Składniki: Ziemniaki (według uznania, zależy ile osób będzie jadło) 1 cebula 2 kiełbasy śląskie 1/2 selera 3 ząbki czosnku 1 pietruszka majeranek, pieprz, sól Żurek (kupiłam w butelce, można dostać w piekarni) 1,5 litra wody 50 g masła/margaryny Kiełbasę kroimy w kostkę, ząbki czosnku drobno siekamy. Pietruszkę i selera obieramy. Wszystko przekładamy do garnka, zalewamy wodą i doprawiamy(...)Gotujemy około 45 minut. W między czasie obieramy ziemniaki, kroimy w kawałki i gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Po tych 45 minutach wstrząśnięty żurek wlewamy do wywaru i gotujemy jeszcze około 10 minut. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy i mieszamy z cebulką i masłem z patelni. Żurku z tylu składników wychodzi około 2 litry. Wykładamy
Moje-pitraszenieJuż za kilka dni najważniejsze święto chrześcijańskie - Wielkanoc . A co za tym idzie? Najlepsze dla mnie jedzenie w ciągu całego roku . Czy to żurek czy to barszcz biały - jak zwał, tak zwał - jest wielkanocny. U mnie w domu zawsze podaje się tą zupę z dodatkiem jajek, grzybków, kilku rodzajów mięs pieczonych, kiełbasami, własnej roboty serem białym, słodką bułką, ciemnym pieczywem(...)daje siłę na cały długi dzień. Bajecznie smaczna! Dla tych, którzy chcą zdążyć przed śniadaniem wielkanocnym z własnym żurem / barszczem, powinni zacząć już robić własny zakwas. Podstawowe składniki do żurku są na wyciągnięcie reki w sklepach. Jednak na smak żurku wielkanocnego z wszystkimi wyżej wymienionymi składnikami musimy poczekać do najbliższej niedzieli. Żurek świąteczny wg kuchni staropolskiej Przepisy poniższe
Right Behind The KitchenJesienny żurek z grzybami został przygotowany w ramach wspólnego gotowania. Zajrzyjcie do Renaty z bloga "Codziennik kuchenny" , która jest autorką nowej comiesiecznej akcji Regionalne smaki. W październiku na pierwszy ogień - zalewajka. Regiolnalna potrawa z Centralnej Polski. Idealna na jesienne szarugi, rozgrzewająca, podnosząca odporność. W innych regionach funkcjonuje jako żurek. Z braku dostępu do świeżych, leśnych grzybów moja zalewajka jest(...)choć trochę imitujących te leśne. Ponieważ wszystkie zupy przygotowuję na wywarze jarzynowym i tutaj jest on podstawą zupy. Zalewajkę podałam z tłuczonymi ziemniakami i białą kiełbasą, także talerz pysznego żurku wystarczył za całe danie obiadowe. Składniki: 500-700 ml zakwasu żurkowego 6 średnich ziemniaków 2 marchewki, pietruszka, seler 30 dkg ciemnych pieczarek 20 dkg wędzonego boczku 1 cebula 3 łyżki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Mój żurek Wielkanocny Żurek nie żurek ,ponieważ jest to zupa do której nie dodaje zakwasu. Nie potrafię planować obiadów z wyprzedzeniem . Dlatego w porę nie robiłam zakwasu , natomiast kupowany jest za kwaśny i wyczuwam w nim posmak octu. A od czasu do czasu zjeść dobrego żurku się chce. Z pomocą przyszła mi mama . Zdradziła mi jak się robi tę zupę
Eli GotowanieŻurek wspaniale wygląda podany w chlebie. Tak też dziś i u mnie w domu zjedliśmy. Przygotowanie chleba do żurku i sam żurek, to trochę pracochłonne danie ale warto. Czuję, że stanęłam dziś na wysokości zadania :) Składniki: 200g boczku, najlepiej wędzonego, 180g kiełbasy, średnia cebula, 3 białe kiełbasy, 2 x marchew, pietruszka, kawałek selera, 4 ziemniaki, 5 ząbków czosnku(...)koniec dodać sporo majeranku. Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Ugotować na twardo jajka. Przekroić na pół i włożyć do talerza bądź chleba (przepis na chleb do żurku jest tu kliknij ) tuż przed podaniem. Smacznego
W kuchni u MonikiLubię żurek. Chyba dlatego, że przepadam za kwaśnymi potrawami/smakami. A już wkrótce będę się nim mogła zajadać bardzo, bo zbliża się Wielkanoc, kiedy to bez żurku obejść się nie można. ŻUREK Składniki: - 3 litry wody, - 200 gram dowolnego mięsa - 1 kiełbaska (najlepiej biała) - 500 mililitrów zakwasu do żurku - 3 marchewki, - kawałek selera, - 1 pietruszka, - 4 ziemniaki - 1 cebula - 5 ząbków
Życie zamknięte w smakuMamy dla Was kolejną propozycję na wielkanocny stół. Tym razem pyszny żurek na wędzonce z białą kiełbasą i jajkiem Składniki: - 270 g boczku wędzonego - 300 g kiełbasy białej - 2 cebule - 1 łyżka masła - 1,5 l wody - 500 ml zakwasu na żurek - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz - majeranek - 5 kuleczek ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 8 jajek Porcja(...)Kiełbasę wyciągamy, kroimy w plasterki i przysmażamy na patelni po boczku i wrzucamy z powrotem do zupy. Teraz wlewamy zakwas, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem i chwilę jeszcze gotujemy. Żurek podajemy z ugotowanymi jajkami na twardo. Smacznego
Kuchenne WariacjePierwsza wersja żurku ugotowana z własnoręcznie przygotowanego zakwasu . Wersja najbardziej podstawowa, zawierająca minimalną ilość składników i przypraw. Po pierwsze dlatego, że chciałam zapoznać się z prawdziwym smakiem zakwasu, po drugie dlatego, że na Święta przygotowałam wystarczającą ilość pysznych, sytych potraw i zależało mi, żeby żurek był bardziej do popicia niż do pojedzenia. Oczywiście można go ugotować na wywarze warzywnym(...)zagęścić, zabielić, doprawić majerankiem czy smażoną cebulką... Ale te bogatsze wersje kiedy indziej, ostatecznie zakwas jeszcze stoi w lodówce :) Chrzanowy żurek wielkanocny Składniki: 1 szklanka zakwasu żytniego na żur 1 litr wody 20 dag szynki wędzonej parzonej łyżka ostrego chrzanu ze słoiczka sól pieprz cukier ugotowane na twardo jajka Wykonanie: Szynkę pokroiłam w drobną kosteczkę. Do rondla wlałam uprzednio
Kuchenne zapiski Edytytego nie zrobiłem :) Dwa: podczas wyrabiania i wyrastania cuchnie jak stary wigwam! O ja pierdziu, najlepiej wyrabiać w masce przeciwgazowej, a na czas wyrastania się wyprowadzić :/ Nie żartuję. Żurek w połączeniu z zakwasem i czosnkiem tworzy chyba jakiś dziwny związek, którym z pewnością powinien się zainteresować sanepid. Albo chociaż wojsko, bo broń biologiczna jak znalazł. Czy tam chemiczna... Oprócz tego(...)naturalny słód jęczmienny MALT IT 40 - palony lekko czekoladowy Zatem gdy już wiecie gdzie co kupić to pora na przepis: 500 g mąki żytniej typ 720 400 ml żurku 100 g aktywnego zakwasu 2 łyżeczki soli himalajskiej (jeżeli używamy zwykłej soli to tylko 1 łyżeczka) 1 łyżeczka cukru 20 g słodu jęczmiennego 2 duże ząbki czosnku (takie naprawdę duże, takie
Marder&Marder Manufacturekawałek kości szynki dojrzewającej (ok 1 kg)* cebula, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, butelka żurku**, 3 plasterki szynki dojrzewającej, Kość zalać zimną wodą, tak aby tylko ją przykryć. Dodać cebulę i przyprawy, gotować około godziny. Wywar przecedzić, dodać żurek, zagotować. Żurek powinien być gęsty, jeżeli jest zbyt płynny odparować przez gotowanie. Plastry szynki pokroić w cienkie paski i podsmażyć(...)Można dodać śmietanę, ale nie jest to konieczne. Do gotowania nie dodajemy skóry!!! * Ostatnio w Lidlu szynka Serrano z kością w rewelacyjnej cenie. Po zjedzeniu szynki zostaje wspaniała kość. **żurek z butelki, prawdziwy, nie zakwaszany octem, oczywiście może być domowy... zastawa
królestwo garówŻurek na wędzonym boczku i najlepszym domowym zakwasie. Żurek był tak smaczny, że na pewno częściej będę robiła domowy zakwas i żurek... Świetnie smakuje także z ugotowanymi ziemniakami. Bo w takiej wersji jedliśmy częściej w rodzinnym domu. Składniki: zakwas na żur kawałek chudego wędzonego boczku w kawałku (ok. 2 50 g) po kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu(...)kanapki) . Do wywaru wlać przecedzony zakwas i zagotować. Dodać majeranek i ewentualnie chrzan do smaku (ja nie daję). Następnie wlać śmietankę, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Żurek rozlać do talerzy, dodać połówki jajek
Czerwień i błękittuż! Czy już macie przygotowany zakwas na żur? Jeżeli nie, to nie ma się czego martwić, czasu jeszcze jest. U nas na stole Wielkanocnym prawie zawsze gości tradycyjny żurek z dużą ilością majeranku, z pyszną białą kiełbasą, masą wędlin i jajkiem. Przygotowanie żurku jest bardzo łatwe, jedynie trochę czasu zajmuje kiszenie się zakwasu, ale efekt końcowy będzie tego warty(...)skiśnie, usuwamy z jego chleb i przelewamy do słoiczka. Zakwas możemy przechowywać w lodówce przez ok. 2 tygodnie. Kiedy mamy już ukiszony zakwas zabieramy się za przygotowanie samego żurku. W dużym garnku zalewamy wodą białą kiełbasę i dodajemy sól. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 min. W między czasie póki kiełbasy się gotują, kroimy w kostkę
Kuchnia ŁukaszaDomowy zakwas na żurek to sfermentowana mąka żytnia z wodą i odrobiną przypraw. Jakiej mąki użyć ? do barszczu białego używa się mąki pszennej a do żurku mąki żytniej. Więc niech tak będzie. Ma to być żurek więc wybrałam mąkę żytnią żurkową. Im wyższa liczba mąki tym lepiej. Więc mąka typu 2000 będzie najlepsza :) Inne dodatki: - piętka(...)zakręcamy szczelnie wieczkiem. Odstawiamy go na parę dni w ciepłe miejsce. Musi się zakisić. Od 3 do 5 dni w zależności jaką mamy temperaturę w mieszkaniu. Po ukiszeniu wlewamy żurek do przygotowywanej zupy i zostawiamy odrobinę zakwasu w słoiku, który chowamy do lodówki. Gdy będziemy ponownie zakwas kisić wystarczy dodać 5 czubatych łyżek mąki żytniej i dolać kolejny 1 litr
Bon Appetit MałgorzatyŻurek z pieczarkami , idealne danie na świąteczny stół wielkanocny, jest bardzo aromatyczny i smaczny . Przygotowuję go na święta i cieszy się on dużym powodzeniem wśród domowników . składniki na 1,5 litra żurku 250 ml żurku z butelki 10 dag wędzonego surowego boczku 15 dag pieczarek marchew pietruszka 2 ząbki czosnku liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego majeranek pół(...)plastry pieczarki , marchew , pietruszkę i szczyptę majeranku . Gdy warzywa będą miękkie wlewamy żur i dodajemy śmietanę , zagotowujemy doprawiamy solą i pieprzem . W osobnym rondelku gotujemy jajka na twardo . Żurek podajemy z przekrojonymi na pół jajkami i pieczywem
Smakowite Danianiektórych regionach Polski ta zupa jest zupełnie nieznana. Moim zdaniem jest zbyt smaczna, aby pozostać taka "anonimowa". Zalewajka jest rozgrzewająca, treściwa, sycąca. W smaku trochę podobna do żurku, ale jednocześnie zupełnie inna. Im częściej odgrzewana tym lepsza. Najlepiej smakuje z kromką świeżego, posmarowanego masełkiem chleba. Moi drodzy, poznajcie zalewajkę! :) Składniki na wielki garnek zupy: 1,5-2 litry zimnej(...)wody wędzona ćwiartka z kurczaka 600 g ziemniaków duża cebula 300 g dobrej, podwędzanej kiełbasy 250-500 ml żurku* 4-5 ząbków czosnku 8 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe garść suszonych grzybków 2 czubate lyżki majeranku sól i pieprz do smaku *Żur może być kupny lub zrobiony samodzielnie. Ponieważ bywają żurki o różnym stopniu kwaśności oraz gestości, stąd brak
Zawsze głodna!