pierogi przepis - 6359 przepisów (strona:8/424)

PIEROGI Z BOBEM / BROAD BEANS PIEROGI 23

PIEROGI Z BOBEM / BROAD BEANS PIEROGI Sezon bobowy rozpoczęty! Tak!!! Uwielbiam sezonowe warzywa, a co za tym idzie bób. Nawet w najprostszej postaci, po prostu ugotowany, jest pyszny. Nie mam pojęcia co mi strzeliło do głowy, ale naszło mnie na pierogi. Z bobem jeszcze nie jadłam, więc rachunek był prosty = pierogi z bobem. Z pierogami(...)placek. Niezależnie od metody wałkowania ciasta na każde kółko nałóż farsz i sklej boki pieroga. Zrób to porządnie, żeby pieróg podczas gotowania się nie rozkleił. W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Do gotującej się wody wrzucaj pierogi, nie za dużo na raz, żeby się nie posklejały. Gotuj aż wypłyną na powierzchnię. Z pomocą łyżki cedzakowej wyjmij

Martyna Cooks
PIEROGI Z BOBEM / BROAD BEANS PIEROGI 55

PIEROGI Z BOBEM / BROAD BEANS PIEROGI Sezon bobowy rozpoczęty! Tak!!! Uwielbiam sezonowe warzywa, a co za tym idzie bób. Nawet w najprostszej postaci, po prostu ugotowany, jest pyszny. Nie mam pojęcia co mi strzeliło do głowy, ale naszło mnie na pierogi. Z bobem jeszcze nie jadłam, więc rachunek był prosty = pierogi z bobem. Z pierogami(...)placek. Niezależnie od metody wałkowania ciasta na każde kółko nałóż farsz i sklej boki pieroga. Zrób to porządnie, żeby pieróg podczas gotowania się nie rozkleił. W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Do gotującej się wody wrzucaj pierogi, nie za dużo na raz, żeby się nie posklejały. Gotuj aż wypłyną na powierzchnię. Z pomocą łyżki cedzakowej wyjmij

Martyna Cooks
Domowe pierogi z kapustą i grzybami 68

Rating: Domowe pierogi z kapustą i grzybami każdy z nas miał zapewne okazję(...)zjeść gdy zostały przygotowane przez mamę lub tatę lub kogoś bliskiego z rodziny. Każdy z nas ma swoje ulubione – przygotowane w jego domu. Ja tak jestem przyzwyczajona do pierogów przygotowywanych przez moją mamę, że mimo próbowania u innych to i tak […] The post Domowe pierogi z kapustą i grzybami appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Pieczone Pierogi z Kapustą i Pieczarkami 70

idealnie nadają się do podania podczas świąt Bożego Narodzenia ale i nie tylko, rewelacyjnie smakują z czerwonym barszczem. Polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 40 pierogów na farsz: 500 g kapusty kiszonej (dobrze odciśniętej) 500 g pieczarek 2 średnie cebule sól, pieprz olej do smażenia na ciasto: 500 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej(...)letniego mleka 40 ml oleju 30 g drożdży świeżych 1 jajko całe + żółtko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru do pomalowania pierogów przed pieczeniem: 1 jajko do posypania: czarnuszka lub kminek Link do filmu z przygotowania: Pierogi pieczone z kapustą i pieczarkami https://www.youtube.com/watch?v=P3k8jsbE1zI Przygotowanie: Najpierw przygotuję farsz na pierogi: Odciśniętą kapustę kiszoną kroję na mniejsze

Uwaga Babcia Gotuje
ciasto na pierogi 113

ciasto na pierogi Nie ma to jak pyszne pierogi. Jednak jak to się mówi: "diabeł tkwi w szczegółach", a w naszym wypadku, w cieście. Nie możne być ono za grube, ani za cienkie, a tym bardziej twarde, bo wtedy nasza cala praca idzie na marne. Niedobre ciasto psuje całego pieroga. Zapraszam wiec na przepis na ciasto(...)którego pierogi wychodzą bardzo smaczne. Składniki : 3 szklanki mąki 1 i 1/4 szklanki wody 1 jajko (opcjonalnie) * Ponieważ mąka mące nie jest równa tak wiec, w wypadku gdyby ciasto wyszło nam za rzadkie należy troszkę dodać więcej mąki, a gdyby było za ścisłe to dodać troszkę cieplej wody. * Ja, do ciasta na pierogi, nie dodaj

Kulinarnie z Polką na Kresach
ruskie pierogi z żytniej mąki... 41

obsypanej mąką stolnicy na cienkie ciasto - wycinać placki szklanką z większym otworem i nakładać odpowiednią porcję farszu - zlepiać pierogi woda gotująca ciut posolona z 2 łyżkami oleju - wrzucac pierogi i po wypłynięciu na średnim ogniu gotować z 4 minuty - im grubsze pierogi tym dłuższe gotowanie polać okrasą z podsmażonej cebuli - pierogi sa smaczne, syte...............SMACZNEGO!!!pierogi można zamrozić, najlepiej surowe, rozłożone na tacy potem je wsypać do woreczka

W Mojej Kuchni Lubię
Tradycyjne ruskie pierogi 55

mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką.Podawać z tłuszczem i usmażoną cebulką.pierogi ruskie z cebulkąfarsz do ruskich pierogówwycinamy kółeczka zalepione(...)pierogi gotowe to ugotowania

Bon Appetit Małgorzaty
Portugalskie pierogi z wołowiną i sosem beszamelowym 41

farsz z sosem beszamelowym. W wyniku czego wyszedł nam  gotowy farsz do pierogów.Musimy mieć w zapasie mąkę do rozwałkowywania ciasta żeby nie przylepiało się do stolnicy. Pierogi zaklejamy w taki sposób jak widać na fotografiach albojak  tradycyjnie jak ruskie.Zalepione pierogi panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na głębokim oleju :)smażymy składniki(...)wraz z wołowinąrobimy sos beszamelowy z natką pietruszkismażymy i wyrabiamy ciasto w garnkuwyrabiamy ciasto na stolnicyciasto rozwałkowujemy, kładziemy po 2 porcje mięsai przykrywamy mięso ciastemwycinamy szklanką kołeczka i zalepiamysmażymy pierogi obtoczone w paniercegotowe pierogi

Bon Appetit Małgorzaty
Pierogi ruskie z pikantnym farszem 52

zdecydowana większość uwielbia pierogi ruskie, a czy ktoś jadł je z farszem pikantnym? Jeśli jeszcze nie, to nie ma się co zastanawiać, tylko zakasać rękawy i do roboty. Pierogi są pyszne. Przepis znalazłam u Peggi.Składniki:Ciasto:500 g mąki1 szklanka ciepłej wodysól do smakuFarsz:500 g sera białego500 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków1 duża cebulasól(...)Cebulę siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy do sera i ziemniaków. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i papryką ostrą do smaku.4. Na krążki ciasta nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie i wyjmujemy po wypłynięciu pierogów na wierzch.5. Pierogi podajemy wedle uznania z ulubionymi dodatkami jak topione masło, skwarki, zeszklona cebulka itp.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Pierogi z kapustą, grzybami, orzechami i żurawiną 57

Dziś pierogi będące moim pomysłem od początku do końca. Słono – słodko – kwaśne. Sądzę, że warto wypróbować. Moje już się studzą i czekają na wigilijny wieczór. Pierogi z kapustą, grzybami, orzechami i żurawiną Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składnikiciasto0,5kg mąki1 jajkogorące mleko ( (w ilości do uzyskania konsystencji plastycznej masy))1/4 szkl oliwy1(...)pokrojone na kawałki orzechy oraz żurawinę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podlewamy odrobinę wodą, aby się nie przypalało. Krok 4Dusimy, aż wszystko będzie miękkie. Krok 5Zagniatamy ciasto na pierogi, wałkujemy, wycinamy kółka. Nakładamy na kółka farsz i zaklejamy tworząc falbankę. Krok 6Gotujemy pierogi aż będą miękkie. Nigdy nie mierzyłam tego czasu, robię

CoolinarniePL
Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami 83

zapraszam na kolejne wigilijne i bardzo tradycyjne danie. Moim zdaniem, sekret pierogów tkwi w tym, żeby ciasto było jak najcieńsze i rozpływało się w ustach, a jednocześnie, żeby pierogi nie rozpadały się podczas gotowania. Pierogi na Święta warto zrobić kilka dni wcześniej i zamrozić, by oszczędzić sobie pracy przed samą Wigilią. Wystarczy wyłożyć je na desce(...)formie włożyć do zamrażalnika na kilka godzin. Gdy będą już zamarznięte, można je przełożyć do woreczka by zajmowały mniej miejsca. A w Wigilię tylko ugotować. :)A jutro pierogi w innym wydaniu - z ziemniakami :)Składniki (na ok. 50 sztuk):Na farsz:800 g kiszonej kapustygarść suszonych grzybów (podgrzybków lub prawdziwków)2 małe lub 1 duża cebula3 ziela angielskie2 liście laurowebułka

Zakręcony Widelec
Pierogi z mięsem 243

wodę w garnku. Zagotować. Wrzucać przygotowane pierogi na gotującą się wodę po około 10-12 sztuk w zależności od wielkości garnka. Gotować około 7 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.Pierogi z mięsem są wyśmienite zaraz po ugotowaniu, ale również na drugi dzień w formie odsmażanej na tłuszczu.Źródło: przepis własny

Świat Domowej Kuchni
Pierogi z mięsem gotowanym 62

będzie suchy. Reszta to już sprawa gustu i smaku. No i rzecz ważna dla mnie - maszynka do makaronu. Dzięki niej odpada żmudne wałkowanie ciasta, a co ważniejsze, zrobienie pierogów nie wymaga wysiłku i zajmuje mało czasu. składniki (ok 70 szt)ciasto na pierogi2 szklanki mąki3/4 szklanki gorącej wodyfarszok 450 g gotowanego mięsa z rosołu (u mnie była(...)pieprzu i ostrej papryki (do smaku)Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka. Nakładać po małej porcji farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać  na posypaną mąka powierzchnię , przykryć ściereczką. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, można dodać łyżkę oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość zależy

Stare Gary
Kruche pierogi z kapustą i pieczarkami 216

doczekać się Świąt. Dlatego z radością przeglądam książki kucharskie, wyszukuje interesujące przepisy i zabieram się do testowania nowych potraw. Zaczynamy od kruchych pierożków z kapustą i pieczarkami.  Kruche pierogi z kapustą i pieczarkamiprzepis na 22. pierogiCIASTO2 szklanki mąki pszennej100 g masła4 łyżki gęstej śmietany2 jajkaszczypta soliFARSZ:opakowanie kiszonej kapusty (ok. 400g)500 g pieczarekcebulaoliwasól, pieprz+ jajkoCIASTO: Mąkę przesiej(...)farsz do przestygnięcia.WYKOŃCZENIE: Ciasto rozwałkuj na ok. 0,5cm. Wycinaj z niego niewielkie koła (lub kwadraty). Na każdego z nich wyłóż niewielką ilość ciasta, a następnie sklej brzegi. Pierogi wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W kubeczku roztrzep jajko. Posmaruj nim każdego pieroga.Piekarnik rozgrzej do 180stopni. Pierogi piecz ok. 20 minut. Podawaj z sosem czosnkowym.Smacznego

365 dni dookoła kuchni
Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką 54

Lepienie pierogów to dla mnie sama przyjemność. Tym razem przygotowałam pierogi z mięsem, a zamiast tradycyjnej surówki podsmażyłam na oliwie cebule czerwoną i białą razem z paskami marchwi.Pierogi z mięsem, cebulą i marchewkąSkładniki:na ciasto2 szklanki mąki pszennej1 jajko2 łyżki oliwy z oliwek1 szklanka ciepłej wodyszczypta solimąka do posypania blatuna farsz500 g wołowiny1 cebulasol do smakuoliwa z oliwekponadtoczerwona(...)będzie miękkie, wywar możemy wykorzystać np. do przygotowania zupy.  Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę. Ugotowane mięso mielimy razem z podsmażoną cebulą, doprawiamy do smaku. Przygotowujemy ciasto na pierogi. Wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy. Gotujemy w osolonym wrzątku, aż wypłyną na wierzch. W między czasie na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojone w piórka cebulę i paski

Moja smaczna kuchnia

Proponowane wyszukiwania