pierogi przepis - 6859 przepisów (strona:16/458)

Pierogi z tartymi ziemniakami. Przepis krok po kroku. 104

Pierogi z tartymi ziemniakami Pierogi z tartymi ziemniakami Składniki:   Ciasto:   3 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 50 g masła 1 żółtko 2 jajka 100-150 ml gorącej wody   Farsz:   1 kg ziemniaków 2 cebule 150 g boczku wędzonego sól, pieprz   Sposób przygotowania:   Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce(...)mąką. Następnie dodaj dwa jajka i jedno żółtko. Zmieszaj składniki. W kolejnym kroku dodaj stopniowo gorącą wodę i wyrabiaj ciasto na idealnie gładką masę. Gotowe ciasto na pierogi powinno idealnie odklejać się od dłoni, być gładkie i miękkie. Tak przygotowane ciasto owiń folią i odstaw na 15 minut.   Rozwałkuj placek o grubości kilku milimetrów. Za pomocą szklanki

kuron.com.pl
Najłatwiejsze ciasto na pierogi. Pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą 1249

Wszyscy lubimy pierogi, wszak polska kuchnia z pierogów słynie. Każdy ma swój ulubiony farsz, bo lubimy je jeść, ale już lepić je niekoniecznie. Wystarczy jednak dobry przepis na ciasto, by lepienie pierogów sprawiło wiele frajdy. Dla mnie najlepszy przepis to mąka + woda. Początkującym proponuję zamienić wodę na mleko. Ciasto z mlekiem jest wyjątkowo plastyczne(...)wysycha zbyt szybko, dlatego pierogi świetnie się lepi i spokojnie można poeksperymentować np. z falbankami. Jak zrobić falbanki? Zapraszam na filmowy instruktaż  tutaj . Płyn, czy to woda, czy mleko musi być gorący. Zaparzona mąka daje bardziej elastyczne ciasto. Po zagnieceniu ciasta należy je pozostawić przynajmniej na 15 minut, by odpoczęło. Ten zabieg również wpływa na plastyczność ciasta

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Koreańskie pierogi z ostrym sosem Krwawa Mary 147

sosem pomidorowym – orientalne niebo w gębie! Pyszne, z idealnie doprawionym farszem i polane bardzo pikantnym (chyba że doprawicie go nieco delikatniej) sosem pomidorowym przypominającym drink Krwawa Mary. Koreańskie pierogi z ostrym sosem Krwawa Mary nazywane są „mandu”. Przypominają nasze słowiańskie pierogi czy bliskie im pielmieni. Do Korei trafiły prawdopodobnie dzięki Mongołom w XIV wieku. Typowe(...)nich jest mięsne nadzienie i sposób przygotowania (najpierw lekko je podsmażamy, a potem krótko gotujemy). Niezależnie od ich historii, warto poświęcić na ich przygotowanie chwilkę, bo koreańskie pierogi z ostrym sosem Krwawa Mary czyli mandu, naprawdę są warte spróbowania. Sos z łatwością przygotujecie latem ze świeżych pomidorów, a zawsze możecie skorzystać z dobrej jakości soku pomidorowego Hortex. Składniki

Pociąg Do Kuchni
Pierogi z kaszanką i śliwkami kalifornijskimi 175

Pierogi w naszym domu jemy ze wszystkim – czasami to kombinacje znane, jak mięso z rosołu i kiszona kapusta. Klasyczne – jak pierogi ruskie, czy najszybsze – z truskawkami. I niecodzienne ale zachwycające – jak dzisiejsze pierogi z kaszanką, które wybitnie dobrze smakują po odsmażeniu i zrumienieniu. Kaszanka do tych pierogów musi być naprawdę smaczna – w końcu to ich główny(...)składnik. Nie może to być pierwsza lepsza kaszanka od rzeźnika – na pewno znajdziecie jakąś mało tłustą, dobrze przyprawioną, zbalansowaną. Zdecydowanie bardziej do pierogów polecam Wam kaszankę z kaszą jęczmienną niż tą z kaszą gryczaną. Na zachodzie Polski, we Wrocławiu, dosyć ciężko jest ją „upolować”, ale całkiem dobra jest paczkowana z Sokołowa. Obieramy kaszankę z flaka i kroimy w centymetrowe

Karo in the Kitchen
Pierogi z jagodami + przepis na ciasto pierogowe bez jajek 158

wakacje to czas, kiedy pierogi z jagodami detronizują moje ulubione pierogi z mięsem. Nie ma się co dziwić. Są słodkie, ale bez dużej ilości cukru. Pachną wspaniale i jeszcze lepiej smakują…latem. Po przekrojeniu widelcem z wnętrza pieroga wytaczają się owoce i wylewa sok. Tak naprawdę w lecie mogą dla mnie być pierogi z jagodami(...)serem, malinami, truskawkami, jabłkami… chyba jeszcze z jakimiś owocami, o których właśnie zapomniałam, ale wybredna nie jestem Pierogi z owocami, zawsze smakują najlepiej te świeże, dopiero co zrobione lub już zimne, wystygnięte. Nigdy natomiast tak dobrze lata nie czuć w pierogach zamrożonych i jedzonych np zimą. Pierogi z owocami muszą być polane śmietaną z cukrem

Mieszam w Garnku
PIEROGI RUSKIE - tradycyjne i bezglutenowe. Prawdopodobnie... najlepsze. 172

ustach. Po drugie farsz - niezależnie od tego, czy jest to jego tradycyjna odmiana, czy chodzi o wersję mięsną, szpinakową, kapuścianą, grzybową itd - musi być bardzo dobrze doprawiony!  Pierogi wywołują u nas tak wielką pokusę, że próbujemy ich zawsze, gdy tylko mamy okazję. Nigdy jednak, (i możemy to powiedzieć z całą pewnością, bez fałszywej skromności) nie udało nam się(...)odnaleźć takich, które choć w małym stopniu dorównają naszym pierogom, ale nie poddajemy się i szukamy! Jakie są więc nasze  PIEROGI RUSKIE ? - Ciasto tak cieniutkie, że przez jego powłoki przebija się farsz. Nadzienie: bardzo dużo sera, jeszcze więcej cebuli i ogromne ilości pieprzu ziołowego! Tak więc Panie i Panowie, przepis na pierogi ruskie - na idealny pikantny

Wypisz Wymaluj
Pierogi z ziemniakami 168

Pierogi z ziemniakami jadłam po raz pierwszy wiele lat temu na Słowacji. Bardzo mi wówczas zasmakowały. Byłam wręcz zaskoczona, że pierogi z ziemniakami mogą być takie dobre. Moim zdaniem są lepsze od pierogów ruskich, ale to jest, jak wiadomo, kwestia gustu :) Zapraszam na pyszne pierogi z ziemniakami.  Składniki na ciasto (na 70 cieniutkich pierogów(...)dodajemy majeranek i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy do momentu zeszklenia się cebuli. Tak przygotowaną cebulę dodajemy do ziemniaków. Całość mieszamy, solimy do smaku i dość mocno pieprzymy. Wykonanie pierogów: Składniki ciasta umieszczamy w misce i całość wyrabiamy, aż ciasto stanie się miękkie, sprężyste i przestanie lepić się do rąk. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i  odkładamy

Smak mojego domu
Pierogi z kaszą jaglaną i serem 173

znalazłam ten przepis na pierogi i nie mogłam się oprzeć :) I do tego ciasto na maślance...trochę się go obawiałam, ale wyszło delikatne i miękkie :) Ponoć są to pierogi ruskie po staropolsku, a co mogę potwierdzić, to to, że są pyszne!Składniki:Ciasto:500 g mąkipół łyżeczki solimaślanka - ile zabierze ciastoFarsz:1 szklanka suchej kaszy jaglanej400 g białego

Kuchnia domowa Ani
Leniwe pierogi ruskie 208

inna wersja pierogów ruskich bardzo mnie zachęciła przede wszystkim dlatego, że robi się je dość szybko.Składniki:60 dag ugotowanych ziemniaków25 dag sera białego 1 cebula1 jajkoolejsól, pieprzszczypioreksmażona cebula mąka (ok. 2 szklanki)Sposób przygotowania:1. Obraną i posiekaną cebulkę zrumienić na oleju.2. Ser i ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę. Wymieszać(...)cebulką i doprawić solą i pieprzem do smaku.3. Do masy dodać jajko i tyle mąki, by ciasto dało się formować w wałek, który następnie należy pokroić tak jak pierogi leniwe.4. Kluski wrzucić na osolony wrzątek i gotować, aż wypłyną na powierzchnię.5. Podawać ze zrumienioną cebulką i siekanym szczypiorkiem.Smacznego!!!Źródło: Figowe smaki

Kuchnia domowa Ani
Pierogi z czereśniami 184

roku to już moje trzecie sezonowe pierogi, robiłam już z truskawkami i borówkami, a teraz przyszedł na czereśnie. Widywałam je kiedyś w internecie, ale nie do końca byłam do nich przekonana. Dopiero niania mojego dziecka zachęciła mnie do spróbowania. Smakują naprawdę świetnie! Polecam!Składniki:Ciasto:3 szklanki mąkisól do smaku1 jajko1 niepełna szklanka ciepłej wody2 łyżki olejuNadzienie:wydrylowane czereśnie(...)podanych składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, odstawiamy na kilka minut i przykrywamy ściereczką.2. Wałkujemy po kawałku ciasta, wycinamy kółka, nakładamy 2-3 połówki czereśni i zlepiamy dokładnie.3. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku.4. Podajemy z roztopionym masłem lub śmietaną i posypane cukrem.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Różowe pierogi z żurawiną i serem 134

ale zrobiłam też trochę na słodko. Zabarwiłam ja na różowo i zrobiłam z żurawiną i serem. Żurawina jest zdrowa więc warto ją jeść choćby od czasu do czasu. Pierogi przygotowane na konkurs żurawinowy na jednej ze stron.Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Pierogi z kapustą, grzybami i golonką 145

domowe pierogi. Dziś(...)kiszoną kapustą, suszonymi grzybami i golonką. Miałam spore golonki, gotowałam je po prostu w wodzie. Trochę jej zostało, więc wylądowało z niej mięso do farszu. Wszyscy wiemy, że domowe pierogi z każdym farszem smakują super. A tym bardziej, jak nie za często się je robi.rozwiń i czytaj przepis :Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Pierogi Ruskie 281

zloty kolor.Ugotowane ziemniaki oraz twaróg mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy cebulkę i doprawiamy do smaku.Wrzucamy przygotowane pierogi do wrzatku i gotujemy chwile od momentu wypłynięcia.Jeśli chcemy pierogi zamrozić, układamy na lnianej ściereczce do całkowitego ostygnięcia, przekładamy do woreczków

NaKońcuJęzyka
710. Pierogi z mascarpone i malinami. 181

Pierogi* z malinami i mascarponepolane jogurtem naturalnym i mleczkiem kokosowym *żytnie, drożdżowe Mistrzynią w lepieniu pierogów nie jestem, ale mam jeszcze na to czas

More food, love and dreams
Gruzińskie pierogi Chaczapuri 214

Ciąg dalszy przepisów kuchni gruzińskiej - Chaczapuri - danie mnie nieodparcie przywodzące na myśl nasze pierogi, tyle że przyrządzona z innego, bardziej puszystego ciasta i pieczone w piekarniku. Farsz składa się z różnych rodzajów sera, a całe danie, wbrew pozorom, nie jest zbytnio skomplikowane, a pachnie, wygląda i smakuje rewelacyjnie.Do przygotowania dania użyłem:100 gram sera koziego,100 gram sera żółtego(...)łyżkę farszu serowego.Rozwałkowałem drugą część ciasta i wyciąłem z niej taką samą ilość kół tej samej wielkości, które skleiłem z kołami z położonym farszem, tworząc coś w rodzaju pierogów. Istotnym jest, aby farszu na cieście nie było zbyt dużo i aby nie dotykał on miejsce sklejenia ciasta, gdyż wówczas może wypłynąć w czasie pieczenia. Gotowe faszerowane ciasto ułożyłem

Wyprawy kulinarne

Proponowane wyszukiwania