Zakwas na żur lub żurek to podstawa przy szykowaniu kwaśnej zupy na bazie mąki żytniej. Mój przepis na zakwaś do żuru i żurku stosuję od lat. Taki zakwas zawsze warto mieć w lodówce np. przed Świętami. Polecam też przepis na zakwas do białego barszczu , który szykuję na bazie mąki pszennej
AniaGotuje.pltutaj osoby, które lubią żurek? Ale taki domowy, z białą kiełbaską, z jajkiem! Niektórym ta zupa zapewne kojarzy się ze świętami wielkanocnymi. Ale... to dobra zupa na każdą okazję! Jest pyszna i pożywna! Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 300 g białej kiełbasy surowej 500 ml zakwasu na żur (w butelce) 6 jajek ugotowanych na twardo(...)garnku. Zalewamy 1,5 litrami wody. Dodajemy kiełbasę, przyprawy oraz do smaku sól. Gotujemy przez 45 minut. Po 45 minutach wyjmujemy kiełbasę. Zakwas mieszamy w butelce i wlewamy do żurku. Z kiełbasy zdejmujemy skórkę i kroimy w plasterki i ponownie umieszczamy w zupie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Wlewamy zahartowaną śmietanę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Podajemy z ugotowanymi
Gotuj z MąkąŻurek uwielbiam jeść nie tylko w święta i często go przyrządzam. A te białe kiełbaski od VeganNerd idealne do niego pasują! Łatwo się je robi, a jeszcze łatwiej pochłania Mąż zabiera je też z chlebem na lunch do pracy, a nasi goście w czasie rodzinnych spotkań widzą je na stole Polecam wypróbować! Składniki: 1 duży seler 1 korzeń pietruszki(...)ziemniaka i dokładnie mieszamy rękami i formujemy kiełbaski w dłoniach. W razie potrzeby dodajemy mąkę jaglaną, żeby kiełbaski się nie rozpadały. Smażymy na złoto na rozgrzanym oleju. Podajemy z żurkiem, z chlebem lub jako “wegańskie mięsko” do obiadu – w moim domu wypróbowaliśmy wszystkie te opcje Smacznego! Artykuł Białe kiełbaski pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plżeby wytopił się tłuszcz, aby sama kiełbaska była rumiana i chrupiąca. Wybijam na nią jajko. Ale może jeszcze coś bym do tego dodała? Tak, jest szczypiorek i reszta czystego żurku ( czyli woda + zakwas ). Więc siekam szczypiorek, posypuje jajko. Wykładam sadzone jajko wraz z kiełbaską na głęboki talerz i polewam gorącym żurkiem. Mówię Wam, niby nic nadzwyczajnego, ale jak smakuje
Kulinarne przemysleniasobie właśnie, że byliśmy tam chyba z dziesięć razy, a nie opisałam jeszcze tej restauracji na blogu. Następnym razem muszę to nadrobić (bo miejsce jest naprawdę godne polecenia)! Zamówiliśmy: Żurek Barszcz czerwony z uszkami Ziemniaki opiekane, warkocz z trzech mięs w sosie własnym i surówki Do poruszenia jest kilka istotnych kwestii: 1. Jedzenie Żurek był naprawdę bardzo dobry. Mojemu mężowi
Karola gotujetaki który sobie sami zrobicie, wiecie wówczas co w nim jest i na bank będzie smaczny. Robi się go bardzo prosto, chwilę czeka a potem można cieszyć się żurkiem w każdej chwili. Mój stoi w lodówce i czeka aż najdzie nas ochota na żurek. Polecam gorąco wypróbować. Przyda się do produkcji żuru albo woda z kiszenia ogórków czy kapusty
Moje Małe Czarowaniedużo. Nasze absolutne minimum słodyczowe to przynajmniej dwa mazurki mojej siostry, babka cytrynowa mojej mamy i moja pascha… Poza tym oczywiście wędliny domowej roboty, klasyczna sałatka jarzynowa, żurek mamy Bartka, danie mięsne na pierwszy dzień świąt, danie mięsne na drugi dzień świąt- tym sposobem lodówkę mam pełną i pewnie zjemy to w okolicy czwartku najwcześniej. A jak to zjemy(...)wołał o lekkie warzywne dania, sałatki i smoothie. Z myślą o takim lekkim, poświątecznym gotowaniu zostawiam Wam dziś przepis na prostą zupę. Jak będziecie mieć przejedzone wszyskie zapasy świąteczne, żurki i mięsiwa to świetną odmianą obiadową będzie zupa brokułowa z białą fasolą i pesto. Bardzo prosta w wykonaniu, małoskładnikowa, treściwa (dzięki zmiksowanej fasoli) ale też lekka. No i rozgrzewająca
Cooking for EmilyBiałą kiełbasę podaję się tradycyjnie na śniadanie wielkanocne. Przygotowuje się ją na kilka sposobów: pieczoną w piekarniku, jako dodatek do żurku lub gotowaną (a właściwie parzoną) w wodzie. Przepisy na takie potrawy zamieściłam poniżej. Najprościej i najszybciej przygotować kiełbasę gotowaną i podać ją na gorąco w towarzystwie chrzanu i musztardy. Potrawa mimo, że prosta wymaga właściwego postępowania z surową kiełbasą(...)Żurek staropolski z białą kiełbaską, ma ciekawy smak dzięki dodatkowi kwasu z kiszonych ogórków. - - - - - - - - - - - - - - - - - Pieczeń rzymska z białą kiełbasą , pyszna na zimno z chrzanem
Codziennik Kuchennyświątecznymi zupami wielkanocnymi najbardziej kojarzę żurek albo zupę chrzanową. Podaje się je zamiennie w zależności od regionu. Przepis na szybki żurek znajdziecie tu , a poniżej zupa krem o smaku chrzanowym. ZUPA KREM CHRZANOWY Składniki: 1 l bulionu 4-5 ziemniaków 1 cebula 1/2 szkl śmietany 2-3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka sól, pieprz do smaku grzanki lub chipsy
Bon appetit mon amieNastawiliście już zakwas na żurek? To już ostatni dzwonek by mieć swój własny zdrowy i pyszny zakwas - nie ma lepszego żurku niż ten zrobiony na własnym zakwasie,serdecznie Wam polecam. Składniki: 5 kopiastych łyżek mąki żytniej 5 ząbków czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3/4 l przegotowanej ciepłej wody Do słoika wsypać mąkę żytnią,zalać ciepłą
Niespełnione zdolności kulinarneDzisiaj zamiast świątecznego żurku proponuję zupę chrzanową z białą kiełbasą, boczkiem i ziemniakami. Jest dużo prostsza do przygotowania niż żurek, bo nie trzeba robić zakwasu (no… chyba, że kupimy gotowy ). Podałam ją z ugotowanym na twardo jajkiem i posypałam szczypiorkiem. Rewelacja Składniki: 1 i 3/4 l bulionu 5 średnich ziemniaków 200 g chudego, wędzonego boczku 3 białe kiełbasy
Oryginalny smakŻurek, to zupa nieodłącznie kojarząca się z Wielkanocą. Oczywiście przygotowany na domowym zakwasie, ugotowany na białej kiełbasie z boczkiem i domowym chrzanem. Do tego tylko jajko na twardo i powiem... jest pysznie. Składniki: 4-5 białych surowych kiełbasek 200 g boczku wędzonego 1/2 L zakwasu żurkowego 1 cebula 2-3 ząbki czosnku(...)dodaję posiekany czosnek, chrzan, majeranek i gotuję ok 10 minut. Na koniec śmietanę mieszam z odrobiną wywaru, wlewam do garnka, z agotowuję. D oprawiam do smaku solą i pieprzem. Żurek podaję z białą kiełbasą i z ugotowanym jajkiem na twardo
magiczna kuchnia KasiPomysł na zaskakującą przystawkę i kolejna zabawa smakiem tradycyjnego, wielkanocnego żurku Tym razem smak żurku z białą kiełbasą i jajkiem zamknęłam w wytrawnych muffinkach z dodatkiem białej kiełbasy, wędzonej szynki i dużej ilości majeranku. Jajko też jest, tyle że na wierzchu, a nie w środku, a połączone z chrzanem robi dodatkowo za pobudzający kubki smakowe krem Wykonanie Białą kiełbasę wrzuć
Eat me! Fit me!drobiowego lub pół łopatki i pół karkówki.Ale z efektu mojej pracy jestem usatysfakcjonowana ,tak więc zrobiłam od razu wiosenny przepis z jej udziałem i będę ją miała do żurku.Pycha.Chcecie spróbować , to zapraszam(...)prawie wrzącej wody na 20 minut,nie gotować i nie przykrywać ( wówczas nie popęka).Białą kiełbasę możemy zapiekać,wędzić ,dusić w piwie,ale najlepiej smakuje z chrzanem lub żurkiem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki