obiadki:-) Dla tych co nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa, dodatkowo do zupy można podsmażyć pokrojone w kostkę piersi kurczaka. Składniki na 1,5 l gęstej zupy: 1 op. żurku z wędzonką (z papierka na 750 ml wody) 2 puszki kukurydzy 1 mała cukinia 1 cebula 2 łyżeczki chrzanu ok. 100 ml mleka Wykonanie: Z cukinii wydrążamy gniazda nasienne(...)kroimy w kostkę. Cebulę oczywiście obieramy i również kroimy w dowolnej wielkości kostkę. Opakowanie żurku rozrabiamy w 750 ml wody (zgodnie z opisem na opakowaniu). Dorzucamy pokrojone warzywa i odcedzoną z zalewy kukurydzę. Gotujemy. Jak już wszystkie składniki będą miękkie, zabieramy się za miksowanie zupy na gładki krem. Po zmiksowaniu wszystkich składników, do zupy dolewamy mleko, ale jeżeli uznamy
IMPRESJA SMAKUlatin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} SKŁADNIKI na zakwas na żurek: 100 g mąki ryżowej NUTRIFREE 300 ml ciepłej wody 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego majeranku Wszystkie składniki umieść w wyparzonym dużym(...)Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} zupa: 1 słoik zakwasu z przepisu na zakwas na żurek bezglutenowy 300 g białej surowej kiełbasy 2 suszone grzybki 1,5 litra bulionu warzywnego 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego sól i pieprz
Kuchnia bezglutenowasans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Żurek wielkanocny Składniki: Zakwas na żur Wędzone żeberko - kawałek 5cm Włoszczyzna – 1 pęczek Biała kiełbasa – 200g Kiełbasa wiejska – 200g Jajka – 8-10 sztuk Woda – 1-2 szklanki Czosnek – 2 ząbki(...)zakwasu przywiera do dna garna i się przypala), a następnie dodać pokrojone w kostkę jajka (4 sztuki) i marchewkę (z wywaru). Całość doprawić do smaku i pogotować jeszcze chwilę. Żurek podawać z jajkami np. w upieczonych chlebkach
Kuchnia Bon AppetitJest to odkopany z zakurzonego zeszytu przepis mojej babci na zalewajkę (żurek) z kaszanką z kaszy gryczanej niepalonej. W związku z tym, że jestem insulinką czyli choruję na insulinoopornosć zakwas zrobiłam z mąki razowej i żeby nie mieć insulinowego zjazdu dodałam szpinak. Zupa wyszła wyborna. Taki powrót do szczęśliwego dzieciństwa....Zupa może nie jest atrakcyjna i nie nadaje się(...)zakręcamy szczelnie wieczkiem. Odstawiamy go na parę dni w ciepłe miejsce. Musi się zakisić. Od 3 do 5 dni w zależności jaką mamy temperaturę w mieszkaniu. Po ukiszeniu wlewamy żurek do przygotowywanej zupy i zostawiamy odrobinę zakwasu w słoiku, który chowamy do lodówki. Gdy będziemy ponownie zakwas kisić wystarczy dodać 5 czubatych łyżek mąki żytniej i dolać kolejny 1 litr
Bon Appetit Małgorzatymięso zawsze część pasteryzowano w słoikach. Ja poszłam troszkę na łatwiznę, bo pasteryzuje już gotową kiełbaskę, ale mimo to efekt jest pyszny! Tak przygotowana wspaniale nadaje się do żurku, a marynatę wykorzystać jako baza pod sos lub żurek. Składniki: 1 kg białej kiełbasy Przyprawy na jeden słoik: 1 listek laurowy 2 ziarenka pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego
Tradycyjna KuchniaJedliście już połączenie żurku ze śląskim szałotem? Jeśli nie to polecam zrobić. Fajna kombinacja dwóch dań w jednym. Żurek a właściwie krem mocno wędzony w połączeniu ze kwaskowatością sałatki to idealne małżeństwo. Dla nas bomba. Inspiracją był krem żytni podawany z szałotem w restauracji UMAMI w Pyskowicach. Zresztą polecam odwiedzić te restauracje, nie będziecie zawiedzeni. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com U mnie barszcz biały jest podobny do żurku (*) i gotuję go niezależnie od pory roku. Zupa jest niezwykle pyszna oraz sycąca - dzięki dodatkowi jajek i białej kiełbasy. Obowiązkowo musi być w niej dużo majeranku, śmietany i czasami - chrzan. Bywa, że samodzielnie robię zakwas, ale z reguły moje dania są spontanicznie(...)ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo. Można zamiast torebki barszczu postarać się zrobić samemu zakwas, jednakże będzie to trwało trochę dłużej. (*) "Zupy gotowane na zakwasach mącznych - to żury i żurki. Natomiast obecność kwasu np. z kiszonej kapusty - czyni zupę barszczem." ( klik
Di gotujeostatnim rozdziale autor zamieścił przepisy potraw związanych z chlebem. Znajdziecie tu między innymi przepisy na sałatki, domowe masło, czy też hummus. Mi szczególnie spodobał się przepis na zakwas na żurek. Poniżej zdjęcie mojego żurku z wykorzystaniem zakwasu wg. przepisu Piotra Kucharskiego. Pozostałe informacje. W całej książce widać ogromne doświadczenie autora. Dzięki temu możemy mieć pewność, że przepisy są dobrze napisane
Passions hobbies lifemoja ulubiona pozycja na wielkanocnym stole. Żurek przygotowany z domowego zakwasu smakuję wspaniale, do tego chrzan własnych wyrobów. Zapraszam po przepis Składniki: 500 ml zakwasu na żurek- przepis na domowy zakwas znajdziesz TUTAJ 1,5 l bulionu warzywnego 500 g kiełbasy 300 g wędzonego boczku 2 łyżeczki startego chrzanu- przepis na domowy chrzan
Kukuleczkiroku zaszaleliśmy i wszystko zrobiliśmy własnoręcznie. Począwszy od zakwasie, skończywszy na białej kiełbasie. nie sądziliśmy, że wyjdzie tak pysznie. Przy okazji polecamy świetną przyprawę do żurku od Rafex , wspaniale uzupełnia smak zupy. Składniki 400 g białej kiełbasy 1 duża marchew 2 duże ziemniaki 1 łyżka masła klarowanego 600 ml zakwasu na żur ( Zakwas na żur ) 2 łyżki przyprawy do żurku
R'n'G Kitchenroku. Może ktoś skorzysta bez okazji, może spróbuje zapamiętać i odnaleźć przed następną Wielkanocą. Dziś chlebki upieczone specjalnie do święconkowego koszyczka; szczególnie świątecznego charakteru nadaje im dodatek żurku do ciasta; dzięki temu mają smak zbliżony do chleba pieczonego na zakwasie; ich miąższ jest zwarty ale mięciutki. Pieczone z mieszanki mąki pszennej i żytniej, na świeżych drożdżach, ładnie wyrosły. Szczególnego uroku(...)chlebki o średnicy ok 12 cm. składniki: 2 - 2 1/4 szklanki mąki chlebowej (moja mieszanka pszenno-żytnia) 1/4 szkl ciepłego mleka 1 łyżka oliwy z oliwek 2/3 szklanki zakwasu żurku (sama woda, bez mąki) 1 łyżeczka cukru 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli ponadto: mąka do oprószenia Drożdże wymieszać z cukrem, łyżeczką mąki i mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce
6nieboŚwięta już tuż-tuż, jajka z majonezem, jajka nadziewane, żurki, kiełbasy, serniki, mazurki, schaby, indyki… co zrobić, aby we wtorek nie obudzić się z nadprogramowymi kilogramami? A co gdy do tego wszystkiego jesteś na diecie? Powiedzmy sobie szczerze, święta to nie jest dobry czas na odchudzanie. Warto jednak zadbać, aby te dwa dni nie zaprzepaściły dotychczasowych starań:) Przedstawię Wam kilka(...)ilością dostarczanych organizmowi kalorii. Jedz powoli, dokładnie gryź każdy kęs. Staraj się wybierać najmniej kaloryczne potrawy ze stołu. Jeśli chcesz spróbować wszystkiego, nakładaj małe porcje. Zamiast czubatego talerza żurku może wystarczy jedna chochla, aby zostało miejsce na inne przysmaki. Jeśli nie możesz zdecydować się na jedno ciasto weź każdego po połowie, a najlepiej ćwiartce. Jeżeli nie oprzesz się pokusie
Wypieki i Rumieńcemakowce i pierniczki, a teraz już czas na jajka, babki i mazurki. Ale jak to mówią, podobno szczęśliwym tylko czas szybko mija. :). Chyba się do nich zaliczam hi hi :) Żurek zawsze gości na moim świątecznym stole. Można go podać w chlebowych miseczkach. Do tego tłuczone ziemniaki z okrasą. Pycha! A co u Was gości na Wielkanocnym stole? Składniki(...)zupa zrobi się gęsta. Doprawić solą, pieprzem i chrzanem. Na sam koniec wkroić sparzoną i pokrojoną w plastry białą kiełbasę. Chwilkę pogotować. Podawać z ugotowanym jajkiem na twardo. żurek Wielkanocny
O kuchni z uczuciemnaprawdę pycha-od octu fajnie stwardniały i mają bardzo ciekawy smak-będą idealne do żurku wielkanocnego,lub po prostu na kanapki do wędlinki oczywiście do wielkanocnego żurku to muszę ich dorobić bo już zjedzone-mniam,,, Składniki: 12 ugotowanych jajek, 2-3 małe papryczki chili 2 gałązki tymianku, 500 ml octu jabłkowego(lub 250 ml octu 10 %) 3 łyżki cukru
Swojskie jedzonkoSkoro żurek to na zakwasie! Spotkałam się z głosami że przygotowywanie zakwasu jest nieżyciowe. Kto go przygotowuje kilka dni wcześniej skoro można kupić gotowy? Ja! Gdy spróbuje się żurku na domowym zakwasie wszystko stanie się jasne :) Składniki: 7 łyżek mąki żytniej razowej typ 2000 kawałek chleba razowego na zakwasie (najlepiej piętki) 5 ząbków czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście
Pyry na Gaz