pierogi przepis - 6859 przepisów (strona:49/458)

Najlepsze ciasto na pieczone pierogi 125

diecie, do pudełka lunchówki do pracy czy jako przystawka na imprezie. Świetnie smakują na zimno, jeszcze lepiej na ciepło. Wielbiciele dipów mają duże pole do popisu, mogą maczać pieczone pierogi i zajadać je z sosami takimi jak; czosnkowy, ziołowy czy śmietanowy Składniki: Farsz: pierś z kurczaka przyprawa Kotani Gyros pół opakowania świeżego baby szpinaku  ( biedronka) kilka suszonych pomidorów(...)pszennej.  7g drożdzy instant lub zaczyn z 25g drożdży „normalnych” ok 1 szkl ciepłego mleka ( 200ml) 1/3 szkl oleju rzepakowego 2 jaja ( 1 białko do posmarowania pierogów) Szczypta soli i cukru Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto.  Dzielimy ciasto na 2 części. Jedną część rozwałkować, a drugą przykryć ściereczką żeby ciasto nie wyschło

Rusty Fork
PIEROGI Z MIĘSEM Z ROSOŁU I KISZONĄ KAPUSTĄ 167

Dawno nie robiłam pierogów  więc naszła mnie na nie ogromna ochota. Farsz farszem,ale pierogi zostały zrobione z fantastycznego ciasta. Jest ono elastyczne,nie trzeba go mocno podsypywać mąką i co ważne nie musimy dodawać do niego jajka - zabawa tym ciastem to sama przyjemność. Przekonajcie się sami korzystając z mojego przepisu. Składniki na ciasto:   3 szklanki(...)łączę ze sobą,dodaję podsmażoną cebulkę wraz z tym olejem - przyprawiam solą i pieprzem i dokładnie łącze. Jeśli farsz jest zbyt suchy można dodać rosołu,ewentualnie oliwę. Ciasto na pierogi rozwałkować bardzo cienko na delikatnie podsypanej stolnicy. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką koła i nakładamy dużą łyżeczkę farszu.Dokładnie lepimy,układamy na ściereczce,drugą przykrywamy by nie obsychały

Niespełnione zdolności kulinarne
Pierogi z kaszą gryczaną ,mięsem i grzybami leśnymi 162

Trochę pracochłonne jeśli chodzi o farsz, ale nieziemsko pyszne pierogi! Zrobione trochę na włoską nutkę. Farsz można przygotować dzień wcześniej. Składniki ciasto na pierogi z tego przepisu http://www.zkuchnidokuchni.pl/2014/02/pierogi-ruskie-z-pesto-rosso.html mięso z łopatki ugotowane, obrane, wychłodzone zmielone w maszynce do mięsa kasza gryczana ugotowana do miękkości, jeden woreczek wystarczy garść grzybów leśnych ,ugotowanych do miękkości w małej ilości(...)wychłodzonych, zmielonych w maszynce do mięsa kilka małych ziemniaczków, ugotowanych, przeciśniętych przez praskę. Posłużą za lepiszcz całej masy sól i pieprz ziołowy  do smaku Najpierw robimy farsz na pierogi. Odstawiamy do całkowitego wychłodzenia. Jeśli jest za sypki dodajemy puree ziemniaczane. U mnie masa na pierogi wyrabiana jest w robocie. Następnie robimy ciasto. Wałkujemy wykrawamy kółka

Z Kuchni Do Kuchni
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem 185

pierogi z wykorzystaniem nabiału i kaszy gryczanej. Dla jednych klasyka, dla innych nieziemskie niepołączenie. Dla mnie po prostu pycha! Przepis dodaję do akcji kulinarnej na Durszlaku, ponieważ  pierogi to jedna z tych potraw, która wywodząc się z dawnej kuchni słowiańskiej, zdobyła ogromną i popularność w kuchni polskiej. Są bardzo popularne w województwie pomorskim. Składniki(...)pierogów ciasto: 500 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka soli  1 szklanka gorącej wody  farsz: 1 szklanka kaszy gryczanej palonej 250 g twarogu półtłustego 500 ml mleka do smaku sól  2 cebule odrobina oleju do cebuli Przygotowanie: Gotujemy mleko, wsypujemy kaszę, sól. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym  ogniu, aż kasza będzie miękka, a mleko

Życie zaczyna się w kuchni
Pierogi z brokułem i serem feta 147

Pierogi z brokułem i serem feta to wspaniała alternatywa na bezmięsny obiad. Jestem ogromnym pierogo ż erc ą  i uwielbiam pierogi w różnych odsłonach. W tym wydaniu były również pyszne. Delikatny smak brokuła w połączeniu z wyrazistym smakiem sera feta i czosnku to znakomity farsz na pierożki. Często(...)moim domu przygotowywałam pierogi ze szpinakiem i serem feta, lecz odkąd wypróbowałam tej wersji to mogłabym je jeść na okrągło😃 Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiej wersji pierogów to serdecznie polecam. Myślę, ze Wam również posmakują😉 Składniki: ciasto na pierogi: m ą ka pszenna 3 i 1/3 szklanki

kulinarne odsłony pati
Pierogi wigilijne 146

święta Bożego Narodzenia, więc to najlepszy czas, by podzielić się świątecznymi przepisami. Dziś jeden z nich - na moje ukochane pierogi z kapustą i pieczarkami! :) Moja Mama robi najlepsze pierogi wigilijne na świecie, dopracowała je do perfekcji. Zamiast grzybów używa pieczarek, nie tylko dlatego, że są bardzo aromatyczne, ale przede wszystkim dlatego, że ja nie lubię grzybów, ale kocham(...)ogień i pozwalamy farszowi przestygnąć. Gdy będzie już chłodny próbujemy jeszcze raz i doprawiamy w miarę potrzeby. Najlepiej przygotować go dzień przed, by miał szansę się "przegryźć". Ciasto na pierogi: 4 szklanki mąki pszennej ok. 1 i 1/2 - 1 i 3/4 szklanki gorącej wody lub mleka 2 łyżki oleju kokosowego sól do smaku Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy

Cooking Monster
Orkiszowe pierogi z nadzieniem z dyni i czerwonej soczewicy 164

ugotowaniu przełoży się je do salaterki - nie sklejają się. Od czasu do czasu tylko delikatnie je mieszałam, potem nakryłam folią, włożyłam do lodówki, a na drugi dzień odsmażyłam. Pierogi po wyjęciu z lodówki nie były posklejane, dało się je swobodnie, pojedynczo wyjmować. Mało tego: na drugi dzień są jeszcze bardziej smaczniejsze podsmażone, niż w dniu przygotowania. Składniki na nadzienie(...)nieduże cebule 1 łyżeczka czosnku granulowanego (można zastąpić 1-2 ząbkami czosnku, ja akurat nie miałam) 1 płaska łyżeczka soli morskiej z chili pieprz ziołowy do smaku Składniki na pierogi: 2,5 szklanki mąki orkiszowej + mąką do podsypywania 1/2 szklanki wody 1 jajko 1 łyżka masła klarowanego (przepis tutaj) 1 łyżeczka soli morskiej z chili Najpierw zrobić nadzienie

Szczęśliwa kuchnia
Orkiszowe pierogi z nadzieniem z dyni i czerwonej soczewicy 166

ugotowaniu przełoży się je do salaterki - nie sklejają się. Od czasu do czasu tylko delikatnie je mieszałam, potem nakryłam folią, włożyłam do lodówki, a na drugi dzień odsmażyłam. Pierogi po wyjęciu z lodówki nie były posklejane, dało się je swobodnie, pojedynczo wyjmować. Mało tego: na drugi dzień są jeszcze bardziej smaczniejsze podsmażone, niż w dniu przygotowania. Składniki na nadzienie(...)nieduże cebule 1 łyżeczka czosnku granulowanego (można zastąpić 1-2 ząbkami czosnku, ja akurat nie miałam) 1 płaska łyżeczka soli morskiej z chili pieprz ziołowy do smaku Składniki na pierogi: 2,5 szklanki mąki orkiszowej + mąką do podsypywania 1/2 szklanki wody 1 jajko 1 łyżka masła klarowanego (przepis tutaj) 1 łyżeczka soli morskiej z chili Najpierw zrobić nadzienie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Cynamonowe frytki z jabłek, kruche pierogi z bananem i nutellą, tort „zupa” 167

desery, które wyglądają jak wytrawne potrawy. Przygotowałam więc cynamonowe frytki z jabłek, z dipem jogurtowo – waniliowym, kruche pierogi z nadzieniem bananowo- czekoladowym oraz tort „zupa z kluseczkami” :). Pierogi jak i frytki z jabłek, są bardzo proste i szybie w przygotowaniu, cudownie pachną i długo nie poleżą na talerzu, polecam… Cynamonowe frytki z jabłek z jogurtowym dipem Składniki(...)kukurydzianej. Smażyć przez około 2 minuty, aż troszkę się przyrumienią. Usmażone jabłka układać na ręcznikach papierowych. 4. Cukier wymieszać z cynamonem. Ostygnięte jabłka obtaczać w cynamonowym cukrze. Smacznego! :) Kruche pierogi z nutellą i bananem Ciasto: 350g mąki pszennej (użyłam tortowej) 200g schłodzonego masła 6 łyżek wody 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 3 łyżki cukru Nadzienie: 1 nieduży, dojrzały banan

Mała Cukierenka
Pierogi z kaszą gryczaną z masełkiem pietruszkowym 241

Pierogi to jedno z wielu dań za którymi tęsknię mieszkając w Niemczech. Tutaj jest ich jak na lekarstwo, ale przyznajmy szczerze, że nic nie może się równać z pierogami naszych babć :) Pochodzę z małej wsi w Małopolsce i pierogi towarzyszyły mi od dziecka, począwszy od tradycyjnych z mięsem, kapustą lub grzybami po różnego rodzaju owocowe farsze. Dzisiejsza(...)propozycja to moja interpretacja tradycyjnych pierogów. Farsz z kaszy jest bardzo pożywny i smaczny a masełko pietruszkowe nadaje ciekawej nuty aromatu. Wiem, że nie są idealne, ale praktyka czyni mistrza :) Uważam, że każdy obcokrajowiec odwiedzając Polskę powinien spróbować tego dania :) Ten post bierze udział w konkursie „Polska do zwiedzenia/zjedzenia” strony e-turysta.net . Zapraszam! Pierogi z kaszą gryczaną Składniki: ciasto

Tagebuch po polsku
Cynamonowe frytki z jabłek, kruche pierogi z bananem i nutellą, tort „zupa” 186

desery, które wyglądają jak wytrawne potrawy. Przygotowałam więc cynamonowe frytki z jabłek, z dipem jogurtowo – waniliowym, kruche pierogi z nadzieniem bananowo- czekoladowym oraz tort „zupa z kluseczkami” :). Pierogi jak i frytki z jabłek, są bardzo proste i szybie w przygotowaniu, cudownie pachną i długo nie poleżą na talerzu, polecam…     Cynamonowe frytki z jabłek z jogurtowym dipem(...)minuty, aż troszkę się przyrumienią. Usmażone jabłka układać na ręcznikach papierowych.     4. Cukier wymieszać z cynamonem. Ostygnięte jabłka obtaczać w cynamonowym cukrze. Smacznego! :)     Kruche pierogi z nutellą i bananem   Ciasto: 350g mąki pszennej (użyłam tortowej) 200g schłodzonego masła 6 łyżek wody 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 3 łyżki cukru Nadzienie: 1 nieduży, dojrzały banan

Mała Cukierenka
PIEROGI RUSKIE – idealne! 253

brzegi pysznym ziemniaczano -serowym farszem z dużą ilością cebulki i pieprzu. Prosto z wody albo odsmażane. Podawane ze skwarkami, smażoną cebulką albo śmietaną. We Lwowie popularne było podawanie pierogów ruskich posypanych kminkiem . A jeszcze w XIX w. pod nazwą pierogi ruskie rozumiano pierogi pieczone, z różnorodnym nadzieniem (także z mięsa, kapusty i grzybów). Ja uwielbiam(...)Dziś mam dla Was przepis na te idealne pierogi ruskie! Z delikatnym ciastem, z przepysznym farszem ziemniaczano – serowym, przesmażaną cebulką – takie, po których dokładkę każdy z przyjemnością sięga! Spróbujcie i Wy! A jeśli szukacie przepisu na Idealne pierogi ruskie to dobrze trafiliście! Polecam! SKŁADNIKI: ( ok. 35-40 szt ) CIASTO: * mąka pszenna – 2 szkl * ( gorąca woda

Ostra na Słodko
Pierogi z farszem pizza 548

pierogi muszą być nudne?! Mam nadzieję, że już was kilkakrotnie przekonałam, że nie! Tym razem drożdżowe pierogi pieczone z farszem pizza. Brzmi ciekawie? Gwarantuje, że smakuje jeszcze lepiej :) Składniki na ciasto: mąka 1 kg drożdże 10 dag olej 1/2 szklanki żółtko jaja kurzego 2 szt. Jajo kurze 1 szt mleko 1/2 litra śmietana gęsta 2 łyżki oregano(...)dodać ketchup, starty ser, lekko przysmażoną z cebulę, pieczarki, drobno pokrojoną paprykę i kukurydzę- wszystko dokładnie wymieszać. Podrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy, wykrawać szklanką kółka, nakładać farsz i zlepiać pierogi. Posmarować rozmąconym jajkiem. Gdy podrosną piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 25 minut. Inne przepisy na pierogi: Czebureki Pierogi pieczone z soją Pierogi

Tradycyjna Kuchnia
PIEROGI Z JAGODAMI 167

jadłam przez całe wakacje będąc u babci i to właśnie one są moimi ulubionymi. Ten smak przenosi mnie do lasu, do wspólnego zbierania borówek z babcią, a później lepienia pierogów. Składniki na ciasto  300 g mąki pszennej  około 250 ml gorącej wody szczypta soli Składniki na pierogi: borówki jogurt naturalny 1 łyżeczka cukru lub ksylitolu(...)uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut. Podsyp stolnicę mąką. Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki wycinaj kółka. Do środka nałóż jagody, dokładnie sklej brzegi pierogów.  Zagotuj wodę z odrobiną soli, wrzuć pierogi partiami i gotuj do czasu aż wypłyną na wierzch (około 2 minuty)  Pierogi wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej

Kukuleczki
Pierogi z kapustą i grzybami 189

pory nie poznałam osoby, która by ich nie lubiła. Są wdzięczne, ponieważ ciasto jest elastyczne i można do niego wkładać jakikolwiek farsz nam się podoba. Można robić pierogi na słodko, na słono, rybne, mięsne, serowe, z warzywami, z kapustą i grzybami, ... po prostu co chcecie i na co macie ochotę:) Można dodać do ciasta trochę soku z buraka - będą(...)pewnością fajna zabawa dla małych kuchennych pomocników;) A efekt - nie tylko smakują, ale także dodatkowo cieszą oko wyjątkowymi kolorami:) Dziś zapraszam na klasyczny kolor ciasta i pierogów, ale myślę, że równie będą cieszyć Wasze oczy i nabierzecie na nie ochoty:) Składniki: Na ciasto: 300 g mąki 2 łyżki oleju rzepakowego 150 ml ciepłej wody 1 jajko Farsz

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania