pierogi przepis - 6859 przepisów (strona:42/458)

Farsz na pierogi i uszka 250

Ingalil. Wszystkich miłośników kuchennych eksperymentów zapraszamy do wspólnej zabawy i nadsyłania Waszych przepisów ;) Wigilijne pierogi i uszka bez grzybów i kiszonej kapusty, ale ciągle postne ! Składniki: ciasto na pierogi, takie jakie zawsze robicie, każdy ma inne sposoby, wiec nie podaję przepisu. kapusta biała (mała główka)   pieczarki cebula ziemniaki sól i pieprz Farsz na pierogi z ziemniakami(...)ziemniaków, dodajemy sól, pieprz oraz podsmażoną cebulkę, wcześniej pokrojoną w drobną kostkę. Wszystko razem mieszamy i takim farszem napełniamy ciasto pierogowe, zalepiamy pierożki i dalej postępujemy jak zawsze. Te pierogi są bardzo smaczne, można je podsmażyć albo wrzucić na wodę, ja je nawet mrożę, a potem jak mam chęć, zamrożone wrzucam na wrzące i obiad gotowy :)  Proszę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasto na pierogi - najlepsze, jak mrozić pierogi? 170

ciasto na pierogi. Idealnie się rozwałkowuje, nadaje się do zamrażania. Po ugotowaniu ciasto jest elastyczne i nie rozwala się podczas gotowania. Polecam z czystym sumieniem.  'ciasto na pierogi' Składniki: (na 40 sztuk dużych pierogów) * 3 szklanki mąki (przesianej) * 3/4 - 1 szklanki wrzątku * 1 jajko (rozm. L) * 3/4 łyżeczki soli * 1 łyżeczka oleju Wszystkie składniki umieścić(...)Wycinać z ciasta krążki, nadziewać ulubionymi dodatkami i skleić. Gotować w lekko osolonej wodzie, około 2 minut od wypłynięcia. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Mój sposób na mrożenie pierogów. Pierogi zamrażam na "płasko", czyli surowe pierogi kładę na tacy i w takiej postaci zamrażam, min 2h w zamrażalce. Jeśli pierogi będą zamrożone, można podzielić na porcje

CookYourself
Pierogi z kapustą i grzybami 265

święta. Próbowałam się ich nawet pozbyć na rzecz krokietów (narażę się pierogożercom, ale dla mnie krokiety są smaczniejsze), jednak bez rezultatu. Krokiety zostały co prawda zaakceptowane, ale... obok pierogów. W takim razie postanowiłam się z nimi zmierzyć. Okazało się, że to nie jest takie skomplikowane. Podstawą jest ciasto. Dla mnie najlepsze jest tylko z wody, mąki i odrobiny masła(...)wymaga podsypywania mąką podczas wałkowania, świetnie się zlepia i nie wysycha. Druga rzecz, to oczywiście farsz. Ilość suszonych grzybów, zależy od tego jak bardzo aromatyczne mają być pierogi. Pierogi podajemy z czerwonym barszczem, zupą grzybową lub osobno. Zanurzone w zupie lub z podsmażoną cebulką. Gotowane lub odsmażane (takie są najlepsze). Inaczej mówiąc - pełna dowolność. Składniki

Pełny talerz
Pieczone pierogi serowe ze szpinakiem / Baked cheese dumplings with spinach 371

propozycja na pierogi inaczej:) Danie zainspirowane przepisem Małgorzaty Puzio zamieszczonym w książce "Domowy wypiek chleba". Danie poza kształtem i tym że jest nadziane niewiele ma wspólnego  tradycyjnymi pierogami, za to jest doskonałe zarówno na ciepło jako obiad jak i na zimno jako przekąska.SKŁADNIKI:ciasto2 szkl. mąki pszenne + mąka do podsypania200 gram masła150 ml jogurtu naturalnego3 żółtka200(...)rozwałkowuję na podsypanej mąka stolnicy. Ciasto nie może być zbyt cienkie, ja wałkowałam na 4-5 milimetrów. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam krążki o średnicy 8 cm, jak na tradycyjne pierog. Na każdy krążek nakładam farsz i sklejam brzegi tak jak przy pierogach. Gotowe pierogi układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piekę 35 minut w piekarniku nagrzanym

Magiczna kuchnia Darii
Pierogi z mięsem (z rosołu) 92

Pierogi z mięsem z rosołu. Często zastanawiacie się co zrobić z mięsem, które zostaje po ugotowaniu rosołu. Jeśli nie macie ochoty zjadać go do drugiego dania, można przygotować pyszne pierogi lub pasztet. ( Przepis na pasztet jest już na blogu). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Składniki Składniki na farsz: mięso z rosołu około 500 g część warzyw z rosołu(...)sklejać ponieważ mogą rozpadać się podczas gotowania. Pozostałe ciasto cały czas trzymamy przykryte żeby nie obeschło. Wykrawamy szklanką i nakładamy farsz ok. 1 czubatą łyżeczkę w zależności od wielkości pierogów. Dokładnie zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, wrzucamy je na wrzątek (około 4 minut od chwili wypłynięcia. Odcedzamy na sicie, podajemy same lub okraszone podsmażoną cebulką

To co lubię - gotuję i polecam
Pierogi z soczewicą i cebulą – kuchnia podkarpacka 153

Pierogi z soczewicą i cebulą - kuchnia podkarpacka W regionalnej podkarpackiej kuchni nie brakuje roślin strączkowych. Przede wszystkim w wielu tradycyjnych daniach, głównie tych gotowanych zimą, wykorzystuje się fasolę - zarówno białą („Jaś”, „Jasiek”), jak i czerwoną oraz dwukolorową („krasa”, „amerykon”). W całym regionie fasola często określana jest mianem groch, choć sam groch łuskany również jest bardzo popularny. Na wigilijnym stole(...)delikatną strukturę, przez co po ugotowaniu wystarczy rozgnieść ją widelcem. Zielona soczewica gotuje się dłużej i jest bardziej zwarta. Często dodaje się ją do sałatek. Przygotowując farsz do pierogów można użyć zarówno jednej, jak i drugiej soczewicy, jednak w każdym przypadku warto ją dobrze doprawić. Mimo swego dość charakterystycznego smaku soczewica lepiej smakuje z dodatkami. W kuchni podkarpackiej najczęściej

Trzeci talerz
Elesz- tatarskie pierogi pieczone z mięsem i ziemniakami 146

Uwielbiam wszelkiego rodzaju pierogi pieczone i dziś polecam wypróbować przepis narodowej kuchni tatarskiej. Elesz- to pierogi w formie okrągłych koszyczków z nadzieniem z mięsa z dodatkiem ziemniaków i cebuli. Są bardzo soczyste, sycące i po prostu przepyszne. Idealnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Spróbujcie koniecznie Składniki: – 400g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 185g(...)filmiku. Gotowe elesz wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30-35 minut. Smacznego Elesz- tatarskie pierogi pieczone z mięsem i ziemniakami Elesz- tatarskie pierogi pieczone z mięsem i ziemniakami Elesz- tatarskie pierogi pieczone z mięsem i ziemniakami Elesz- tatarskie pierogi pieczone z mięsem

Smaki Armine
Keto empanady z kurczakiem (Paleo, LowCarb) 133

szpinakiem , serem feta i suszonymi pomidorami . Kojarzycie ten zestaw składników? Pojawił się on już przy okazji wpisu na temat warsztatów kulinarnych z Beatą Śniechowską i stanowił nadzienie przygotowywanych tam pierogów. W związku z tym, że bardzo mi ono zasmakowało, a obiecałam też, że będę przerabiać dania warsztatowe na wersje zgodne z dietą ketogeniczną , dzisiaj prezentuję to, co udało(...)się wykreować bazując na składnikach oryginalnych warsztatowych pierogów. Tutaj zaś znajdziecie keto wersję risotto dyniowego. Pierogi czy empanady? Oto jest pytanie! Oczywiście jeśli komuś zależy na smaku i konsystencji bardziej zbliżonych do prawdziwych pierogów, to zachęcam do wypróbowania ciasta na pierogi z tego przepisu . Zapewniam, że będą pyszne! 😀 Jednak należy pamiętać, że nie będzie to danie

Modern Cave Girl
IDEALNE PIEROGI RUSKIE 108

Najlepiej smakują z podsmażoną cebulką lub boczkiem. Idealne na obiad nie tylko od święta. Moja rodzina je uwielbia, w sumie to nie znam chyba żadnej osoby, która nie lubiłaby pierogów. Fakt, ich przygotowanie jest czasochłonne i pracochłonne, ale smak wynagrodzi wszystko :) Składniki na ciasto pierogowe: * 2 szklanki mąki pszennej+ ewentualnie do podsypania * około 1 szklanki ciepłej wody * 2 żółtka(...)płaska łyżeczki soli Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto do pierogów łączyć ze sobą (wodę należy dolewać stopniowo), zagnieść ciasto, przykryć je ścierką i odłożyć na około 15 minut, by odpoczęło. Składniki na farsz: * 500 g sera białego sera półtłustego * 500 g ziemniaków * sól do smaku * 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego * 1 cebula do farszu+ 1 do okraszenia pierogów

Zrób to smacznie
CZEKOLADOWE PIEROGI Z TRUSKAWKAMI 149

Pierogi w wersji na słodko... czekoladowe z truskawkami 🍓🍓🍓 Czekoladowe pierogi uzyskałam dodając kakao do standardowego przepisu na ciasto na pierogi.  Następnie nadziałam je kawałkami świeżych truskawek, ugotowałam i podałam z sosem truskawkowo-śmietanowym. Proste, a zarazem takie pyszne. Dzieci je uwielbiają! Takie słodkie pierożki to świetna propozycja na deser, podwieczorek, a nawet letni obiad(...)Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i umieszczamy w wysokim naczyniu. Dodajemy śmietankę i blendujemy na gładki sos. Do smaku dodajemy cukier puder (u mnie - tylko 1 łyżeczka). Mieszamy. Pierogi: Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 2-3 mm i wycinamy kółka za pomocą szklanki o średnicy około 6-7 cm. Na środek wykładamy po łyżeczce pokrojonych truskawek

Kuchnia MagdaLeny
CZEKOLADOWE PIEROGI Z TRUSKAWKAMI 149

Pierogi w wersji na słodko... czekoladowe z truskawkami 🍓🍓🍓 Czekoladowe pierogi uzyskałam dodając kakao do standardowego przepisu na ciasto na pierogi.  Następnie nadziałam je kawałkami świeżych truskawek, ugotowałam i podałam z sosem truskawkowo-śmietanowym. Proste, a zarazem takie pyszne. Dzieci je uwielbiają! Takie słodkie pierożki to świetna propozycja na deser, podwieczorek, a nawet letni obiad(...)Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i umieszczamy w wysokim naczyniu. Dodajemy śmietankę i blendujemy na gładki sos. Do smaku dodajemy cukier puder (u mnie - tylko 1 łyżeczka). Mieszamy. Pierogi: Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 2-3 mm i wycinamy kółka za pomocą szklanki o średnicy około 6-7 cm. Na środek wykładamy po łyżeczce pokrojonych truskawek

Kuchnia MagdaLeny
PIEROGI POMIDOROWE Z RICOTTĄ, SZPINAKIEM I BAZYLIĄ 143

Pierogi to zawsze jest doskonały pomysł na obiad dla całej Rodziny... 👪  Bo któż nie kocha pierogów?! To tradycyjne, polskie danie, które uwielbiają wszyscy - mali, i duzi... 💕 Zapraszam Was dziś więc na moją popisową wersję - pierogi pomidorowe... nadziane śmietankową ricottą oraz świeżym szpinakiem i bazylią, z dodatkiem czosnku i cebuli oraz odrobiny gałki muszkatołowej... 🍅 Sekretem ich cudnego(...)intensywnie pomarańczowego koloru jest Koncentrat Pomidorowy Pudliszki - soczysty, przygotowywany z najlepszych pomidorów długo dojrzewających w słońcu, niezawodny w każdej kuchni... Ale Słoiczek koncentratu dodany do ciasta na pierogi, nadaje im nie tylko cudnego koloru, lecz przede wszystkim pysznego aromatu! Pierogi smakują genialnie: wyrazisty, pomidorowy smak łączy się idealnie z delikatną ricottą i dobrze doprawionym szpinakiem z bazylią oraz

Słodko-Słony Świat Ilony
Pierogi z mięsem rosołowym i pieczarkami 176

rosołu to najsmaczniejszy sposób wykorzystania mięsa rosołowego. Smaczniejsze kawałki można po prostu wyłowić i podać z sosem chrzanowym lub musztardowym (prosty przepis na sos musztardowy znajdziesz tutaj ). Z pierogami nieco więcej pracy, ale za jednym zamachem przygotujesz obiad przynajmniej na 2 dni. Dodatek podsmażonej cebulki i pieczarek wzbogaci smak i aromat farszu. Warto na rosół kupić mięso z tłuszczykiem(...)poprzeczkę, wtedy farsz będzie jeszcze smaczniejszy. Pierogi z wody z chrupiącą cebulką smakują wyśmienicie, a odsmażane na drugi dzień jeszcze lepiej. Ekonomiczny, tani i pyszny obiad. Składniki na ciasto ( na około 50 pierogów): 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej 3/4 szklanki gorącej wody solidna szczypta soli 1 łyżeczka masła/oleju Składniki na farsz: 250 g ugotowanego mięsa z rosołu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi z kapustą i grzybami II wersja elastyczne ciasto 475

grzybami. Co prawda jeden, bardzo podobny przepis jest już na blogu, jednak ten różni się ciastem, które jest bardzo miękkie, elastyczne i bez problemu się je rozwałkowuje. Po ugotowaniu pierogi rozpływają się w ustach :)    Ciasto:   600g mąki pszennej,  2 średnie jajka,  230ml wrzątku,  40g masła,  1/2 łyżeczki soli. Mąkę przesiać na stolnicę(...)podsmażyć na odrobinie oleju. Cebule obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Wszystkie składniki połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać kaszę mannę, wymieszać.   Rozwałkować ciasto na pierogi, szklanką lub specjalnym przyrządem do lepienia pierogów wycinać kółka. Nakładać po łyżeczce farszu, składać kółka na pół i dokładnie zlepiać brzegi pierogów. Odkładać na deskę oprószoną mąką. Gotować

Z miłości do słodkości
Pierogi z kapustą kiszoną, kminkiem i boczkiem 144

znikną w mgnieniu oka Farsz to gotowana kapusta kiszona z kminkiem i zrumieniony boczek z cebulką. Prostota w najlepszym wydaniu. Podałam je z podsmażoną cebulką. U mnie w domu pierogi cieszą się ogromną popularnością i to w każdej odsłonie. Uwielbiamy ruskie , z mięsem lub grzybami . Każde ! Na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia polecam z makiem , polane masełkiem z miodem(...)minut aby odpoczęło. Następnie rozwałkować na około 2-3 mm i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz, dokładnie zlepiając brzegi (dokładniej się zlepią jak posmarujemy je odrobiną wody). Gotowe pierogi wrzucać partiami do gotującej, osolonej wody. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, gotować do miękkości na małym gazie. Podawać ze zrumienioną cebulką. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować

Oryginalny smak