pierogi przepis - 6859 przepisów (strona:48/458)

Jak przygotować wigilijną kolację 114

grecku, jeżeli poleży w zalewie przez 3 dni, będzie bardziej delikatna. Polecam też wcześniejsze przyrządzenie pasztetów, galaret i pierogów, aby odjąć sobie pracy w natłoku świątecznych obowiązków. Pierogi doskonale nadają się do mrożenia. Pamiętajmy jednak, że w lodówce zapachy przechodzą, więc gotowe potrawy należy przechowywać w szczelnych naczyniach, przykrytych garnkach. Doskonałym rozwiązaniem jest umieszczenie w lodówce talerzyka(...)nowych, niedostępnych wcześniej przypraw. Papryka wędzona doskonale współgra ze śledziem z miodem i musztardą francuską, trawa cytrynowa świetnie wzbogaci smak kompotu z suszu, a kmin rzymski perfekcyjnie pasuje do pierogów z kapustą i grzybami . Tradycyjna polska kuchnia to prawdziwe bogactwo smaków, ale dużo w niej potraw tłustych, ciężkostrawnych. Czy masz jakieś sugestię jak ją „odchudzić”. Nie zgodzę się

Cztery Fajery
Pierożki z serem i czarnuszką 151

banalna potrawa i każdy potrafi ją przygotować. Tak, to prawda. Nie każdy jednak potrafi zrobić dobre ciasto. Mnie też nie zawsze się udaje, jeśli zaczynam kombinować. Jednak domowe pierogi są najlepsze a pomysłów na ciasto bardzo wiele. Część wody można zastępować różnymi naturalnie barwiącymi dodatkami typu soki warzywne czy owocowe, które zabarwią nam ciasto a pierogi stają się(...)niebanalne i o wiele smaczniejsze. Ciasto w pierogach jest bardzo ważne albo i najważniejsze. Powinno dać się wałkować cieniutko bez podsypywania mąką i nie przyczepiać do blatu. Z pomocą nam przychodzi tłuszcz, który jest niezbędny w cieście na pierogi. To on powoduje, że ciasto jest elastyczne i dobrze się wałkuje. Z reszty ciasta, które mi pozostało, upiekłam podpłomyki

Leśny Zakątek
pierogi z truskawkami 122

słonecznej :D Nie będę marudziła, że brakuje mi deszczu, postaram się przynajmniej. Dziś zauważyłam, że krzaki zwyczajnie padają a owoce tracą jędrność. Korzystając z tego, że jest sobota zrobiłam pierogi. Najczęściej tego typu prace zostawiam na dni wolne. W ciągu tygodnia po powrocie z pracy marzę tylko o chwili wytchnienia a przecież trzeba zrobić to albo tamto. No dobra(...)nalepiłam pierogów z truskawkami :D Dostałam mąkę od koleżanki. Prosto z młyna! No kurczę, nie ma to jak swojska mąka. Całkiem inne ciasto, bielutka, nawet inaczej bo lepiej się z niej robi ciasto. Już minęły te czasy, kiedy tata przywoził taką z młyna. Zapomniałam luksus swojszczyzny. Ciasto do pierogów robię według sprawdzonego jednego przepisu: * mąka * gorąca woda * szczypta

Pieprzyć z Fantazją
Pierogi z dynią IMBIR - KOLENDRA 234

dynia to świetne źródło beta-karotenu który np. pomaga w porze letniej osiągnąć skórze piękny brązowy kolor. Dynia to też cynk i dobra ilość błonnika.  W naszych pierogach dodamy też odrobinę kolendry która słynie z tego że znakomicie oczyszcza organizm z metali ciężkich. Smaku bronić będzie jeszcze pomarańcza i ostry imbir :] Zaczynajmy Dla 3-4 osób Czas przygotowania(...)kawałek obranego imbiru pół łyżeczki zmiażdżonej bokiem noża kolendry (ziarna) cukier bądź ksylitol Dynia hokkaido 1-1,5 kg obrana i wypestkowana Olej rzepakowy Przygotowanie: 1// Wyrabiamy ciasto na pierogi i zawijamy w folię by było gotowe do wałkowania. W między czasie kroimy obraną dynię na mniejszą kostkę, natłuszczamy olejem dokładnie mieszając i pieczemy ją aż do miękkości

Kuchnia PROzdrowotna
PIEROGI Z MIĘSEM DROBIOWYM 151

bardziej tradycyjnego niż pierogi. Pierogi uwielbia każdy. Nie znam osoby, która nie zjadłaby pieroga. Pierogi są syte, bardzo pożywne. Od czasu do czasu to bardzo smaczny obiad. Nasze ulubione czyli domowników to z farszem ruskim, ale farszem mięsnym też nikt nie pogardzi. Tym razem przygotowałam farsz mięsny z drobiu. Chude mięso ugotowane w  aromatycznym rosole(...)Farsz wcale nie jest suchy, a to się zdarza przy pierogach z mięsem. Można zapobiec to dzięki marchewce z rosołu, namoczonej w mleku bułce lub wlać chochelkę rosołu.  Rosół i marchewka sprawdziły się, więc polecam. Tak poza tym to mój ulubiony przepis na ciasto pierogowe.  PRZEPIS Ciasto mąka 3 szkl.  ciepła woda 1 szkl. jajko

Kuchnia Paulettes
PIEROGI RUSKIE - Z SEREM I ZIEMNIAKAMI 173

Moja Książka Kucharska PIEROGI RUSKIE Z SEREM I ZIEMNIAKAMI - MICHA PIEROGÓW ! Jak zrobić idealne, delikatne ciasto na pierogi - sprawdzony przepis krok po kroku. Podstawą udanego ciasta pierogowego są odpowiednie proporcje mąki i wody. W przepisie podano dość dokładne ilości tych składników - dzięki temu ciasto jest nie tylko gładkie i idealnie elastyczne, ale także nie wymaga później nadmiernego(...)łyżeczki, aby ciasto było bardziej elastyczne. Przerabiałam ten temat wielokrotnie... do czasu kiedy nie dopracowałam nowego przepisu :)   fot. Moja Książka Kucharska fot. Moja Książka Kucharska Najlepsze pierogi ruskie - idealne ciasto, smacz ny farsz. Domowe pierogi ruskie - dokładnie takie jak u Mamy :) Podstawą smacznego farszu jest oczywiście dobrej jakości twaróg oraz ziemniaki . Aby wzbogacić smak, do farszu

Moja Książka Kucharska
Drożdżowe pierogi z kwaśną kapustą i grzybami 179

kiszoną, zupę grzybową mojej mamy ulubioną. Zresztą wszystko mi zawsze smakuje, bo na ten dzień z jeszcze większą miłością się gotuje.   W tym roku  drożdżowe  pierogi  przygotowałam, w których farsz z kwaśnej kapusty i prawdziwków schowałam. Ciasto delikatne z wyrazistym  farszem  - kwaśnym, ostrym, grzybowym - kontrastowało, ale smakowo idealnie współgrało. Pierożki same(...)ciepło zjadane, lub  barszczykiem czerwonym podane, będą fajnym urozmaiceniem, pierogów, kapusty grzybów połączeniem :)  Składniki ok 40 szt.: farsz: 800 g kiszonej kapusty, 250 g białej cebuli, ok. 80 g suszonych grzybów, ja miałam swoje prawdziwki, 3 łyżki oleju rzepakowego z Wielkopolski SemCo, 1 łyżka kminku całego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku,  sól do smaku, cias

Moniki Smakołyki
Bezglutenowe pierogi z kapustą, grzybami i wędzoną śliwką 144

robię je tylko raz w roku i jeszcze nie doszłam do perfekcji, co roku eksperymentuję, bo nie ma opcji, żebym użyła gotowego miksu.   Główny problem z bezglutenowymi pierogami jest taki, że ciasto nie jest elastyczne i że bardzo szybko schnie. Trzeba je trzymać zawinięte w folię i wałkować bardzo małymi partiami, takimi na 2 pierogi, szybko(...)śliwki, doprawiamy farsz pieprzem, majerankiem (według uznania) i niewielką ilością kozieradki i kolendry.  Odstawiamy farsz, aby ostygł. Gdy będzie już zimny, nastawiamy w dużym garnku wodę do gotowania pierogów i zaczynamy przygotowywać ciasto. Mąki i len przesiewamy do miski i stopniowo dodajemy gorącą wodę (jej ilość zależy od konsystencji ciasta, dlatego należy to robić ostrożnie) i zagniatamy ciasto

Quinoa Raz!
Pierogi z kapustą i pieczarkami z rzeżuchą 109

nadzieniem. Smakują wytrawne, słodkie, słodko-kwaśne, odsmażone na chrupko.. Są dość tanim daniem, ciasto to jedynie mąka i woda (w wersjo na bogato dodaje się jajko Choć lepienie pierogów jest czasochłonne to te chwile spędzone w kuchni się opłacają – pierogi zawsze smakują pysznie. Pierogi z kapustą i pieczarkami podałam z rzeżuchą, są pyszne, polecam Składniki(...)dopraw do smaku. Duś do miękkości. Następnie połącz ze sobą kapustę z pieczarkami, duś jeszcze kilka minut na patelni, przypraw do smaku wedle uznania co do ilości przypraw. Gotowe pierogi wrzucajcie na osolony wrzątek, gotujcie około 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchni wody. Wyłóżcie je łyżką cedzakową, smacznego

Zasmakuj Kuchni
Wigilia – co można przygotować wcześniej, zrób wcześniej 130

dzielimy na 2 części. Połowę zamrażamy, bo będzie jedzona po prostu jako bigos. Wystarczy tę kapustę wigilijną odmrozić w dniu imprezy.   Druga połowa zostaje na nadzienie do wigilijnych pierogów i uszek. Niby dlaczego mielibyśmy robić jakieś inne nadzienie, skoro to jest pyszne. Jeśli poszaleliśmy z ilością i zostanie nam kapusty wigilijnej, to można przerobić ją na włoskie pizzoccheri(...)mieć na obiad. W końcu Wigilia za ponad tydzień a coś jeść trzeba. 20.12 Dzień 3: Pierogi i uszka w jednym Bierzemy kapustę z grzybami przygotowaną wczoraj. Zagniatamy ciasto z tego przepisu . Teraz najważniejsze. Będziemy potrzebować pomocnika. Jeśli samemu zabierzesz się za pierogi to będziesz je robić pierwszy i ostatni raz, bo się zniechęcisz

Ugotowane pozamiatane
Pierogi z boczniakami 183

czasu, hoduję z dużym powodzeniem, w domu boczniaki ( nowe hobby ) , ich nadmiar zaczyna doskwierać . Przejadły się już w postaci smażonej, duszonej ,sosach ,potrawkach itp , więc w końcu , wylądowały w pierogach . No i to był strzał w dziesiątkę , gdyż okazały się, dużo lepsze i bardziej aromatyczne, niż niektóre ,grzyby leśne , całkowicie inne i nowe w smaku . Polecam , zarówno przepis(...)Dokładamy boczniaki , ponownie smażymy ,aż lekko zmiękną , dodajemy sos sojowy , miód , doprawiamy solą i pieprzem , smażymy aż się zrumienią , a płyny odparują . Odstawiamy do wystygnięcia . Wcześniej przygotowane ,ciasto na pierogi ,rozwałkowujemy cienko , wykrawamy szklanką krążki i do każdego, nakładamy łyżkę farszu , zlepiając brzegi . Bardzo ułatwia życie, taka plastikowa forma do pierogów , nawet ta najtańsza , o wiele ładniej wyglądają

Ogrodnik w podróży
Pierogi ruskie 92

następnie rozpuszczone masło. 3) Dodać jajko i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (łatwo będzie odchodzić od ręki). 4) Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. Pierogi: 1) Ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować dosyć cienko i wycinać kółka za pomocą szklanki (u mnie szklanka o średnicy 8 cm). 2) Na każde kółko nakładać(...)łyżeczki farszu, składać na pół i zagniatać brzegi, tak aby się skleiły. Gotowe pierogi układać na tacy oprószonej mąką. 3) W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę i patriatmi gotować pierogi przez 2-3 min. od wypłynięcia na wierzch (długość gotowania zależy od grubości ciasta, najlepiej sprawdzać), a następnie wyłowić łyżką cedzakową. 4) Ugotowane pierogi podawać

Fitsweet.me
Rosół rybny z pierogami z karpia. 188

rybą z aromatycznym i zdrowym rosołem. Najważniejsze w tym daniu jest to,  że dzieciaki pałaszują go, aż miło, co za tym idzie dzieci najedzone i mama szczęśliwa. Składniki : Pierogi: 250 g mąki  łyżeczka soli  30 ml oleju ok 100 ml mocno gorącej wody płat karpia ok 400 g 1 cebula ząbek czosnku garść suszonej żurawiny(...)gotujemy na wolnym ogniu ok 30-40 min. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładanie przecedzamy rosół przez gęste sitko.  Pierogi: Mąkę mieszamy z solą, dodajemy olej i gorącą wodę, wyrabiamy elastyczne i gładkie ciasto.Przykrywamy je sciereczką i odstawiamy na ok 15 min.  Żurawinę zalewamy

Malinowe Pocałunki
Pierogi z czerwoną soczewicą i ziemniakami 163

pieprz do smaku.  Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, za pomocą szklanki lub kieliszka do wina wykrawamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy farsz, ja uwielbiam, gdy farszu w pierogach jest bardzo dużo, więc staram się dawać jak najwięcej. Następnie pieroga składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi. Na palnik stawiamy duży garnek z osoloną wodą. Gdy woda(...)zacznie wrzeć to wrzucamy pierożki, które należy co jakiś pomieszać najlepiej drewnianą łyżką, aby podczas gotowania się nie posklejały. Gdy pierogi wypłyną na powierzchnie wody to od wtedy odliczamy 3 min. i można pierogi wyciągać, najlepiej to zrobić łyżką cedzakową. Pierogi podałam ze świeżymi pomidorkami koktajlowymi z oliwą, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, natką pietruszki oraz solą

kulinarne odsłony pati
Pierogi „Szwaby wiejskie” – kuchnia podkarpacka 1255

Pierogi "Szwaby wiejskie" - kuchnia podkarpacka" Ile dań z ziemniaków potrafią przygotować podkarpackie gospodynie? Mam wrażenie, że nieskończoną ilość. Tym razem proponuję Wam bardzo smaczne danie obiadowe o nazwie pierogi „szwaby wiejskie”. Szwaby to potrawa typowa dla okolic Lubaczowa. Są to duże kluski o wrzecionowatym kształcie, przygotowane z ciasta z ziemniaków – w połowie ugotowanych, w połowie surowych, startych(...)farszem z białego sera i ugotowanych ziemniaków. Na północy Podkarpacia przygotowuje się podobne danie, tyle że wypełnione masą z białego sera. Taka lasowiacka wersja szwabów nosi nazwę kacapoły. Pierogi „szwaby wiejskie” różnią się od szwabów tradycyjnych tym, że ciasto przygotowane jest jedynie z ugotowanych ziemniaków (ciasto takie, jak na kluski śląskie). Przygotowanie takich pierogów jest proste, koszt jest

Trzeci talerz