pierogi przepis - 6359 przepisów

Pierogi z kaszą gryczaną 30

Pierogi z kaszą gryczaną to klasyczne pierogi w połączeniu z białym serem i kasza gryczaną. Farsz można dowolnie zmieniać – nie ma ograniczeń, można śmiało eksperymentować i cieszyć się ich smakiem praktycznie wszędzie i o każdej porze dnia i nocy. Ponadto kasza gryczana bogata jest w błonnik, jest bezglutenowa śmiało mogą po nią sięgać osoby chorujące na celiakię(...)mąki pszennej lub bezglutenowej np. ryżowej 250 g pieczarek 2 duże cebule 50 g boczku 10 dag białego sera ½ pęczka natki pietruszki Sól i pieprz do smaku Przepis na pierogi z kaszą gryczaną Kaszę gryczaną zalej około 2 szklanek wody. Gotuj w osolonej wodzie do momentu aż kasza pochłonie całą wodę. W tym samy czasie przygotuj ciasto. Na stolnicę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami 81

dzisiaj przepis na bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami. Chociaż jest to zupełnie nowy przepis i przetestowałam go dopiero 3 razy to nie mogłam się nim nie podzielić. Pierogi są po prostu obłędne. Poczęstowałam nimi też osoby, które nie są na diecie bezglutenowej i przyznały, że nie ma różnicy między wersją standardową a tymi pierożkami. Bezglutenowe pierogi metodą prób i błędów Opracowanie receptury ciasta na bezglutenowe pierogi było dla mnie nie lada wyzwaniem. Wielokrotnie podchodziłam do przygotowania pierogów, niestety skutek prób był dość mizerny. Ciasto się kruszyło, rozpadało, nie chciało się skleić, rozrywało się przy nakładaniu farszu, wysychało za szybko, albo smakowało jak ugotowany papier. Krótko mówiąc było to niekończące się pasmo porażek

Book of spells
Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami 87

dzisiaj przepis na bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami. Chociaż jest to zupełnie nowy przepis i przetestowałam go dopiero 3 razy to nie mogłam się nim nie podzielić. Pierogi są po prostu obłędne. Poczęstowałam nimi też osoby, które nie są na diecie bezglutenowej i przyznały, że nie ma różnicy między wersją standardową a tymi pierożkami. Bezglutenowe pierogi metodą prób i błędów Opracowanie receptury ciasta na bezglutenowe pierogi było dla mnie nie lada wyzwaniem. Wielokrotnie podchodziłam do przygotowania pierogów, niestety skutek prób był dość mizerny. Ciasto się kruszyło, rozpadało, nie chciało się skleić, rozrywało się przy nakładaniu farszu, wysychało za szybko, albo smakowało jak ugotowany papier. Krótko mówiąc było to niekończące się pasmo porażek

Book of spells
Lepienie pierogów uspokaja. Inne pierogi świąteczne. 57

Biedak jest tego pozbawiony, więc należy mu to wynagrodzić. Najlepiej pierogami innymi niż wszystkie. Pozwólcie, że wam przedstawięPIEROGI Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI, SEREM, MIODEM, SUSZONYMI ŻURAWINAMI I ORZECHAMICiasto na pierogi:1kg przesianej mąki pszennej1 jajko1 łyżeczka soli1 łyżeczka cynamonu2 łyżki olejumocno ciepła wodaDo tego nadzienia ciasto musi być grubsze. Inaczej ostre orzechy przerwą ciasto i będzie dziura :) Wbrew zabobonom(...)zwartą i elastyczną kulkę ciasta. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny. Niech odpocznie. Z tej ilości ciasta, wałkując deko grubiej niż zazwyczaj wychodzi 80 – 90 zgrabnych pierogów.Nadzienie:2 szklanki drobno pokrojonych suszonych lub wędzonych śliwek½ szklanki suszonej żurawiny (jeśli ktoś nie lubi to proponuję dodać wiśni suszonych)0,5 kg sera białego półtłustego, nie mielimy

ladykitchen
Przepis na pierogi ruskie z cebulką i boczkiem 317

taką małą tradycję, polegającą na tym, że kiedy jesteśmy gdziekolwiek w nowym miejscu na obiedzie zawsze zamawiamy pierogi . Uwielbiamy je. Jednak od pewnego czasu wiemy już że najlepsze pierogi robi moja mama. Dziś podam Ci w tym wpisie przepis na ciasto na pierogi oraz przepis na pierogi ruskie . Bo to właśnie one są mistrzostwem(...)wiecie jak zięć (w dodatku mega wybredny) mówi że teściowa gotuje coś fantastycznie (a to nie zdarza się zbyt często), to to po prostu musi być odjazd Z pierogami ruskimi jest trochę tak, że mimo że przepis na nie jest praktycznie jeden to tak naprawdę u każdego smakują inaczej. Najważniejszą rzeczą jest w nich to, by farsz miał

Arbuziaki
Najlepsze pierogi z kurkami 103

Najlepsze pierogi z kurkami z podsmażoną cebulką i obsypane resztą kurek z farszu to wspomnienie lata. Ekspertem od przygotowywania pierogów był nasz tata, to pod jego okiem nauczyłam się przygotowywać ciasto i lepić pierogi. Teraz ja jestem ekspertką od pierogów. A wyśmienite pierogi z kurkami przygotowane przez tatę to wspomnienie z dzieciństwa. Nasz tata pierogi z różnymi farszami przygotowywał bardzo często, kilka razy w sezonie letnim robił pierogi z jagodami i pierogi z kurkami, własnoręcznie zagniatał ciasto na pierogi, na dużo pierogów, przynajmniej 100 sztuk i nadziewał ciasto własnoręcznie zebranymi w lesie kurkami, czasami innymi grzybami np. opieńkami. Pierogi z kurkami to proste ciasto, proste danie, ale o niezapomnianym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z soczewicą oraz pierogi z ziemniakiem i pieprzem 85

Wprawdzie pierogi pojawiły się już na naszym blogu, ale chcemy wszystkich zainspirować do wypróbowania różnych farszy. Dziś zrobiłyśmy dwa rodzaje pierogów: nadziewane soczewicą i  drugie z ziemniakami i pieprzem. Składniki: ciasto: 0,5 kg mąki 1 jajko woda sól 1 farsz

Anioły w kuchni
Pierogi z kiełbasą 110

czyta naszego bloga wie, że jesteśmy mięsożercami i pierogożercami Pierogi przygotowuję bardzo często, gdyż uwielbiam je jeść od dzieciństwa. Najbardziej smakują mi ruskie pierogi , może dlatego, iż wychowałam się na nich. Jednak od pewnego czasu eksperymentuję z farszami i ciastem pierogowym. Można powiedzieć, że jestem już pierogowym ekspertem. Przygotowałam nawet wpis Jak zrobić idealne ciasto na pierogi. Przepisy na pierogi, m.in.: Pierogi na słodko z karmelizowanymi gruszkami i orzechami Pierogi z kaszanką i karmelizowaną cebulą Zielone ravioli z rukoli Piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem (piwne kapuśniaczki) ziemniaczane pierogi z mięsem Tym razem wymyśliłam sobie, że farsz będzie z posiekanej w szatkownicy kiełbasy, potem wystarczy z nich zrobić kulki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z kaszą gryczaną i szpinakiem 124

dzieciństwie najlepsze pierogi to były te z truskawkami lub jagodami. Mama przygotowywała je nam nawet zimą, z zamrożonych owoców. Gdy byłam trochę starsza polubiłam pierogi z mięsem i ruskie. Na początku studiów, gdy zaczęłam mieszkać sama, pierogi z paczki okazywały się doskonałym rozwiązaniem obiadowym. Wtedy nie podejmowałam się robienia pierogów. O farszach innych niż te 'klasyczne(...)myślałam. Dopiero gdy na festiwalu pierogów w Krakowie spróbowałam różnych niesamowitych kombinacji smakowych, zdałam sobie sprawę jak duże pole do popisu mam robiąc pierogi. Na początku eksperymentowałam  ze szpinakiem dodając do farszu ricottę, fetę czy twaróg. Potem były brokuły. Ostatnio kasze zarówno gryczana jak i jaglana. Stąd tez dzisiejszy przepis. Farsz wyszedł mi pyszny, o mały włos

Pełna Lodówka
Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami 69

Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami...Miękkie, delikatne ciasto i lekko kwaśny farsz.Wyczuwalny smak masła, kiszonej kapusty i podsmażonych pieczarek.Okraszone podsmażoną cebulą.Pycha! Składniki:Ciasto na pierogi:3 szklanki mąki pszennej;2 surowe żółtka jaj;125 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;125 ml gorącej wody;Szczypta soli.Nadzienie:500 g kiszonej kapusty;200 g pieczarek(...)gorącą wodę i sól i wyrabiam ciasto robotem kuchennym przy użyciu haka do ciasta drożdżowego.Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać małą szklanką koła, nakładać farsz, formułować palacami pierogi, a następnie zlepiać ich brzegi Pierogi gotować partiami w osolonej, wrzącej wodzie. Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię wody gotować je jeszcze przez około 2 - 3 minuty

Gospodyni Miejska
Najlepsze pierogi ruskie 58

jest to całkiem naturalne. Dla przykładu kuchnia włoska słynie między innymi z makaronów i z tym się głównie kojarzy. Tymczasem makaron wymyślono w Chinach. Podobnie jest z polskimi pierogami. Natomiast określenie „pierogi ruskie” wynika z tego, że ich nazwa pochodzi od Rusi Czerwonej (Galicja Wschodnia). Gdy tereny dzisiejszej Ukrainy należały do Polski, pierogi te były nazywane polskimi(...)Dopiero po utracie przez Polskę Lwowa, stały się pierogami ruskimi. Jednak miano to nie oznacza wcale, że pierogi ruskie nie są potrawą polską, ani tym bardziej nie ma to związku z Rosją, jak niektórzy czasem sądzą. Nazwa ta odnosi się do farszu z ziemniaków oraz twarogu, który był i nadal jest popularnym nadzieniem na terenach kresowych, zarówno

mojewypiekiinietylko
Pierogi z mięsem i pieczarkami 16

Przepis na pierogi z mięsem Mówiąc o pierogach, na samym początku warto powiedzieć co nie co o cieście.  Jak zrobić ciasto na pierogi? Ciasto na pierogi musi być elastyczne, musi się dobrze sklejać i ogólnie nie stwarzać problemów przy lepieniu pierogów, a później ma bardzo dobrze smakować i nie być twarde jak kamień(...)bardzo plastyczne i elastyczne. Wałkuje się je niezwykle łatwo, wymaga nieco podsypywania mąką, ale mimo to łatwo daje się sklejać i przy gotowaniu ani jeden pieróg nie pęka. To bardzo ważne. Ciasto na pierogi bez jajka, jak wynika z mojego doświadczenia, jest bardziej miękkie W tym poście podam Wam przepis na ciasto na pierogi z 1kg mąki . Farsz

MamaOskarka
Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami 224

pracochłonne ale za to jakie pyszne :)! Ze względu na to, że są pracochłonne to rzadko je robię i przez to smakują jeszcze bardziej…;)! Dzisiaj przedstawiam przepis na pierogi z mięsem, kapustą i grzybami. Mięso ugotowałam przy okazji przygotowania wywaru na zupę. Ponieważ się spieszyłam to resztę farszu zrobiłam trochę inaczej niż zwykle… Po prostu podsmażyłam cebulę, dodałam(...)masa jest zmielona i papkowata. Co do ciasta, to tym razem skorzystałam z przepisu z Kwestii Smaku. Pomyślałam, że dobrze jest pokazać – na blogu- inny przepisy na pierogi, a dodatkowo nigdy nie robiłam ciasta na pierogi z dodatkiem masła i byłam ciekawa co z tego wyjdzie… Jeśli chodzi o wyrabianie tego ciasta na pierogi

UgotujmyTo.pl