pomorska, Praska Marianna, Bogata zupa kołobrzeska ZUPY MIĘSNE, np. Kurczakówka po gdańsku, Polewka sołtysa KRUPNIKI, np. Krupnik oleśnicki, Krupnik sopocki ZUPY RYBNE, np. Warszawska zupa łososiowa, Śledziowa zupa wigilijna ŻURKI I KWASÓWKI, np. Żurek podlaski, Warszawska kwaśnica BARSZCZE, np. Barszcz mazowiecki, Barszcz prałata GRZYBOWE, np. Elegancki krem pieczarkowy, Grzybowa białostocka, Czeska kulajda POMIDOROWE, np. Pomidorowa pieczona OGÓRKOWE, np. Ogórkowa podkowiańska(...)Małgorzaty Caprari „Zupy. 270 najlepszych przepisów”? Zdecydowanie tak. Zaskoczyła mnie pozytywnie ilość przepisów i ich różnorodność. Znalazłam tu nie tylko przepisy na tradycyjne zupy mięsne, pomidorówki, krupniki, zupy rybne, żurki i kwasówki, barszcze, grzybowe, chłodniki, zupy owocowe, ale też zupki pospieszne, zupki biedule czy chlebianki. To istna skarbnica wiedzy. Jest tu bardzo dużo przepisów tanich, z niewyszukanymi składnikami. Idealnych
Słodkie okruszkiWielkanocne chlebki do żurku są smaczne, robi się szybko i bardzo prosto.Chlebki długo zachowują świeżość, można odgrzać je w piekarniku. Polski żurek podany w chlebie to prawdziwy ratytas. SKŁADNIKI 500 g mąki pszennej 75 g mąki razowej 25 g drożdży 300 ml wody 1 łyżeczki … The post Wielkanocne chlebki do żurku appeared first on Smaczne potrawy
Smaczne Potrawybutelce), dzięki któremu praca pójdzie sprawnie. Ułożone przez najmłodszych na wierzchu kolorowe warzywa pokrojone w plasterki lub małe słupki będą cieszyć oczy wszystkich zgromadzonych przy stole. Tradycyjny żurek Żurek jest jedną z najpopularniejszych wielkanocnych potraw. Święta to dla wielu dzieci pierwsza okazja do spróbowania tej tradycyjnej zupy, bo jej przygotowanie często kojarzy się opiekunom z dużym nakładem pracy. Tak jednak(...)wcale nie musi być, ponieważ przygotowanie pysznego żurku z białą kiełbasą i jajkiem jest wyjątkowo łatwe i zajmuje zaledwie pół godziny. Dziecko może pomóc nam w nakładaniu na głęboki talerz ćwiartek jajka, ziemniaków, czy innych ulubionych dodatków, które później zalewamy gorącą zupą. Świąteczny deser Wielkanocne potrawy dla dzieci nie muszą być skomplikowane. Lekki sernik cytrynowy na zimno
kruche babeczkibutelce), dzięki któremu praca pójdzie sprawnie. Ułożone przez najmłodszych na wierzchu kolorowe warzywa pokrojone w plasterki lub małe słupki będą cieszyć oczy wszystkich zgromadzonych przy stole. Tradycyjny żurek Żurek jest jedną z najpopularniejszych wielkanocnych potraw. Święta to dla wielu dzieci pierwsza okazja do spróbowania tej tradycyjnej zupy, bo jej przygotowanie często kojarzy się opiekunom z dużym nakładem pracy. Tak jednak(...)wcale nie musi być, ponieważ przygotowanie pysznego żurku z białą kiebłasą i jajkiem jest wyjątkowo łatwe i zajmuje zaledwie pół godziny. Dziecko może pomóc nam w nakładaniu na głęboki talerz ćwiartek jajka, ziemniaków, czy innych ulubionych dodatków, które później zalewamy gorącą zupą. Świąteczny deser Wielkanocne potrawy dla dzieci nie muszą być skomplikowane. Lekki sernik cytrynowy na zimno, bez pieczenia będzie
kruche babeczkiwpadłam. Zwykłe ciasto drożdżowe, odrobina sosu, duża ilość sera i biała kiełbasa, która odgrywa tutaj zasadniczą rolę. Pomyślałam, że takie ślimaki świetnie sprawdzą się jako dodatek do żurku, więc swoje przemyślenia zamieniłam w czyn i tym sposobem mogę śmiało powiedzieć, że warto było! Puchate, delikatne, mocno serowe, z delikatną nutą chrzanu. Idealne na ciepło, ale i zimne są bardzo smaczne(...)wcale nie potrzeba nam żurku by je zjeść do końca.... Choć bez wątpienia stanowią jego dopełnienie! Składniki na 16 sztuk Ciasto: 350g mąki 20g świeżych drożdży 250ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy Ponadto: 3 białe kiełbaski 100g sera gouda 100g sera wędzonego 2 łyżki majonezu 1 łyżka chrzanu tartego 1 pęczek szczypiorku jajko
Kuchnia w czekoladzieośmioosobowego zestawu zastawy. Możesz na nich podać w formie przystawki, jajko ugotowane na twardo - oczywiście serwuj je w towarzystwie kremowego chrzanu czy ćwikły. Głęboki talerz będzie idealny na żurek czy barszcz biały, który to zazwyczaj podajmy na wielkanocne śniadanie. Mały talerzyk posłuży nam do zjedzenia czegoś słodkiego do kawy po śniadaniu. Na stole zostanie już tylko duży talerz w oczekiwaniu(...)sosem chrzanowym, ćwikłą, świeżym szczypiorkiem, łososiem i kawiorem (szybki i niezawodny sos chrzanowy to 4 łyżki śmietany, 4 łyżki chrzanu, 2 łyżki serka mascarpone, sól i biały pieprz) , - domowy żurek lub barszcz biały z jajkiem i białą kiełbasą ( zakwas na domowy żurek znajdziesz na moim blogu) , - zapiekana biała kiełbasa w sosie chrzanowym , wystarczy, że formę do zapiekania wysmarujesz masłem, ułożysz
SMYKWKUCHNIpowiesz na to, by na Wielkanoc zamiast żurku podać zupę chrzanową? Kremowa, jedwabista zupa chrzanowa to propozycja na święta bez mięsa. Jeśli chcemy zmienić coś w naszej diecie na lepsze, wówczas warto zacząć od ograniczenia mięsa. Święta wcale nie muszą być tu wyjątkiem. Mięso zajmuje czołową pozycję na świątecznych stołach wielkanocnych Polaków: są na nim wędliny, żurek z białą kiełbasą(...)oraz pieczyste na obiad. Ja chcę Wam zaproponować w tym roku wprowadzenie małych zmian. Takim małym krokiem może być na przykład rezygnacja z żurku z kiełbasą na rzecz kremowej zupy chrzanowej. Jak zrobić zupę chrzanową? Zupa chrzanowa znana jest w polskiej kuchni od dawna. Po staropolsku przyrządzało się tzw. chrzanicę, której bazą były: chrzan, mięso oraz warzywa. Wykorzystywało się świeżo
WiszniówkaWiele osób uważa, że barszcz biały i żurek to dwie nazwy tej samej zupy, tymczasem jest między nimi zasadnicza różnica – to mąka, z której robiony jest zakwas. Barszcz biały gotujemy też trochę inaczej niż żur. Barszcz biały robi się na zakwasie z mąki pszennej, bazą żuru jest zakwas z mąki żytniej. Barszcz jest delikatniejszy, zwykle gotujemy go tylko(...)białą kiełbasą i zaciągamy śmietaną, do żurku pasuje kiełbasa wędzona i boczek, dobrze smakuje bez śmietany. Barszcz podaliśmy z pysznym dodatkiem – tłuczonymi ziemniakami z cebulką. Oczywiście najlepszy wychodzi na samodzielnie zrobionym zakwasie. Przepis na barszcz biały Składniki: około 700 ml zakwasu z mąki pszennej, 1 cebula, 500 gramów surowej białej kiełbasy , 3-4 ząbki czosnku, 200 ml śmietany
Kulinarna PolskaObowiązkowym składnikiem żurku jest zakwas. Jak dla mnie nie ma lepszego, niż ten, który przygotuje się samemu. Artykuł Domowy zakwas na żurek pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z FantazjąWczoraj zaprezentowałam Wam jedną z moich ulubionych metod podawania białej kiełbasy do żurku. Dzisiaj chciałabym zaprezentować kolejny, o wiele bardziej kaloryczny, ale równie efektowny pomysł. Ponadto, nie musicie bawić się w nadziewanie krążków ciasta i kiełbasy na patyczek, możecie podać w postaci samodzielnych krążków. Pomysł fenomenalny, niezwykle prosty, który warto wypróbować nie tylko w czasie świąt i nie tylko(...)białą kiełbasą. Polecam podawać z żurkiem na zakwasie. Składniki na 5-6 porcji: – 1 arkusz ciasta francuskiego – 3 białe kiełbasy parzone – 1 jajko – czosnek suszony (opcjonalnie) Arkusz ciasta francuskiego kroimy na 3 pasy o szerokości kiełbas. Każdą kiełbasę owijamy ciasno pasem ciasta, a następnie kroimy w krążki o szerokości 1cm. Jeśli chcemy, nadziewamy po 4 krążki
Be Fit Be StrongTartę żurkową bardzo łatwo się przygotowuje, a do tego świetnie smakuje. Żurek został czosnkiem, chrzanem doprawiony i pieprzem, chili wyostrzony. Mini jajeczka sprytnie w masie zostały schowane i zwiniętymi plasterkami boczku poprzeplatane. Składniki: ciasto na tarte o średnicy 30 cm: 100 g zimnego masła, 300 g mąki pszennej, 2 duże jajka kurze, ½ łyżeczki soli, opcjonalnie(...)łyżki wody, mąka do podsypania, masa: 2 opakowania żurku 2 opakowania po ok. 50 g, 3 duże ząbki czosnku, 1 łyżka oleju rzepakowego, 1 duża łyżka tartego chrzanu ze słoika (do smaku ), 3 duże jaja, 350 g kwaśnej śmietany 18%, 100 g słodkiej śmietanki 30%, 100 g surowego boczku w bardzo cienkich plasterkach, ok. 9 szt. jaj przepiórczych, pieprz świeżo
Moniki Smakołykiwykonania domowego zakwasu na żurek wystarczy tylko 5 dni. Potem możemy przechowywać go w lodówce nawet 2 tygodnie.… Czytaj dalej Domowy zakwas na żurek
Pij soki wyciskanezupę wegańskim jogurtem, w wegetariańskiej polecam kleks kwaśnej śmietany. Można też w ogóle zupy nie zabielać i cieszyć się jej wyrazistym, grzybowym smakiem. Składniki (na 3-4 porcje): 250ml żurku lub trochę więcej do smaku 100g mrożonych grzybów 3-4 duże grzyby suszone 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 małej cebuli 2 łyżki sosu sojowego sól i pieprz do smaku(...)zacznie się gotować, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy, aż warzywa będą miękkie – około 15 minut. Po tym czasie wlewamy do zupy jeszcze około szklanki przegotowanej wody oraz żurek – wlejmy najpierw około szklanki, zamieszajmy i spróbujmy czy odpowiada nam zupa na kwaśność. Jeśli jest za mało wyrazisty, dodajemy jeszcze trochę żurku. Mieszamy, zagotowujemy i gotujemy przez 3 minuty
Smaczna StronaŚwięta już za chwilę, a więc zaczynamy z wielkanocnymi przepisami! Na początek będzie żurek. U mnie to zawsze on gościł na stole i to nim rozpoczynaliśmy świąteczny czas. Zrobiony na zakwasie żytnim, z wędzonym boczkiem i białą kiełbaską, a doprawiony duuuużą ilością majeranku, czosnku oraz chrzanu. Dla mnie ideał. Z jajkiem i kromką żytniego chleba smakuje wyśmienicie. Składniki(...)całość na niedużym ogniu przez pół godziny. Po tym czasie wyciągamy kiełbaski i kiedy lekko wystygną, to kroimy je w plasterki i ponownie wrzucamy do zupy. Porada : Chcecie, aby żurek jeszcze ładniej prezentował się na talerzu? Przygotujcie mini pulpeciki z białej kiełbasy. Wystarczy wycisnąć surowe mięso z wszystkich kiełbasek, delikatnie je ugnieść (można także jeszcze doprawić solą, pieprzem i majerankiem
Analiza SmakuŻurek można jadać na Wielkanoc, można go jadać od święta a jak ktoś lubi - można go jeść na co dzień. Zapraszam po przepis na szybki, prosty żurek z kiełbasą, bez zakwasu ale zakwaszony octem. Szybki, prosty i najlepszy jaki jadłam. Składniki: woda liście laurowe i ziele angielskie pieprz ziarnisty czosnek majeranek suszony chrzanu tarty ocet sól mąka, woda, śmietanka(...)Wedle smaku. W przedostatnim etapie dodajemy ocet i czosnek. 1-2 łyżki mąki mieszamy z około pół szklanki wody i śmietanką 30%, ok 100 ml. Następnie całość wlewamy do żurku, jednocześnie mieszając. Podajemy z chlebem i jajkiem na twardo
Życie zaczyna się w kuchniZakwas na żur, naturalny, na żytniej mące to najważniejszy składnik tradycyjnej zupy na Wielkanoc. Ale co zrobić z takim żurkiem, kiedy to “na wszelki wypadek” przygotujemy lub kupimy go więcej? Możemy zrobić kolejną zupę, ale rodzina po świętach krzyczy… nieeeeeeee! No bo, ile można? Co zrobić z zakwasu na żur oprócz zupy? W kuchni warto eksperymentować(...)smaczne, lekko kwaskowate, najlepsze bo domowe. Składniki Zaczyn 25 g drożdży świeżych 50 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka mąki chlebowej typ 750 Ciasto zaczyn 500 ml żurku – żytni zakwas na żur (domowy lub sklepowy) 700 g mąki chlebowej typ 750 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżeczka soli mąka do podsypania Wykonanie Zaczyn Wszystkie składniki na zaczyn
Tajemnice SmakuCześć! Zdarza mi się gotować często z tego co mam akurat w lodówce. Ten żurek powstał właśnie z takich składników. Skromna ilość składników a jak pysznie! Składniki: * 50 dkg kości wędzonych albo żeberek * 0,5 l zakwasu żytniego * 1 laska kiełbasy np. podwawelskiej * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 1/2 łyżeczki tartego chrzanu * 1/2 szklanki śmietanki 30% * jajka ugotowane(...)chrzan. Chwilę jeszcze wszystko gotowałam. Wyłączyłam ogień i wlałam śmietankę. Dodałam łyżkę płaską majeranku, przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Z kości oskubałam mięso i dodałam do żurku. Odstawiłam żurek na 15 minut i po tym czasie nalewałam do talerzy. Do każdego talerza dodawałam jajko ugotowane na twardo. Notatki: * przepis na domowy zakwas jest
Pieprzyć z Fantazjąwedług Was cieszą się największą popularnością? Ja najbardziej lubię jeść rosół, Piotrek grochówkę i flaki. Natomiast w naszym kraju według badań najpopularniejszą i najczęściej zamawianą zupą w restauracjach jest żurek. Zaś na weselnych stołach wciąż króluje czerwony barszcz z pasztecikiem i rosół z makaronem, choć ostatnio coraz bardziej popularne są też zupy kremy. Najlepsze zupy to takie, które powstają(...)kurek Zupa jesienna z kluseczkami Zupa z białych warzyw. Zupa krem z białych warzyw Kapuśniak na ogonach wieprzowych K apuśniak z młodej kapusty kiszonej Zupa krem z cukinii Żurek z klopsikami z białej kiełbasy Domowy żurek na zakwasie Krupnik na żeberkach (zupa z kaszy) Grzybowa z grzankami Zupa brokułowa z grzankami i chili Zupa meksykańska z mięsem mielonym Zupa cygańska
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępiekę sama chleb i dziś pragnę podzielić sie kolejnym, oczywiście po małej modyfikacji. Ponieważ jestem zwolenniczką szybkich przepisów taki właśnie chcę Wam zaproponować. Do wykonania chleba używam zakwasu do żurku. Składniki 200 gr mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 550 gr mąki pszennej typ 650 27 gr. drożdzy 1/2 litra letniego zakwasu do żurku dwie łyżeczki soli dwie łyżki masła Krok(...)przez 20 min. Chlebek jest już gotowy! Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku , gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami . Artykuł Chleb na zakwasie do żurku pochodzi z serwisu uDolores.pl - Tylko Sprawdzwone Przepisy
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyŻurek z jajkiem i kiełbasą występuje u nas w różnych wersjach przygotowania. Zazwyczaj zakwaszam octem (jak w przepisie niżej), czasem kupuję torebki z mieszanką naturalnych składników (są takie!bez ulepszaczy, itd.). Za to jeszcze nigdy nie zrobiłam domowego zakwasu na żurek… Artykuł Żurek z jajkiem i kiełbasą
Kolorowy PrzepisownikFajna lekka terrina z jajkiem i żurkiem będzie hitem na świąteczny stole. Szybka, prosta do zrobienia i jaka dobra. Potrawy wielkanocne wcale nie muszą być ciężkie. Z okazji świąt Wielkanocnych życzę wszystkim radości, spokoju, smacznego jajka, bogatego zajączka i mokrego dyngusa. 1 opakowanie żurku zupa w proszku 500 ml wody zimnej 200 g śmietany ukwaszonej 18 % 3 jajka 8 plastrów(...)szynki wiejskiej 5 dkg szynki w kawału wiejskiej 1 marchewka gotowana natka pietruszki 4 łyżeczki żelatyny kiełki rzodkiewki Jajka gotuję na twardo i obieram. Żurek rozrabiam w zimnej wodzie i wstawiam na gaz aż się zagotuje. Jak zupa przestygnie ale nie całkiem dodaję śmietanę. Żelatynę zalewam kilkoma łyżkami zimnej wody i rozpuszczam w mikrofalówce. Do żelatyny dodaję trochę zupy
wesoła kuchniaWymień danie kojarzące się z Wielkanocą 🙂 Żurek? A co powiesz na to, żeby ten klasyk podać w zupełnie szalonej formie? Zapiekanka z ziemniakami i białą kiełbasą zalana aromatycznym sosem o smaku żurku, posypana świeżym majerankiem jest po prostu obłędna Propozycja ma niestety spory minus – wcinać ją można tylko na tzn. cheat day ;p *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie(...)tymiankiem. Składniki WYPEŁNIENIE TARTY 1 kg niedużych ziemniaków (przed obraniem) 200 g białej kiełbasy 2 łyżki mąki pełnoziarnistej lub pszennej 2 łyżki masła (ok. 60 g) ¾ szklanki zakwasu na żurek 2 jajka i 1 białko jajka kurzego 2 ząbki czosnku 200 g śmietany 12% sól, grubo mielony pieprz 1 łyżka suszonego majeranku opcjonalnie świeży majeranek lub tymianek do posypania tarty
Eat me! Fit me!Biała kiełbasa to nieodłączny element wielkanocnego menu. Najczęściej dodajemy ją do żurku wielkanocnego lub podajemy w formie pieczonej z różnymi dodatkami i sosami. Ja natomiast postanowiłam wykorzystać białą kiełbasę do przygotowania przekąski idealnej na świąteczny stół. Biała kiełbasa zapieczona w cieście francuskim z dodatkiem sosu musztardowego, w formie szaszłyków. Świetnie się prezentuje, ale również pysznie smakuje! Można ją podać jako(...)przekąskę w towarzystwie sosu musztardowego lub jako oryginalny dodatek do żurku. W sumie taka przekąska pasuje na każdą okazję, nie tylko na Wielkanoc. Składniki: 3 białe kiełbasy parzone 1 op. ciasta francuskiego świeżego Sos musztardowy: 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy francuskiej 2 łyżeczki musztardy miodowo-chrzanowej (polecam Schronisko Smaków ) Wykonanie: Sos musztardowy: W miseczce mieszamy jogurt
Kuchnia MagdaLenyBiała kiełbasa to nieodłączny element wielkanocnego menu. Najczęściej dodajemy ją do żurku wielkanocnego lub podajemy w formie pieczonej z różnymi dodatkami i sosami. Ja natomiast postanowiłam wykorzystać białą kiełbasę do przygotowania przekąski idealnej na świąteczny stół. Biała kiełbasa zapieczona w cieście francuskim z dodatkiem sosu musztardowego, w formie szaszłyków. Świetnie się prezentuje, ale również pysznie smakuje! Można ją podać jako(...)przekąskę w towarzystwie sosu musztardowego lub jako oryginalny dodatek do żurku. W sumie taka przekąska pasuje na każdą okazję, nie tylko na Wielkanoc. Składniki: 3 białe kiełbasy parzone 1 op. ciasta francuskiego świeżego Sos musztardowy: 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy francuskiej 2 łyżeczki musztardy miodowo-chrzanowej (polecam Schronisko Smaków ) Wykonanie: Sos musztardowy: W miseczce mieszamy jogurt
Kuchnia MagdaLenykiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Polędwica wileńska Schab karkowy z pończochy Zupy Jabłkowa zupa-krem z chrzanem Zakwas na biały barszcz Aksamitny krem z selera Żurek na domowym zakwasie Zakwas na żur na mące razowej pszennej Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Rosół z kaczki Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny(...)żurek Pieczywo Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy Najprostszy chleb żytni na zakwasie Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką Chleb litewski Kaszubski chleb na podmłodzie Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Wiejski chleb francuski na zakwasie Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano Maślane rogaliki z makiem Drożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami Chleb pszenny na zakwasie z Vermont Chleb francuski
Kulinarne przygody GatityZakwas owsiany bezglutenowy na żurek to moja propozycja na domowy, własnoręcznie przygotowany produkt do ugotowania bezglutenowego żurku wielkanocnego. Zakwas owsiany jest bardzo prosty do przygotowania, smaczny i zdrowy. Jeśli chcecie by zakwas był bezglutenowy, wybierzcie płatki owsiane lub mąkę owsianą z oznaczeniem, że jest bezglutenowa. Do przygotowania tego przepisu możemy użyć płatków owsianych górskich, błyskawicznych lub mąki owsianej. Nastawiając zakwas(...)sól, czosnek (nakrojony na 4 nie do końca ząbka), przyprawy. Zalewamy ciepłą wodą. Zakwas odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-6 dni. Mieszamy codziennie. Artykuł Zakwas owsiany bezglutenowy na żurek pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujebył mój pierwszy zakwas na żurek. Jest prosty w przygotowaniu, a efekt przeszedł moje oczekiwania. Szkoda, że wcześniej go nie robiłam! Żurek na takim domowym zakwasie nie ma sobie równych. Spróbujcie, a nie będziecie żałować! Zamierzam zrobić na Wielkanoc. Składniki: 500 ml przegotowanej i ostudzonej wody 6 łyżek mąki żytniej na żurek (typ 2000, a u mnie był
Kuchnia domowa AniŻurek, pyszna zupka, idealna na Wielkanoc i nie tylko. około 1,5 -2 l wody około 0,5 l zakwasu na żurek (w zależności, czy ma być mniej, czy bardziej kwaśny) kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę marchewka pokrojona w kostkę biała kiełbasa 2 ząbki czosnku listek laurowy, ziele angielskie majeranek , sól , pieprz 4 łyżki śmietany Do garnka wlać wodę(...)Następnie do wywaru z kiełbasy dodać ziemniaki, marchewkę i ugotować je do miękkości.Dodać zakwas, zagotować, dodać czosnek. W miseczce wymieszać śmietanę z odrobiną soli, dodać kilka łyżek gorącego żurku, wymieszać i dodać do garnka. Całość zagotować i doprawić w razie potrzeby.Podawać z ugotowanymi na twardo jajkami
Moje domowe kucharzenieziarenek pieprzu i ziela angielskiego, 3 listki laurowe ząbek czosnku 20 gotowych uszek – u mnie z kapustą i grzybami koperek do posypania Przepis na zupę z kminku znajdziesz tutaj. Żurek chrzanowy Żurek z chrzanem to tradycyjna potrawa regionalna na świąteczne przejedzenie.Chrzan roślinny antybiotyk, który poradzi sobie z każdym przeziębieniem. Idealna sprawa zimą, kiedy potrzebujemy czegoś kwaśnego, ostrego i sycącego(...)pieprzu i ziela angielskiego kilka listków laurowych pół litra zakwasu na żur mały słoik chrzanu ok 150 g jajko na twardo do dekoracji – 1 na każdą porcję Przepis na żurek chrzanowy znajdziesz tutaj. Zupa grzybowa z topinamburem Na zimowe smaki sezon nie kończy się tak szybko. Osobiście mogłabym jeść wigilijne dania przez cały rok codziennie. Mogą być przecież pysznym codziennym
Ugotowane pozamiataneŻurek benedyktyński jest mniej znanym przepisem na zupę gotowaną na zakwasie żytnim. Najważniejsza w tym żurku jest dobra kiełbasa, śmietana oraz twaróg. Taki żurek jest delikatny, bardzo syty i super pyszny! Jeśli szukasz idealnego przepisu na zakwas, to koniecznie zobacz jak zrobić zakwas żytni do żuru
AniaGotuje.plZostała po świętach biała kiełbasa i żurek? Przedstawiam zatem doskonały pomysł na ich wykorzystanie, nie marnujmy jedzenia. Pyszne klopsiki z białej kiełbasy z szybkim sosem żurkowym z pewnością przypadną do gustu całej rodzinie, tym bardziej że są bardzo łatwe w przygotowaniu. Podałam moje na chrzanowym puree ziemniaczanym i to był strzał w dziesiątkę. Zapraszam! Scroll down for recipe in English(...)żurkowym (4 porcje) Składniki: 2 cebule, pokrojone w kostkę 4 łyżki masła 1/2 kg białej kiełbasy 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 szklanka żurku 2 łyżki mąki sól i pieprz Przygotowanie: Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj 2 łyżki masła i cebulę i podsmaż do zarumienienia. Zmiksuj mięso w blenderze lub w Tefal Companion
karmelowyWielkanocny żurek to tradycyjne danie, które znajdzie się na większości naszych stołów podczas zbliżających się świąt. Możemy go podać zarówno na talerzach jak i w coraz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Odchudzona i bezglutenowa wersja żuru wielkanocnego. Dzięki użyciu zakwasu z kaszy gryczanej żurkiem mogą się delektować osoby, które nie jedzą glutenu. Żurek jest lekko kwaskowaty, gęsty, aromatyczny dzięki dodaniu borowików i chrzanu. *Nie zapomnijcie śledzić nie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Namocz w wodzie suszone borowiki i odstaw na 6-8 godzin. Obierz cebulę, pora(...)oleju i wrzuć do bulionu. Cienkim strumieniem wlewaj zakwas do garnka z bulionem, ciągle przy tym mieszając. Dodaj majeranek, pieprz i sól i gotuj przez kolejne 5 minut. Oczywiście żurek podawaj z jajkiem na twardo, możesz też dodać mały kleks z tartego chrzanu lub udekorować koperkiem. Składniki na 4 porcje 250 ml zakwasu na żur z kaszy gryczanej ( przepis tutaj
Eat me! Fit me!Jeśli zastanawialiście się kiedyś, czy warto samemu zrobić zakwas na wielkanocny żurek, to już się nie zastanawiajcie tylko zróbcie Tylko trzy składniki i trzy minuty pracy! Użyłam do stworzenia zakwasu kaszy gryczanej i jej mocy składników mineralnych. A oprócz tego nie ma w niej glutenu, więc zakwas posłuży do ugotowania bezglutenowego żurku. Wiem, wiem w sklepie można kupić gotowy(...)kupować, jeśli można zrobić zakwas samemu. Wystarczy zalać kaszę gryczaną wodą, dodać czosnek i odstawić na siedem dni w słoju. A potem już tylko przygotować aromatyczny i przepyszny żurek bezglutenowy *Nie zapomnijcie śledzić nie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Obierz czosnek i poprzekrajaj wzdłuż na połówki każdy ząbek. Wsyp kaszę do dużego słoja i zalej
Eat me! Fit me!Żurek można zrobić na wiele sposobów. W każdym regionie smakuje inaczej. Zapraszam do spróbowania mojego przepisu 🙂 Składniki dobrej jakości żur w butelce żurek w torebce 1 szt 500 g mięsa ( żeberka wędzone, żeberka świeże, boczek świeży) 3-4 kiełbaski białe surowe pęczek włoszczyzny( marchew,pietruszka,seler,por) 3-4 ziemniaki pokrojone w kostkę 1 cebula liść laurowy … Czytaj dalej(...)Żurek z jajkiem
gotuj ze mnąPodczas świąt wielkanocnych na świątecznym stole pojawia się tradycyjny żurek. Każda Pani domu ma swój ulubiony przepis, który najczęściej przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Wielkanocny żurek został przygotowany na domowym zakwasie przepis znajdziecie Domowy zakwas na żurek. który podkreśla smak, został podany w chlebku. Składniki · 1kg mięsa szynki wieprzowej
Kulinarne pyszności MolkiŚwięta za pasem, warto więc zacząć planować menu. Dziś przedstawiam niezbędny klasyk na te świąteczne dni, czyli żurek z białą kiełbasą i grzybami z dodatkiem dużej ilości majeranku i podana z jajkiem. Uwielbiam tą zupę, szczególnie z dodatkiem dużej ilości chrzanu, przepyszna! Zapraszam po łatwy przepis. Scroll down for recipe in English Żurek z białą kiełbasą i grzybami(...)minutes. Remove the soup from the heat, add the cream and season to taste with salt and pepper. Serve with sliced sausage and hard-boiled eggs. Enjoy! Artykuł Żurek z białą kiełbasą i grzybami / Sour rye soup with sausage and mushrooms pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny
karmelowymoże być idealnym początkiem uczty. Dobrze radzi sobie też z tłustym majonezem. Adriana poleca do jajek CASALU – Prosecco DOC Zupa i Chianti Królem i wielkanocnym hitem jest oczywiście żurek. A że tylko głupie nie piją przy zupie, to koniecznie trzeba wypić do niej kieliszek wina. Osobiście wolę wina czerwone. Do żurku pasować będzie młode, czerwone, średnio intensywne wina(...)tanin i owocowym bukiecie oraz o niezbyt wysokiej zawartości alkoholu. Zacznijmy więc od Chianti! Na przykład Chianti „LA GINESTRA” DOCG 2016 z winiarni Stefano Farina. Przepis na żurek w chlebie znajdziecie tutaj. Schab i wino z apelacji Roero Na moim wielkanocnym stół podam na pewno pomysł przywieziony z ostatnich warsztatów wielkanocnych w Sokołowie z Dominikem Moskalenko – błyskawiczną
Ugotowane pozamiataneSkładniki: woda 3 litry, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kucharek 1,5 łyżki, ziemniaki 6-8 sztuk, biała surowa kiełbasa 4 sztuki, żurek 1/2 litra 1 butelka szklana, papryka ostra 3/4 łyżeczki, czosnek granulowany 2 łyżeczki, majeranek 2 łyżki, śmietana 12% 200 ml wodę zagotować z zielem angielskim, liśćmi laurowymi, ziemniakami pokrojonymi w kostkę, dodać również kucharka(...)włożyć do miękkich ziemniaków białą surową kiełbasę i na bardzo małym ogniu parzyć-nie gotować z 25 minut kiełbasę wyjąć z wywaru, wlać roztrzepany z butelki żurek, wlać śmietanę 12% i mieszając zagotować, dodać czosnek granulowany, paprykę ostrą, majeranek, podawać z kawałkami białej kiełbasy - bardzo lubimy żurek i jak nie mam zakwasu to kupuję tylko taki w szklanej półlitrowej butelce
W Mojej Kuchni LubięPaejon to ulubione danie w Korei, które świetnie sprawdzi się w roli sylwestrowej przystawki, sajgonki z wołowiną i mango, to popularne chińskie danie uwielbiane również w Polsce, veloute z żurku podane z konfitowanym boczkiem i perfekcyjnym żółtkiem to nowoczesne podejście do tradycyjnej potrawy kuchni polskiej. Dokładne przepisy na wszystkie wymienione sylwestrowe przekąski znajdują się na stronie: https://www.unileverfoodsolutions.pl/przepisy.html?filter=%5Bslugified_parent_keyword_names_facet~typ-dania%20%5Bslugified_sub_keyword_names_facet~typ-dania-przystawki%5D%5D . Jest(...)Paejon to ulubione danie w Korei, które świetnie sprawdzi się w roli sylwestrowej przystawki, sajgonki z wołowiną i mango, to popularne chińskie danie uwielbiane również w Polsce, veloute z żurku podane z konfitowanym boczkiem i perfekcyjnym żółtkiem to nowoczesne podejście do tradycyjnej potrawy kuchni polskiej. Dokładne przepisy na wszystkie wymienione sylwestrowe przekąski znajdują się na stronie: https://www.unileverfoodsolutions.pl/przepisy.html?filter=%5Bslugified_parent_keyword_names_facet~typ-dania%20%5Bslugified_sub_keyword_names_facet~typ-dania-przystawki%5D%5D. Jest
Poezja Smaków - blog kulinarnyJaglany żurek, sporządzony z zakwasu z mąki jaglanej ekologicznej, bezglutenowy. Znakomity dla dzieci. 1,5 litra wody 1 butelka żurku jaglanego Bio biała cebula olej rzepakowy czosnek majeranek ( u mnie także świeży) sól i pieprz do smaku ziemniaki ekologiczne jaja na twardo 1 łyżeczka chrzanu liść laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego Obrane ziemniaki pokrój w kostkę, zalej wodą, dodaj przyprawy(...)patelni zeszklij cebulę. Dodaj do zupy. Posiekaj czosnek, dodaj. Kiedy ziemniaki będą miękkie dokładnie wymieszaj zawartość żurku, wlewaj i mieszaj. Zagotuj chwilę. Podawaj z jajem i świeżym majerankiem
AZgotuj!najmniej 4 dni wcześniej kliknij tutaj , sklepowy w butelce kupimy w każdym warzywniaku, a w postaci proszku możemy mieć zawsze w szufladzie pod ręką. W niektórych regionach Polski żurek jest zakwaszany kwasem po ogórkach, po kapuście.... wówczas jest nazywany białym barszczem, który też przepysznie smakuje. Skład: 4 litry wody, 0,5 kg włoszczyzny, 1 kg ziemniaków, boczek(...)gotujemy 5-10 min. Dodajemy majeranek, szczyptę pieprzu, trochę soli gdy potrzeba, a także posiekany czosnek. Białą kiełbasę i cebulę wyławiamy, potem nalewamy zupę i serwujemy gorącą. Możemy podać żurek w chlebku... kliknij tutaj Również można serwować w misce z chlebem na osobnym talerzu. Zawsze podajemy z jajkiem, posypując roztartym w dłoniach majerankiem. ...z kiełbaską w zupie
chleba naszegoprzy każdej możliwej okazji. W zasadzie mógłbym się samymi zupami żywić (i czasami - w ramach drugiego dania - czipsami solonymi). Nadeszła więc pora na kolejną zupę na blogu, a konkretnie żurek. Czym właściwie różni się żurek od białego barszczu? Wbrew pozorom pytanie nie jest takie proste, spora grupa osób stosuje te nazwy zamiennie. Mi się wydaje (a w tym przekonaniu utrzymują(...)mnie bardzo stare książki kucharskie), że żurek jest robiony na zakwasie z mąki żytniej, a biały barszcz na zakwasie z mąki pszennej. Dodatkowo jest zabielany śmietaną. Zresztą różnice w nazewnictwie wynikają też zapewne z regionu, w którym owe zupy są przygotowywane. Ale do rzeczy misiu, do rzeczy. Przede wszystkim rzecz całą trzeba zacząć od przygotowania zakwasu. Można taki zakwas oczywiście
Marder&Marder ManufactureNigdy nie byłam fanką żurku, do czasu, gdy zrobiłam go po raz pierwszy tak jak trzeba - na prawdziwym zakwasie, z pyszną podsmażoną kiełbaską, sporą ilością czosnku oraz jajkiem. Jest pyszny - gwarantuję! Dominik jest dużym fanem moich zup, upodobał sobie zwłaszcza te, w których jest sporo mięsa. Jedną z ulubionych jest żurek. Po Wielkanocy postanowiłam, że trzeba przyrządzić(...)trzeba. Kupiłam prawdziwy staropolski zakwas, sporo dobrej jakości kiełbasy białej, na koniec dodałam pyszne wiejskie jajka i wyszła jedna z najlepszych zup, jakie jadłam - polecam bardzo! :) Żurek staropolski: 700 g białej kiełbasy surowej 500 g ziemniaków 2 ząbki czosnku 0,5 l zakwasu na żur 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 liść laurowy
Cooking Monsterświąt wielkanocnych bez żurku! tak sobie pomyślałam planując tegoroczne gotowanie. Próbowałam wyobrazić sobie smak żuru robionego bez wędzonki i kiełbasy i o dziwo nie miałam z tym problemu. Od razu wiedziałam, że spróbuję wędzony posmak uzyskać używając wędzonej papryki :) Efekt był co najmniej zadowalający!!! Żurek wegański na domowym zakwasie zakwas: 3-4 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej 2 szkl. przegotowanej(...)Warzywa kroimy na spore kawałki i podsmażamy na łyżce oleju. Zalewamy wodą, zagotowujemy i pyrkoczemy ok 2 godzin. Gdy warzywa są miękkie a wywar już sporo odparował, wyjmujemy warzywa. żurek: 3 spore ziemniaki łyżka majeranku łyżeczka wędzonej papryki szalotka Szalotkę siekamy i podsmażamy na łyżce oleju. Wsypujemy paprykę i smażymy chwilę by zaczęła mocno pachnieć. Do wywaru warzywnego wrzucamy obrane
Dzieje kuchennej WiewióryJeżeli szukacie przepisu na dobrze doprawiony i pyszny żurek-to dobrze trafiliście. Nie od dziś wiadomo,że żurek to najbardziej tłusta zupa,wśród polskich zup. Nie wolno na niej oszczędzać -i nie warto ten raz w roku. Tak się przyjęło,że w moim domu żurek gotuje Nass (moja druga połówka) :) SKŁADNIKI: 0,5 litra zakwasu (lub wg potrzeb
Kopystką po garachzeszłym roku spóźniłam się z zakwasem i musiałam kombinować z bezglutenowym "oszukanym" żurkiem, ale udało się. Gdybyście potrzebowali przepis to znajdziecie go tutaj . Tym razem zakwas nastawiłam w porę, wyszedł idealny, więc czas na przepis na żurek. Zrobiłam go na rosole z kaczki, bo taki akurat miałam i myślę, że na Wielkanoc pasuje, ale oczywiście możecie zrobić na jakimkolwiek(...)rozmieszany zakwas, mieszamy, aż do momentu ponownego zagotowania. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dużą ilością majeranku, chrzanem (według uznania, ja lubię sporo, ale tak żeby nie zdominował smaku żurku), świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby solą. Chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia. Zupę podajemy z jajkiem na twardo, można też dodać plasterki ugotowanej marchewki i posypać
Quinoa Raz!których główną rolę ogrywa jajko – wypróbuj jajka z sosem miętowo-czosnkowym na bazie jogurtu lub jajka w gniazdach z kiełków z szynką i chrzanem . A może zamiast żurku zrobisz w tym roku krem szpinakowo – czosnkowy z jajkiem i rzeżuchą? Możesz skorzystać również z propozycji na dania mięsne, w tym oprócz bardzo prostego przepisu na kaczkę pieczoną w rękawie znajdziesz(...)bardzo niekonwencjonalne rozwiązanie – tartę o smaku świątecznego żurku z białą kiełbasą, jajkiem i majerankiem , bo przecież smak Wielkanocy to smak żurku? No jasne A może tak podać go w zupełnie innej formie? Np. tarty? W PDF Wielkanoc z EAT ME FIT ME : ) znajdziesz również przepis na kokosowe gniazdka z kokosowym kremem i czekoladowymi jajeczkami, czyli pomysł na szybki, bezglutenowy
Eat me! Fit me!małym ogniu ok 10 min. 3. Dodać pokrojony w słupki boczek, żur i majeranek. Gotować ok 20 min. 4. Wyjąć kiełbasę z zupy i pokroić w plastry. 5. Do żurku dodać zmiażdżone ząbki czosnku i tarty chrzan. 6. Zdjąć z ognia. Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami wywaru i stopniowo dodać do zupy. Dokładnie wymieszać. 7. Dodać pokrojoną w plastry marchew oraz(...)białą kiełbasę. Ewent. doprawić solą i pieprzem. 8. Żurek podawać z pokrojonym jajkiem i ozdobiony rzeżuchą. INSTRUKCJA - krok po kroku: Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii : KalkulatorKalorii.net Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany Bulion 144 1200 24 1.2 14.4 Zakwas (żurek) 145 500 3.8 1.25 30.1 Kiełbasa biała parzona 1120 500 60 92.5 11.5 Boczek wędzony i parzony
Atlas SmakówWielkanoc koniecznie trzeba gotować żurek ? A może podać jakąś bardziej wiosenną zupę? Czosnek niedźwiedzi dostałam szybką przesyłką od Doroty . Kiedy przez telefon spytała czy chcę nie wahałam się ani chwili i przytaknęłam. Aromatyczne liście zostały zebrane następnego dnia i od razu wysłane. Nie mam doświadczenia z tą roślinką bo u mnie nie rośnie, a przynajmniej ja na nią nigdy(...)było spore pudełko. Trochę zakisiłam bo lubię kiszonki , trochę zalałam dobrym olejem i pomyślę do czego go wykorzystać, a reszta trafiła do pysznej zupy, którą śmiało można zastąpić wielkanocny żurek. Jest nieco kwaskowa, ale bardzo wiosenna więc to chyba dobry pomysł, prawda? Zapraszam na zalewajkę z dużą ilością wiosennej zieleniny, lekko pachnącą czosnkiem i bardzo smaczną. Wiosenna zalewajka czosnkowa
Smaczna PyzaSmak Wielkanocy to smak żurku? No jasne A może tak podać go w zupełnie innej formie? Np. tarty? Spróbujcie, smakuje po prostu obłędnie, no i oczywiście jest równie aromatyczna jak świąteczny żurek Danie ma niestety duży minus – nadaje się tylko na tzn. cheat day ;p Wykonanie CIASTO Wyjmij masło z lodówki i poszatkuj na kawałki, dodaj mąkę i dalej(...)górze rozłóż jajka. Wstaw do piekarnika na ok. 35 minut. Składniki WYPEŁNIENIE 200 g białej kiełbasy 2 łyżki masła (ok. 60 g) 2 łyżki mąki ¾ szklanki zakwasu na żurek 2 ząbki czosnku 200 g śmietany 12% 8 jajek przepiórczych lub 3 kurze 1 białko jajka kurzego 1 łyżka suszonego majeranku sól, grubo mielony pieprz Przepis pochodzi z bloga gotowaniezpasja.pl Jeśli
Eat me! Fit me!karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Polędwica wileńska Schab karkowy z pończochy Zupy Aksamitny krem z selera Żurek na domowym zakwasie Zakwas na żur na mące razowej pszennej Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Rosół z kaczki Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny(...)żurek Pieczywo Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy Najprostszy chleb żytni na zakwasie Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką Chleb litewski Kaszubski chleb na podmłodzie Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Wiejski chleb francuski na zakwasie Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano Maślane rogaliki z makiem Drożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami Chleb pszenny na zakwasie z Vermont Chleb francuski
Kulinarne przygody Gatityczosnku. Przykrywamy słoik gazą lub bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Codziennie mieszamy. Gdy zakwas się ukisi (będzie lekko kwaśny) możemy go użyć do przygotowania żurku Wielkanocnego. Gotowy zakwas przelewamy do butelki, zakręcamy i przechowujemy w lodówce
Domowy Smak JedzeniaPRZEPIS NA ZAKWAS ZAKWAS NA ŻUREK Dzisiaj postanowiłam Wam przypomnieć ten przepis. Przepis na zakwas na żur. Nie ma chyba lepszego żurku niż ten robiony właśnie na domowym zakwasie. Jest wtedy bardzo esencjonalny i ma ten jedyny w sowim rodzaju charakterystyczny smak. Moja babci taki zakwas miała zawsze w glinianym dzbanku i zawsze na śniadanie robiła dziadkowi tzw. zalewajkę ;-). Takie(...)czasy! Polecam Wam gorąco ten przepis- ZAKWAS NA ŻUREK
SMYKWKUCHNIwiem czy zjadłabym całą, bo pewnie jej smak by mnie przytłoczył. Jednak dzięki niezblendowanym składnikom, z którymi została podana, to była uczta dla podniebienia. Kolendra dodała fajnego kopa całości. Żurek beskidzki z chrzanem – 15 zł Żurku udało mi się spróbować odrobinę. To zupełnie inny żurek od tych, które jadałam w domu/innych restauracjach. Był smaczny i bardzo, ale to bardzo
Kuchnia Bazyliibarszczu, więc zawsze mnie dziwi, że trzeba je wydawać na osobnych talerzach;) Barszcz w tym wydaniu jest lekko słodki o nieco przaśnym zabarwieniu, za sprawą dodatku zakwasu na żurek. Ziemniaki gotuje się osobno i ubija na gładko. Zazwyczaj potrawę podaje się z ziemniakami obficie udekorowanymi skwarkami z boczku i zrumienioną cebulką. W mojej wersji pominęłam te smaczne, ale kaloryczne(...)dodatki. Składniki: 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 2 średnie buraki 6 łyżek zakwasu na żurek (przepis tutaj ) 2-3 łyżki śmietany 18 % 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka czarnego pieprzu sól, cukier, pieprz ziołowy do smaku koperek do posypania ugotowane i utłuczone ziemniaki Przygotowanie: Zagotować bulion, dodać liście laurowe, czarny pieprz, buraki obrane i pokrojone cienkie
Codziennik Kuchennymnie barszcz biały jest podobny do żurku (*) i gotuję go niezależnie od pory roku. Zupa jest niezwykle pyszna oraz sycąca - dzięki dodatkowi jajek i białej kiełbasy. Obowiązkowo musi być w niej dużo majeranku, śmietany i czasami - chrzan. Bywa, że samodzielnie robię zakwas, ale z reguły moje dania są spontanicznie i na ich pomysł wpadam w ostatniej chwili, więc(...)jeszcze chwilkę podgotować. Następnie zupę zaprawić śmietaną i chrzanem. Barszcz podawać z kiełbasą i ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo. (*) "Zupy gotowane na zakwasach mącznych - to żury i żurki. Natomiast obecność kwasu np. z kiszonej kapusty - czyni zupę barszczem." ( klik ) Więcej różnicach miedzy barszczem białym, a żurkiem już niebawem w osobnym poście
Di gotujeDomowy żurek, który gości u mnie z reguły przez cały rok. Dzisiaj taka klasyka, gotowany na białej kiełbasie z nutą chrzanu, podany z jajkiem. Znika szybko i zawsze świetnie smakuje. Do jego przygotowania użyłam Chrzanu Luksusowego SPOŁEM , który otrzymałyśmy ot tejże firmy - WSP "Społem" dziękujemy :) Chrzanowy żurek SKŁADNIKI : 4 białe kiełbasy około 800-900 g ziemniaków(...)kostkę, dodajemy do wywaru wraz z przeciśniętym czosnkiem i gotujemy aż ziemniaki będą półmiękki, zalewamy żurem, dodajemy chrzan oraz doprawiamy majerankiem i pieprzem świeżo mielonym - gotujemy do miękkości ziemniaków. Żurek podajemy z jajkiem, kiełbasą i chrzanem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkigrzankami! Aksamitna i kremowa borowikowa zachwyci Cię smakiem i niepowtarzalnym aromatem! Jest to doskonała propozycja dla wszystkich zabieganych - zarówno na chłodniejsze, jak i nieco cieplejsze dni. Kolejna to żurek z grzankami. Już nie musisz czekać do Wielkanocy, aby poczuć wyśmienity smak żurku. Zalej Gorący Kubek Knorr Żurek z grzankami, skosztuj pierwszy łyk i poczuj, jak szybko rozgrzewa Cię od środka
Z Kuchni Do Kuchniżurek przygotowałam córce na Wielkanoc, by mogła pogodzić tradycję z dietą i chorobą. Taki żurek z przyjemnością można sobie przygotować w ciągu roku, gdy najdzie nas ochota na talerz żurku, bez martwienia się, że jemy niezdrowo i tłusto. Jest prosty i delikatny w smaku. I najważniejsze, że bezglutenowy. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj, zgodnie z obietnicą, publikuję (za zgodą autorki) zwycięski przepis na zupę grzybową. Iwona napisała: Zupa grzybowa na żurku, to coś, co jemy wyłącznie na święta. Zupa jest lekko kwaśna, aromatyczna, a przy tym orzeźwiająca, co przy ilości dań, jest jak powiew wiosny.. Dla nas, grzybiarzy, zupa jest obowiązkowa , ze względu na przepowiednię wigilijną: kto znajdzie w swojej zupie(...)makiem z łazankami. Polecam wszystkim. A oto przepis: Składniki: • 1 szklanka suszonych grzybów • 1 duża cebula • 1 łyżka maggi • 1 łyżka margaryny • 1 łyżka masła • 1,5 szklanki żurku • sól, pieprz ziołowy Sposób przygotowania: 1. 1 szklankę suszonych grzybów, nie krojonych, namoczyć w zimnej wodzie. 2. Ugotować je w nowej wodzie.ok.1.5 litra. 3. 1 dużą cebulę pokroić i udusić
W mojej kuchnicebulą najlepiej dzień wcześniej. Wywar wlewamy do garnka, dodajemy odpowiednią ilośc wody, ok 2 litry, wkładamy białą kiełbasę. Wszystkie mięsa i wędliny kroimy w kostkę i wrzucamy do żurku, dodajemy zakwasu tyle by żurek dostał kwaskowego posmaku. Doprawiamy ziołami solą i pieprzem. Podprawiamy śmietaną rozmieszaną z niewielką ilością żurku .Chrzan dodajemy dopiero na koniec Jajka i ser podajemy pokrojone osobno
Gotowanie jest łatwerazem :) Wybór mimo małej ilości zgłoszeń nie był łatwy :) Tam gdzie przynajmniej 2 przepisy, a jedna nagroda nigdy prosto nie jest :) Książkę wygrywa K.F. za Wytrawna tarta żurek z jajkiem i białą kiełbasą SKŁADNIKI: TARTA: •250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej •100g masła zimnego •1 jajko •1/4 łyżeczki soli •3 łyżki zimnej wody NADZIENIE: •300 ml jogurtu naturalnego •1 jajko •1 biała(...)kiełbasa •3 łyżki żurku w proszku •2 ząbki czosnku •sól, pieprz WYKONANIE: 1.Mąkę przesiewamy z solą na stolnicę, dodajemy pokrojone w kostkę masło, siekamy nożem, aż masło połączy się z mąką w formę grudek. 2.Jajko roztrzepujemy z wodą i dodajemy do ciasta. Ciasto ugniatamy aż uzyskamy jednolitą masę, którą formujemy w kulę i zawijamy
Parowar FacetaŻurek na domowym zakwasie! Obowiązkowy na Święta Wielkanocne ;-) SKŁADNIKI: - zakwas na żurek - 2 litry wody - biała kiełbasa - ugotowane jajka - gęsta śmietana - 4 łyżeczki chrzanu - majeranek - pieprz - listki laurowe - ziele angielskie Zagotuj wodę w garnku, dodaj w/w składnik oprócz jaj i śmietany. Całość gotuj na małym ogniu przez 15 -20 minut. Dodaj śmietanę. Żurek wlej do talerza dodaj ugotowane jaja. Smacznego
SMYKWKUCHNIWielkanoc nieodmiennie kojarzy się z jajkami i białym barszczem lub żurkiem. Rzadko w którym domu nie ma jednej z tych pysznych zup. W moim domu w tym roku będzie biały barszcz na śmietanie. Pyszny, pachnący wędzonką, z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek. Warto taki barszcz przygotować z zakwasu,a nie z torebki. Ideałem byłoby zakwas przygotować również samodzielnie(...)sklepach można już kupić dobry gotowy zakwas. Warto zerknąć do małych warzywniaków. Biały barszcz przygotowujemy z zakwasu z mąki pszennej, a żurek z zakwasu na mące żytniej. Stąd własnie różnica między tymi dwiema zupami :) Składniki: 3-4 średnie marchewki 2-3 średnie pietruszki połówka niewielkiego selera mała cebula ok. 10 cm pora 2 średnie liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego
Codzienna kuchnia niecodziennaNiebanalny pomysł na podanie żurku? Żurek w miseczkach chlebowych! :) Po wielu próbach udało mi się dopracować ciasto tak, by wyszły idealnie chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Oczywiście w miseczkach można podawać nie tylko żurek. Świetnie pasują do nich gęste zupy czy gulasze, zarówno mięsne jak i warzywne. Polecam! :) Składniki (na 4 chlebki): 630g mąki pszennej 250ml mleka 175ml
Czerwona Porzeczkaprzygotowania wielkanocnego żurku najpopularniejszy jest zakwas z mąki żytniej. Żurek to pyszna, sycąca, tania i bardzo zdrowa zupa (o wartościach zdrowynych przeczytasz tutaj ). Bazę zakwasu może stanowić każda inna mąka: pszenna, gryczana lub np. owsiana. Żur przygotowany na zakwasie z mąki owsianej jest dużo delikatniejszy w smaku. Trzeba wiedzieć, że mąka owsiana to znakomite źródło błonnika pokarmowego pomocnego w walce(...)zakręcić nakrętką i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Raz dziennie zamieszaj zawartość drewnianą łyżką jeśli zakwas uzyska przyjemny, kwaskowaty zapach i smak jest gotowy do przygotowania żurku. Resztę zlej do butelki i wstaw do lodówki. Zakwas można przechowywać do 2 tyg. Im starszy zakwas, tym kwaśniejszy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dzisiaj zakwas. Tym razem jednak zakwas nie na chleb, a na jedną z naszych ulubionych zup – barszcz biały lub żurek. Taki domowy barszcz biały, z jajkiem o ostrawym smaku, drapiącym w gardle, z dużą dawką przypraw i czosnku. Taki barszcz właśnie uwielbiamy:) Taki barszcz może być zrobiony tylko na dobrym zakwasie. Zakwas możemy robić na bazie chleba żytniego, pieczonego(...)stole uzyskamy zupę idealną. Do zakwasu warto dodawać różne przyprawy, które nadadzą zupie aromatu. Przepis pochodzi z książki P. Kucharskiego „Chleb. Domowa piekarnia” Drukuj Zakwas na wielkanocny żurek lub barszcz biały window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 50 gr zakwasu chlebowego lub kromka czerstwego, podsuszonego chleba żytniego na zakwasie 400 ml przegotowanej letniej wody 100 gr mąki żytniej razowej
Mieszam w GarnkuZalewajka to taka biedna zupa, której podstawą są ziemniaki ugotowane we wodzie z dodatkiem przypraw. Potem dodajemy zakwas do żurku do smaku oraz jakąś okrasę. W zależności od regionu zupa wzbogacana jest innymi dodatkami np. suszonym grzybkiem czy wędzonym boczkiem. Ja przedstawiam swoją wersję. składniki: 2 litry wody 1 kg obranych ziemniaków 2 cebule 3 listki laurowe 2-3 ząbki(...)czosnku 2 łyżki majeranku sól,pieprz zakwas na żurek ok 250 ml 350 g cienkiej wiejskiej kiełbasy 150 g śmietany 18 % Ziemniaki pokroić w kostkę. Cebule pokroić w półplastry. Warzywa zalać wodą. Dodać listki laurowe, majeranek oraz pokrojone ząbki czosnku. Zagotować i gotować aż ziemniaki będą miękkie. W międzczasie cienką kiełbasę pokroić w drobną kostkę i zarumienić na patelni
Monia miesza i gotujeŻurek z jajkiem sadzonym... Składniki: 6 surowych białych kiełbas ok. 40 dkg surowego boczku wędzonego ok. 40 dkg wędzonego żeberka 1 marchewka 2 cebule 3 ząbki czosnku łyżka soli pieprz 4 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren pieprzu łyżka majeranku jajka ziemniaki zakwas do żurku ew. koperek Do garnka wkładamy białą kiełbasę, dodajemy 2 cebule pokrojone w kostkę, marchewkę startą(...)kostek i dorzucamy do zupy. Od zagotowania zmniejszamy płomień, po 20-25 min wyciągamy białą kiełbasę, obieram ze skórki, kroję na kawałki i pod koniec gotowania wrzucam do żurku. Kiedy warzywa zmiękną, dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy będą już miękkie dolewamy zakwas. Zagotowujemy. Jak ktoś lubi może dodać śmietany lub chrzanu. Smażymy jajka sadzone i kładziemy na talerz wypełniony
Pelusiowa Kuchniadzisiejszy pomysł na obiad w stylu TRADYCYJNE JADŁO Najpierw zrobimy prawdziwy wiejski chleb, naturalny, ciężki i pachnący, z delikatna nutą rozmarynu. A następnie podamy go w towarzystwie wyśmienitego żurku z kiełbasą ! Składniki na chleb 225 g mąki żytniej 75 g razowej mąki chlebowej 75 g mąki orkiszowej grubo mielonej 2 łyżeczki soli 1 łyżka suszonego rozmarynu 2 płaskie łyżeczki(...)idealnie wypieczony. Chleb jest ciężki, zbity i dwie cienkie kanapeczki zupełnie wystarczą. Ma lekko wyczuwalną nutkę rozmarynu. Podałam go z kiełbasą Bamberską Tradycyjne Jadło , która idealnie pasuje do żurku z kiełbasa na naturalnym zakwasie. ...żurek znajdziecie w tym miejscu.... To co wyróżnia ten produkt to skład i jakość. I totalny brak chemii. Składniki: woda 40%, zakwas żytni 15% (mąka
Z Kuchni Do KuchniOstatnio dostałam fajne produkty od Tradycyjnego Jadła jednym z nich był gotowy Żurek. Powiem Wam że smakuje wyśmienicie, w sam raz nadaje się do zabrania nawet do pracy, wystarczy tylko odgrzać i danie gotowe. Żurek składa się z wywaru na wędzonce 40 %, zakwasu żytniego 15 %, wody, ziół i przypraw, kiełbasy białej, boczku,mięsa wieprzowego, podgrzybków suszonych. Jeśli jesteście zainteresowani produktami(...)firmy to zapraszam na stronę internetową http://www.tradycyjnejadlo.pl/ . Zupkę podałam na porcelanie Bogucice . Zapraszam :) Składniki: 290 g Żurku na kiełbasie Tradycyjne Jadło Wystarczy odgrzać i podawać z bułką lub grzanką. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilipracy przepysznym chlebkiem domowego wypieku oczywiście po pierwszym kęsie każda z nas miała w głowie tylko jedno Przepis. Okazało się, że głównym składnikiem pieczywa był zakwas na żurek co dziwne w ogóle nie wyczuwalny w smaku. Przyznam, że chlebek długo gościł u mnie w domu (miałam niezłą faze na jego pieczenie- to czas przeszły, bo obecnie mam inna(...)fazę ale o tym później;)) Zapraszam... Skala smaku 10/10 chlebek jest chrupiący na zewnątrz i mięciutki w środku. Chleb na żurku 500 g. mąki pszennej 1/2 szkl. mąki żytniej 1/2 łyżki soli 1/2 szkl. ciepłego mleka 1/2 szkl. ciepłej wody 3/4 szkl. żurku w butelce 35g.drożdży ulubione ziarna- pestki dyni, słonecznik, siemie lniane Wykonanie Zrobić zaczyn z drożdży - pokruszyć
Kubki smakuPyszny, bardzo sycący, kwaskowaty biały barszcz na bazie dymionego boczku, białej kiełbasy i zakwasu na żurek :) Zapraszam do przygotowań! Składniki na bulion: 200 g dymionego boczku 1 cebula 2 ząbki czosnku pęczek włoszczyzny 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego Składniki na barszcz biały: przygotowany bulion* 500 g ziemniaków 1 łyżka oleju 1 duża cebula 400 g białej kiełbasy(...)zakwasu na żurek 300 ml śmietanki 30% duża szczypta suszonego majeranku sól, świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 130 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Garnek z grubym dnem rozgrzewamy bez oleju. Wkładamy boczek, cebulę w całości i ząbki czosnku w łupinkach. Smażymy kilka minut, aż boczek i cebula zarumienią się. Wlewamy 2 litry wody, dodajemy obraną włoszczyznę, liście laurowe i ziele
My Culinary ArtŻurek to specjalność polskiej kuchni. Dzisiaj prezentuję tę smaczną zupę ugotowaną na wędzonce i podaną z jajkiem. Składniki: Ok. 3 l wody 400 gram wędzonki ( mogą być mieszanką wędzonych kości, kurczaka itp.) 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 4 ziemniaki 1 cebula 4 ząbki czosnku Sól, pieprz Liść laurowy Ziele angielskie Majeranek Zakwas żurku w butelce ( warto kupić(...)dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, czosnek w plasterkach, cebulę w całości oraz pieprz, ziele angielskie. Gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu wyjmujemy mięso, obieramy je i kroimy. Dodajemy do wywaru żurek z butelki, doprawiamy ewentualnie dodatkowo solą i czosnkiem oraz majerankiem. Pokrojone mięso dodajemy ponownie do zupy. Gotujemy jeszcze kilka minut. Oddzielnie gotujemy jajka. Zupę podajemy z jajkami pokrojonymi na cztery
Smaki EwyKwaśność żurku łagodzona jest delikatnym smakiem kalafiora. Składniki 1 mały kalafior 1 l bulionu warzywnego 2 liście laurowe 4 ziemniaki 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 320 ml żurku natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchewki obieramy, kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy, kroimy w większą kostkę. Kalafior(...)smażymy jeszcze 1 min, całość zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 min. Do zupy wkładamy różyczki, gotujemy następne 15. Na koniec dodajemy żurek, mieszamy, gotujemy 5 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Zupę przelewamy na talerze, posypujemy posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G Kitchenpęczek botwinki z ładnymi buraczkami, 400-500 ml żurku, sól, cukier, 100 g ugotowanych młodych ziemniaków*, 3 ugotowane na twardo jajka, ewentualnie śmietana 18%, Botwinkę oczyścić, wyrzucając brzydkie liście, porządnie umyć i posiekać. Włożyć do garnka, zalać niewielką! ilością wrzącej wody. Parę minut gotować, nie powinna się rozgotować, powinno się czuć kawałki buraczków „pod zębem”. Następnie wlać 400 ml żurku(...)zagotować i w razie potrzeby dolać jeszcze żurku. Doprawić solą i cukrem. Podać z ziemniakami, jajkami pokrojonymi w ćwiartki i ewentualnie śmietaną. *gdy nie ma młodych, można użyć stare zastawa
królestwo garówsobie pogmerałem po szafkach i znalazłem butelkę żurku. I przypomniałem sobie, że kiedyś robiłem jakiś chleb na żurku i był pyszny! Czemu więc nie zrobić znowu :) Poszperałem przez parę sekund w internecie i natknąłem się na " Co by tu zjeść? ". Fajny blog, fajne przepisy, ogólnie polecam :) Tam też właśnie podpatrzyłem przepis na żurkowy chlebek. Poddałem go drobnym modyfikacjom i podaję(...)żytniej (ja miałem typ 720) 25 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy 2 łyżki słonecznika 1,5 łyżki siemienia lnianego 330 ml żurku I bez zbędnej filozofii: wszystkie składniki do dużej miski i wyrabiamy ciasto. Mieszamy, mieszamy, aż zamieszamy, czyli 15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. A jak wyrośnie
Marder&Marder Manufactureszarpią po kieszeni zawsze biednych, wolących na procenty wydać kasę studentów. Przeżyłem. I tu bym też przeżył, ale do jasnej, nie napiszę co, nie za te ceny. Zamówiłem: -żurek z 1/2 jajka (tak było w karcie) i białą kiełbasą 13zł -barszcz z krokietem 12,00zł -pierogi z mięsem 13,00zł dodatkowo wzięliśmy Młodemu sok, a sobie piwo zmieszane ze spritem(...)zostały źle odsączone. Zobaczymy jak będą smakować - pomyślałem. Do farszu nie mam zastrzeżeń. Doprawiony dobrze, odpowiednia ostrość, szkoda tylko, że wszystko zepsute przez mikrofalówkę. Tu się kończą pochwały. Żurek. Woda z jakąś zawiesiną, z grudkami, z połówką przegotowanego jajka i może z 1/3 pokrojonej w plasterki na pół białej kiełbasy. Dostrzegłem z biedą majeranek.Tyle w temacie. Najzabawniejszy był barszcz
BaRepasBlueberry Corner by "jagodzianka" Od zawsze lubię żurek. Wszyscy, których znam lubią żurek. Zupa jest smaczna, kwaskowa, rozgrzewająca, sycąca i dobra na kaca. Do … Przeczytaj cały artykuł Post Żurek na domowym zakwasie pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerŻurek na domowym zakwasie to jedna z naszych ulubionych zup. Oczywiście zawsze pojawia się na naszym świątecznym stole, czy to na Boże Narodzenie czy to na Wielkanoc. Gości u nas również w zwykłe dni, kiedy chcemy zjeść coś sycącego. Często podaję ją razem z domową białą kiełbasą. Żurek na domowym zakwasie Czas przygotowania: 40 minut Proporcje dla 6 osób Składniki(...)warzywa obieramy i kropimy w kostkę. Boczek kroimy w paseczki. W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy warzywa, boczek i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą miękkie wlewamy zakwas na żurek, cały czas mieszając, aby nie powstały nam grudki. Zmieszamy ogień, zupę doprawiamy przyprawami. Na koniec ewentualnie dodajemy śmietanę
Kulinarne przygody GatityIdealne jako jedno z dań wielkanocnych. W tamtym roku odkryłam smak prawdziwego żurka- nie z torebki:D Wykonałam już go 2 razy, zawsze podaję go w chlebie. SKŁADNIKI: 1,5 l wywaru warzywnego 0,5 l zakwasu na żurek ( można zrobić samemu lub kupić w butelce) 0,5 kg surowej białej kiełbasy (pokrojona na plasterki) 100 g wędzonego boczku(...)koniec przyprawić majerankiem . U gotowane jajka na twardo obrać i podzielić na połówki. W tym czasie należy wydrążyć ośródkę chleba i wstawić bochenki do piekarnika by były chrupkie:P Żurek podać z połówkami jajka i szczyptą chrzanu. Wesołego Alleluja
MarciochaKucharzyŻurek to zupa która najczęściej kojarzy nam się z Wielkanocą. Jednak u mnie jest cześć niż raz w roku bo bardzo nam taki żurek smakuje. Tym bardziej jeśli jest na domowym zakwasie z jajkiem i pyszną białą kiełbasą. Żurek podany na talerzu Porcelana Bogucice Składniki: 1,5 litra wody 1 mniejsza marchewka kawałek pietruszki kawałek selera 2 ziemniaki liść laurowy
Ala piecze i gotujeWarzywa myjemy obieramy dodajemy do wywaru z kości oprócz cebuli. Gotujemy 45 minut na wolnym ogniu, następnie wlewamy zakwas. Z wywaru wyjmujemy warzywa kroimy w kosteczkę dodajemy do żurku. Boczek oraz kiełbasę wędzoną swojską kroimy w kosteczkę, podsmażamy, po chwili dodajemy do pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, smażymy wszystko jeszcze chwilę, dodajemy do żurku. Na koniec dorzucamy pokrojono(...)drobno czosnek, majeranek oraz śmietanę 30%. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Żurek wykonaniu Krystyny Smacznego
kgwjanczewoZupa chrzanowa to taki żurek, nie żurek. Choć z wyglądu trochę podobny, to smakowo zupełnie coś innego. I choć u mnie nie wszyscy byli zachwyceni, to mnie zasmakowała bardzo. To idealna alternatywa dla wszystkich nie lubiącyh żurku, na diecie bezglutenowej, a także dla lubiących chrzan. Po dobrym doprawieniu, (dodałam jeszcze dodatkowo chrzan tarty ze słoika, by wyostrzyć smak zupy
Smaczne ZdroweDziś na blogu pojawia się kolejna odsłona zakwasu na żur, tym razem przygotowana na bazie mąki razowej pszennej typ 2000. Zakwas jest gęsty, bo w domu lubimy gęsty żurek. Jeśli uznacie, że dla Was jest za gęsty dodajcie do niego więcej wody. Na blogu znajdźcie również inne przepisy na zakwas: Zakwas na żurek Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek
Kulinarne przygody Gatitywyobrażam sobie Wielkanocnego śniadania bez domowego żurku z kiełbasą i jajkiem. Niestety, żeby żur wyszedł idealny, potrzebny nam jest dobrej jakości zakwas. Można szukać po sklepach w nadziei, że trafimy na taki, który będzie pasował naszym podniebieniom. Możemy też zrobić własny zakwas. Wiele osób mówi, że to zbyt pracochłonne, wymaga planowania itd. Owszem, zakwas trzeba przygotować(...)przed ugotowaniem żurku, ale nikt mi nie wmówi, że 5 minut spędzone w kuchni to zbyt wiele... Poza tym będzie taniej niż w sklepie i smaczniej. A co Wy wybierzecie na te święta? Kupny żurek w proszku bądź płynie, czy przygotowanie zakwasu samemu? Ja już wybrałam, teraz pora na Was. Potrzebne nam: - szklanka mąki żytniej - gruba kromka chleba razowego
W poszukiwaniu inspiracjizakwasu to koszt mniejszy niż złotówka, warto więc przygotowywać go samemu. Po odstaniu wystarczy przelać go do butelki, zakręcić i przechowywać w lodówce. Zobacz również przepis na ----> Świąteczny żurek chrzanem w chlebie , żurek na wywarze z wędzonego boczku , żurek , żytni zakwas na żur Żur na zakwasie owsianym - przepis: Składniki: 0,5 litra zakwasu owsianego ----> z tego przepisu
Moje QulinariaChciałam przepis na chlebki połączyć z przepisem na żurek, ale wyszedłby strasznie długi post, więc je podzieliłam. Poza tym doszłam też do wniosku, że należy im się osobna pozycja. W końcu nie można przypisywać tym chlebkom tylko roli misek do żurku. Są na to zbyt dobre! Świetnie smakują po prostu jako chleb upieczony w 2 keksówkach, a jako miseczki można(...)zapewniam, że mogą być nie lada atrakcją. Najbardziej pamiętna dla mnie historia, to ślub koleżanki. Jej wybrankiem był Włoch i cała rodzina Pana Młodego zachwyciła się, gdy podano żurek w chlebkach. Do tego stopnia, że każdy z nich musiał sobie zrobić zdjęcie przy tym rarytasie ;) Składniki na 4 sztuki 250 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 250 g mąki graham
Pełny talerzWielkanocnym stole nie może zabraknąć ŻURKU Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ. Ja podaje go drugiego dnia na świąteczny obiad. SKŁADNIKI: 50-60 dag. białej kiełbasy około 2 szkl. zakwasu włoszczyzna 2 marchewki 4 ziemniaki 10- 15 dag. wędzonego boczku lub szynki 5- 6 jaj 3- 4 ząbki czosnku 1 mała cebula, 2 łyżki masła klarowanego 4 liścia laurowe 5 ziaren(...)zakwas, zmiażdżony czosnek, marchewkę pokrojoną w kostkę, majeranek i vegetę, gotujemy, doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy kiełbasę i boczek wcześniej podsmażone na maśle klarowanym z odrobiną drobno posiekanej cebulki, żurek podgrzewamy ale nie doprowadzamy już do wrzenia, w międzyczasie gotujemy ziemniaki z liściem laurowym, kroimy i dodajemy do żurku, podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo np. w chlebku
Kuchnia BeatyJeśli jeszcze brakuje Wam pomysłu na dzisiejszy obiad proponujemy żurek na bogato, czyli z dwoma rodzajami kiełbasy i jajkiem, a do tego podany w jadalnych chlebowych miseczkach. Miseczki te można upiec samemu, ale coraz częściej pojawiają się w sklepach. Właściwie nie powinniście mieć większego problemu z zakupem miseczek chlebowych, a zupa podana w ten sposób od razu nabiera odświętnego charakteru(...)Żurek w chlebowych miseczkach SKŁADNIKI: 1 pietruszka 2 marchewki 3 białe kiełbaski 0,5 l zakwasu na żur 3 ziemniaki 1 cebula kawałek kiełbasy wiejskiej 2 ząbki czosnku 3 ziarenka ziela angielskiego pieprz sól jajka chlebowe miseczki majeranek gałązka zielonej pietruszki Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Kroimy również kiełbasę wiejską. Cebulę z kiełbaską podsmażamy na patelni. Dodajemy przeciśnięty
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKilkanaście lat temu nie jadłam żurku w ogóle. Omijałam szerokim łukiem i odwracałam wzrok jak widziałam żurek w kogoś na talerzu. Czytaj więcej
bistro mamaprzepis na regionalną zupę na bazie żurku. Jesienią najlepiej smakuję z dużą ilością grzybów. 0,5 l zakwasu (naturalny, żytni) 4 ziemniaki, Grzyby leśne (świeże albo suszone) Cebula (1 duża, lub 2 małe), 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 3 Ziela angielskie 2 pęta dobrej wiejskiej kiełbasy Pieprz i sól do smaku suszony majeranek do dekoracji: natka pietruszki(...)zmiękną. Następnie dodać ziele angielskie, liście laurowe, plastry czosnku oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Zupę osolić. Na oliwie podsmażyć piórka cebuli oraz plastry kiełbasy. Gdy ziemniaki zmiękną wlać żurek i dokładnie wymieszać. (ziemniaki nie ugotują się w zakwasie, dlatego żurek wlewamy pod sam koniec). Gotować jeszcze przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy majerankiem i pieprzem. Można
Bon Appetit MałgorzatyUwielbiam gęsty żurek z grzybkami, jajkiem, sporą ilością ziemniaków, dlatego też zastępuje on u mnie porządny dwudaniowy posiłek i zawsze gotuję go w największym garnku :) bo w odróżnieniu od pozostałych zup - żurek lubią u mnie wszyscy:) Rewelacyjnie smakuje ze świeżą bagietką... Składniki: 3-4 surowe białe kiełbaski kawałek boczku 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 ząbki czosnku(...)małym ogniu gotować 10 minut. Doprawić do smaku solą. Dodać roztarty w dłoniach majeranek oraz 2-3 łyżki ukwaszonej śmietanki (też wcześniej zahartowanej zupą). Na koniec przełożyć do żurku zawartość patelni czyli podsmażony boczek i białą kiełbaskę. Dorzucić pokrojone jajka
Walijskie PichcenieWielkanoc tuż tuż, dlatego powoli będę publikować tradycyjne świąteczne przepisy. Żurek to zupa, do której musiałam dorosnąć, a która obecnie jest jedną z moich ulubionych. Nie przygotowuję jej często, bo nie chcę, żeby nam się przejadła. Żurek doprawiłam mieszanką przypraw do żurku i barszczu białego firmy Kamis . Bardzo fajna sprawa i rzeczywiście zupa wyszła doskonała. Nazwa "żur" pochodzi
Przepisy AleksandryWielkanoc, które mogą Ci się spodobać: Przepis na pasztet drobiowy Soczysta kaczka pieczona w całości Babka ponczowa z białą czekoladą i migdałami Jajka faszerowane pieczarkami i chrzanowym serkiem WIELKANOCNY ŻUREK NA ZAKWASIE: przepis, jak zrobić BARSZCZ BIAŁY: prosty przepis, na zakwasie ŻUR STAROPOLSKI NA WIEJSKIEJ KIEŁBASIE: tradycyjny przepis na żurek BIAŁA KIEŁBASA W POLSKIM SOSIE : duszona w piwie i cebuli
Moja Książka KucharskaŻUR NA MAŚLANCE Z CHRZANEM Żur na maślance to zupełnie inna zupa od tradycyjnego żuru, a tym bardziej żurku, czy też barszczu białego. To bardzo sycąca i kwaśna polewka, którą doceni prawdziwy amator zakwasu i żurku. To zupa konkretna, ale bardzo pyszna, którą najlepiej serwować z jajkiem gotowanym. Żur na maślance będzie zdecydowanie lepszy, gdy Wasza maślanka... Artykuł Żur
Kuchnia Tomkazakwas na żurek - 1/2 litra biała kiełbasa parzona - 4 szt jajka na twardo -6 szt boczek wędzony -10 dag ziemniaki - 6 szt olej - 1 łyżka cebula - 2 szt czosnek - 5 ząbków majeranek sól pieprz Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę i ugotować. Kiełbasę pokroić w plasterki, boczek i obraną cebulę pokroić w kosteczkę i przesmażyć razem(...)oleju. Zawartość patelni przełożyć do garnka z ziemniakami, dodać zakwas i gotować ok 10 minut razem na wolnym ogniu. Żurek doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Podawać z jajkami na twardo
Camilla w kuchniwielkanocnym stole obowiązkową pozycją jest żurek. Można go przygotować na wiele sposobów, co dom to inny przepis. Artykuł Żurek na wędzonce pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazjąmiesiące. Kiedy prognoza pogody ogłosi ponury okres deszczowych dni z rzędu, myślę wtedy: ach dobrze! Pogoda w sam raz na biały barszcz. Barszcz biały a żurek. Barszcz biały jest często mylony z żurkiem , i nic dziwnego ;) Na pierwszy rzut oka obie zupy są do siebie bardzo podobne. Ten ostatni jest jednak o wiele
Moja Książka Kucharskakawałkami ugotowanych jajek i chlebem. Rada: niektóre gospodynie zaprawiają żur śmietaną, ale w tej wersji zdecydowanie bardziej lubimy go bez. Zupę można też ugotować na wędzonej kości. Spróbujcie też żurku wegetariańskiego według naszego przepisu: Żurek wegetariański. Co najmniej tak dobry jak tradycyjny. Nasz autorski przepis Artykuł Żur ze śląskiego domu. Tak zrobiony podaje się na co dzień. PRZEPIS pochodzi
Kulinarna Polskazakwas na żurek - 1/2 litra biała kiełbasa parzona - 4 szt jajka na twardo -6 szt boczek wędzony -10 dag ziemniaki - 6 szt olej - 1 łyżka cebula - 2 szt czosnek - 5 ząbków majeranek sól pieprz ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę i ugotować. kiełbasę pokroić w plasterki, boczek i obraną cebulę pokroić w kosteczkę, i przesmażyć razem na oleju. zawartość patelni(...)przełożyć do garnka z ziemniakami, dodać zakwas i gotować ok 10 minut razem na wolnym ogniu. żurek doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem. podawać z jajkami na twardo
przepisy- Milkipierogi, udka faszerowane, paszteciki) oraz dania gotowe pod marką Od Tereski (naleśniki, knedle, cepeliny i sałatki). Zobaczcie: tutaj Delikatne kruche ciasto i przepyszny farsz, który faktycznie smakuje jak najlepszy żurek. Z dużą ilością świeżego czosnku, najlepszej jakości białą kiełbasą, jajkiem i całkiem sporą szczyptą majeranku. Ps. Biała kiełbasa Pamso to aż 90% mięsa! I to widać gołym okiem po otwarciu(...)sól * zimna woda – 1 łyżka FARSZ: * biała kiełbasa Pamso – 5 szt ( w zależności od wielkości ) * jajka na twardo – 5 szt * świeże zioła MASA ŻURKOWA: * zakwas na żurek – 200 ml * mąka pszenna – 2 łyżki * masło min.82% – 2 łyżki * śmietana gęsta, kwaśna – 4 łyżki * jajko – 2 szt * czosnek – 4 ząbki * majeranek
Ostra na SłodkoŚwięta Wielkanocne coraz bliżej, pora więc powoli rozpocząć przygotowania. Dziś chcę Wam pokazać łatwy przepis na domowy zakwas na żurek, który na pewno przypadnie Wam do gustu. Szybki, prosty, tradycyjny – czego chcieć więcej? 😉 Wystarczy połączyć kilka składników i pamiętać o ich codziennym mieszaniu. Spróbujcie zrobić go u siebie! 😉 Składniki: 1 szklanka mąki żytniej razowej 3 szklanki letniej przegotowanej wody(...)pieprzu i skórkę chleba. Wszystko razem mieszamy. Słoik przykrywamy ściereczką i przewiązujemy sznurkiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 dni codziennie mieszając. Gotowe! Drukuj przepis Artykuł Domowy zakwas na żurek pochodzi z serwisu Mostek w kuchni
Mostek w kuchniAlternatywna wersja żurku bez wykorzystania boczku wieprzowego. W tej roli zastępuje go wędzone tofu.… Czytaj dalej Żurek z wegańskim boczkiem
Pij soki wyciskaneChlebki do żurku Chlebki robi się szybko i łatwo. Z podanych składników wychodzą trzy sztuki. Chlebki spokojnie możemy upiec na dzień przed podaniem, wydrążyć i przechowywać pod przykryciem. Następnego dnia wystarczy wstawić je na kilka minut do piekarnika i będą idealne Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 7g suchych drożdży 320ml ciepłej wody 2 łyżki oleju 2 płaskie(...)JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Chlebki do żurku pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemWielkanoc zbliża się wielkimi krokami... A nie ma świąt bez prawdziwego, domowego żurku z jajkami, białą kiełbasą i boczkiem. Wielki Poniedziałek to idealny moment, aby nastawić zakwas na żurek. Wbrew pozorom, przygotowanie takiego domowego zakwasu nie jest ani trudne, ani skomplikowane. Każdy może go wykonać! Wystarczy tylko zakupić mąkę żytnią razową i użyć przegotowanej wody. Należy także pamiętać o sterylizacji
Kuchnia MagdaLenywyobrażam sobie Świąt Wielkiejnocy bez żurku na prawdziwym, domowym zakwasie. Pachnącego wędzonką i majerankiem. Jeśli jeszcze nie wstawiliście zakwasu, zróbcie to czym prędzej. Zakwas potrzebuje trochę czasu, wiec za jego przygotowanie powinniście się zabrać około tygodnia przed świętami. Składniki na zakwas: 1/2 l przegotowanej i ciepłej wody 1/2 szklanki mąki żytniej z otrębami 2 – 3 ząbki czosnku kilka liści(...)przegotowaną wodą, dodać przyprawy, zamieszać, przykryć ściereczką i ustawić ciepłym miejscu. Zakwas należy mieszać co najmniej dwa razy dziennie. Po tygodniu zakwas jest gotowy do użycia. Przed dodaniem do żurku zakwasu należy go przecedzić. Biesiadując przy świątecznym stole, nie zapominam o wyrobie medycznym CE Espumisan
Kasia i jej kobiecy światgorąco, posypane zieleniną lub roztartym w dłoniach majerankiem. -- Smacznego ! Dla chętnych podaję poniżej linki pomocnicze jak można zrobić... : Chlebki ! ...znajdziecie klikając tutaj domowy-chlebek-do-żurku Domowy zakwas do żurku! ... znajdziecie klikając tutaj ż urek-z-jajkiem-i-kiełbas ą Białą kiełbasę ? ...zajrzyj klikając tutaj kiełbasa-domowa
chleba naszegoWiem, już po świętach ale żurek przecież można jeść cały rok. Potrzebujemy 2 kg mąki, kostkę drożdży, ugotowanego dużego ziemniaka, dwie szklanki ciepłej wody, łyżkę czubatą soli, łyżkę cukru...z takiego zestawu robimy zaczyn i ciasto drożdżowe. Wyrabiamy na gładko 7-8 chlebków. Smarujemy jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy 40 min. w 200 st.C. Odstawiamy do wystudzenia(...)następnie odcinamy pokrywkę, wydłubujemy środek i mamy chlebki. ...Rano dla szczelności smarujemy rozbitym jajkiem zapiekamy 10 min. w piekarniku. Chlebki podajemy do obiadu napełnione żurkiem,kiełbasą i jajkiem. Smacznego
chleba naszegoUwielbiam żurek. Mam swój tajemny przepis na żur idealny. Na lubelszczyźnie – skąd pochodzę – żur wielkanocny podawany jest z białym serem.Uwielbiam ten niepowtarzalny smak. Składniki: 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 6 szt. białej kiełbasy 200 g wędzonego boczku bulion drobiowy zakwas na żur 1 łyżka chrzanu ze słoika 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka suszonego majeranku(...)dusimy. Zalewamy bulionem drobiowym. Dodajemy zakwas do żuru. Wkładamy białką kiełbasę. Gotujemy około 20 minut. Wyjmujemy białką kiełbasę, obieramy ze skórki, kroimy w plastry i wrzucamy z powrotem do żurku. Dodajemy chrzan, śmietanę, majeranek, sól, pieprz. Gotujemy jeszcze chwilę. Podawany w chlebku smakuje najlepiej z dodatkiem jajka i białego sera. Artykuł Genialny żur wielkanocny pochodzi z serwisu Moja Qchnia
MojaQchnia.plZupę tą podaję z gotowanym jajkiem. Potrzebne składniki : 3-4 ogórki kiszone ( moje były własnej produkcji ) 2 marchewki, 3 ziemniaki, pół selery (niedużej bulwy ) 3 – 4 jajka gotowane, żurek z paczki Winiary, drobny makaron Zacierka, vegeta czerwona, cukier, Sposób przygotowania : ziemniaki, marchew i seler kroimy w kostkę, ogórki zaś trzemy na dużych oczkach tarki, do 1,5 litra wody(...)dodajemy 10 łyżeczek żurku Winiary dobrze rozprowadzamy do rozpuszczenia. dodajemy warzywa w kostce (bez ogórków ), gotujemy ok. 15 min. Gdy warzywa są podgotowane, dodajemy pół paczki zacierki i gotujemy 3-4 min, Na końcu dodajemy starte kiszone ogórki, wlewamy trochę wody z ogórków. Jeśli jest taka potrzeba dolewamy wody. Gotujemy ok. 10 -15 min. , dodajemy łyżkę masła i przyprawiamy vegetą
Pysznosci Babci BasiTradycyjny wielkanocny żurek w moim rodzinnym domu zawsze gotowany jest na wędzonych żeberkach. Uwielbiam ten zapach i smak. Jest wyjątkowy tylko podczas świątecznego obiadu. Składniki kawałek wędzonego żeberka 2 l wody 1- 1,5 szkl zakwasu na żurek 1-2 łyżeczki chrzanu … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatySposobów na zakwas do żurku jest wiele. Podany poniżej przepis wykorzystuje zakwas chlebowy i pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia". SKŁADNIKI 50 g zakwasu na chleb (przepis TUTAJ ) 450 ml letniej wody (przegotowanej) 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 2 ząbki czosnku wraz z łupinami 4 ziarenka ziela angielskiego 3-4 liście laurowe 6-8 ziaren czarnego(...)łupinami czosnek (wykorzystałam w tym celu widelec), oraz pozostałe składniki i wymieszać. Odstawić w temperaturze pokojowej na 2 dni. Raz dziennie zakwas przemieszać. Mając już gotowy zakwas, można przygotować żurek np. z TEGO przepisu
Passions hobbies liferazem wzbogacony startym czosnkiem i chrzanem. Kiełbasę ugotowałam z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, tak ok. 10-15min. Wystudziłam, przekroiłam wzdłuż. Wywar wykorzystałam na zrobienie żurku. Cebulę obrałam, pokroiłam w krążki i w takiej postaci starałam się je podsmażyć. Gotowe ciasto wyłożyłam w naczyniu do tart. Podpieklam przez 20min. Następnie spód wysmarowałam sosem, rozłożyłam kiełbasę(...)cebulę. W centrum posadziłam jajko. Całość polałam resztą sosu, oprószyłam oregano. Zapiekłam w 170st. przez 15-20min. Oczywiście najlepiej smakuje z chrzanem! No i kubkiem żurku... Taka tarta, tudzież pizza, może doskonale sprawdzić się na wielkanocnym stole. Spróbujcie? Zawsze to jakieś urozmaicenie na świątecznym stole. Tradycja i nowoczesność w jednym
bastalena