Pierogi w chińskim stylu. Farszem jest mielona wieprzowina doprawiona przyprawami kojarzącymi sie z kuchnia chińską. Lekko podsmażone ( surowe ) w woku , a następnie duszone pod przykryciem po podlaniu wodą aż do jej odparowania. Podaję je z sosem słodko-kwaśnym tak jak sajgonki. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniJeśli już biorę się za pierogi, to w mega ilościach. Ciasto zwykle robię z 1 kg mąki, faszeruję soczewicą, kaszą gryczaną z twarogiem i tradycyjne ruskie. Moi bliscy uwielbiają gryczane, które prezentuję poniżej... Ciasto: 0,5kg mąki, jajko, szklanka wody, sól, Zagnieść wszystkie składniki. Farsz: 2 szklanka kaszy, ugotować
Anioły w kuchnisezonie jabłkowym, gdy drzewa obrodzą, czasami aż zaczyna brakować pomysłów, jak jeszcze ten pyszny owoc można wykorzystać. Smok poleca więc pierogi z jabłkami. Ta mniej typowa propozycja pierogowa na pewno przypadnie Wam do gustu. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/06\/pierogi-z-jablkami-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/06\/pierogi-z-jablkami-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2021(...)szklanki m\u0105ki pszennej,\r","3\/4 szklanki gor\u0105cej wody,\r","\u0142y\u017cka oleju,\r","jajko,\r","\u0142y\u017ceczka soli,\r","5 jab\u0142ek,\r","cynamon, cukier."],"name":"Pierogi z jab\u0142kami","recipeCategory":"dania m\u0105czne, owoce","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Wszystkie sk\u0142adniki ze sob\u0105 zmiesza\u0107.\r","Wyrobi\u0107 ciasto.\r","Ciasto powinno
Bardzo Gruby SmokCzas czytania: 2 min Pierogi z letnimi owocami takimi jak truskawki, jagody, brzoskwinie czy dzisiejsze borówki to obowiązkowe danie wakacyjne. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiej kombinacji, to zapraszam na dzisiejsze pierogi z borówkami i serem. Borówki, twaróg i cynamon tworzą bardzo udane, smaczne połączenie. Wiem, że lepienie pierogów jest dość pracochłonne, ale warto czasami poświęcić godzinkę(...)przygotowanie. Warto też przygotować powiększoną porcję pierogów i część z nich zamrozić. Jeśli chcielibyście zamrozić pierogi, to pamiętajcie, żeby przed ich zamrożeniem obgotować je przez minutkę lub dwie, następnie wyjąć na talerz i odczekać, aby całkowicie obeschły. Suche pierogi ułożyć na tackach owinąć folią spożywczą i zamrozić. Pierogi w dowolnej chwili wyjmujemy z zamrażalnika i wrzucamy
SprawdzonaKuchnia.plInspiracją do zrobienia pieczonych pierogów z kaszą gryczaną i wątróbką była wizyta w restauracji żydowskiej. Na podstawie informacji z karty dań nietrudno było stworzyć dobry przepis na tę potrawę, nieco go modyfikując, zamieniając kaszę gryczaną na jej niepaloną wersję. Pierogi te zapiekliśmy w piekarniku i podaliśmy z kwaśną śmietaną oraz cebulką usmażoną na złoto. Prosty przepis, a jakże(...)danie. Składniki Nadzienie: 300 g świeżej wątróbki drobiowej 200 kaszy gryczanej niepalonej 40 g masła 1 duża cebula 1 jajko 1 łyżka majeranku sól, pieprz do smaku Ciasto na pierogi: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 / 2 szklanki ciepłej, przegotowanej wody 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Nadzienie: Kaszę gryczaną niepaloną ugotować w osolonej
niecodziennikparywiem czy znacie takie pierogi z farszem z sera białego i zrumienionej cebulki. W mojej kuchni te pierogi goszczą od wielu lat i nie ukrywam, że je uwielbiam. Przygotowuje się je bardzo szybko. Gdy ciasto odpoczywa przygotowujemy farsz, który jest prosty i pyszny. Potem to już lepienie i gotowanie. Nie wiem jak u Was, ale u mnie pierogi muszą być podane z dużą ilością cebuli usmażonej na maśle, wiem, że to bardzo kalorycznie, ale w końcu nie jem tych pierogów codziennie...w sumie tak je lubię, że mogłabym. Jeśli jeszcze takich nie próbowaliście to koniecznie zróbcie. Zachęcam i smacznego życzę. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki soli około 1 szklanka ciepłej wody Farsz
Izabelawkuchnisię wszystko robić sami, a już na pewno te produkty, które w innych szerokościach geograficznych wyrabiane są w domach codziennie. Z tego też względu nigdy nie kupujemy też gotowych pierogów, klusek czy naleśników. W przypadku tortilli jest jeszcze jeden powód: sklepowe zawierają sporo substancji konserwujących. Dla porównania: skład tortilli ze sklepu: mąka pszenna (60%), woda, tłuszcz palmowy, stabilizatory: glicerol(...)danie gotowe. Przepis na tortille Czas: 45 minut Poziom trudności: Średni Szacowna cena 8 tortilli: ok. 7 zł (z domowym ciastem) lub ok. 19 zł (gotowe tortille) Ravioli lub pierogi z nadzieniem z farszu Co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka? Pierogi lub ravioli to doskonały patent na smaczne wykorzystanie niedojedzonego mięsa. Jeśli pieczony kurczak może być podstawą
Niedzielny kucharzówczesnym stanie. Od razu odpowiedziałam, że pierogi! One od zawsze były moim ulubionym daniem. Wyśmienicie smakowały mi u mojej babci, mistrzynią w ich robieniu jest moja mama. Jej pierogi z kapustą słodką nie mają sobie równych.A w czasie ciąży pojadłam ich sporo. Może dlatego teraz moje dziecko najbardziej lubi właśnie pierogi! Jeżeli chodzi o mnie(...)Dziś propozycja bardziej świąteczna. Ostatnie zmagania z chorobą zmusiły mnie do pozostania w domu. Gdy moje samopoczucie trochę się poprawiło, postanowiłam, że czas spożytkuję na przygotowaniu nowego rodzaju pierogów. Z grzybami, zieloną soczewicą i fetą. Smak farszu okazał się naprawdę pyszny! Pierożki z powodzeniem można przygotować na wigilijna kolację lub poza okresem świątecznym. Zachęcam! Moja pociecha uwielbia moment przygotowywania
Raj dla Podniebieniazawiera kupnych mieszanek mąk bezglutenowych, których nie jestem entuzjastką. Dla własnych potrzeb sama mieszam różne mąki i okazuje się, że z doskonałym skutkiem. Przy czym należy pamiętać, że ulepienie pierogów bezglutenowych jest trudną sztuką, ale możliwą. Z poniższego przepisu można ulepić 30 pierogów. Może nie jest to dużo, ale wystarczy dla 4-osobowej rodziny. Te pierogi są bardzo syte, chociaż nie można do nich napchać za dużo farszu, bo wtedy by się rozpadły. Ale mimo to są smaczne, ale co najważniejsze, po zjedzeniu takich pierogów nie ma nieprzyjemnych odczuć ze strony układu pokarmowego. Serdecznie polecam :-) Składniki na ciasto (na około 30 pierogów): 200 g mąki gryczanej (+ do podsypywania) 100 g skrobi ziemniaczanej
Kawa z mlekiempierogi są po prostu doskonałe i do tego, szybkie do zrobienia a do tego tak inne od tych, jakie znacie. Takie pierogi smażone z pieczarkami czy dowolnym innym nadzieniem, a nawet bez, doskonałe są w zimny dzień z barszczem czerwonym. Jeśli szukacie odmiany od tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami np. na Boże Narodzenie, to ten przepis(...)wątpienia spełni Wasze oczekiwania. Smaku tych pierogów nie da się opisać. Dzięki sodzie, są puszyste, chrupiące. Przepis odkryłam na Instagramie , jednak tam pierożki nie były pierożkami i pozbawione były nadzienia. Ponieważ wyglądały tak czy siak bardzo obiecująco, postanowiłam je zrobić. I tu kolejny plus, bo ciasto wyrabia się idealnie. Co prawda ja, wrzuciłam wszystkie składniki do misy miksera
Mieszam w GarnkuPierogi ruskie - kuchnia podkarpacka Pierogi ruskie to sztandarowe danie kuchni polskiej. Teoretycznie wszędzie przygotowuje się je tak samo, ale w praktyce w każdym domu smakują one trochę inaczej. Dlatego jedni najbardziej lubią ruskie babci, inni mamy, a jeszcze inni teściowej. Sekret tkwi w cieście i w farszu. Wszyscy oczekujemy, że ciasto będzie cienkie i miękkie, ale pierogi(...)proporcji. Zależą one od upodobań. Ja przygotowuję farsz w proporcjach 3:2, czyli ziemniaków jest odrobinę więcej, niż białego sera. Na wschodzie Podkarpacia, w okolicach Przemyśla, do farszu na pierogi ruskie dodaje się tradycyjnie miętę. Zastanawiałam się nad tym, czy jest w ogóle sens umieszczać na blogu przepis na tak popularne danie. Jednak pomyślałam o mojej kuzynce, która przez
Trzeci talerzWitam serdecznie Propozycja na ciasto na pierogi z mąki pszennej pełnoziarnistej, ciasto jest bardzo smaczne, łatwo się z niego lepi pierogi. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania ciasta na pierogi będziemy potrzebować: Z podanej porcji ciasta wyjdzie około 45 szt pierogów 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej 170 ml wrzątku ( 170 g) 1 jajko ( L) 2 łyżki oleju(...)każdym przypadku użyłam tej samej ilości wody, testowałam na mące pszennej pełnoziarnistej z Lubella oraz na mące z Lidla typ 1850 Link do filmu z przygotowania: Ciasto na pierogi z mąki pełnoziarnistej Przygotowanie: Do miski przesypuję mąkę, dodaję szczyptę soli, olej i wlewam wrzątek. Składniki mieszam ze sobą łyżką (ponieważ ciasto jest bardzo gorące), gdy składniki wstępnie się
Uwaga Babcia GotujePierogi pieczone z piekarnika nie wymagają takiej precyzji i uwagi przy lepieniu jak te tradycyjne. Na pewno pokochają je wszyscy, którzy nie znoszą lepienia zwykłych pierogów. Praca z ciastem drożdżowym idzie sprawniej, bo ciasto jest grubsze, a i pierogi większe. Aby tak sie stało, podstawą jest dobre ciasto drozdżowe. Musi być elastyczne i łatwe do formowania(...)powinno lepić się do palców, a jednocześnie dobrze się sklejać. Jeśli już masz dobre ciasto lepienie pierogów to już sama przyjemność i łatwizna. Po upieczeniu ciasto jest pulchne i puszyste, a skórka chrupiąca. Dzisiejsze pierogi wypełnione są ruskim nadzieniem - moim ulubionym, ale możesz zrobić je z każdym innym farszem. Po przepis na świąteczny farsz z kapustą, grzybami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pierogi spokojnie można zrobić z dużym wyprzedzeniem i zamrozić, podobnie jak kutię (zobacz przepis) i kapustę wigilijną. Jedyny problem, to fakt, że na początku grudnia, kiedy robię te pierogi, nie wiem jeszcze, czy będą to uszka do czerwonego barszczu, czy pierogi podane po zupie grzybowej, bo nie mam jeszcze ułożonego menu. Dlatego robię opcję(...), żeby powstało uszko. Lubię taki kształt, bo nie trzeba bawić się w żadne obrabianie brzegów pieroga i jest też mniejsza szansa, że pieróg się rozwali przy gotowaniu. Kiedy zgromadzi nam się partia pierogów mieszcząca się do garnka, gotujemy je do miękkości, przez 5 minut. Pierogi muszą wypłynąć, żeby być gotowe. Jeśli przygotowujesz większą partię pierogów
Ugotowane pozamiatanestaną się jeszcze piękniejsze. Ten czas, teraz, to moment na refleksję. Aby zatrzymać się, zastanowić, spojrzeć na wszystko z boku. Wykorzystajcie go dobrze. Mogę Wam zagwarantować, że lepienie pierogów świetnie wycisza i relaksuje. Wiecie już co robić :) Składniki (na 20-30 pierogów): Ciasto z olejem rzepakowym: (Ciasto zawsze przygotowuję odmierzając dokładne ilości składników, niemal z precyzją farmaceuty(...)łyżeczki kuminu, majeranku, kolendry mielonej 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju do smażenia Do podania: garść jarmużu 1 cebula 1 łyżka oleju do smażenia pierogów Składniki na ciasto mieszam nożem a następnie wyrabiam dłonią około 10 minut na gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam na 30 minut. Soczewicę gotuję
Mango Papaja