żurek - 1582 przepisów (strona:22/106)

Żurek. 180

Żurek wspaniale wygląda podany w chlebie. Tak też dziś i u mnie w domu zjedliśmy. Przygotowanie chleba do żurku i sam żurek, to trochę pracochłonne danie ale warto. Czuję, że stanęłam dziś na wysokości zadania :)   Składniki: 200g boczku, najlepiej wędzonego, 180g kiełbasy,  średnia cebula, 3 białe kiełbasy, 2 x marchew, pietruszka, kawałek selera, 4 ziemniaki, 5 ząbków czosnku(...)koniec dodać sporo majeranku. Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.  Ugotować na twardo jajka. Przekroić na pół i włożyć do talerza bądź chleba (przepis na chleb do żurku jest tu kliknij ) tuż przed podaniem. Smacznego

W kuchni u Moniki
Żurek 183

Lubię żurek. Chyba dlatego, że przepadam za kwaśnymi potrawami/smakami. A już wkrótce będę się nim mogła zajadać bardzo, bo zbliża się Wielkanoc, kiedy to bez żurku obejść się nie można. ŻUREK Składniki: - 3 litry wody, - 200 gram dowolnego mięsa - 1 kiełbaska (najlepiej biała) - 500 mililitrów zakwasu do żurku - 3 marchewki, - kawałek selera, - 1 pietruszka, - 4 ziemniaki - 1 cebula - 5 ząbków

Życie zamknięte w smaku
Żurek z jajkiem 147

Mamy dla Was kolejną propozycję na wielkanocny stół. Tym razem pyszny żurek na wędzonce z białą kiełbasą i jajkiem Składniki: - 270 g boczku wędzonego - 300 g kiełbasy białej - 2 cebule - 1 łyżka masła - 1,5 l wody - 500 ml zakwasu na żurek - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz - majeranek - 5 kuleczek ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 8 jajek Porcja(...)Kiełbasę wyciągamy, kroimy w plasterki i przysmażamy na patelni po boczku i wrzucamy z powrotem do zupy. Teraz wlewamy zakwas, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem i chwilę jeszcze gotujemy. Żurek podajemy z ugotowanymi jajkami na twardo. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Chrzanowy żurek wielkanocny 165

Pierwsza wersja żurku ugotowana z własnoręcznie przygotowanego  zakwasu . Wersja najbardziej podstawowa, zawierająca minimalną ilość składników i przypraw. Po pierwsze dlatego, że chciałam zapoznać się z prawdziwym smakiem zakwasu, po drugie dlatego, że na Święta przygotowałam wystarczającą ilość pysznych, sytych potraw i zależało mi, żeby żurek był bardziej do popicia niż do pojedzenia. Oczywiście można go ugotować na wywarze warzywnym(...)zagęścić, zabielić, doprawić majerankiem czy smażoną cebulką... Ale te bogatsze wersje kiedy indziej, ostatecznie zakwas jeszcze stoi w lodówce :) Chrzanowy żurek wielkanocny Składniki: 1 szklanka  zakwasu żytniego na żur 1 litr wody 20 dag szynki wędzonej parzonej łyżka ostrego chrzanu ze słoiczka sól pieprz cukier ugotowane na twardo jajka Wykonanie: Szynkę pokroiłam w drobną kosteczkę. Do rondla wlałam uprzednio

Kuchenne zapiski Edyty
Chleb żytni na żurku 135

tego nie zrobiłem :) Dwa: podczas wyrabiania i wyrastania cuchnie jak stary wigwam! O ja pierdziu, najlepiej wyrabiać w masce przeciwgazowej, a na czas wyrastania się wyprowadzić :/ Nie żartuję. Żurek w połączeniu z zakwasem i czosnkiem tworzy chyba jakiś dziwny związek, którym z pewnością powinien się zainteresować sanepid. Albo chociaż wojsko, bo broń biologiczna jak znalazł. Czy tam chemiczna... Oprócz tego(...)naturalny słód jęczmienny MALT IT 40 - palony lekko czekoladowy Zatem gdy już wiecie gdzie co kupić to pora na przepis: 500 g mąki żytniej typ 720 400 ml żurku 100 g aktywnego zakwasu 2 łyżeczki soli himalajskiej (jeżeli używamy zwykłej soli to tylko 1 łyżeczka) 1 łyżeczka cukru 20 g słodu jęczmiennego 2 duże ząbki czosnku (takie naprawdę duże, takie

Marder&Marder Manufacture
Żurek na kości z szynki dojrzewającej 121

kawałek kości szynki dojrzewającej (ok 1 kg)* cebula, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, butelka żurku**, 3 plasterki szynki dojrzewającej, Kość zalać zimną wodą, tak aby tylko ją przykryć. Dodać cebulę i przyprawy, gotować około godziny. Wywar przecedzić, dodać żurek, zagotować. Żurek powinien być gęsty, jeżeli jest zbyt płynny odparować przez gotowanie. Plastry szynki pokroić w cienkie paski i podsmażyć(...)Można dodać śmietanę, ale nie jest to konieczne. Do gotowania nie dodajemy skóry!!! * Ostatnio w Lidlu szynka Serrano z kością w rewelacyjnej cenie. Po zjedzeniu szynki zostaje wspaniała kość. **żurek z butelki, prawdziwy, nie zakwaszany octem, oczywiście może być domowy...   zastawa

królestwo garów
Żurek na wędzonym boczku 167

Żurek na wędzonym boczku i najlepszym domowym zakwasie. Żurek był tak smaczny, że na pewno częściej będę robiła domowy zakwas i żurek... Świetnie smakuje także z ugotowanymi ziemniakami. Bo w takiej wersji jedliśmy częściej w rodzinnym domu. Składniki: zakwas na żur kawałek chudego wędzonego boczku w kawałku (ok. 2 50 g) po kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu(...)kanapki) . Do wywaru wlać przecedzony zakwas i zagotować. Dodać majeranek i ewentualnie chrzan do smaku (ja nie daję). Następnie wlać śmietankę, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Żurek rozlać do talerzy, dodać połówki jajek

Czerwień i błękit
Wielkanocny żurek. 159

tuż! Czy już macie przygotowany zakwas na żur? Jeżeli nie, to nie ma się czego martwić, czasu jeszcze jest.  U nas na stole Wielkanocnym prawie zawsze gości tradycyjny żurek z dużą ilością majeranku, z pyszną białą kiełbasą, masą wędlin i jajkiem. Przygotowanie żurku jest bardzo łatwe, jedynie trochę czasu zajmuje kiszenie się zakwasu, ale efekt końcowy będzie tego warty(...)skiśnie, usuwamy z jego chleb i przelewamy do słoiczka. Zakwas możemy przechowywać w lodówce przez ok. 2 tygodnie.  Kiedy mamy już ukiszony zakwas zabieramy się za przygotowanie samego żurku. W dużym garnku zalewamy wodą białą kiełbasę i dodajemy sól. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 min.   W między czasie póki kiełbasy się gotują, kroimy w kostkę

Kuchnia Łukasza
Zakwas na żurek 169

Domowy zakwas na żurek to   sfermentowana   mąka żytnia z wodą i odrobiną przypraw.  Jakiej mąki użyć ?   do barszczu białego używa się mąki pszennej a do żurku mąki żytniej. Więc niech tak będzie. Ma to być żurek więc wybrałam mąkę żytnią żurkową. Im wyższa liczba mąki tym lepiej. Więc mąka typu 2000 będzie najlepsza :) Inne dodatki: - piętka(...)zakręcamy szczelnie wieczkiem. Odstawiamy go na parę dni w ciepłe miejsce. Musi się zakisić. Od 3 do 5 dni w zależności jaką mamy temperaturę w mieszkaniu. Po ukiszeniu wlewamy żurek do przygotowywanej zupy i zostawiamy odrobinę zakwasu w słoiku, który chowamy do lodówki. Gdy będziemy ponownie zakwas kisić wystarczy dodać 5 czubatych łyżek mąki żytniej i dolać kolejny 1 litr

Bon Appetit Małgorzaty
Żurek z pieczarkami 134

Żurek z pieczarkami , idealne danie na świąteczny stół wielkanocny, jest bardzo aromatyczny i smaczny . Przygotowuję go na święta i cieszy się on dużym powodzeniem wśród  domowników . składniki na 1,5 litra żurku 250 ml żurku z  butelki 10 dag wędzonego surowego boczku 15 dag pieczarek marchew pietruszka 2 ząbki czosnku liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego majeranek pół(...)plastry pieczarki , marchew , pietruszkę i szczyptę majeranku . Gdy warzywa będą miękkie wlewamy żur i dodajemy śmietanę , zagotowujemy doprawiamy solą i pieprzem . W osobnym rondelku gotujemy jajka na twardo . Żurek podajemy z przekrojonymi na pół jajkami  i pieczywem

Smakowite Dania
Zalewajka 315

niektórych regionach Polski ta zupa jest zupełnie nieznana. Moim zdaniem jest zbyt smaczna, aby pozostać taka "anonimowa". Zalewajka jest rozgrzewająca, treściwa, sycąca. W smaku trochę podobna do żurku, ale jednocześnie zupełnie inna. Im częściej odgrzewana tym lepsza. Najlepiej smakuje z kromką świeżego, posmarowanego masełkiem chleba. Moi drodzy, poznajcie zalewajkę! :)  Składniki na wielki garnek zupy: 1,5-2 litry zimnej(...)wody wędzona ćwiartka z kurczaka 600 g ziemniaków duża cebula 300 g dobrej, podwędzanej kiełbasy 250-500 ml żurku* 4-5 ząbków czosnku 8 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe garść suszonych grzybków 2 czubate lyżki majeranku sól i pieprz do smaku *Żur może być kupny lub zrobiony samodzielnie. Ponieważ bywają żurki o różnym stopniu kwaśności oraz gestości, stąd brak

Zawsze głodna!
Klasyczny żurek z białą kiełbasą na żeberkach 115

Klasyka zawsze sprawdza się na stole ... U mnie w domu żurek gości często. Nie zawsze jest on jednak przygotowywany w taki sam sposób. Dzisiaj chciałam zaprosić na klasyczny żurek na żeberkach podany z białą kiełbaską i gotowanym jajkiem.   Klasyczny żurek z białą kiełbasą na żeberkach SKŁADNIKI: 300 g żeberek wędzonych 3 - 4 kiełbaski 3 -4 jajka 5 ziemniaków(...)marchewka 1 pietruszka 300 ml żurku 200 ml śmietany ziele angielskie liść laurowy 2 ząbki czosnku sól pieprz   PRZYGOTOWANIE: Żeberka zalewamy wodą około 2,5l, dodajemy ziele angielskie,  liść laurowy i sól, gotujemy do zagotowania.  W tym czasie obieramy warzywa, ziemniaki kroimy w kostkę, pietruszkę i marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach.  Kiełbaskę kroimy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Żurek tradycyjny 391

Tradycyjny polski żurek na domowym zakwasie z białą kiełbaską i boczkiem, podawany z gotowanym jajkiem i/lub ziemniakami. Idealny na Wielkanoc, ale pysznie smakuje również na co dzień... Składniki: 500 ml zakwasu na żurek 3 surowe białe kiełbasy 100 g boczku cebula 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 2 ząbki czosnku łyżka majeranku pieprz, sól 3 łyżki śmietany na zakwas(...)ciepłej przegotowanej wody                           Zakwas na żurek należy przygotować około 4-5 dni wcześniej: do wyparzonego słoja wsypać mąkę, zalać wodą. Dokładnie wymieszać. Przykryć gazą z gumką i odstawić np. na blat kuchenny. Można przemieszać raz dziennie. Po 4-5 dniach zakwas jest gotowy do użycia

wyzwania kuchenne
Żur na wędzonce 183

Ostatnio mam fazę na żurki i barszcze białe. Non stop kiszę sobie zakwas w domu. Żur za każdym razem inny wychodzi. To dobrze, nie lubię monotonności w kuchni. Ja lubię żurek kwaśmy więc nie przesadzam ze śmietaną. Lubię też jak ładnie swojsko pachnie, dlatego gotuję wędzonki. Zakwas znajdziecie  TUTAJ Składniki kiełbasa wiejska, boczek itp. wędzone- do gotowania włoszczyzna suszona(...)pieprzem. Teraz wysmaż wyroby wędzone jakie lubisz z cebulką. Tylko cebulkę osobno ! Ja dodatkowo pod sam koniec dodałam  płatki smażonej cebuli Skworcu Podawaj z jajem na twardo. Żurek na wędzonce ma niesamowity smak. I kolor. Jest przywołaniem wspomnień z dzieciństwa. U mnie w domu im dłużej sobie leży , tym i lepiej smakuje! Spróbujcie! Ja żurek ,czy barszcz biały nazywam

Z Kuchni Do Kuchni
Rozgrzewające zupy 188

wywarem z włoszczyzny ,dodać imbir, gałkę muszkatołową i  gotować na małym ogniu jeszcze 15 minut. Doprawić do smaku cytryną, solą i pieprzem. Dolać śmietanę i posypać natką pietruszki. Żurek z leśnymi grzybami Składniki 50 dag grzyby leśne 30 dag kiełbasa biała 10 dag szynka wiejska wędzona 2 cebule 5 ząbków czosnku 250 ml zakwas żurku 200 ml śmietana(...)Chwilę pogotować, dodać zakwas. Grzyby leśne pokroić na dosyć duże kawałki, przesmażyć na maśle z oliwą, posolić, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i dodać do gotującej się zupy. Gotujący się żurek doprawić do smaku, majerankiem i pieprzem. Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami zupy i połączyć z żurkiem. Doprowadzić do zagotowania, ale ze śmietaną już nie gotować. Na koniec dodać natkę pietruszki

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania