pierogi przepis - 6859 przepisów (strona:36/458)

Pierożki JIAOZI - gotowane na parze (nadziane mięsem mielonym) 159

tradycyjnych, gotowanych pierogach. Ciekawym elementem jest faszerowanie pierożków surowym mięsem, dzięki temu gotowany farsz jest mocno soczysty w smaku.  Składniki na 3-4 porcje: ciasto na pierogi 3 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki wrzącej wody szczypta soli farsz 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z szynki 1 por (tylko jasna część) 2 ząbki czosnku(...)łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki sosu sojowego pieprz    do podania posiekany szczypiorek sos sojowy Na samym początku przygotować ciasto na pierogi : do miski wsypać mąkę i sól. Wymieszać i zalać wrzącą wodą. Całość wymieszać i przełożyć na blat, wyrobić ciasto (musi być gładkie). Przygotowane ciasto podzielić na 2 części, przełożyć do woreczków i odstawić

Ugotować
Pierogi z borówkami i serkiem mascarpone 110

cieplejszy wariant. Słońce świeci i przywołuje wspomnienie lata. W głowie i …na talerzu! A jakby tak zmobilizować wszystkie siły i udać się do kuchni nalepić pierogów? Pysznych pierogów! Pachnących słońcem i upalnym latem :) Z borówkami! SKŁADNIKI: Ciasto na pierogi: 250 g mąki pszennej oraz mąka do podsypywania 1 łyżka masła szczypta soli 2 żółtka gorąca woda(...)amerykańskich 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) skórka starta z jednej limonki 1 łyżka drobno posiekanych listków mięty cukier puder do smaku - według Waszego uznania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto na pierogi: 1. Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól. Dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki. Zalewamy zawartość miski gorącą wodą (około szklanki). Mieszamy ciasto łyżką, aby składniki się połączyły. Odstawiamy

W kuchni Katie
Pierogi szpinakowe z kaszą gryczaną i serem feta 111

obiad. Ruskie to wciąż niezagrożony numer jeden. Te z owocami to wspomnienie lata. Uwielbiam z truskawkami , wiśniami , jagodami , śliwkami. To już za chwilę, już za momencik! I skoro wszystkie pierogi już na blogu mam, to trzeba było (tu mi się przypomina ulubione słówko Hani z czasów przedszkolnych: TRZEBAŁO) pomyśleć o czymś nowym. Kiedyś robiłam kolorowe naleśniki, znajdziecie je TUTAJ(...)Idąc tym tropem, czemu nie dodać szpinaku do ciasta na pierogi? Albo buraczka ćwikłowego? Albo przecieru pomidorowego? A do tych na słodko ciemnego kakao. Można pójść dalej i dodać te składniki do ciasta na pizzę. Różową już robiłam i kiedyś Wam pokażę.  Żeby jednak nie było tak kolorowo... Pierogi zrobiłam w ubiegłą sobotę. Wiedziałam, że te zielone

bistro mama
Pierogi z ziemniakami i kiełbasą - kuchnia podkarpacka 148

Pierogi z ziemniakami i kiełbasą - kuchnia podkarpacka Pierogi to danie, które zwykle przygotowuje się z postnych składników i co najwyżej okrasza się skwarkami. Jednak w niektórych domach przygotowuje się je również z mięsem. Często jest to sposób na wykorzystanie pozostałości po innych daniach. Doskonałym przykładem są pierogi z ziemniakami i kiełbasą. Do ich przygotowania można wykorzystać ugotowane(...)swojskiej, ale sprawdzi się również kiełbasa zwyczajna. Przepis pochodzi z publikacji „Tradycja, smak i wdzięk”, wydanej przez LGD Eurogalicja. Podzieliły się nim panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Trzebownisku. Pierogi z ziemniakami i kiełbasą - kuchnia podkarpacka Składniki na około 60 sztuk: Ciasto: 500 g mąki pszennej (oraz do podsypywania) 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 1 pełna szklanka gorącej

Trzeci talerz
Pierogi z serem i kiełbasą 91

Pierogi z białym serem i kiełbasą, można podobnie jak do ruskich dodać ziemniaki. W pierogach ruskich jest więcej ziemniaków, a mniej sera, tu jest ser, a ziemniaki jeżeli nam zostały z obiadu... można jak najbardziej dodać. Ja właśnie dodałam resztę ziemniaków, oczywiście ten składnik można pominąć. ciasto na pierogi : 400 g mąki, gorąca woda, sól, farsz(...)boczek. Chwilę razem poddusić. Odstawić do ostudzenia. Ser rozgnieść, dokładnie wymieszać z cebulą z kiełbasą i ziemniakami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszać, zagnieść. Ciasto na pierogi : mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 220 - 230 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut

królestwo garów
Pierogi z wiśniami 142

Przyszedł czas na pierogi z owocami. Zresztą jak zwykle co roku. Robię często, dużo a do tego jeszcze zamrażam. Zauważyłam, że nie podałam przepisu na pyszne pierogi z wiśniami. Niezwykle łatwy przepis i niesamowicie smaczne pierogi. Polecam, zachęcam. A wiecie dlaczego? Ponieważ przepis na ciasto , już znacie... najlepszy, a farsz do pierogów... to tylko wiśnie(...)miękkie. Powstało jedwabiste ciasto. Utworzyłam kulę, którą włożyłam do miski. Przykryłam ściereczką i zostawiłam na około 15 minut, żeby odpoczęło. Wiśnie umyłam, wydrylowałam. I to już cały farsz do pierogów. Nie potrzeba dodawać ani mąki, ani bułki tartej ani cukru. Ciasto odkrawałam porcjami, rozwałkowałam na około 2 mm, bez potrzeby podsypywania mąką. Rewelacja. Wykrawałam okrągłe placuszki i układałam

Kuchnia u Krysi
Pierogi ze szpinakiem i serem feta 118

ognia. Do szpinaku, prosto na patelnię wkruszyłam ser. Wymieszałam, przyprawiłam pieprzem i gałką muszkatołową. Można posolić wg uznania, ale ostrożnie, bo ser feta zawiera sól. Czas na cisto na pierogi. Zrobiłam je wg tego przepisu, na   idealne ciasto na pierogi. Po wyrobieniu, odstawiłam do miseczki, przykryłam ściereczką, żeby chwilę odpoczęło. Z ciasta odkrawałam kawałki, rozwałkowałam niezbyt cienko(...)Wykrawałam krążki. Na środek układałam farsz i sklejałam pierożki. Ulepiłam w sumie 40 pierogów Połączenie szpinaku z serem fata sprawiło, że pierogi   są wyjątkowe w smaku.   Jeśli lubicie ser feta, to te pierogi są dla Was. Spróbujcie i przekonajcie jak smakują. Zachęcam Was do zrobienia tych pierogów. Szybko się je robi. Wystarczy niewiele czasu

Kuchnia u Krysi
Pierogi z białą kiełbasą i nutą chrzanu 205

Polsce tradycja sporządzania białej kiełbasy sięga XVII wieku, a jej recepturę odnotowano w książce kucharskiej Marii Śleżańskiej z 1904 roku. Jeśli chcecie zachwycić swoich gości – zróbcie im pierogi z białą kiełbasą z nutą chrzanu. Składniki na farsz na 38 pierogów: - 600 g białej kiełbasy (surowej) - 4 łyżki rosołu - 1,5 łyżeczki chrzanu (domowy) - pieprz czarny (do smaku(...)łyżeczki majeranku Ciasto na pierogi: - 250 g mąki tortowej - 250 g mąki typ 00 - 50 g miękkiego masła - 2 żółtka - 1 jajko - 1 łyżeczka soli - ¼ l gorącej wody Dodatkowo: - szalotki (+ olej) - rzeżucha - chilli nitki Z białej kiełbasy zdejmujemy jelito, siekamy ostrym nożem, przekładamy do miski. Dodajemy 4 łyżki rosołu, chrzan, pieprz i majeranek, wyrabiamy masę. Zarabiamy ciasto na pierogi

mojewypiekiinietylko
Pierogi ruskie - rolowane 136

Pierogi ruskie robiłam już w wielu wariantach. Ulubiony farsz ziemniaczanno-serowy wylądował już zawinięty w naleśnikach, w cieście francuskim, w pierogach pieczonych w piekarniku, dziś zapraszam na pierogi ruskie rolowane. Dużo mniej z nimi pracy niż tradycyjnie, mozolnie lepione, a efekt smakowy identyczny. Pomysł na te pierogi narodził się przy okazji robienia chorwackich struklji - rolowanych pierogów z serem. Cóż stoi na przeszkodzie, by do sera dodać ziemniaki i zrobić polską wersję rolowanych pierogów. I oto są rolowane pierogi ruskie - idealne dla miłośników ruskich, którzy bardzo lubią je jeść, ale lepić już nie koniecznie! Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa jasna) 1/2 szklanki gorącej wody 1 łyżka oleju szczypta soli

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi z białą kiełbasą i nutą chrzanu 217

Polsce tradycja sporządzania białej kiełbasy sięga XVII wieku, a jej recepturę odnotowano w książce kucharskiej Marii Śleżańskiej z 1904 roku. Jeśli chcecie zachwycić swoich gości – zróbcie im pierogi z białą kiełbasą z nutą chrzanu. Składniki na farsz na 38 pierogów: - 600 g białej kiełbasy (surowej) - 4 łyżki rosołu - 1,5 łyżeczki chrzanu (domowy) - pieprz czarny (do smaku(...)łyżeczki majeranku Ciasto na pierogi: - 250 g mąki tortowej - 250 g mąki typ 00 - 50 g miękkiego masła - 2 żółtka - 1 jajko - 1 łyżeczka soli - ¼ l gorącej wody Dodatkowo: - szalotki (+ olej) - rzeżucha - chilli nitki Z białej kiełbasy zdejmujemy jelito, siekamy ostrym nożem, przekładamy do miski. Dodajemy 4 łyżki rosołu, chrzan, pieprz i majeranek, wyrabiamy masę. Zarabiamy ciasto na pierogi

mojewypiekiinietylko
KARMELIZOWANE PIEROGI W BUDYNIU 109

również jak ja czekacie na wiosnę? Wczoraj na deser przygotowałam wiosenne danie aby przywołać trochę słońca. Danie wyszło pyszne, wiosenne chociaż trochę czasochłonne bo trzeba ulepić pierogi. Pierogi są przygotowane wg mnie z najlepszego ciasta... parzonego. Do pierogów wykorzystałam mieszankę kompotową HORTEX . Owoce nadają słoneczne smaki nie tylko wiosną.Skarmelizowany cukier nadał chrupkości deserowi. Mąż powiedział(...)chce więcej. Składniki: PIEROGI: 1 jajko 500 g mąki 1 szklanka wody NADZIENIE: 300 g mieszanki kompotowej HORTEX 1 łyżka cukru BUDYŃ: 1 op. budyniu bez cukru 3 łyżeczki cukru 500 ml mleka.  Jeżeli jest was mniejsza liczba osób to budyń możecie zrobić z połowy produktów. Będzie wystarczająco. PIEROGI:  Mąkę wysypujemy na stolnicę, tworzymy na środku

Kuchnia w oparach
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem 141

chrupiącymi skwarkami ze słoniny tak, jak robi to babcia. Pamiętam, że jako dzieciak strasznie nie lubiłem kaszy gryczanej, sam jej zapach zniechęcał mnie do jej jedzenia, ale te pierogi zawsze wsuwałem ze smakiem. W tych prostych składnikach tkwi coś niesamowicie pysznego. Obecnie często robię dodatkową porcję farszu, bo jest tak dobry, że boję się, że podczas „próbowania” (zazwyczaj chochlą(...)może go zabraknąć. ;) * SKŁADNIKI na ok. 40 pierogów z kaszą gryczaną i twarogiem Ciasto: 300 g mąki + trochę do podsypywania 1 jajko ok. 150 ml  ciepłej  wody 1 łyżka oleju ½ łyżeczki soli Dodatkowo: 100 g słoniny Farsz: 100 g kaszy gryczanej 200 g półtłustego twarogu 1 duża cebula 1 łyżka masła klarowanego czarny pieprz sól * PRZYGOTOWANIE Ciasto

Food Square
Pierogi leniwe z cynamonową okrasą 148

Sporo mącznych potraw kuchni polskiej tj. kluski, pierogi czy pyzy, jadałam jako dziecko. Do dziś bardzo je lubię, a smak pierogów leniwych na słodko przywołał wspomnienia z obiadów jedzonych u babci. Dlaczego nazywa się je pierogami skoro wyglądają jak kopytka? Otóż lepienie pierogów wymaga czasu, tutaj mamy wersje dla leniwych, gdzie wystarczy tylko zagnieść ciasto, które(...)normalnie mogłoby stanowić podstawę farszu do pierogów ruskich ( pozbawione oczywiście mąki w środku). Pierożki te są mięciutkie i rozpływają się w ustach, receptura pochodzi z książki ,,Szkoła gotowania”, M. Łebkowskiego. Składniki (około 4 porcje): 500 g twarogu 250 g ziemniaków 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła mąka do podsypania sól Okrasa: 2 łyżki masła

Kierunekuchnia
Wigilijne pierogi wg przepisu Prababci Anastazji 182

misterną falbanką, a czasem z odciśniętym widelcem. Bożonarodzeniowe pierogi w każdym domu wyglądają inaczej, różnią się formą, farszem i dodatkami, jednak w większości polskich domów wigilijny prym wiodą pierogi z kapustą i grzybami.  W ostatni weekend podczas warsztatów zorganizowanych w strefie Piotrkowska 217 w Łodzi poznałam kilka sekretów perfekcyjnych pierogów Pani Gosi . Z nową wiedzą zabraliśmy(...)się do samodzielnego wyrabiania, wałkowania lepienia pierogów - oczywiście pod czujnym okiem Pani Gosi :) Poniżej przepis na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami wg przepisu prababci Anastazji. Składniki na farsz// ok 50 pierogów kapusta kiszona - 1 kg suszone grzyby - 5 dkg cebula - 20 dkg sól pieprz Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez dwie godziny po czym gotujemy

Wylizany Rondel
DOMOWE PIEROGI Z ŁOPATKĄ I KAPUSTĄ 148

Serdecznie. Tak wiem, kolejny Raz pierogi :)  Ale Kto z Nas ich nie kocha? Te z mięsem, z warzywami, owocami, na słodko na słono , z serem . UWIELBIAMY :) Pierogi z mięsem i kapustą to jedne z moich ulubionych ! Podawane z idealną surówką smakują Rewelacyjnie :) Dziś polecam  Sałatkę z Czerwonej Kapusty -Nadwiślicka firmy ORZECH Samo przygotowanie pierogów(...)składniki muszą być zimne. Wszystko mielę na sicie o grubych oczkach, jeden raz. Mieszam całość ze Sobą doprawiam solą i pieprzem według smaku i gustu. Następnie przygotowuję ciasto na pierogi.  Mąkę wysypuję na stolnicę. Wbijam jajka. Następnie stopniowo dolewam wrzącą wodę i zagniatam dodaje masło. Jeśli ciasto jest za bardzo mokre dodaję mąki jeśli jest suche

Gotowanie Patki