Chyba coraz bardziej, nieświadomie nachodzi mnie na Wielkanoc :) Jak nie babka, to dziś żurek. Pierwszy raz go robiłam i polecam z całego serca przepis Tomka Lacha z Zajadam.pl Składniki na ok. 7 porcji: 2 litry bulionu 500 ml zakwasu żytniego cztery białe kiełbasy 200 g boczku 1 duża cebula 2 łyżeczki chrzanu 2 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany
W kuchni bez szafekPomysł podania zaowocował próbą odtworzenia przepisu. Na stronie restauracji Maestra wypatrzyłam żurek . Spróbowałam w podobny sposób podać ugotowany przez siebie , tym bardziej , że często jak kupuję więcej białej kiełbasy (lub zapakowaną próżniowo) trafia mi się jakaś popękana. Wykorzystuję ją robiąc np. kotleciki . Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniziemniaków 1 spora marchewka 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe parę ziarenek ziela angielskiego 1 litr bulionu ( na bazie warzywnej pasty bulionowej ) 1/2 litra zakwasu na żurek 1 łyżka śmietany 1 mała cebula odrobina smalcu do smażenia sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki i marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy gorącym bulionem, lekko solimy, dodajemy listek
Kulinarne przygody Gatityjest niezbędne. Pomijamy wtedy etap obsuszania kiełbasy i od razu ją parzymy, ewentualnie mrozimy. Jeśli macie w planach przygotowanie świątecznego żurku, partię surowej kiełbasy zaparzcie w wodzie z dodatkiem marchewki, pietruszki i selera. Wywar z parzonej kiełbasy i warzyw będzie doskonała bazą do zupy. Inspiracja Kulinarne szaleństwa Margarytki . Domowa biała kiełbasa Składniki
Kulinarne przygody GatityCzego nie może zabraknąć na Wielkanocnym stole, oprócz szynki, żurku, babki i mazurka? Oczywiście jajek, które podajemy na wiele różnych sposobów i każdy ma swoje sprawdzone i ulubione przepisy. Ugotowane na twardo jajka można faszerować: pieczarkami, szynką, tuńczykiem, łososiem, itp. U mnie na pewno pojawią się jajka faszerowane awokado – proste, smaczne, ładnie prezentujące się na talerzu. Jajka faszerowane awokado
Danka PichciPyszny pomysł na zupę wielkanocną, coś innego... Nie każdy lubi żurek wiec może taka zupka chrzanowa wam posmakuje, dla mnie rewelacja... koniecznie podsmażcie kiełbaskę podkręca dodatkowo smak. Polecam... Zobacz przepis
Swojskie jedzonkokiełbasa – najsmaczniejsza! Bez soli peklowej . Można też zrobić Białą kiełbasę drobiowa (wersja light) Kiełbasa biała domowa na Święta musi być, na jej bazie, czyli wodzie po parzeniu przygotowujemy żurek wielkanocny z białą kiełbasą albo specjalnie na Wielkanoc kiełbasę białą w cieście francuskim. lub biała kiełbasę w cieście francuskim z konfiturą z czerwonej cebuli: przepis tutaj . Na Święta zawsze robimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzalać zupą. Pieczarkową posyp przed podaniem posiekaną natką pietruszki. Zupa pieczarkowa z makaronem Zobacz inne przepisy na pyszne domowe zupy: Zupa ogórkowa z kaszą jęczmienną – szybka, lekka i pyszna Żurek z białą kiełbasą i jajkiem – prosty przepis Grochówka na wędzące – pyszny przepis na domową zupę Zupa ziemniaczana z pieczarkami na wędzące – domowa kartoflanka Tradycyjna zupa fasolowa – sprawdzony przepis Artykuł Zupa
e-PrzepisyKulinarneTradycyjne polskie dania to nie tylko bigos, schabowy czy żurek. Kuchnia naszych przodków kryje w sobie wiele fascynujących potraw, które dziś są mało znane lub zupełnie zapomniane. Czy wiesz, że kiedyś Polacy chętnie zajadali się duszonymi rakami lub kaszanką w towarzystwie gruszki? Przygotowałem dla Ciebie zestawienie kilku wyjątkowych dań, które od lat czekają na swoje odkrycie. Tradycyjne polskie dania, które
I LOVE LIFEchleb jest upieczony, po wyciągnięciu z formy postukaj o spód chleba – upieczony wyda głuchy dźwięk. Zobacz również inne przepisy na domowy chleb : chleb z siemieniem lnianym chleb na żurku przepis na chleb kukurydziany prosty chleb z otrębami szybki chleb pszenny Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga: Facebook Instagram Pinterest
Via Gustowariacje z grzybami czy szpinakiem. Polskie zupy – ciepło na chłodne dni Krakowskie restauracje specjalizują się w serwowaniu klasycznych polskich zup, które nie tylko rozgrzewają, ale i przenoszą w czasie. Żurek na zakwasie z dodatkiem białej kiełbasy i jajka to kwintesencja polskich tradycji kulinarnych. Podawany w chlebowym kociołku smakuje jeszcze lepiej! Jeśli szukasz czegoś lżejszego, koniecznie spróbuj barszczu czerwonego, który często
Słodkie okruszkiupieczeniu :) Na wierzchu delikatne pieczarki i kilka ziołowych gałązek, które dodają jeszcze więcej aromatu i wzmacniają leśny charakter tych słonych przekąsek. Świetnie sprawdzają się z duecie z barszczem lub żurkiem, czy jako samodzielna przegryzka na jesienne wytrawne małe co nie co. Jeśli zatem lubie grzybowe pyszności i macie ochotę spróbować ich w niecodziennym wydaniu, to te ciastka będą naprawdę pyszną
Kuchnia w Słońcu SkąpanaZupa grzybowa ze świeżych grzybów Zupa grzybowa – przepis Zupa z suszonych borowików – przepis Zupa borowikowa z łazankami Wigilijna zupa grzybowa Zupa grzybowa z masłem orzechowym Zupa grzybowa z pęczakiem Żurek grzybowy Krupnik grzybowy Sos grzybowy – najlepszy Makaron z grzybami leśnymi Zapiekanka z grzybami, pęczakiem i jarmużem Risotto z grzybami Pilaw z grzybami Kaszotto z grzybami Karkówka z grzybami Polędwiczki
Dorota Smakujeewentualnie jeszcze dopraw do smaku. Zupa zbójnicka z fasolą – pyszna i sycąca Zobacz inne przepis na sycące, rozgrzewające zupy: Zupa cygańska z makaronem – prosty przepis na pyszne danie Żurek z białą kiełbasą i jajkiem – prosty przepis Grochówka na wędzące – pyszny przepis na domową zupę Fasolka po bretońsku – tradycyjny przepis Tradycyjna zupa fasolowa – sprawdzony przepis Artykuł Zupa fasolowa po zbójnicku
e-PrzepisyKulinarnebyła znana już w starożytnym Rzymie i Grecji. W Polsce chrzan pojawił się prawdopodobnie w średniowieczu, a jego popularność wzrosła wraz z wprowadzeniem postnych i świątecznych potraw, takich jak żurek czy ćwikła. Sos chrzanowy na ciepło, zrobiony na bazie śmietany i tartego chrzanu, to popularny dodatek do mięs, zwłaszcza tych pieczonych lub duszonych. Jego intensywny smak doskonale komponuje się
RafalCook