żurek - 1582 przepisów (strona:46/106)

Chrzanówka na białej kiełbasie 39

koniec serwatką. Do takiej zupy dodać należy sporą ilość startego chrzanu. Moja chrzanówka ma jednak zupełnie inny charakter i jest propozycją na Wielkanoc dla tych, dla których świąteczne żurki są po prostu za ciężkie. Zupa przyrządzona... Artykuł Chrzanówka na białej kiełbasie pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Żurek wielkanocny 39

doprowadzić do wrzenia. Odlać pół szklanki zupy i lekko przestudzić. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na rozgrzanym oleju, dodać mąkę i zasmażyć. Zasmażkę rozprowadzić odlaną zupą i dodać ją do żurku. Doprawić zmiażdżonym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.  Po wlaniu na talerz dodajemy jajko przekrojone

Camilla w kuchni
Barszcz biały 69

Nigdy nie jadłam żurku z chrzanem, ale jak spróbowałam stwierdzam, że jest lepszy niż zwykły :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Barszcz biały 70

Nigdy nie jadłam żurku z chrzanem, ale jak spróbowałam stwierdzam, że jest lepszy niż zwykły :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Żur wielkanocny 63

ziemniaki. Dodajemy również nakłutą białą kiełbasę, oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę podwawelską. Gotujemy wszystko przez kolejne 25 minut. Zupę doprawiamy majerankiem, szczyptą pieprzu i jeśli potrzeba solą. Dodajemy również żurek z butelki. Gotujemy jeszcze przez 10 minut. Na chwilę przed końcem gotowania dodajemy do zupy odrobinę chrzanu. Po tym czasie zupę przelewamy do miseczek, dodajemy ugotowane wcześniej jajko na twardo

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Żurek wielkanocny 105

doprowadzić do wrzenia. odlać pół szklanki zupy i lekko przestudzić. cebulę obrać, posiekać, zrumienić na rozgrzanym oleju, dodać mąkę i zasmażyć. zasmażkę rozprowadzić odlaną zupą i dodać ją do żurku. doprawić zmiażdżonym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem po wlaniu na talerz dodajemy jajko przekrojone

przepisy- Milki
Tarta żurkowa 138

znudziły Ci się tradycyjne, wielkanocne potrawy to koniecznie musisz wypróbować tego przepisy. Tarta żurkowa jest bardzo szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna. Posmakuje nawet osobom, które nie przepadają za żurkiem Dlatego koniecznie musisz wypróbować ten przepis podczas najbliższych Świąt Tarta żurkowa Składniki na formę o średnicy 16 cm lub keksówkę długości 18 cm: Ciasto: 250 g mąki pszennej

365 dni dookoła kuchni
Biała, żurek, babka,... 136

Kilka propozycji, które można wykorzystać na Wielkanoc. biała-kiełbasa-domowa żurek-w-chlebie babka-waniliowo-czekoladowa domowe-wędliny-parzone kiełbasa-czosnkowa dwa-schaby-podsuszane

chleba naszego
Biała kiełbasa zapiekana w winie 201

dziś dla was prosty przepis na wykorzystanie białej kiełbasy ugotowanej wcześniej w żurku lub zupie chrzanowej . Jeśli nie lubicie dodawać kiełbasy do zupy, możecie zapiec ją w piekarniku z dodatkiem cebuli. To szybki i prosty sposób na świąteczny obiad. 4 białe kiełbasy* 3 średnie cebule 50 g rodzynek duża gałązka świeżego rozmarynu pół szklanki białego wina sól Na dno naczynia

Dieta bez mleka
Żurek z tluczonymi ziemnikami 158

gotujemy ok 10 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Małą cebulę bardzo drobno pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać. Ugotowane gorące ziemniaki potłuc, dodać cebulę, wymieszać. Żurek podajemy z ziemniakami, kawałkiem kiełbasy oraz jajkiem  przekrojonym wzdłuż. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Kiszenie żuru 127

coś takiego jak żur. Zresztą nawet kiedy jestem w Polsce nie zdarza mi się sięgać po zakwas sklepowy. Mama w domu zawsze kisi żur, więc zawsze raczę się domowym żurkiem. Skuście się na przygotowanie własnego żuru. Nie jest skomplikowany i w sumie za wiele nie musicie z nim robić. Wystarczy odstawić go w ciepłe miejsce i czekać Jeśli zdecydujecie się

mecooks
Biała kiełbasa chrzanowa , domowe wędliny 140

Biała kiełbasa chrzanowa , domowe wędliny Biała kiełbasa , odwiecznie kojarzona ze świętem wielkanocnym , oczywiście podawana na śniadanie i później do obiadu z żurkiem . Czy może być coś bardziej pysznego niż własna , nie , na pewno nie , jeśli zrobicie ją samodzielnie , będzie nie tylko zdrowa , ale i domowa . Zostań bohaterem domu i zrób własną kiełbasę Żartuję , ale oczywiście namawiam , naprawdę jest pyszna

Ogrodnik w podróży
Zakwas pszenny na barszcz biały – Wielkanocny 125

bazie . Zakwas pszenny , to zakwas , który tradycyjnie w moim domu był używany do barszczu białego , najczęściej na Wielkanoc . Ma on dużo bardziej łagodny smak ,niż zakwasy na żur czy żurek , jest też bardziej aromatyczny , dzięki temu iż zawiera dodatek majeranku . Polecam , własne zakwasy , są niesamowicie zdrowe , wspomagają układ odpornościowy i pracę jelit , no i oczywiście są także super smaczne oraz

Ogrodnik w podróży
Domowy zakwas na żur śląski 162

mnie , na pokrywie akwarium Trzymamy tam , nasz zakwas , przez około 7 – 8 dni , mieszając raz dziennie . Po tym czasie , jest gotowy , można już przygotować , prawdziwy żurek śląski , a nadwyżkę , przelać do butelki i wstawić do lodówki …zużyjecie , nawet po 3- 4 miesiącach Smacznego ! Ciekawostka : żeby przyśpieszyć fermentację , można dodać łyżeczkę soku z kiszonych ogórków lub kapusty Artykuł Domowy

Ogrodnik w podróży
Pyszny chlebek z dodatkiem żurku i czarnuszki 149

Domowa piekarnia działa na pełnych obrotach. Dzisiaj następny pyszny chlebek. Niezwykle pachnący, bo ma dodatek żurku i czarnuszki. Do czarnuszki trzeba się przekonać. Ma swój specyficzny smak i nie każdy go toleruje. Całe szczęście, że my nie mamy z nią problemów i używamy jej kiedy nam pasuje. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie