Biała kiełbasa, to produkt tradycyjnie pojawiający się na wielkanocnym stole. Najczęściej podajemy ją w żurku lub pieczoną na wiele sposobów. Już kilkakrotnie pokazywałam Wam jak można wykorzystać białą kiełbasę: jako dodatek do żurku staropolskiego, klopsiki do barszczu wielkanocnego , nadzienie do pieczeni, pieczoną w cydrze , w pieczonych pierożkach, jako nadzienie z młodą kapustą. I ta ostatnia potrawa była inspiracją
Codziennik KuchennyZbliżają się święta Wielkiej Nocy, biała kiełbasa staje się bardziej popularna, niż zwykle. Chociaż muszę napisać ,że w mojej kuchni dość często gości surowa biała kiełbasa, jako dodatek do żurku. Bardzo lubimy żurek i kiełbaskę jako dodatek. Dzisiaj w innym stylu, pieczona ze śliwkami. Doskonale smakuje z chrzanem lub ćwikłą. Pokochacie ten przepis:) Składniki … Czytaj dalej Biała kiełbasa pieczona
gotuj ze mnąTradycyjny smak Wielkanocy to oprócz żurku także barszcz biały. Różnica polega na tym, że żurek robi się na zakwasie żytnim, a barszcz na zakwasie pszennym. Samo przygotowanie zupy jest podobne. Gotujemy ją na warzywach i wędzonce bądź kiełbasie, doprawiamy czosnkiem i majerankiem, podajemy z jajkami, kiełbasą i ziemniakami. Mniam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikCześć! Święta wielkanocne mają do siebie żurek. Chyba już jest odpowiednia pora, aby przygotować składniki na swojski zakwas do żurku. Nie ma nic trudnego w jego przygotowaniu. Robi się pierwszy raz, drugi, trzeci, potem już samemu się coś kombinuje i dochodzimy do własnego przepisu. Składniki: * dwie kromki razowego chleba * 3 łyżki żytniej mąki * 5 liści laurowych * 5-6 kulek ziela
Pieprzyć z FantazjąPASCHA WIELKANOCNA SCHAB PO SZLACHECKU Zakwas na żurek nastawiony, dom posprzątany, dzisiaj Wielki Piątek jest to czas na Święta Wielkiej Nocy. Zakupy przed nami, lista dań i produktów przygotowana, w tym roku mój smakosz będzie wykazywał się w kuchni ze względu na mój stan :) Co planujemy: oczywiście żurek z białą kiełbasą w chlebie , pieczeń rzymską, schab gotowany, sałatka tradycyjna
Na moim talerzuMyślę, że Środa Popielcowa to dobry czas na umieszczenie przepisu na zakwas na żurek. Swój pierwszy wykonałam 4 lub 5 lat temu i od tamtej pory kilka razy do roku przygotowuję go sama. Polecam spróbować ! Składniki: 10 łyżek mąki razowej kilka ząbków czosnku kilka ziarenek ziela angielskiego 3-4 liście laurowe kilka ziaren pieprzu czarnego 700-800 ml ciepłej przegotowanej(...)Owijamy gazą i gumką, odstawiamy na 3-5 dni w ciepłe miejsce (ja stawiam na lodówce). Gdy zakwas będzie gotowy przelewamy przez sitko prosto do bulionu warzywnego przygotowując żurek lub do innego słoika/butelki plastikowej i wstawiamy do lodówki, by użyć później. Mmm bardzo proste
Na moim talerzuwłaśnie w bogatszej wersji ;-) Wtedy świetnie smakuje z paluszkami z kminkiem, pasztecikami z mięsem czy kapuśniaczkami. Składniki: duża garść suszonych grzybów - najlepsze borowiki 1,5 litra wody zakwas na żurek liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz w wersji bogatszej - rosół lub wywar na wędzonce Sposób wykonania: 1. Grzyby zalać wodą, odstawić na całą noc, aby porządnie namokły. 2. Następnego dnia(...)wędzonce lub rosół czy inny bulion. 3. Grzyby wyjąć - przeznaczyć na farsz na uszka lub jako dodatek np. do farszu na paszteciki. Do gotującego się wywaru dodać zakwas na żurek - ilość wedle uznania - zależy, czy zupa ma być mniej czy bardziej kwaśna. Doprawić do smaku pieprzem. 4. Podawać z gotowanymi ziemniakami lub do kapuśniaczków, pasztecików czy paluszków. Smacznego
Kuchnia domowa AniŻurek i barszcz biały to jedne z najbardziej tradycyjnych polskich zup. Barszcz biały w smaku bardzo przypomina żur, jednak nie używa się do niego zakwasu na mące żytniej – jego rolę pełni inny zakwas (i to wcale nie ten z mąki pszennej!) – jest nim woda z kiszonych ogórków. Historycznie barszcz biały był właśnie zakwaszany sokiem z ogórków, po kiszonej(...)ręką niemal każdy (a jeśli nie – to mama czy ciocia zawsze poratują). Brak zakwasu mącznego w zupie niesie za sobą kolejną różnicę – barszcz będzie zawsze rzadszy od żurku, dlatego ja podaję barszcz z tłuczonymi ziemniakami i sadzonym jajkiem. Taka wersja jest bardzo sycąca i po porządnej porcji takiego barszczu nie będzie trzeba przygotowywać drugiego dania. Barszcz możemy też
Poezja smakutaki lokal, szczególnie, że koniecznie trzeba wspomnieć, że Setka jest czynna codziennie przez 24 godziny z małą techniczną przerwą pomiędzy g. 6.00-9.00. Także możecie tu wpaść na wzmacniający żurek czy flaki po imprezie 😀 Lokal jest przestronny, usytuowany na dwóch poziomach, z przodu możecie też posiedzieć w dużym ogródku. Ponieważ tak jak wspomniałam na początku, restauracja przenosi nas w czasy(...)pyry z gzikiem (8 zł) śledzia po japońsku ( 6 zł) wołowy tatar (15 zł) golonkę gotowaną w ciemnym piwie (18 zł) kotlet schabowy marynowany w mleku (18 zł) żurek (9,50 zł) flaki (9,50 zł) bigos ze śliwkami i czerwonym winem ( 9,50 zł) żeberka duszone w miodzie i piwie (16 zł) pierogi ruskie i z mięsem
Kulinarne przygody Gatityziemniaki marchewka pietruszka cebula kilka suszonych grzybków sól pieprz 3 ziarenka ziela angielskiego listek laurowy ząbek czosnku 100 g kiełbasy (swojskiej) 3/4 szkl zakwasu do żurku z mąki żytniej 3/4 szkl śmietany majeranek natka pietruszki koperek Rosół lub wywar wlewamy do garnka, wkładamy obrane ziemniaki, marchewkę i pietruszkę pokrojone w kostkę, dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek, majeranek, ziele i listek(...)laurowy, gotujemy zwyczajną kartoflankę. Grzybki wcześniej namoczone gotujemy i przepłukujemy zimną wodą na sicie, dodajemy do zupy. Kiedy już warzywa będą miękkie, dodajemy żurek i kiełbasę drobno pokrojoną. Na koniec podprawiamy śmietaną i posypujemy natką pietruszki i koperkiem
Gotowanie jest łatwedzisiaj. Każe święta spędzamy w połowie w Warszawie u moich rodziców i połowę u teścia w Lublinie. I zawsze też porównuje zwyczaje dwóch rodzin. U nas je się żurek na białej kiełbasie i z jakiem, a chrzanu dodaje się o zupy w trakcie gotowania. U męża w w rodzinie je się żurek na kiełbasie podlaskiej z jajkiem, pieczywem, białym serem
Kuchnia w oparachsurowej kiełbasy (najlepiej cienkiej) 1 l wody sól, pieprz 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku 75 ml śmietany 30% około 200-250 ml zakwasu na żurek do podania 2 jajka ugotowane na twardo Jak upiec buraki – przepis TUTAJ http://ugotowac.blogspot.com/2017/04/pieczone-buraki-dodatek-do-koktajli-salatek-ciast.html Gotowanie białej kiełbasy i wygląd zupy przed wlaniem śmietany Do garnka wlać wodę(...)wyjąć białą kiełbasę. Upieczone buraki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do garnka przełożyć starte buraki. Gotować kilka minut. Na sam koniec wlać zakwas do żurku (najlepiej dolewać go stopniowo, do własnego smaku). Wymieszać. Zupę posmakować i doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem. Na sam koniec do śmietany wlać odrobinę zupy, lekko ją zahartować i przelać
UgotowaćNajszybszy żurek na świecie - idealne rozwiązanie dla osób które chcą stworzyć szybkie danie, wystarczy rozgrzać gotowy żurek dodać ewentualne dodatki i gotowe :) Ma delikatny posmak kwasowości - jest pycha
Dziś Ja gotujenajlepsze chwile dla osób na diecie. Czy jest jakaś świąteczna potrawa, którą można się cieszyć na diecie lub wspomóc się nią, jeśli przesadzimy ze świątecznym obżarstwem? Mniej tłusta niż żurek z kiełbasą, ale przyjemnie pikantna i kojarząca się z wiosną? Jeśli nie możecie jeść żurku albo jeśli po świętach zostało wam dużo rzeżuchy, która robiła za dekorację stołu, a teraz
Ugotowane pozamiataneoczy i nosek z ziarenek pieprzu, wąsy ze szczypiorku i usta z kawałka pomidora. Talerz możemy dodatkowo ozdobić sałatą i szczypiorkiem. Na Wielkanoc polecam też: Jajka faszerowane pieczarkami Żurek bez mleka (na domowym zakwasie) Wielkanocne buraczki z chrzanem Domowy zakwas na żurek Sałatka a’la rosyjska (z jajkiem) Sałatka makaronowa z brokułem Ciasto pleśniak Szybka i prosta szarlotka
Dieta bez mleka