Wielkanocnym stole królują m.in. serniki, babki, pasztety, żurek, jajka pod różnymi postaciami, szynki oraz inne specjały. By łatwiej było odszukać potrawy, które nas interesują, polecam kilka propozycji, które mogą ułatwić skomponowanie naszego świątecznego menu. Uwielbiane przez nas serniki: delikatny sernik na kruchym czekoladowym spodzie sernik rewelacja sernik toskański z konfiturą morelową sernik na kruchym pełnoziarnistym spodzie sernik z makiem, kokosem(...)tradycyjne: pasztet z selera i kaszy jaglanej pasztet z kaszy jaglanej z boczniakami domowy pasztet zapiekany wykwintny pasztet z indyka lub królika Pozostałe propozycje: doskonała, domowa, biała kiełbasa żurek na pełnoziarnistym żytnim zakwasie królik w winie z warzywami jajka pod pierzynką jajka faszerowane pieczarkami sałatka jarzynowa domowa szynka parzona szynka wielkanocna, pieczona w chlebie domowy sos aioli idealny domowy
Smaczne ZdroweOstatnio robiłam domowy zakwas, a dziś podzielę się z Wami przepisem na żurek, który na nim ugotowałam. Wyszedł odpowiednio gęsty, pachnący i smaczny. Święta już za 3 dni, a ja czekam z kolejnym zakwasem na poniedziałkowe śniadanie. Już wiem, że będzie żurek. A na deser mazurek - przepis pewnie dodam dopiero w niedzielę, ale warto się zaopatrzyć w składniki na kruche
W poszukiwaniu inspiracjinawiązaniu do żurku, który pojawił się na blogu kilka dni temu, chciałam podzielić się z Wami przepisem na domowy zakwas. Spotkałam się z głosami że przygotowywanie zakwasu jest nieżyciowe. Kto go przygotowuje kilka dni wcześniej skoro można kupić gotowy? Ja! Gdy spróbuje się żurku na domowym zakwasie wszystko stanie się jasne :) Składniki: 7 łyżek mąki żytniej razowej
Pyry na GazZupa chrzanowa na Wielkanoc Podajecie zupę na Wielkanocne śniadanie? Moja Babcia i Mama robiła żurek, albo biały barszcz, chociaż nie zawsze. Moja Teściowa przygotowuje zawsze barszcz, ale ku mojemu wielkiemu zdziwieniu... czerwony... Gotowany tylko na kiszonych burakach (zakwasie) z olbrzymią górą pokrojonej wędliny w środku. Po takiej zupie nie było szans na zjedzenie czegokolwiek więcej. Żurek też bardzo lubię, jednak
Pełny talerzjajka z majonezem - sałatka ( zrobimy z 1 ziemniaka i odpowiednio 2 jajek itd. ) - sos tatarski - ćwikła -pasztet ( kupny ,,Kapelana,, z Krakowskiego Kredensu) - biała kiełbasa opiekana na gorąco ( 4 sztuki) - żurek z jajkami i białą kiełbasą - polędwica surowa wędzona -szynka wędzona ( z pieca - ,, Tarczyńskiego,,) - filet z indyka pieczony - ciasto ( chyba sernik i coś tam ) * wędliny w ilościach po kilka plasterków *obiadów(...)robię- podgrzejemy żurek albo białą kiełbasę * ciast trochę musi być bo w drugi dzień wpadną wnuki i coś na stole musi być
Buniabaje w kuchniPyszny żurek na codzień i od święta Żur Wielkanocny SKŁADNIKI: biała kiełbasa -4 porcje grzybek suszony -1 szt cebula mała -1 szt żur -2 szkl sól czosnkowa sól pieprz chrzan tarty -1,5 łyżki majeranek śmietana -140 ml jajka -2 szt ugotowane na twardo woda -2 szkl PRZYGOTOWANIE: Cebulę obrać, przekroić na pół, opiec nad płomykiem z każdej(...)wolnym ogniu przez ok.20 minut. Po tym czasie wyjąć kiełbasę, wlać żur, dodać przyprawy i tarty chrzan, gotować następne 15 minut. Śmietanę rozmieszać ciepłym żurem, wlać do żurku, zagotować. Żur podawać z jajkiem i kiełbasą . (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml
Kuchnia Danusiwyobrażam sobie Wielkanocy bez białej kiełbasy, żurku i oczywiście domowej ćwikły z chrzanem Bez ćwikły z chrzanem biała kiełbasa czy szynka już nie smakują tak wyjątkowo. Jest ona chyba najzdrowszym sosem do mięsa. Chrzan ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze wzmacnia nasz system odpornościowy oraz pomaga w trawieniu, co jest dość istotne w czasie Świąt. Buraki natomiast oprócz(...)pół i zrobić dwie wersje : łagodną i ostrą. Jeśli nie zużyjecie całego chrzanu możecie go przez kilka tygodni przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku, dodawać go do majonezu, żurku, czy śmietany. Wyszło mi z tej porcji 2,5 słoika litrowego… Smacznego Post Domowa ćwikła z chrzanem pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plTradycyjny żurek kujawski na domowym zakwasie to najlepsza propozycja na wielkanocna zupę. Dla leniuchów może być oczywiście w wersji na zakwasie kupionym ;) Składniki: 1l zakwasu na żurek 3 średnie marchewki 3 średnie pietruszki Por Pół dużego selera Biała cebula 100g wędzonego boczku 500g białej kiełbasy 150ml śmietany sól, czarny pieprz w kulkach, listki laurowe, ziele angielskie, majeranek, 2 ząbki czosnku
Pyry na GazWielkanocne przeżyłam w zeszłym roku na Podkarpaciu - u teściów. Zwyczaj jedzenia wspólnego śniadania z jednej miski. Jak w większości miejsc w Polsce na śniadanie w Niedziele Wielkanocną je się żurek. Jest on gotowany na wodzie od szynki (szynkę wędzoną gotuje się do obkładu na święta). Do wielkiem metalowej miski wkrawa się pokrojoną Święconkę (jajka, kiełbasy, boczek) oraz dodaje Gomułki (twaróg(...)doprawiony na ostro często z kminkiem, uformowany w stożki, pieczony). Całość zalewa się gorącym żurkiem. Każdy z domowników siada do stołu ze swoją łyżką. I zaczyna się zabawa w wojne o smakołyki. Z jednej dużej metalowej miski :). Zwyczaj ma prosty przekaz.... nik nie jest lepszy, nikt nie jest gorszy. Jesteśmy sobie równi. :) W tym roku święta w Wielkopolsce. może
bistro mamaBiały barszcz jest chyba mniej popularny niż żurek. Ale kiedy im się dobrze przyjrzymy to okaże się, że to czasami bardzo podobne dania. Żurek robi się na zakwasie żytnim a barszcz biały na pszennym. Oba są kwaskowe i takie być powinny. Żur nie zawsze gotuje się na wędzonce czy kiełbasie - często to postne danie. Może być zabielany, ale niekoniecznie. Barszcz
Smaczna PyzaPrzepis dostałam od brata, ale i tak pomajstrowałam w proporcjach :) Żurek przepyszny! Składniki: 300 gramów białej kiełbasy (surowej lub parzonej, ja miałam surową) 500 ml zakwasu na żurek 2 marchewki 1 pietruszka 300 gramów wędzonego boczku 1/4 selera 1 por 1 łyżeczka posiekanej dymki 1 łyżeczka świeżego majeranku 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka chrzanu ze słoika 3 listki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compiekarniku ok. 30 min. w temp. 170-180 st. C. Upieczone chlebki odstawiamy do ostygnięcia. Gdy są już zimne, ścinamy wierzch, robiąc pokrywkę. Następnie nożykiem wydrążamy środek. Podajemy z żurkiem lub barszczem wielkanocnym
Domowy Smak JedzeniaŻurek kojarzy nam się przede wszystkim z Wielkanocą. Jednak by żurek był pyszny i bez zbędnych konserwantów trzeba zrobić swój zakwas. To na prawdę jest bardzo proste i minimalny wkład pracy. Jedyne co, to musimy zrobić zakwas 3-4 dni wcześniej. Składniki: 1litr zimnej przegotowanej wody 6 łyżek mąki żytniej typ 2000 Młyn Kopytowa 5-6 ząbków czosnku 4 kulki
Ala piecze i gotujePyszny, szybki i prosty żurek z białą kiełbasą i jajkiem przygotowany na kefirze i śmietanie . Z powodzeniem może zastąpić obiad , ponieważ w połączeniu z pieczywem jest bardzo treściwy i syty. składniki na 3 litry żurku 1 i 1/2 opakowania litrowego kefiru 1 opakowanie kwaśnej śmietany 50 dag białej kiełbasy 2 łyżki suszonej włoszczyzny 4 jajka 1 cebula 2 ząbki
Smakowite Daniazrobić w tym roku. Na razie z nowymi pomysłami jakoś mi nie idzie, ale są potrawy, które na stole znaleźć się muszą. I do nich z całą pewnością należy żurek. A żeby był żurek, najpierw trzeba zrobić zakwas. Przepis zaczerpnęłam z bloga ChilliBite, gdzie
Polska Zupa