żurek - 1582 przepisów (strona:47/106)

E-book Polska jest do zwiedzenia zjedzenia 188

zajął pierwsze miejsce, co jest dla mnie wielkim zaszczytem i pragnę jeszcze raz podziękować organizatorom konkursu za to wyróżnienie i wspaniałą nagrodę! A przepis na żurek przyda się już wkrótce, na Święta Wielkanocne! E-book ma na celu przybliżyć Wam tradycyjne dania regionalne, serwowane od wieków na polskich stołach. Ma na celu udowodnić

Garniec Magalie
Żur kujawski 199

temu otrzymałam zaproszenie do wzięcia udziału w konkursie dla blogerów na danie regionalne. Jako rodowita Bydgoszczanka natychmiast pomyślałam o naszej wspaniałej, cudownej i co najważniejsze - regionalnej zupie - o żurku kujawskim! U mnie koniecznie na własnym zakwasie, na który przepis również tu znajdziecie! :) Żur ma bardzo ciekawą historię! To potrawa spożywana na Kujawach od wieków, szczególnie na wsi. Mówiło się

Garniec Magalie
Domowy zakwas na żurek 115

przygotowanie go w domu będzie tak proste i szybkie, dlatego stwierdziłam, że zrobię zdjęcia i podzielę się przepisem z Wami na blogu.  Domowy zakwas na żurek Składniki: 1 szkl mąki żytniej 2000 3 szkl przegotowanej wody 3 ząbki czosnku 5 ziaren pieprzu 2 listki laurowe 2 kulki ziela angielskiego kromka chleba razowego Dodatkowo będzie potrzebny litrowy

wegujemy
Wielkanocny żur na białej 132

Święta Wielkanocne za pasem, czas zacząć szykować listę potraw i szukać przepisów. Mam zatem dziś dla Was klasyk, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole - żur

Garniec Magalie
Domowy zakwas na żurek 171

Już najwyższy czas na zrobienie swojego własnego zakwasu na żurek wielkanocny. Po co kupować gotowca jak można szybko i prosto zrobić swój homemade zakwas ? :-) Wystarczy tylko chwila cierpliwości tak z 4-6 dni i jest :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Wielkanocny żurek na domowym zakwasie 193

Idealna zupa Wielkanocna! Żurek na domowym zakwasie :-) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Zakwas na żurek, zakwas na biały barszcz 140

Zakwas na żurek   1 szklanka mąki żytniej razowej pół szklanki otrąb owsianych 1 litr ciepłej przegotowanej wody 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 2 - 3 ząbki czosnku kilka ziarenek pieprzu  piętka lub kromka chleba razowego Do szklanego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy skórkę z chleba , czosnek i przyprawy zalewamy ciepłą przegotowaną wodą i mieszamy. Naczynie z zakwasem przykrywamy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wielkanocny żurek na domowym zakwasie 207

Idealna zupa Wielkanocna! Żurek na domowym zakwasie :-) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Domowy zakwas na żurek 187

Już najwyższy czas na zrobienie swojego własnego zakwasu na żurek wielkanocny. Po co kupować gotowca jak można szybko i prosto zrobić swój homemade zakwas ? :-) Wystarczy tylko chwila cierpliwości tak z 4-6 dni i jest :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Żurek Wielkanocny z białą kiełbasą 192

garnka wlej 1,5 litra wody i żurek z butelki, wrzuć 3 listki laurowe, 3 ziela angielskiego i surową białą kiełbasę. Gotuj na małym ogniu około 15-20 minut od czasu do czasu mieszając. W osobnym garnku ugotuj jaja na twardo. Cebulę i wędzony boczek pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oliwie, a następnie dodaj do zupy. Całość gotuj przez

Kredowe Menu
Miseczki chlebowe na kefirze 161

skórka chrupiąca. Miseczki chlebowe można upiec wcześniej i przechowywać zamrożone. Można upiec je kilka dni wcześniej i do samego serwowania podgrzać 10 minut w 200 stopniach w piekarniku. Żurek, czy barszcz biały podany w talerzu, jakim są miseczki chlebowe smakuje wyśmienicie. Warto już pomyśleć o przygotowaniach do świąt, żeby nie robić wszystkiego na ostatnią chwilę.   Składniki: - 700 g mąki

dom-agi.pl
Pyszny żurek 381

Chyba coraz bardziej, nieświadomie nachodzi mnie na Wielkanoc :) Jak nie babka, to dziś żurek. Pierwszy raz go robiłam i polecam z całego serca przepis Tomka Lacha z Zajadam.pl Składniki na ok. 7 porcji: 2 litry bulionu 500 ml zakwasu żytniego cztery białe kiełbasy 200 g boczku 1 duża cebula 2 łyżeczki chrzanu 2 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany

W kuchni bez szafek
Żurek z wieżyczką 199

Pomysł podania zaowocował próbą odtworzenia przepisu. Na stronie restauracji Maestra wypatrzyłam żurek . Spróbowałam w podobny sposób podać ugotowany przez siebie , tym bardziej , że często jak kupuję więcej białej kiełbasy (lub zapakowaną próżniowo) trafia mi się jakaś popękana. Wykorzystuję ją robiąc np. kotleciki . Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Zupy polskie, czyli zalewajka 247

ziemniaków 1 spora marchewka 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe parę ziarenek ziela angielskiego 1 litr bulionu ( na bazie  warzywnej pasty bulionowej ) 1/2 litra   zakwasu na żurek 1 łyżka śmietany 1 mała cebula odrobina smalcu do smażenia sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki i marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy gorącym bulionem, lekko solimy, dodajemy listek

Kulinarne przygody Gatity
Domowa biała kiełbasa 461

jest niezbędne. Pomijamy wtedy etap obsuszania kiełbasy i od razu ją parzymy, ewentualnie mrozimy. Jeśli macie w planach  przygotowanie świątecznego  żurku, partię surowej kiełbasy zaparzcie w wodzie z dodatkiem marchewki, pietruszki i selera. Wywar z parzonej kiełbasy i warzyw będzie doskonała bazą do zupy. Inspiracja  Kulinarne szaleństwa Margarytki . Domowa biała kiełbasa Składniki

Kulinarne przygody Gatity