Zalewajka wigilijna Przed przystąpieniem do przygotowania zupy namoczyć grzyby suszone w wodzie, ok. 30 min. powinno wystarczyć. Obrać ziemniaki, umyć, pokroić w kostkę i włożyć do garnka. Obrać cebulę i czosnek i również włożyć do garnka, wlać ok. 2 litry wody, dodać liście laurowe, czosnek, namoczone suszone grzyby, postawić na ogniu. Doprowadzić do wrzenia, wsypać 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego, przykryć garnek pokrywką i gotować do miękkości ziemniaków. Następnie wlać żurek (można nie w...
Wigilia już niedługo i wiele osób może po raz pierwszy zajęło się jej przygotowywaniem a nie jadą po prostu jak co roku do bliskich. O czym należy pamiętać i dlaczego?
Czytaj dalej...Cebula ze względu na bogatą zawartość składników odżywczych pomaga prawie z każdym schorzeniem i wspomaga pracę naszego organizmu.
Czytaj dalej...Sezon grzybowy zaczyna się już we wrześniu, co nie znaczy że są one tylko wtedy spożywane. Suszenie jest jednym z procesów, które mogą przedłużyć ich podatność do spożycia.
Czytaj dalej...Są to zasady żywieniowe specjalnie dla osób, które próbują schudnąć i utrzymać tą masę ciała, zapobiec cukrzycy oraz obniżyć ryzyko wszelkich chorób układu krwionośnego w tym serca.
Czytaj dalej...