względu na proces obróbki termicznej wyróżnia się trzy rodzaje pierogów : gotowane (najbardziej powszechne), pieczone i smażone. Przepis na pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami, którym się z Wami podzielę, pochodzi ze starego dodatku do jednej z gazet. Przytaczam go w całości za redakcją. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnych, gotowanych pierogów, a przepis jest naprawdę bardzo(...)cukru - 1 żółtko - 5 łyżek kwaśnej śmietany - 5 łyżek mleka - ½ kg mąki pszennej (dałam taką samą jak do bułeczek puszystych jak bawełna ) - 25 dag masła - 1 jajko do smarowania pierogów Składniki na farsz: - 1 kg kiszonej kapusty - 1 kg białej kapusty - 20 dag suszonych grzybów - 1 jajko - 2 – 3 średnie cebule - sól, pieprz, gałka muszkatołowa - 2 łyżki oleju
mojewypiekiinietylkowzględu na proces obróbki termicznej wyróżnia się trzy rodzaje pierogów : gotowane (najbardziej powszechne), pieczone i smażone. Przepis na pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami, którym się z Wami podzielę, pochodzi ze starego dodatku do jednej z gazet. Przytaczam go w całości za redakcją. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnych, gotowanych pierogów, a przepis jest naprawdę bardzo(...)cukru - 1 żółtko - 5 łyżek kwaśnej śmietany - 5 łyżek mleka - ½ kg mąki pszennej (dałam taką samą jak do bułeczek puszystych jak bawełna ) - 25 dag masła - 1 jajko do smarowania pierogów Składniki na farsz: - 1 kg kiszonej kapusty - 1 kg białej kapusty - 20 dag suszonych grzybów - 1 jajko - 2 – 3 średnie cebule - sól, pieprz, gałka muszkatołowa - 2 łyżki oleju
mojewypiekiinietylkowszystko po to, by sprostać wyzwaniu kulinarnemu w konkursie z Olejem Wielkopolskim i zaskoczyć Was czymś, czego jeszcze nie było! 😄 Przyświecało mi hasło #OlejKonwenanse i... tak też zrobiłam!!! 😛 Moje pierogi mają wyjątkowy kolor - to zasługa w 100% naturalnych dodatków, nie ma tu ani grama sztucznych barwników, sama natura! Kolor niebieski uzyskałam dzięki kwiatom klitorii ternateńskiej - pięknej rośliny używanej(...)barwiących ma również działanie wspomagające pracę układu nerwowego oraz wspaniale wpływa na kondycję skóry, włosów i oczu, dzięki dużej zawartości antocyjanów. Kolor zielony to efekt zblendowanej rukoli, żółty odcień pierogom nadała mega zdrowa kurkuma, czarny uzyskałam poprzez dodanie wyjątkowego atramentu z kałamarnicy, używanego do barwienia świeżych makaronów, kopytek, ravioli, sosów czy risotto. Burak nadał pierogom piękny, różowy kolor
Słodko-Słony Świat IlonyCiasto na pierogi według mnie nietypowe…Właściwie szukałam inspiracji na szpinak. Trafiłam na ten przepis całkiem niedawno i bardzo mnie zaintrygował. Ciasto na pierogi jest całkiem inne od tego, które zawsze przyrządzam. Ciasto na pierogi z kwaśną śmietaną…Miałam wrażenie, że to ciasto na faworki! No cóż po lekkim przekształceniu mogę z powodzeniem polecić(...)nowy przepis na ciasto na pierogi . Jeśli lubicie grzyby i szpinak to również możecie skorzystać z przepisu na takowe nadzienie. Pierogi uwielbiam pod każdą postacią. Muszę jednak przyznać, że nie lubię ich robić…są takie pracochłonne. Ale kilka razy do roku przezwyciężam moją niechęć i produkuję kilkadziesiąt pierogów na raz. Oczywiście pierogi z kapustą
codojedzeniaNajsmaczniejsze pierogi, które są jedzone u mnie w domu zazwyczaj tylko na Wigilię, to pierogi z kapustą i grzybami. Ile by się ich nie zrobiło, znikają w mgnieniu oka i znów trzeba czekać do następnego roku. Moje pierogi na Wigilię muszą być postne, więc zarówno ciasto, jak i farsz są z dodatkiem oleju, muszą też być okraszone(...)podsmażoną cebulką. Farsz obowiązkowo z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami. Część domowników lubi pierogi dodatkowo podsmażone, mi jednak bardziej smakują tylko z cebulką. Ciasto na takie pierogi jest bardzo proste, przygotowuję je z mąki, soli i ciepłej wody, ewentualnie z odrobiną oleju. Sekretem dobrego ciasta pierogowego jest to, aby je dokładne zagnieść i pozwolić mu chwilę odpocząć przykryte
Kuchcik gotujelubi pierogów? Pierogi ruskie, to ulubione pierogi mojego męża. Gdzie byśmy nie byli, zawsze zamówi pierogi ruskie. To dość bezpieczne rozwiązanie, bo pierogi ruskie trudno popsuć. W końcu co mamy w farszu – cebulę, ser i ziemniaki. Nie musimy dbać o jakość mięsa i nie czuć w nich tak bardzo, że ktoś chciał bardzo oszczędzić(...)farszu. Z drugiej strony, w pierogach ruskich kryje się pułapka. Łatwo jest zrobić kiepski farsz. Mdły, niedoprawiony. Wtedy jakie byśmy dobre ciasto nie zrobili, farsz położy nam całe danie. Jakie są moje ruskie pierogi? Wyraziste, bo w farszu jest czosnek. Kiedyś, jak mąż pracował jeszcze w Wawie, chodził czasem na ruskie pierogi do baru, gdzie właśnie dodawano
Mieszam w GarnkuNigdy wcześniej takich nie robiłam, pewnie dlatego, że nie piekłam wcześniej całej gęsi, więc nie było mięsnych resztek. Jeżeli jednak zdarzy się, że zostanie trochę pieczonych resztek, warto takie pierogi zrobić. Dodatek gęsiego smalcu powoduje,że farsz nie jest suchy. Można też dodać mięso gotowane np z gęsiego wywaru. Moje pierogi mają cienkie ciasto, nie zawijam też(...)ilością pieprzu.Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka ( moje o średnicy 7.5 cm). Nakładać po małej porcji farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać na posypaną mąka powierzchnię , przykryć ściereczką. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, można dodać łyżkę oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość zależy
Stare Garyidealnym smakiem i wręcz odstrasza. Jednak odpowiednio doprawiony, z dodatkiem sera białego smakuje wyśmienicie, a stanowiąc farsz na pierogi tworzy ciekawą i pożywną potrawę.Pierogi ze Szpinakiem - Składniki:450 g mąki pszennejszklanka ciepłej wody2 łyżki olejuszczypta soliduża cebula3 ząbki czosnku300 g mrożonego szpinaku300 g białego serasól, pieprz, gałka muszkatołowaok. 40 g masłamała cebula(...)masło (do okraszenia)Pierogi ze Szpinakiem - Sposób przygotowania:Szpinak rozmrażamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Wrzucamy szpinak i wszystko razem gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Studzimy. Ser mielimy (lub rozdrabniamy widelcem) i dodajemy do niego szpinak - dokładnie mieszamy do połączenia
Słodka Stronaminut.Pod koniec smażenia do botwinki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Botwinkę mieszamy z twarogiem i serem feta. Doprawiamy solą i pieprzem. dodajemy pokrojony koperek i posiekane pistacje.Przygotowujemy ciasto na pierogi. Na blacie usypujemy kopczyk z mąki i wlewamy na jego środek najpierw 3/4 szklanki ciepłej wody, a kiedy w trakcie wyrabiania ciasta okaże się, że się nie klei- dodajemy(...)minut.Potem wałkujemy ciasto na podsypanym mąką blacie na grubość około 2-3 mm. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Na środku kółka kładziemy łyżkę farszu i sklejamy pierogi. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia osoloną wodę. Pierogi gotujemy aż wypłyną na powierzchnię.Do polania pierogów przygotowujemy masełko koperkowe. W garnuszku rozgrzewamy masło, dodajemy do niego posiekany koperek
Smakowity Blog KulinarnyDzisiaj kleimy pierogi! Seria pierogów przed nami bo w tym tygodniu postaram się wam zaserwować kilka fajnych pomysłów. Chciałabym Wam pokazać, że stereotyp pierogów tradycyjnych można urozmaicić przeróżnymi dodatkami. Dzięki temu pokochacie pierogi jeszcze bardziej! Składniki: ciasto 560 g mąki 1 jajko 2 łyżki oleju 1,25 szklanki gorącej wody farsz 300 g szpinaku posiekanego(...)Wszystkie składniki dobrze mieszamy widelcem i doprawiamy do smaku. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm (nie podsypujemy mąką), wykrawamy krążki np. szklanką w środek wkładamy łyżeczkę farszu i formujemy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie. Do pierogów idealne pasuje polewka ze smażonej cebulki na masełku. Smacznego
Niezły Młynekadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierogi z kapustą i grzybam i to obowiązkowe danie podczas kolacji wigilijnej. W naszym domu to jedno z najlepszych dań, którego smakiem zachwyca się każdy, ponieważ takie pierogi nie goszczą zbyt często w naszym domu. Oczywiście czas od czasu przygotowuję pierogi z kapustą i grzybami w zwykły dzień, jednak nie tak często, jak tradycyjne(...)pierogi ruskie czy pierogi z mięsem . Pierogi z kapustą i grzybami z przepisu, który Wam zaprezentuję, są bardzo smaczne i zawsze wychodzą. Musicie tylko robić wszystko zgodnie z instrukcją i nie dodawać nic od siebie, bo to zawsze źle się kończy Wiele osób, szczególnie w okresie świątecznym, poszukuje idealnego przepisu na pierogi z kapustą
Przepiski.plPierogi z kapustą i grzybami fot. Moja Książka Kucharska Przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Najlepsze, tradycyjne postne pierogi z kiszonej kapusty z grzybami i podsmażoną cebulką. Pyszne wigilijne pierogi z kapustą. Jak się robi pierogi z kapustą i grzybami - zobacz wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Korzystajcie z przepisu na wigilijne pierogi z kapustą i ulepszajcie go! Polecam. Oto składniki i przyprawy na pierogi z kapustą i grzybami. Składniki na pierogi z kapustą: Na ciasto pierogowe: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 1 jajko 1 łyżeczka oleju lub miękkiego masła szczypta soli farsz na pierogi z kapustą i grzybami: ok. 0,5 litra kwaszonej kapusty
Moja Książka KucharskaNajbardziej lubię czas przygotowań do Wigilii. Kiedy z Mamą rozmawiamy o tym co można zrobić, ugotować, upiec. W tym roku po raz pierwszy zrobiłyśmy wspólnie pierogi. Do przygotowania pierogów potrzebujemy: farsz: – kapusta kiszona – grzyby suszone ciasto: – 2 szklanki mąki – jajko – sól, pieprz – łyżka oliwy – ok 3/4 szklanki gorącej wody Kapustę drobno(...)pomocą drewnianej łyżki. Po brzegu miski powoli wlewać gorącą wodę cały czas mieszając. Potem możemy je wyrabiać rękoma. Cienko rozwałkować i wycinać szklanką koła. Nakładać łyżeczkę farszu, zawijać pierogi i formować. Gotować w osolonej wodzie z łyżką oliwy. Pierogi będą gotowe po ok 5-7 minutach od ponownego zagotowania wody. My nasze pierogi zamroziłyśmy
Szybko Tanio Smaczniektórych korzystam od lat kilku. Proporcje modyfikuję w zależności od ilości farszu. Jeśli ciasta zaś wyjdzie zbyt dużo zawsze resztę można zamrozić i wykorzystać innym razem. Uwielbiam jeść pierogi, zwłaszcza ruskie z dużą ilością skwarków. Tak, tak masa kalorii, niezdrowo, ale dla mnie pyycha. Kocham jeść pierogi, ale nie kocham ich lepić. Też tak macie ? Przy lepieniu pierogów pomyślałam, że byłoby fajnie gdyby ktoś wymyślił maszynę do lepienia pierogów taką dla domowego użytku. Jednak z drugiej strony to, co wykonane własnymi rękami daje największą satysfakcję :)więc lepię rzadko, bo rzadko ( też i z braku czasu ), ale lepię Wracając do ciasta. Jest elastyczne i dobrze się wyrabia, ale ponieważ w przepisie jest gorąca woda trzeba uważać, żeby
Niebieski kubek z kawadrobne niuanse mogą zaważyć na tym, że ciasto nie będzie zachowywało się w oczekiwany sposób. W szczególności powinno dać się łatwo i cienko wałkować, sklejać się wprawdzie łatwo w pierogi, ale niekoniecznie przyklejać do foremki do ich zagniatania. Powinno się też dość szybko gotować i być delikatne w smaku, ale z drugiej strony wytrzymałe, aby pierogi przypadkiem gdzieś(...)udało mi się osiągnąć bardzo zadowalające rezultaty w sensie spełnienia wyżej wymienionych warunków. Ciasto wałkuje się bez problemu na grubość w granicach 2 milimetrów, nie ma problemów ze sklejaniem pierogów (ani przez nadmierną suchość, ani zbytnią lepkość, kleić można zarówno palcami, jak i foremką), a czas gotowania od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wrzątku to 4-5 minut
Kulinarna Pokusatylko ja bylam ich fanka.Poki nie zaczelam ich robic sama,bylam stala bywalczynia barow mlecznych.Do dzis pamietam ich cene 2 zlote 10 groszy za porcje.Przez wiele,wiele lat moje pierogi byly bielusienkie.Tak jak zmieniala sie swiadomosc tego co jem i zaczelam zwracac uwage co jest na moim talerzu,dzisiaj moje pierogi wygladaja jak sliczne "czekoladki".Sa tak samo(...)pyszne,a o ilez zdrowsze.Sa dania ,ktore w calosci robie z maki pelnoziarnistej.W pierogach jednak tylko 2/3 to maka z pelnego przemialu.Niestety mocnego razowy posmaku ciasta kloci sie z delikatnym smakiem ziemniaczano-serowego nadzienia.Skladniki na ciasto pierogowe:( porcja na 70 pierogow)450 g maki (300 g maki pszennej pelnoziarnistej i 150 g maki pszennej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ponieważ już od kilku miesięcy nie używam mąki pszennej w ogóle to i pierogi tym razem zrobiłam całkowicie z mąki orkiszowej.Smak orkiszu,z lekko orzechowym posmakiem czyni pierogi nie tylko smaczniejsze,ale nadaje im prawdziwego charakteru.Lepienie pierogów to czynność prosta i przyjemna,pod jednym warunkiem-mamy idealne ciasto-gładkie,spreżyste i miekkie.Praca z mąką orkiszową przy(...)wymaga dodatku mniejszej ilości wody niż mąka pszenna.Pierogi zrobiłam z farszem dyniowym,najprostszym z możliwych,bo dynię połączyłam z ziemniakami.Smak podkręca jedynie dodatek parmezanu i gałki muszkatałowej.Pomimo tego pierogi są bardzo delikatne i subtelne w smaku.Polane masełkiem z lekko podprażonymi orzeszkami pini i dodatkiem listków szałwii są naprawdę pyszne.Składniki na ciasto:2 szklanki mąki orkiszowej1 jajkomniej niż
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dawna chodziły za mną pierogi z bobem i ricotta. Uwielbiam wszelkie kluski, kluseczki, kopytka i oczywiście pierogi. Nadzienie do pierogów może przyrządzić dosłownie ze wszystkiego. Nigdy jeszcze nie robiłam pierogów z bobem, więc kiedyś musiał być to pierwszy czas. Lubię pierogi , bób, ricotta, więc obiad marzenie. Ostatnio gotowałam pierogi z groszkiem i feta, więc(...)byłam przekonana, że pierogi z bobem na pewno będą mi smakować! Zwłaszcza podane ze zrumienionym boczkiem natką pietruszki…Zauważyliście, że mam obsesję na punkcie pietruszki! Ma tyle smaku w sobie, mnóstwo witamin i błonnika. Dodaję ją do wszystkiego, nawet do pesto . Pierogi z bobem Składniki: na 44 pierogów Ciasto na pierogi 300 g mąki
codojedzeniamasą makową w dwóch wersjach. Pierwsza to drożdżowe pierożki orkiszowe pieczone w piekarniku, smaczne zarówno na ciepło, jak i zimno, polane białą czekoladą oraz druga wersja to tradycyjne pierogi gotowane, podawane na ciepło, również polane białą czekoladą. Przygotowując na Wigilię kluski z makiem oraz pierogi z kapustą i grzybami polecam odłożyć trochę masy makowej oraz ciasta(...)pierogi i ulepić pierogi z masą makową, a rodzina na pewno będzie mile zaskoczona. Gości zaś, w pierwszy lub drugi dzień świąt, można poczęstować pieczonymi pierożkami orkiszowymi z nadzieniem makowym, a z pewnością będą zachwyceni. A Ty, które pierogi wybierasz? Składniki: Farsz: 1 szklanka maku 1/2 szklanki miodu 100 g mieszanki suszonych owoców (np. śliwki, daktyle
Kuchnia MagdaLenyPIEROGI Z BOBEM / BROAD BEANS PIEROGI Sezon bobowy rozpoczęty! Tak!!! Uwielbiam sezonowe warzywa, a co za tym idzie bób. Nawet w najprostszej postaci, po prostu ugotowany, jest pyszny. Nie mam pojęcia co mi strzeliło do głowy, ale naszło mnie na pierogi. Z bobem jeszcze nie jadłam, więc rachunek był prosty = pierogi z bobem. Z pierogami(...)placek. Niezależnie od metody wałkowania ciasta na każde kółko nałóż farsz i sklej boki pieroga. Zrób to porządnie, żeby pieróg podczas gotowania się nie rozkleił. W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Do gotującej się wody wrzucaj pierogi, nie za dużo na raz, żeby się nie posklejały. Gotuj aż wypłyną na powierzchnię. Z pomocą łyżki cedzakowej wyjmij
Martyna CooksPIEROGI Z BOBEM / BROAD BEANS PIEROGI Sezon bobowy rozpoczęty! Tak!!! Uwielbiam sezonowe warzywa, a co za tym idzie bób. Nawet w najprostszej postaci, po prostu ugotowany, jest pyszny. Nie mam pojęcia co mi strzeliło do głowy, ale naszło mnie na pierogi. Z bobem jeszcze nie jadłam, więc rachunek był prosty = pierogi z bobem. Z pierogami(...)placek. Niezależnie od metody wałkowania ciasta na każde kółko nałóż farsz i sklej boki pieroga. Zrób to porządnie, żeby pieróg podczas gotowania się nie rozkleił. W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Do gotującej się wody wrzucaj pierogi, nie za dużo na raz, żeby się nie posklejały. Gotuj aż wypłyną na powierzchnię. Z pomocą łyżki cedzakowej wyjmij
Martyna CooksRating: Domowe pierogi z kapustą i grzybami każdy z nas miał zapewne okazję(...)zjeść gdy zostały przygotowane przez mamę lub tatę lub kogoś bliskiego z rodziny. Każdy z nas ma swoje ulubione – przygotowane w jego domu. Ja tak jestem przyzwyczajona do pierogów przygotowywanych przez moją mamę, że mimo próbowania u innych to i tak […] The post Domowe pierogi z kapustą i grzybami appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnekidealnie nadają się do podania podczas świąt Bożego Narodzenia ale i nie tylko, rewelacyjnie smakują z czerwonym barszczem. Polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 40 pierogów na farsz: 500 g kapusty kiszonej (dobrze odciśniętej) 500 g pieczarek 2 średnie cebule sól, pieprz olej do smażenia na ciasto: 500 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej(...)letniego mleka 40 ml oleju 30 g drożdży świeżych 1 jajko całe + żółtko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru do pomalowania pierogów przed pieczeniem: 1 jajko do posypania: czarnuszka lub kminek Link do filmu z przygotowania: Pierogi pieczone z kapustą i pieczarkami https://www.youtube.com/watch?v=P3k8jsbE1zI Przygotowanie: Najpierw przygotuję farsz na pierogi: Odciśniętą kapustę kiszoną kroję na mniejsze
Uwaga Babcia Gotujeciasto na pierogi Nie ma to jak pyszne pierogi. Jednak jak to się mówi: "diabeł tkwi w szczegółach", a w naszym wypadku, w cieście. Nie możne być ono za grube, ani za cienkie, a tym bardziej twarde, bo wtedy nasza cala praca idzie na marne. Niedobre ciasto psuje całego pieroga. Zapraszam wiec na przepis na ciasto(...)którego pierogi wychodzą bardzo smaczne. Składniki : 3 szklanki mąki 1 i 1/4 szklanki wody 1 jajko (opcjonalnie) * Ponieważ mąka mące nie jest równa tak wiec, w wypadku gdyby ciasto wyszło nam za rzadkie należy troszkę dodać więcej mąki, a gdyby było za ścisłe to dodać troszkę cieplej wody. * Ja, do ciasta na pierogi, nie dodaj
Kulinarnie z Polką na Kresachobsypanej mąką stolnicy na cienkie ciasto - wycinać placki szklanką z większym otworem i nakładać odpowiednią porcję farszu - zlepiać pierogi woda gotująca ciut posolona z 2 łyżkami oleju - wrzucac pierogi i po wypłynięciu na średnim ogniu gotować z 4 minuty - im grubsze pierogi tym dłuższe gotowanie polać okrasą z podsmażonej cebuli - pierogi sa smaczne, syte...............SMACZNEGO!!!pierogi można zamrozić, najlepiej surowe, rozłożone na tacy potem je wsypać do woreczka
W Mojej Kuchni Lubięmąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką.Podawać z tłuszczem i usmażoną cebulką.pierogi ruskie z cebulkąfarsz do ruskich pierogówwycinamy kółeczka zalepione(...)pierogi gotowe to ugotowania
Bon Appetit Małgorzatyfarsz z sosem beszamelowym. W wyniku czego wyszedł nam gotowy farsz do pierogów.Musimy mieć w zapasie mąkę do rozwałkowywania ciasta żeby nie przylepiało się do stolnicy. Pierogi zaklejamy w taki sposób jak widać na fotografiach albojak tradycyjnie jak ruskie.Zalepione pierogi panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na głębokim oleju :)smażymy składniki(...)wraz z wołowinąrobimy sos beszamelowy z natką pietruszkismażymy i wyrabiamy ciasto w garnkuwyrabiamy ciasto na stolnicyciasto rozwałkowujemy, kładziemy po 2 porcje mięsai przykrywamy mięso ciastemwycinamy szklanką kołeczka i zalepiamysmażymy pierogi obtoczone w paniercegotowe pierogi
Bon Appetit Małgorzatyzdecydowana większość uwielbia pierogi ruskie, a czy ktoś jadł je z farszem pikantnym? Jeśli jeszcze nie, to nie ma się co zastanawiać, tylko zakasać rękawy i do roboty. Pierogi są pyszne. Przepis znalazłam u Peggi.Składniki:Ciasto:500 g mąki1 szklanka ciepłej wodysól do smakuFarsz:500 g sera białego500 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków1 duża cebulasól(...)Cebulę siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy do sera i ziemniaków. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i papryką ostrą do smaku.4. Na krążki ciasta nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie i wyjmujemy po wypłynięciu pierogów na wierzch.5. Pierogi podajemy wedle uznania z ulubionymi dodatkami jak topione masło, skwarki, zeszklona cebulka itp.Smacznego
Kuchnia domowa AniDziś pierogi będące moim pomysłem od początku do końca. Słono – słodko – kwaśne. Sądzę, że warto wypróbować. Moje już się studzą i czekają na wigilijny wieczór. Pierogi z kapustą, grzybami, orzechami i żurawiną Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składnikiciasto0,5kg mąki1 jajkogorące mleko ( (w ilości do uzyskania konsystencji plastycznej masy))1/4 szkl oliwy1(...)pokrojone na kawałki orzechy oraz żurawinę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podlewamy odrobinę wodą, aby się nie przypalało. Krok 4Dusimy, aż wszystko będzie miękkie. Krok 5Zagniatamy ciasto na pierogi, wałkujemy, wycinamy kółka. Nakładamy na kółka farsz i zaklejamy tworząc falbankę. Krok 6Gotujemy pierogi aż będą miękkie. Nigdy nie mierzyłam tego czasu, robię
CoolinarniePLzapraszam na kolejne wigilijne i bardzo tradycyjne danie. Moim zdaniem, sekret pierogów tkwi w tym, żeby ciasto było jak najcieńsze i rozpływało się w ustach, a jednocześnie, żeby pierogi nie rozpadały się podczas gotowania. Pierogi na Święta warto zrobić kilka dni wcześniej i zamrozić, by oszczędzić sobie pracy przed samą Wigilią. Wystarczy wyłożyć je na desce(...)formie włożyć do zamrażalnika na kilka godzin. Gdy będą już zamarznięte, można je przełożyć do woreczka by zajmowały mniej miejsca. A w Wigilię tylko ugotować. :)A jutro pierogi w innym wydaniu - z ziemniakami :)Składniki (na ok. 50 sztuk):Na farsz:800 g kiszonej kapustygarść suszonych grzybów (podgrzybków lub prawdziwków)2 małe lub 1 duża cebula3 ziela angielskie2 liście laurowebułka
Zakręcony Widelecwodę w garnku. Zagotować. Wrzucać przygotowane pierogi na gotującą się wodę po około 10-12 sztuk w zależności od wielkości garnka. Gotować około 7 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.Pierogi z mięsem są wyśmienite zaraz po ugotowaniu, ale również na drugi dzień w formie odsmażanej na tłuszczu.Źródło: przepis własny
Świat Domowej Kuchnibędzie suchy. Reszta to już sprawa gustu i smaku. No i rzecz ważna dla mnie - maszynka do makaronu. Dzięki niej odpada żmudne wałkowanie ciasta, a co ważniejsze, zrobienie pierogów nie wymaga wysiłku i zajmuje mało czasu. składniki (ok 70 szt)ciasto na pierogi2 szklanki mąki3/4 szklanki gorącej wodyfarszok 450 g gotowanego mięsa z rosołu (u mnie była(...)pieprzu i ostrej papryki (do smaku)Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka. Nakładać po małej porcji farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać na posypaną mąka powierzchnię , przykryć ściereczką. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, można dodać łyżkę oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość zależy
Stare GaryLepienie pierogów to dla mnie sama przyjemność. Tym razem przygotowałam pierogi z mięsem, a zamiast tradycyjnej surówki podsmażyłam na oliwie cebule czerwoną i białą razem z paskami marchwi.Pierogi z mięsem, cebulą i marchewkąSkładniki:na ciasto2 szklanki mąki pszennej1 jajko2 łyżki oliwy z oliwek1 szklanka ciepłej wodyszczypta solimąka do posypania blatuna farsz500 g wołowiny1 cebulasol do smakuoliwa z oliwekponadtoczerwona(...)będzie miękkie, wywar możemy wykorzystać np. do przygotowania zupy. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę. Ugotowane mięso mielimy razem z podsmażoną cebulą, doprawiamy do smaku. Przygotowujemy ciasto na pierogi. Wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy. Gotujemy w osolonym wrzątku, aż wypłyną na wierzch. W między czasie na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojone w piórka cebulę i paski
Moja smaczna kuchniaMoja młodsza córka -studentka ostatnio wspomniała,że zjadłby takich domowych "maminych" pierogów..a, że wczoraj byliśmy u niej ..nie pozostało nic innego tylko zrobić takich pierogów..zrobiłam z kapustą kwaszoną Orzech..ta kapusta była z dodatkiem grzybów leśnych...no w sumie było ich tylko 2 kawałki...ale były..ja dodatkowo dodałam jeszcze swoich suszonych grzybów..a ciasto(...)robiłam w misce Tupperware.Takie pierogi można ugotować od razu lub zamrozić..ja akurat zamroziłam..i takie zawiozłam córce..70 dag mąki1 jajko3 łyżki oleju½ łyżeczki soliok. 1,5 szklanki wrzątku5 dag – garść suszonych borowikówsłoik kapusty kwaszonej z grzybami leśnymi Orzech1 cebula1 łyżka olejusól do smakupieprz do smakuSuszone grzyby zalać wrzącą wodą i zostawić na noc, następnego dnia obgotować
Moje domowe kucharzenie