mnie , na pokrywie akwarium Trzymamy tam , nasz zakwas , przez około 7 – 8 dni , mieszając raz dziennie . Po tym czasie , jest gotowy , można już przygotować , prawdziwy żurek śląski , a nadwyżkę , przelać do butelki i wstawić do lodówki …zużyjecie , nawet po 3- 4 miesiącach Smacznego ! Ciekawostka : żeby przyśpieszyć fermentację , można dodać łyżeczkę soku z kiszonych ogórków lub kapusty Artykuł Domowy
Ogrodnik w podróżyDomowa piekarnia działa na pełnych obrotach. Dzisiaj następny pyszny chlebek. Niezwykle pachnący, bo ma dodatek żurku i czarnuszki. Do czarnuszki trzeba się przekonać. Ma swój specyficzny smak i nie każdy go toleruje. Całe szczęście, że my nie mamy z nią problemów i używamy jej kiedy nam pasuje. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieskładniki: 500 ml zakwasu (najlepiej domowego, przepis tutaj ) 1000 ml rosołu lub wywaru z warzyw sól, pieprz czosnek do smaku święconka: jajka ugotowane na twardo kiełbaska
Domowy Smak JedzeniaDziękuję wszystkim, za tak liczne wizyty na blogu, zapraszam ponownie :) Poniżej przedstawiam dziesięć najpopularniejszych przepisów w/g odwiedzających :) 10. Żółty domowy ser 09. Żurek z jajkiem i kiełbasą 08. Grochówka 07. Chleb powszedni... 06. hot dog ? 05. Zapiekanka 04. Schab pieczony, na kanapki 03. Zapiekanka brokułowa 02. Bułki "gyros
chleba naszegozajął pierwsze miejsce, co jest dla mnie wielkim zaszczytem i pragnę jeszcze raz podziękować organizatorom konkursu za to wyróżnienie i wspaniałą nagrodę! A przepis na żurek przyda się już wkrótce, na Święta Wielkanocne! E-book ma na celu przybliżyć Wam tradycyjne dania regionalne, serwowane od wieków na polskich stołach. Ma na celu udowodnić
Garniec Magalietemu otrzymałam zaproszenie do wzięcia udziału w konkursie dla blogerów na danie regionalne. Jako rodowita Bydgoszczanka natychmiast pomyślałam o naszej wspaniałej, cudownej i co najważniejsze - regionalnej zupie - o żurku kujawskim! U mnie koniecznie na własnym zakwasie, na który przepis również tu znajdziecie! :) Żur ma bardzo ciekawą historię! To potrawa spożywana na Kujawach od wieków, szczególnie na wsi. Mówiło się
Garniec Magalieprzygotowanie go w domu będzie tak proste i szybkie, dlatego stwierdziłam, że zrobię zdjęcia i podzielę się przepisem z Wami na blogu. Domowy zakwas na żurek Składniki: 1 szkl mąki żytniej 2000 3 szkl przegotowanej wody 3 ząbki czosnku 5 ziaren pieprzu 2 listki laurowe 2 kulki ziela angielskiego kromka chleba razowego Dodatkowo będzie potrzebny litrowy
wegujemyŚwięta Wielkanocne za pasem, czas zacząć szykować listę potraw i szukać przepisów. Mam zatem dziś dla Was klasyk, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole - żur
Garniec MagalieJuż najwyższy czas na zrobienie swojego własnego zakwasu na żurek wielkanocny. Po co kupować gotowca jak można szybko i prosto zrobić swój homemade zakwas ? :-) Wystarczy tylko chwila cierpliwości tak z 4-6 dni i jest :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldIdealna zupa Wielkanocna! Żurek na domowym zakwasie :-) Czytaj więcej
Ana Mari's worldZakwas na żurek 1 szklanka mąki żytniej razowej pół szklanki otrąb owsianych 1 litr ciepłej przegotowanej wody 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 2 - 3 ząbki czosnku kilka ziarenek pieprzu piętka lub kromka chleba razowego Do szklanego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy skórkę z chleba , czosnek i przyprawy zalewamy ciepłą przegotowaną wodą i mieszamy. Naczynie z zakwasem przykrywamy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataIdealna zupa Wielkanocna! Żurek na domowym zakwasie :-) Czytaj więcej
Ana Mari's worldJuż najwyższy czas na zrobienie swojego własnego zakwasu na żurek wielkanocny. Po co kupować gotowca jak można szybko i prosto zrobić swój homemade zakwas ? :-) Wystarczy tylko chwila cierpliwości tak z 4-6 dni i jest :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldgarnka wlej 1,5 litra wody i żurek z butelki, wrzuć 3 listki laurowe, 3 ziela angielskiego i surową białą kiełbasę. Gotuj na małym ogniu około 15-20 minut od czasu do czasu mieszając. W osobnym garnku ugotuj jaja na twardo. Cebulę i wędzony boczek pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oliwie, a następnie dodaj do zupy. Całość gotuj przez
Kredowe Menuskórka chrupiąca. Miseczki chlebowe można upiec wcześniej i przechowywać zamrożone. Można upiec je kilka dni wcześniej i do samego serwowania podgrzać 10 minut w 200 stopniach w piekarniku. Żurek, czy barszcz biały podany w talerzu, jakim są miseczki chlebowe smakuje wyśmienicie. Warto już pomyśleć o przygotowaniach do świąt, żeby nie robić wszystkiego na ostatnią chwilę. Składniki: - 700 g mąki
dom-agi.pl