bardzo popularne w mojej rodzinie. Bardziej lubiane były przez nas te z mięsem. Nie raz, nie dwa i nie trzy byłam męczona przez drugą połówkę, by przygotować mu owe pierogi- nigdy nie chciałam. Nie znałam smaku, nie wiedziałam czy wyjdą takie jak powinny. Skusiłam się i polubiłam. Zdaję sobie sprawę, że jest to moja wariacja na temat pierogów ruskich, bowiem podkręciłam ich smak świeżym tymiankiem a podałam z przesmażoną szynką parmeńską i cebulką. Wyszły obłędne. Wiem, że w niektórych rejonach jada się ruskie pierogi w Wigilię i Święta. Zatem przepis podaję, jeśli ktoś ma jeszcze ochotę je przygotować. Składniki (na 30-40 pierogów): ciasto na pierogi z przepisu na najlepsze ciasto 250 gram ziemniaków
Mango Papajazwykle od razu podajemy – najczęściej ze skwarkami i podsmażoną cebulą. Wśród popularnych dodatków są jednak też śmietana oraz czerwony barszcz – do wyboru zależnie od upodobań. Niektórzy podają też pierogi ruskie nie od razu po ugotowaniu, lecz podsmażają je jeszcze na patelni. Pierogi ruskie 2015-12-06 19:58:28 Tradycyjne pierogi ruskie z nadzieniem ziemniaczano-twarogowym – powszechnie(...)znane i lubiane, proste danie z niewyszukanych składników. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób / ok. 20 pierogów) 2 średnie ziemniaki (300g) 150g tłustego twarogu 1 mała cebula (100g) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 2 łyżki oleju rzepakowego ciasto na pierogi gotowane wg naszego przepisu Dressing 150g wędzonego boczku 1 mała cebula (100g) Instrukcje
Kulinarna Pokusasłodkiej kapusty. Wahają się przez wszystko od użycia kapusty wyłącznie świeżej, aż po wyłącznie kiszoną, i to nawet nie odciśniętą. Ma to oczywiście bardzo duży wpływ na smak pierogów, przy czym w dużej mierze sprowadza się do tego jak bardzo lubimy (lub nie) kwaśny smak farszu. Ja jestem zwolennikiem pewnej przewagi smaku „słodkiego” – stąd kapusta kiszona jest(...)wyrazistość najłatwiej nadać odpowiednią ilością soli, pieprzu czy kminku. Oczywiście bez przesady, ale powinno ich być więcej niż gdybyśmy chcieli spożyć naszą kapustę z grzybami ot tak po prostu. Pierogi z kapustą i grzybami 2015-12-04 11:18:37 Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami leśnymi - uniwersalne i popularne danie doskonałe o każdej porze roku. Zapisz przepis
Kulinarna Pokusajaglaną "śmietaną" malinową Pierogi to jedno z najbardziej popularnych w Polsce dań. Smaczne (choć ja fanką nie jestem) i proste. Rodzajów pierogów jest całe mnóstwo, ale czy da się zrobić pierogi bez glutenu (i wegańskie)? Do podjęcia wyzwania natchnęła mnie koleżanka i tak zaczęło się moje weekendowe pierogowanie. Pierwsza próba była nieudana - pierogi owszem miały kształt(...)były twarde i jakieś takie bez wyrazu. Postanowiłam pokombinować ze swoim przepisem i .... Pycha! A farsz moim zdaniem (a także zdaniem koleżanki weganki) jest genialny ;) Wracając do pierogów - zrobienie takich zwykłych z mąki pszennej jest dziecinnie proste. Natomiast pierogi bez glutenu mogą być wyzwaniem. Dzieje się tak dlatego, że to właśnie gluten odpowiada za elastyczność, miękkość
pyszne zdrowościPierogi są prostym daniem, wymagającym jedynie nieco czasu by je ulepić. Dobrym pomocnikiem w lepieniu jest foremka do pierogów. Farsz z kaszy gryczanej i sera białego nadał pierogom lekkości. Aby zadowolić mięsożerców pierogi okrasiłam podsmażonym boczkiem, ja wolę z podsmażoną cebulką. Składniki: ciasto: 500 g mąki pszennej 1 1/2 szklanki ciepłej wody 50 g masła(...)biorąc krążek obracać go tak by góra jego była na dole, wtedy dopiero nakładać farsz. Po rozwałkowaniu góra ciasta lekko podsycha i może się trudniej sklejać. Ja robiłam pierogi za pomocą foremki do pierogów, jest o wiele szybciej. Do wrzącej lekko osolonej wody wkładać partiami pierogi, gotować około 3 minuty od wypłynięcia. Przed wyjęciem najlepiej sprawdzić, czas
Kuchcik gotujeokazało się, że zaszło poważne niedopatrzenie. Zapomniałam, że KonQbek jest fanem pierogów z truskawkami. Na szczęście przy okazji omawiania stołówkowych obiadów, powiedział, że ostatnio zamówił sobie właśnie takie pierogi. I wtedy zrozumiałam- trzeba zdobyć truskawki (nasze się niestety skończyły) i ukręcić pierożki! Osobiście nie przepadam za pierogami z owocami. Jestem wierna ruskim, ewentualnie toleruję te wigilijne(...)szarą zupą wiśniową, a może po prostu jestem mięsożerna. A właściwie ziemniakożerna, bo jeśli w obiedzie jest ziemniak to jestem w pełni usatysfakcjonowana. KonQbek jednak wyrósł na babcinych pierogach i takie sezonowe rarytasy z truskawkami albo jagodami bardzo lubi. A, że ja bardzo lubię KonQbka, postanowiłam wziąć się za lepienie. To moje pierwsze pierogi z owocami (specjalizuję się
les mirabellespierogów. Grzeszymy więc sobie, popełniając kolejne, niemoralnie dobre pierogowe cuda. Wcale nam z tego powodu źle nie jest, ale na wszelki wypadek, w ramach pokuty, podzielimy się i pierogami i przepisem. Tym razem wersja mięsna, bardzo soczysta, aromatyczna i niebezpiecznie dobra. Lepienie z tego mięsno-warzywnego farszu to czysta przyjemność (nawet gdy pakujemy go w cieniuteńkie ciasto(...)zwykłego: TUTAJ (w przepisie na pierogi ruskie) Jak widzicie, kolejny raz nasza zasada - pieróg ma być napakowany mocno przyprawionym farszem, a ciasto (czy to zwykłe, czy bezglutenowe) ma być tak cienkie, że bardziej się już nie da! I oto sekret najlepszych pierogów. To nie przechwałki, gdy spróbujecie, przyznacie nam rację. Te oto niewinne pierożki wywołały u nas niemały
Wypisz Wymalujadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierogi ruskie to bardzo popularne danie na Ukrainie, ale także u nas w Polsce. Z pewnością każdy z Was pamięta pyszne domowe pierogi ruskie przygotowywane przez nasze mamy i babcie. Nazwa pierogi jest bardzo ogólna, ponieważ choć w każdym domu przygotowywane są one bardzo podobnie, smakują inaczej. Oczywiście bardzo ważne jest ciasto na pierogi, ale główną rolę tutaj ogrywa farsz, a dokładniej jego proporcje. W tym wpisie przedstawimy Wam nasz domowy i ulubiony przepis na pyszny farsz do pierogów z przepisu mojej babci. A wy jak go robicie w swoich domach? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 500 g twarogu duża cebula – 300 g 500 g ugotowanych ziemniaków 2 płaskie łyżki masła
Przepiski.plpolskiej kuchni chyba w każdym domu królują pierogi. Jest to nasza narodowa potrawa która ma swoje tradycje. Farsze do pierogów mogą być przeróżne. W moim domu zmieniają się one w zależności od pory roku. Tym razem zrobiłam z bobem i groszkiem bo je uwielbiam a też mamy sezon na nie. Są to pierogi pietruszkowe w paski(...)tylko są pyszne ale też fajnie wyglądają. Pierogi z serii zielono mi ale też zdrowo. Zarówno do ciasta jak i farszu oraz polania pierogów wykorzystałam bardzo dobrą i zdrową oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia Gallo Cllasico Pierogi dzięki oliwie zyskały jeszcze bardziej na smaku. ciasto: 30 dkg mąki pszennej typ 500 1/3 łyżeczki soli 6 łyżek
wesoła kuchniaPierogi z serem i truskawkami Dziś zapraszam na przepyszny letni obiad. Mięciutkie pierogi wypełnione słodkim, kremowym serowo-truskawkowym farszem. Świetnie smakują polane śmietanką lub rozpuszczonym masłem (ewentualnie dodatkowo posypane cukrem). Niebo w ustach Składniki: Składniki na ciasto: 100 ml wody 1 łyżka masła 1 szklanka mąki + mąka do podsypania 1 jajko Składniki na farsz: 250g truskawek(...)wodą z masłem, dodajemy jajko i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące możemy dodać trochę więcej mąki, ale nie za dużo żeby nie było problemu ze sklejaniem pierogów. Gotowe ciasto zawijamy w folię i na czas przygotowania farszu wkładamy do lodówki *** *** Twaróg przekładamy do miseczki, dodajemy cukry oraz żółtko. Wszystko dokładnie mieszamy widelcem, lekko rozgniatając ser *** *** Truskawki
Blog z ApetytemJeśli lubicie pierogi, zachęcam Was do zrobienia pierogów z mięsem wołowym. Składniki na ciasto (na około 70 pierogów): 500 g mąki 2 łyżki oleju około 330 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz: 700 g mięsa wołowego 2 średnie cebule olej do podsmażenia cebuli sól do smaku pieprz mielony (dość dużo) około 14 łyżek(...)cebulę. Dolewamy około 14 łyżek bulionu. Dajemy go tyle, aby masa mięsna nie była sucha. Całość lekko dosalamy i dość mocno pieprzymy. Farsz nie może być mdły. Gotowe :) Wykonanie pierogów: Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy, do momentu, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Ciasto powinno być mięciutkie. Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 15 minut
Smak mojego domuSzpinak z fetą czyli pierogi z ciasta francuskiego Proste i pyszne danie. Zrób a je pokochasz. Szpinak z fetą czyli pierogi z ciasta francuskiego Te pierogi robi się w kilka minut, nie ma zabawy z mąką, wałkowaniem. Znasz te sytuacje gdy dzwonią goście, że już są w drodze .. a Ty przerażenie(...)jedzenia ? I wtedy przypomnij sobie ten przepis : ). Ponieważ składniki możesz mieć zawsze w lodówce, to przygotowanie będzie banalnie proste. To co zapraszam po przepis. Szpinak z fetą czyli pierogi z ciasta francuskiego 0,5 kg mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz opakowanie sera feta ciasto francuskie 1 jajko Rozgrzewamy piekarnik do 180 C ( góra i dół
Kuchnia na wzgórzuCiasto na jogurcie czyli pierogi i pyszne nadzienie Czas leci, dni mijają tak szybko, że czasu aż brakuje na wszystko. Ciasto na jogurcie czyli pierogi i pyszne nadzienie Pyszny pomysł pod warunkiem, że lubicie kleić pierogi ;) Tak, tak z tej porcji ciasto wyszło mi koło 40 sztuk sądzę. Nie liczyłam, bo znikały tylko jak były(...)genialnym przepisie z książki Mamuszka . Przepis na ciasto jest bajeczny prosty, w sumie większość pracy wykonuje mikser ;) I tak robiłam to ciasto i nagle olśnienie – zrób z tego pierogi na parze i zobaczymy co wyjdzie ! Przepis na ciasto na jogurcie 1 łyżka białego octu jabłkowego 0,5 litra jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru 700 gram mąki pszennej
Kuchnia na wzgórzuniej grzyby i zeszkloną cebulę. Całość doprawiamy solą i dość mocno pieprzem oraz dokładnie mieszamy. Farsz powinien być dość mocno doprawiony, ponieważ jeszcze się "przegryzie". Przygotowanie ciasta i pierogów: Składniki ciasta umieszczamy w misce i całość wyrabiamy, aż ciasto stanie się miękkie, sprężyste i przestanie się lepić do rąk. Jeśli ciasto nie będzie chciało przestać się lepić, dodajemy troszkę(...)części i po kolei cienko rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką. Z ciasta wykrajamy krążki, na środku których układamy łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi. Ja na koniec, brzegi każdego pieroga dociskam widelcem, dzięki czemu powstają "ozdobne" ząbki. Po ulepieniu pierogów przygotowujemy garnek z wodą do ich ugotowania oraz cebulkę do ich okraszenia. Aby w tym czasie pierogi
Smak mojego domuPierogi ze szpinakiem - pyszne i dość szybkie pierogi w przygotowaniu i jak zwykle na tym blogu - bez skomplikowanych składników , ale za to z gwarancją doskonałego smaku . Do tego przepisu użyłam właśnie szpinaku mrożonego rozdrobnionego , ponieważ nie zawsze udaje się tak dobrze posiekać świeży szpinak, żeby potem "nie ciągnął się" w farszu. A jeśli chodzi o ser - to najzwyklejszy(...)sól, pieprz, gałka muszkatołowa 3 ząbki czosnku Ciasto : 3 szklanki mąki pszennej ok. 1 szklanki wrzątku (lub trochę więcej) szczypta soli Tutaj mój przepis na Idealne ciasto na pierogi . Wykonanie: 1. Zaczynamy od przygotowania farszu. Mrożony szpinak rozdrobniony jest idealny, gdy mrożony jest w takich kawałkach jak widać na zdjęciu, bo wtedy łatwo jest odmierzyć
Kawa z mlekiem