Pierogi z płuckami, trochę u nas zapomniane. Pyszne, delikatne, z lekką nutą kwasowości.... Farsz: 750 g ugotowanych płucek cielęcych *, 1 sucha kajzerka, 40 g cebuli, 40 g tłuszczu (masło lub olej rzepakowy), sól, pieprz, ciasto: 400 g mąki, gorąca woda, sól. Farsz : bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Płucka i bułkę dwukrotnie zemleć. Cebulę posiekać, poddusić na tłuszczu. Dodać do mięsa, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Ciasto na pierogi : mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać ok... czytaj dalej...
Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.
Czytaj dalej...