...)przełożyć do garnka z ziemniakami, dodać zakwas i gotować ok 10 minut razem na wolnym ogniu. żurek doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem. podawać z jajkami na twardo
przepisy- Milkipierogi, udka faszerowane, paszteciki) oraz dania gotowe pod marką Od Tereski (naleśniki, knedle, cepeliny i sałatki). Zobaczcie: tutaj Delikatne kruche ciasto i przepyszny farsz, który faktycznie smakuje jak najlepszy żurek. Z dużą ilością świeżego czosnku, najlepszej jakości białą kiełbasą, jajkiem i całkiem sporą szczyptą majeranku. Ps. Biała kiełbasa Pamso to aż 90% mięsa! I to widać gołym okiem po otwarciu(...)sól * zimna woda – 1 łyżka FARSZ: * biała kiełbasa Pamso – 5 szt ( w zależności od wielkości ) * jajka na twardo – 5 szt * świeże zioła MASA ŻURKOWA: * zakwas na żurek – 200 ml * mąka pszenna – 2 łyżki * masło min.82% – 2 łyżki * śmietana gęsta, kwaśna – 4 łyżki * jajko – 2 szt * czosnek – 4 ząbki * majeranek
Ostra na SłodkoŚwięta Wielkanocne coraz bliżej, pora więc powoli rozpocząć przygotowania. Dziś chcę Wam pokazać łatwy przepis na domowy zakwas na żurek, który na pewno przypadnie Wam do gustu. Szybki, prosty, tradycyjny – czego chcieć więcej? 😉 Wystarczy połączyć kilka składników i pamiętać o ich codziennym mieszaniu. Spróbujcie zrobić go u siebie! 😉 Składniki: 1 szklanka mąki żytniej razowej 3 szklanki letniej przegotowanej wody(...)pieprzu i skórkę chleba. Wszystko razem mieszamy. Słoik przykrywamy ściereczką i przewiązujemy sznurkiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 dni codziennie mieszając. Gotowe! Drukuj przepis Artykuł Domowy zakwas na żurek pochodzi z serwisu Mostek w kuchni
Mostek w kuchniAlternatywna wersja żurku bez wykorzystania boczku wieprzowego. W tej roli zastępuje go wędzone tofu.… Czytaj dalej Żurek z wegańskim boczkiem
Pij soki wyciskaneChlebki do żurku Chlebki robi się szybko i łatwo. Z podanych składników wychodzą trzy sztuki. Chlebki spokojnie możemy upiec na dzień przed podaniem, wydrążyć i przechowywać pod przykryciem. Następnego dnia wystarczy wstawić je na kilka minut do piekarnika i będą idealne Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 7g suchych drożdży 320ml ciepłej wody 2 łyżki oleju 2 płaskie(...)JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Chlebki do żurku pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemWielkanoc zbliża się wielkimi krokami... A nie ma świąt bez prawdziwego, domowego żurku z jajkami, białą kiełbasą i boczkiem. Wielki Poniedziałek to idealny moment, aby nastawić zakwas na żurek. Wbrew pozorom, przygotowanie takiego domowego zakwasu nie jest ani trudne, ani skomplikowane. Każdy może go wykonać! Wystarczy tylko zakupić mąkę żytnią razową i użyć przegotowanej wody. Należy także pamiętać o sterylizacji
Kuchnia MagdaLenygorąco, posypane zieleniną lub roztartym w dłoniach majerankiem. -- Smacznego ! Dla chętnych podaję poniżej linki pomocnicze jak można zrobić... : Chlebki ! ...znajdziecie klikając tutaj domowy-chlebek-do-żurku Domowy zakwas do żurku! ... znajdziecie klikając tutaj ż urek-z-jajkiem-i-kiełbas ą Białą kiełbasę ? ...zajrzyj klikając tutaj kiełbasa-domowa
chleba naszegoWiem, już po świętach ale żurek przecież można jeść cały rok. Potrzebujemy 2 kg mąki, kostkę drożdży, ugotowanego dużego ziemniaka, dwie szklanki ciepłej wody, łyżkę czubatą soli, łyżkę cukru...z takiego zestawu robimy zaczyn i ciasto drożdżowe. Wyrabiamy na gładko 7-8 chlebków. Smarujemy jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy 40 min. w 200 st.C. Odstawiamy do wystudzenia(...)następnie odcinamy pokrywkę, wydłubujemy środek i mamy chlebki. ...Rano dla szczelności smarujemy rozbitym jajkiem zapiekamy 10 min. w piekarniku. Chlebki podajemy do obiadu napełnione żurkiem,kiełbasą i jajkiem. Smacznego
chleba naszegoUwielbiam żurek. Mam swój tajemny przepis na żur idealny. Na lubelszczyźnie – skąd pochodzę – żur wielkanocny podawany jest z białym serem.Uwielbiam ten niepowtarzalny smak. Składniki: 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 6 szt. białej kiełbasy 200 g wędzonego boczku bulion drobiowy zakwas na żur 1 łyżka chrzanu ze słoika 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka suszonego majeranku(...)dusimy. Zalewamy bulionem drobiowym. Dodajemy zakwas do żuru. Wkładamy białką kiełbasę. Gotujemy około 20 minut. Wyjmujemy białką kiełbasę, obieramy ze skórki, kroimy w plastry i wrzucamy z powrotem do żurku. Dodajemy chrzan, śmietanę, majeranek, sól, pieprz. Gotujemy jeszcze chwilę. Podawany w chlebku smakuje najlepiej z dodatkiem jajka i białego sera. Artykuł Genialny żur wielkanocny pochodzi z serwisu Moja Qchnia
MojaQchnia.plZupę tą podaję z gotowanym jajkiem. Potrzebne składniki : 3-4 ogórki kiszone ( moje były własnej produkcji ) 2 marchewki, 3 ziemniaki, pół selery (niedużej bulwy ) 3 – 4 jajka gotowane, żurek z paczki Winiary, drobny makaron Zacierka, vegeta czerwona, cukier, Sposób przygotowania : ziemniaki, marchew i seler kroimy w kostkę, ogórki zaś trzemy na dużych oczkach tarki, do 1,5 litra wody(...)dodajemy 10 łyżeczek żurku Winiary dobrze rozprowadzamy do rozpuszczenia. dodajemy warzywa w kostce (bez ogórków ), gotujemy ok. 15 min. Gdy warzywa są podgotowane, dodajemy pół paczki zacierki i gotujemy 3-4 min, Na końcu dodajemy starte kiszone ogórki, wlewamy trochę wody z ogórków. Jeśli jest taka potrzeba dolewamy wody. Gotujemy ok. 10 -15 min. , dodajemy łyżkę masła i przyprawiamy vegetą
Pysznosci Babci BasiTradycyjny wielkanocny żurek w moim rodzinnym domu zawsze gotowany jest na wędzonych żeberkach. Uwielbiam ten zapach i smak. Jest wyjątkowy tylko podczas świątecznego obiadu. Składniki kawałek wędzonego żeberka 2 l wody 1- 1,5 szkl zakwasu na żurek 1-2 łyżeczki chrzanu … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatySposobów na zakwas do żurku jest wiele. Podany poniżej przepis wykorzystuje zakwas chlebowy i pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia". SKŁADNIKI 50 g zakwasu na chleb (przepis TUTAJ ) 450 ml letniej wody (przegotowanej) 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 2 ząbki czosnku wraz z łupinami 4 ziarenka ziela angielskiego 3-4 liście laurowe 6-8 ziaren czarnego(...)łupinami czosnek (wykorzystałam w tym celu widelec), oraz pozostałe składniki i wymieszać. Odstawić w temperaturze pokojowej na 2 dni. Raz dziennie zakwas przemieszać. Mając już gotowy zakwas, można przygotować żurek np. z TEGO przepisu
Passions hobbies liferazem wzbogacony startym czosnkiem i chrzanem. Kiełbasę ugotowałam z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, tak ok. 10-15min. Wystudziłam, przekroiłam wzdłuż. Wywar wykorzystałam na zrobienie żurku. Cebulę obrałam, pokroiłam w krążki i w takiej postaci starałam się je podsmażyć. Gotowe ciasto wyłożyłam w naczyniu do tart. Podpieklam przez 20min. Następnie spód wysmarowałam sosem, rozłożyłam kiełbasę(...)cebulę. W centrum posadziłam jajko. Całość polałam resztą sosu, oprószyłam oregano. Zapiekłam w 170st. przez 15-20min. Oczywiście najlepiej smakuje z chrzanem! No i kubkiem żurku... Taka tarta, tudzież pizza, może doskonale sprawdzić się na wielkanocnym stole. Spróbujcie? Zawsze to jakieś urozmaicenie na świątecznym stole. Tradycja i nowoczesność w jednym
bastalenapojawia się na wielkanocnych stołach. 2. Biała Kiełbasa Parzona : Przypomina białą kiełbasę surową, ale jest poddawana procesowi parzenia, co skraca czas jej przygotowania. Jest idealna do zup, takich jak żurek czy barszcz biały. 3. Biała Kiełbasa Wędzona : Choć tradycyjnie biała kiełbasa jest niewędzona, niektóre regiony Polski przygotowują ją również w wersji wędzonej, co nadaje jej unikalny smak i aromat(...)wykorzystywana na wiele sposobów. Tradycyjnie gotuje się ją w wodzie lub bulionie i podaje z chrzanem, lub musztardą. Jest także niezastąpionym składnikiem w wielu polskich zupach, takich jak wspomniany żurek czy barszcz biały. W ostatnich latach coraz częściej pojawia się również w nowoczesnych daniach, gdzie jest pieczona z warzywami, dodawana do zapiekanek czy serwowana na grillach. Moja Biała Kiełbasa Składniki
RafalCook