liście laurowe kilka ziarenek ziela ang. łyżka majeranku łyżka lubczyku suszonego 3 suszone grzybki (u mnie tym razem zamrożona kostka wody z moczenia grzybów) ok 1/2l zakwasu na żurek 2 łyżki śmietany świeża natka pietruszki jajka na twardo-ilość wg uznania Słoninę pokroić w drobną kosteczkę, kiełbasę pokroić w talarki. Razem przesmażyć na rozgrzanej patelni do wytopienia się słoniny(...)ziemniaki, startą na tarce marchewkę i selera, liście laurowe i ziele ang. oraz kostkę grzybową lub namoczone wcześniej grzybki. Gotujemy do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Wlewamy zakwas na żurek (można wlać mniej jeśli nie lubicie zbyt kwaśnej zupy). Dodajemy majeranek i lubczyk, gotujemy jeszcze ok 10-15 minut. Na sam koniec dodajemy śmietanę i natkę pietruszki. Podajemy z jajkiem
Smakołyki AsiCzas przygotować się na święta :) Przygotowałam zakwas na żurek. Robi się go bardzo szybko, jedynie należy odczekać 4-5 dni :) Żurek na nim wyszedł niebiański. Zachwyciłam nim koleżankę z pracy, która poprosiła o zakwas :). Potrzebne składniki: 1 szkla n ka mąki gryczanej 2 przegotowanej ciepłej wody 10 ziaren pieprzu 3 ziarna jałowca
Łycha smakówżeberek wieprzowych, 1 kg kapusty kiszonej, 4 cebule, 500 ml żurku (koniecznie prawdziwy w butelce), 20 g suszonych grzybów (prawdziwki), 2 listki laurowe, 6 ziaren pieprzu czarnego, 5 jagód ziela angielskiego, sól, cukier, tłuszcz (wieprzowy lub gęsi, ja używam gęsi) Cebule pokroić w półplasterki. Kapustę kiszoną pokroić. Gdy jest za kwaśna, wypłukać w zimnej wodzie. W naczyniu do zapiekania(...)być sucha. Ważne jest to, szczególnie gdy mamy chude żeberka. Połowę cebuli z kapustą wyjąć resztę rozłożyć na dnie naczynia, następnie ułożyć żeberka i przykryć pozostałą cebulą z kapustą. Żurek zamieszać w butelce, wlać do naczynia, przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Piec niecałe 2 godziny. Aż żeberka będą miękkie. zastawa
królestwo garówżurek na kiełbasie Specyficzny smak przesycony aromatem majeranku, oraz czosnku, nadają tej potrawie niepowtarzalny charakter. Wykonanie zupy na domowej, białej kiełbasie sprawi, że znajdzie ona uznanie nawet u osób, które na co dzień nie należą do miłośników żurku. składniki na porcję dla sześciu osób 4-6 pętek białej domowej kiełbasy 350 ml zakwasu 1 cebula 3 liście
Miód i pieprzSzybki żurek jest na prawdę bardzo szybki, u mnie ta zupa zwycięża w kategorii z mięsem ale nie na mięsie. Podaje z ugotowanymi ziemniakami. Składniki butelka żuru majeranek biała kiełbasa czosnek śmietana 18% sól pieprz liście laurowe Wykonanie: Kiełbasę pokroić w plasterki, zalać wodą i zagotować z liściem laurowym. Do wrzątku z kiełbasą dolać żurek i dodać resztę składników doprawiając
PychotkaaaBardzo prosty w przygotowaniu domowy chleb. Nie wyrabiamy ciasta. Wszystko mieszamy łyżką. Składniki: -1 kg mąki pszennej 650 -750 ml bardzo ciepłej wody -250 ml żurku naturalnego -10 dkg drożdży -łyżka soli -łyżka cukru -ziarna słonecznika, dyni, lnu, sezamu Drożdże i cukier mieszamy w wodzie. Dodajemy sól i dolewamy żurek. Dosypujemy ziarna i mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę
Maminek kulinarnybowiem skusiliśmy się na placek po cygańsku, który jak się okazało był dobrym wyborem. Placek ziemniaczany świeży, gulasz smaczny a zestaw surówek bez zarzutu. Wcześniej jednak spróbowaliśmy dwóch zup: żurku ( nie odpuszczam, kiedy zobaczę go w karcie ) i czerniny. Żurek podany był w chlebku, ale we właściwej temperaturze. Smaczny i aromatyczny – nic dodać, nic ująć. Niespodzianką okazała się czernina. Porcja
Smaki EwyZaczęło się od wędzonych żeberek. Gdy zobaczyłam je w sklepie to nie mogłam się oprzeć,żeby ich nie kupić. Pomyślałam o grochówce...ale ,że kobieta zmienną jest... to powstał żurek . Jest on zupą przyrządzaną na bazie zakwasu z mąki, o charakterystycznym kwaśnym smaku. Pojawia się najczęściej na naszych stołach na Wielkanoc. Jego zapach rozchodzi się wtedy rozkosznie(...)kiełbasę,pokroiłam w plasterki i włożyłam do zupy. Można ją lekko zagęścić. Ja użyłam mąki kukurydzianej,która jest mniej kaloryczna. Rozmieszałam ją w kubeczku z dodatkiem zupy. I żurek gotowy. Pozostało już tylko ugotować ziemniaki. Można je dodać pokrojone i włożyć do zupy, lub podać oddzielnie przed podaniem. Przed podaniem doprawiłam zupę śmietaną. Można dodać ugotowane jajko
potrawyregionalneDziś wariacja z grillowaną białą kiełbasą. Zazwyczaj jemy ją na Święta w żurku. Można ją też upiec lub ugotować. Proponuję trochę inne i efektowne jej podanie. Przygotowałam do niej przepyszny sos żurkowy . Zestawienie rewelacyjne;-) Polecam. Składniki: 6 szt. białych kiełbasek świeże listki tymianku 3 ząbki czosnku ostra czerwona papryka 5 łyżek oliwy Składniki na sos żurkowy: szklanka bulionu(...)szklanki żurku ( np. w butelce) 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka musztardy francuskiej Zacznijmy od naszych białych kiełbasek. Rozwinęłam każdą z nich na złączeniach tak,że powstała jedna i długa kiełbasa. Do miseczki wlałam oliwę. Starłam ząbki czosnku. Wsypałam paprykę i dodałam świeży tymianek. Wymieszałam i posmarowałam sosem kiełbasę. Zwinęłam ją w ślimaczka. Przyprawami
potrawyregionalnezakwasu do żurku (w butelce) 900 g mąki żytniej żurkowej 1 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 25 g drożdży 2 łyżki oliwy 2 łyżki ziaren (wedle uznania) dynia, słonecznik, siemię , sezam. 3/4 szkl wody. Żurek wlać do wysokiej miski, dodać połowę drożdży i łyżeczkę cukru, wsypać ok 1 szkl mąki żurkowej, wymieszać i pod ściereczką pozostawić
Gotowanie jest łatweOdważyłam się i zrobiłam chleb do żurku. Nie wyszedł doskonały, na pewno nie taki jakich naoglądałam się na różnych stronach. Ale jest !!! Wspaniale się w nim jadło dziś żurek i spokojnie mogłam sobie go podgryzać, taki mięciutki. A co najważniejsze, czego się bałam - nie przecieka :) Składniki: 11g suszonych drożdży, 15g cukru, 300ml lekko ciepłej wody, 500g mąki pszennej + odrobina
W kuchni u MonikiOkres zabaw się rozpoczął, warto przygotować w domu zakwas do żurku. Żurek jest rewelacyjną zupą po „nieprzespanej” nocy. Zakwas po zrobieniu, przechowujemy w lodówce, możemy wykorzystać go później. Składniki: 500 ml wody 3 czubate łyżki mąki żytniej 3-4 ząbki czosnku Skórka z chleba Wykonanie: Do słoika wlewamy wodę, dodajemy mąkę. Mieszamy. Czosnek obieramy, kroimy na połówki również dodajemy
Smaki Ewydwóch antresoli. Menu okazało się bogate i interesujące. Z twej oferty wybraliśmy dania stosowne dla nieco zmarzniętych ( i zgłodniałych! ) wędrowców. Ja wybrałam barszcz z pasztecikiem a mój drogi mąż – żurek. Jedno i drugie okazało się dobrym wyborem. Pasztecik bardzo smaczny i świeży, a żurek podany w podgrzewanym kociołku – gorący i w przesadnej wręcz ilości. Na drugie poprosiliśmy o żeberka
Smaki Ewysugerowała nazwa restauracji. Na przystawkę poprosiliśmy o śledzia po kaszubsku. Mąż jak zwykle nie przepuścił zupie rybnej ( w karcie nazwano ją „kaszubską” ), a ja konserwatywnie poprosiłam o żurek. Na drugie danie ja zamówiłam miks pierogowy, a mąż smażonego sandacza. Pierwsze zaskoczenie pojawiło się kiedy przed przystawką zaserwowano nam zupę – ale uznaliśmy, że pewnie chodziło o podanie jej na ciepło. Zupy(...)rybnej, to zacytuję mojego ślubnego: nie wystarczy do pomidorowej dodać pokrojonego rybnego filetu – kaszubi tak zupy nie robią. Niesmaczna nie była, ale rybnego smaku zdecydowanie w niej zabrakło. Mój żurek określiłabym jako poprawny. To samo powiem o pierogach, które były smaczne, świeże ale nie zachwycające. Sandacz był za to wyśmienity – wysmażony idealnie z dobrze dobranymi dodatkami. A na deser dostaliśmy
Smaki EwyJuż coraz bliżej Święta, więc pomyślałam sobie, że czas najwyższy przedstawić mój przepis na chlebki na żurek. Piekę je od lat, nie tylko na Święta, są niezastąpione również do zupy gulaszowej. Co najważniejsze są wysokie, pięknie wyrastają nie rozlewając się zanadto i mają niesamowicie chrupiącą skórkę!!! Często piekę chleb z tego przepisu tylko i wyłącznie na kanapki(...)sprężysty, pyszny miąższ! Polecam! Składniki na chleb do żurku porcja ciasta wystarczy na 3 dość spore bochenki, lub 4 malutkie ROZCZYN: 15 g świeżych drożdży 4 łyżki ciepłego mleka 0,5 łyżeczki cukru RESZTA SKŁADNIKÓW: 500 g mąki pszennej (może być typ 550 np,wrocławska lub poznańska) 100 ml ciepłego mleka 150 ml ciepłej wody 1 łyżka masła 1 łyżeczka
Rozpustne gotowanie