żurek - 1604 przepisów (strona:41/107)

Jak przeżyć Wielkanoc? 221

Święta już tuż-tuż, jajka z majonezem, jajka nadziewane, żurki, kiełbasy, serniki, mazurki, schaby, indyki… co zrobić, aby we wtorek nie obudzić się z nadprogramowymi kilogramami? A co gdy do tego wszystkiego jesteś na diecie? Powiedzmy sobie szczerze, święta to nie jest dobry czas na odchudzanie. Warto jednak zadbać, aby te dwa dni nie zaprzepaściły dotychczasowych starań:) Przedstawię Wam kilka(...)ilością dostarczanych organizmowi kalorii. Jedz powoli, dokładnie gryź każdy kęs. Staraj się wybierać najmniej kaloryczne potrawy ze stołu. Jeśli chcesz spróbować wszystkiego, nakładaj małe porcje. Zamiast czubatego talerza żurku może wystarczy jedna chochla, aby zostało miejsce na inne przysmaki. Jeśli nie możesz zdecydować się na jedno ciasto weź każdego po połowie, a najlepiej ćwiartce. Jeżeli nie oprzesz się pokusie

Wypieki i Rumieńce
Żurek Wielkanocny 182

makowce i pierniczki, a teraz już czas na jajka, babki i mazurki. Ale jak to mówią, podobno szczęśliwym tylko czas szybko mija. :). Chyba się do nich zaliczam hi hi :) Żurek zawsze gości na moim świątecznym stole. Można go podać w chlebowych miseczkach. Do tego tłuczone ziemniaki z okrasą. Pycha! A co u Was gości na Wielkanocnym stole? Składniki(...)zupa zrobi się gęsta. Doprawić solą, pieprzem i chrzanem. Na sam koniec wkroić sparzoną i pokrojoną w plastry białą kiełbasę. Chwilkę pogotować. Podawać z ugotowanym jajkiem na twardo. żurek Wielkanocny

O kuchni z uczuciem
Jajka w pikantnej zalewie octowej 157

naprawdę pycha-od octu fajnie stwardniały i mają bardzo ciekawy smak-będą idealne do żurku wielkanocnego,lub po prostu na kanapki do wędlinki oczywiście do wielkanocnego żurku to muszę ich dorobić bo już zjedzone-mniam,,, Składniki: 12 ugotowanych jajek, 2-3 małe papryczki chili 2 gałązki tymianku, 500 ml octu jabłkowego(lub 250 ml octu 10 %) 3 łyżki cukru

Swojskie jedzonko
Zakwas na żurek 160

Skoro żurek to na zakwasie! Spotkałam się z głosami że przygotowywanie zakwasu jest nieżyciowe. Kto go przygotowuje kilka dni wcześniej skoro można kupić gotowy? Ja! Gdy spróbuje się żurku na domowym zakwasie wszystko stanie się jasne :) Składniki: 7 łyżek mąki żytniej razowej typ 2000 kawałek chleba razowego na zakwasie (najlepiej piętki) 5 ząbków czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście

Pyry na Gaz
Zalewajka z ziemniakami i grzybkami 1149

liście laurowe kilka ziarenek ziela ang. łyżka majeranku łyżka lubczyku suszonego 3 suszone grzybki (u mnie tym razem zamrożona kostka wody z moczenia grzybów) ok 1/2l zakwasu na żurek  2 łyżki śmietany świeża natka pietruszki jajka na twardo-ilość wg uznania Słoninę pokroić w drobną kosteczkę, kiełbasę pokroić w talarki. Razem przesmażyć na rozgrzanej patelni do wytopienia się słoniny(...)ziemniaki, startą na tarce marchewkę i selera, liście laurowe i ziele ang. oraz kostkę grzybową lub namoczone wcześniej grzybki. Gotujemy do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Wlewamy zakwas na żurek (można wlać mniej jeśli nie lubicie zbyt kwaśnej zupy). Dodajemy majeranek i lubczyk, gotujemy jeszcze ok 10-15 minut. Na sam koniec dodajemy śmietanę i natkę pietruszki. Podajemy z jajkiem

Smakołyki Asi
Bezglutenowy zakwas na żurek 153

Czas przygotować się na święta :) Przygotowałam zakwas na żurek. Robi się go bardzo szybko, jedynie należy odczekać 4-5 dni :) Żurek na nim wyszedł niebiański. Zachwyciłam nim koleżankę z pracy, która poprosiła o zakwas :).  Potrzebne składniki:   1 szkla n ka mąki gryczanej 2 przegotowanej ciepłej wody  10 ziaren pieprzu 3 ziarna jałowca

Łycha smaków
Żeberka z kapustą z żurkiem 160

żeberek wieprzowych, 1 kg kapusty kiszonej, 4 cebule, 500 ml żurku (koniecznie prawdziwy w butelce), 20 g suszonych grzybów (prawdziwki), 2 listki laurowe, 6 ziaren pieprzu czarnego, 5 jagód ziela angielskiego, sól, cukier, tłuszcz (wieprzowy lub gęsi, ja używam gęsi) Cebule pokroić w półplasterki. Kapustę kiszoną pokroić. Gdy jest za kwaśna, wypłukać w zimnej wodzie. W naczyniu do zapiekania(...)być sucha. Ważne jest to, szczególnie gdy mamy chude żeberka. Połowę cebuli z kapustą wyjąć resztę rozłożyć na dnie naczynia, następnie ułożyć żeberka i przykryć pozostałą cebulą z kapustą. Żurek zamieszać w butelce, wlać do naczynia, przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Piec niecałe 2 godziny. Aż żeberka będą miękkie. zastawa

królestwo garów
żurek na białej, domowej kiełbasie 167

żurek na kiełbasie Specyficzny smak przesycony aromatem majeranku, oraz czosnku, nadają tej potrawie niepowtarzalny charakter.  Wykonanie zupy na domowej, białej kiełbasie sprawi, że znajdzie ona uznanie nawet u osób, które na co dzień nie należą do miłośników żurku.  składniki na porcję dla sześciu osób 4-6 pętek białej domowej kiełbasy 350 ml  zakwasu 1 cebula 3 liście

Miód i pieprz
Szybki żurek 129

Szybki żurek jest na prawdę bardzo szybki, u mnie ta zupa zwycięża w kategorii z mięsem ale nie na mięsie. Podaje z ugotowanymi ziemniakami. Składniki butelka żuru majeranek biała kiełbasa czosnek śmietana 18% sól pieprz liście laurowe Wykonanie: Kiełbasę pokroić w plasterki, zalać wodą i zagotować z liściem laurowym. Do wrzątku z kiełbasą dolać żurek i dodać resztę składników doprawiając

Pychotkaaa
Chleb na żurku 192

Bardzo prosty w przygotowaniu domowy chleb. Nie wyrabiamy ciasta. Wszystko mieszamy łyżką.     Składniki: -1 kg mąki pszennej 650 -750 ml bardzo ciepłej wody -250 ml żurku naturalnego -10 dkg drożdży -łyżka soli -łyżka cukru -ziarna słonecznika, dyni, lnu, sezamu Drożdże i cukier mieszamy w wodzie. Dodajemy sól i dolewamy żurek. Dosypujemy ziarna i mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę

Maminek kulinarny
Restauracja Grota w Grudziądzu 207

bowiem skusiliśmy się na placek po cygańsku, który jak się okazało był dobrym wyborem. Placek ziemniaczany świeży, gulasz smaczny a zestaw surówek bez zarzutu. Wcześniej jednak spróbowaliśmy dwóch zup: żurku ( nie odpuszczam, kiedy zobaczę go w karcie ) i czerniny. Żurek podany był w chlebku, ale we właściwej temperaturze. Smaczny i aromatyczny – nic dodać, nic ująć. Niespodzianką okazała się czernina. Porcja

Smaki Ewy
ŻUREK ZUPA 172

Zaczęło się od wędzonych żeberek. Gdy zobaczyłam je w sklepie to nie mogłam się oprzeć,żeby ich nie kupić. Pomyślałam o grochówce...ale ,że kobieta zmienną jest... to powstał żurek . Jest on zupą przyrządzaną na bazie zakwasu z mąki,  o charakterystycznym kwaśnym smaku. Pojawia się najczęściej na naszych stołach na Wielkanoc. Jego zapach rozchodzi się wtedy rozkosznie(...)kiełbasę,pokroiłam  w plasterki i włożyłam do zupy. Można ją lekko zagęścić. Ja użyłam mąki kukurydzianej,która jest mniej kaloryczna. Rozmieszałam ją w kubeczku z dodatkiem zupy. I żurek gotowy. Pozostało już tylko ugotować ziemniaki. Można je dodać pokrojone i włożyć do zupy, lub podać oddzielnie przed podaniem. Przed podaniem doprawiłam zupę śmietaną. Można dodać ugotowane jajko

potrawyregionalne
ZAWIJANIEC Z GRILLOWANEJ BIAŁEJ KIEŁBASY 177

Dziś wariacja z grillowaną białą kiełbasą. Zazwyczaj jemy ją na Święta w żurku. Można ją też upiec lub ugotować. Proponuję trochę inne i efektowne jej podanie. Przygotowałam do niej przepyszny sos żurkowy . Zestawienie rewelacyjne;-) Polecam. Składniki: 6 szt. białych kiełbasek świeże listki tymianku 3 ząbki czosnku ostra czerwona papryka 5 łyżek oliwy Składniki na sos żurkowy: szklanka bulionu(...)szklanki żurku ( np. w butelce) 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka musztardy francuskiej  Zacznijmy od naszych białych kiełbasek.   Rozwinęłam każdą z nich na złączeniach tak,że powstała jedna i długa kiełbasa. Do miseczki wlałam oliwę. Starłam ząbki czosnku. Wsypałam paprykę i dodałam świeży tymianek. Wymieszałam i posmarowałam sosem kiełbasę.   Zwinęłam ją w ślimaczka. Przyprawami

potrawyregionalne
Chleb żurkowy w garnku rzymskim 205

zakwasu do żurku (w butelce) 900 g mąki żytniej żurkowej 1 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 25 g drożdży 2 łyżki oliwy 2 łyżki ziaren (wedle uznania) dynia, słonecznik, siemię , sezam. 3/4 szkl wody. Żurek wlać do wysokiej miski, dodać połowę drożdży i łyżeczkę cukru, wsypać ok 1 szkl mąki żurkowej, wymieszać i pod ściereczką pozostawić

Gotowanie jest łatwe
Chleb do żurku. 223

Odważyłam się i zrobiłam chleb do żurku. Nie wyszedł doskonały, na pewno nie taki jakich naoglądałam się na różnych stronach. Ale jest !!! Wspaniale się w nim jadło dziś żurek i spokojnie mogłam sobie go podgryzać, taki mięciutki. A co najważniejsze, czego się bałam - nie przecieka :) Składniki: 11g suszonych drożdży, 15g cukru, 300ml lekko ciepłej wody, 500g mąki pszennej + odrobina

W kuchni u Moniki