robota trochę mnie wycisza i odpręża, zwłaszcza wówczas, gdy w tle leci dobra muzyka. A jeśli włączycie coś szybkiego i skocznego (u mnie z filmu "Puss in Boots"), pierogi zrobicie raz-dwa :) Składniki (na ok. 40 pierogów): Farsz 15 liści jarmużu bez zgrubiałego nerwu głównego cebula łyżka oleju do smażenia 4 łyżki twarożku starty korzeń chrzanu(...)smaku solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na cienki (2 mm) placek na blacie oprószonym mąką. Nie należy sypać zbyt dużo mąki, bo pierogi nie będą chciały się lepić . Lepiej podsypywać mąkę stopniowo . Wykrawać kubkiem koliste placki. Ja - wzorem Mamy - najpierw zużywam ciasto do zrobienia wszystkich możliwych placków, a dopiero potem biorę się
Weekendy w domu i ogrodziez kaszanką - danie dość intrygujące i budzące mieszane uczucia wśród potencjalnych degustatorów. Zaciekawiona ich smakiem postanowiłam z do być się na "kulinar ną odwagę " i spróbować nowej wersji pierogów. Rezultat był niesamowity i zdecydowanie przerósł moje oczekiwania. Smak k aszank i podkreśla subtelna nuta korzenna co tworzy niezwykły efekt. Oczywiście wiele zależy od jakości kaszanki jakiej użyjemy(...)głównie ona nadaje smaku potrawie - dlatego warto wybrać t ą sprawdzon ą i dobrej jakości. Domowe Pierogi z Kaszanką Magdy Gessler - Składniki (ok. 40 pierogów ) : Ciasto: 4 50 g mąki pszennej szklanka ciepłej wody 2 łyżki oleju szczypta soli Farsz: 500 g dobrej jakości kaszanki duża cebula 2 łyżki smalcu łyżeczka masła szczypta zmielonych goździków szczypta cynamonu
Słodka Stronadynią?! TAK! Ja to warzywo uwielbiam, od miesiąca króluje u mnie w każdej formie, od śniadania do kolacji. Dzsiaj proponuję Wam przygotowanie pierogów z farszem z dyni piżmowej. Pierogi takie są bardzo delikatne i mają subtelny, wytrawny smak. Skropione oliwą z świeżym rozmarynem, są wręcz idealne! Do dzieła! SKŁADNIKI NA CIASTO NA PIEROGI: - 300 g mąki pszennej(...)wpływają na to takie czynniki jak: wielkość żółtek, wilgotność powietrza. Zagniecione ciasto owijamy folią i odstawiamy na 15 min. Ciasto formujemy na okrągłe blaty, z którego będziemy wycinać pierogi. FARSZ Z DYNI NA PIEROGI: - 250 g miąższu z upieczonej dyni piżmowej [(zwykła dynia kulinarna się nie nadaje, użyj dyni Green lub Hokkaido); dynię kroimy na "ósemki", usuwamy
SMYKWKUCHNIpoparzonymi rękami (bo komu chciałoby się tyle czekać, aż wszystko przestygnie przed wyrabianiem?) bywało też, że ciasto wychodziło gładkie i elastyczne, ale całkowicie nierozwałkowywalne – po zrobieniu jednej porcji pierogów wyraźnie czuło się jak od wałkowania rośnie biceps. Całe szczęście okazało się, że najprostsze rozwiązania bywają najlepsze. I takie jest dzisiejsze ciasto na pierogi z jagodami :) Składniki(...)razie potrzeby mąką. Resztę, której nie używamy przykrywamy ściereczką. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka szklanką lub kieliszkiem. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę jagód i sypiemy nieco cukru. Zagniatamy brzegi pierogów. Pierogi układamy na talerzu lub blacie posypanym obficie mąką. W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli, wrzucamy pierogi, kiedy woda będzie się gotować. Pierogi można wyciągać
Ciastkozercyoleju - 1 jajko - szczypta soli Składniki na farsz: - 1,5 kg białej kapusty - 2 cebule - 2 łyżki masła - 500 g pieczarek - sól, pieprz Składniki na ok. 100-120 sztuk pierogów. Dodatkowo do dekoracji zielona pietruszka, oraz masło i bułka tarta do polania. Najpierw robimy farsz. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu kapusty(...)piórka. Jak cebulka nam się zeszkli to wrzucamy pieczarki i smażymy, lekko solimy. Gotowe pieczarki wrzucamy do kapusty i przyprawiamy i odstawiamy farsz do wystygnięcia. Teraz robimy ciasto na pierogi. Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy w niej dołek i dajemy sól, żółtko, olej i zarabiamy ciasto stopniowo dolewając wodę. Gdy ciasto jest gotowe wałkujemy i wycinamy szklanką kółeczka, nakładamy
Kuchenne Wariacjemarchewki, 2 pietruszki, pół selera, 2 cebule, 3 listki laurowe, 3 owoce jałowca, gałązka rozmarynu, 8 ziaren pieprzu, 4 jagody ziela angielskiego, 400 ml czerwonego wytrawnego wina Proponuję pierogi z ogonów wołowych w cieście z żółtkami, ale oczywiście można je zrobić ze zwykłego ciasta . Ogony umyć, osuszyć, pokroić na kawałki długości około 5 cm. Ogony można kroić nożem, tylko(...)wymieszać. Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Gdy ciasto „odpocznie” można lepić pierogi. Każdy lepi pierogi po swojemu. Niektórzy robią z ciasta wałek z którego odcinają plasterki, wałkują i lepią pierogi. Inni wałkują ciasto a następnie wycinają szklanką kółka, które
królestwo garówłyżeczka od kawy soli, ciepła woda – około 70 ml, Mięso z perliczki obrać z kości, posiekać lub zemleć. Jeżeli gotowaliśmy mięso razem z grzybami, dodać również grzyby. Proponuję pierogi w cieście z żółtkami, ale oczywiście można je zrobić ze zwykłego ciasta . Mąkę wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto(...)Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Gdy ciasto „odpocznie” można lepić pierogi. Każdy lepi pierogi po swojemu. Niektórzy robią z ciasta wałek z którego odcinają plasterki, wałkują i lepią pierogi. Inni wałkują ciasto a następnie wycinają szklanką kółka, które zlepiają. Ja mam urządzenie do robienia pierogów
królestwo garówlimonki, szczypta cukru (najlepiej pudru), sól, pieprz, Pomidory obrać ze skórki. Pomidory, oliwki, chili, czosnek posiekać. Wymieszać z serem. Doprawić sokiem z limonki, cukrem, solą i pieprzem. Odstawić. Proponuję pierogi w cieście z żółtkami, ale oczywiście można je zrobić ze zwykłego ciasta . Mąkę wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać(...)ciasto. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Gdy ciasto „odpocznie” można lepić pierogi. Każdy lepi pierogi po swojemu. Niektórzy robią z ciasta wałek z którego odcinają plasterki, wałkują i lepią pierogi. Inni wałkują ciasto a następnie wycinają szklanką kółka, które zlepiają. Ja mam urządzenie do robienia pierogów
królestwo garówPierwszy raz od niepamiętnych czasów zrobiliśmy pierogi, ale żeby ułatwić sobie życie ciasto było tym razem wyrabiane w automacie do chleba i muszę przyznać, że tak dobrych pierogów jeszcze nigdy nie udało nam się zrobić. Ciasto jest po prostu idealne, nie rozrywa się, jest miękkie i smaczne po ugotowaniu, Składniki - proporcje na około 45-50 niewielkich pierogów(...)minut. Ciasto podzielić na 2 lub 3 części i rozwałkować na grubość około 2 milimetrów podsypując mąką, aby nie kleiło się do blatu. Wyciąć kółka, nałożyć farsz i ulepione pierogi wrzucić do wrzącej osolonej wody. Gotować 4-5 minut od wypłynięcia. Zamrażanie pierogów Nadmiar surowych pierogów można zamrozić - w tym celu lekko przetrzeć mąką dużą deskę
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataznam osoby, która nie lubiłaby pierogów ruskich. Niby nie jest to skomplikowane danie, ale przyznam, że wymagało dużo pracy. Podziwiam od zawsze kobiety, które potrafią lepić ogromne ilości pierogów w ekspresowym tempie. Mi póki co idzie to wolno, ale obiecuję, że będę nad tym pracować. Dużo czasu zajęło mi dojście do farszu, który będzie mi smakował i oczywiście(...)mojemu P. Dzisiaj przedstawiam Wam najbardziej tradycyjną wersję pierogów, ale może macie jakiś pomysł z czym chcielibyście je u mnie zobaczyć? Zawsze staram się robić nadmiar tych pierogów, żeby później można było je odsmażyć. Ale niestety nie udało mi się sfotografować odsmażonych, co znaczy, że smakowały Składniki: Ciasto: - 0,5 kg mąki; - 1 żółtko; - łyżeczka oleju; - sól
dom-agi.plmoim stole najczęściej goszczą pierogi z mięsem. Ostatnio pokusiłam się aby zrobić pierogi ruskie. Nie do końca byłam pewna czy moje maluchy skosztują ruskich pierogów, ale tak im zasmakowały, że nawet jedli je zimne. Składniki: ciasto: 250g mąki pół szklanki gorącej wody(...)soli, dodajemy gorącą wodę z rozpuszczonym masłem. Początkowo mieszamy widelcem aby nie poparzyć się a następnie składniki łączymy dłońmi. Ciasto musi być elastyczne i gładkie. Trzeci etap to lepienie pierogów: Ciasto wałkujemy cienko. wykrawamy n. szklanką kółka i nakładamy na środek farszu. Im więcej tym lepiej. Pierogi sklejamy. Ja dodatkowo sklejone miejsce pieroga dociskam małym widelcem. Oprócz
Amatorka kuchennaUkrainie – wareniki, w Rosji – pielmieni, w Gruzji – chinkali, a my mamy… pierogi. Z serem – na słodko, ruskie, z owocami, z mięsem… i nie tylko. Pierogi ze słodką kapustą i grzybami. Składniki na farsz: - średnia główka kapusty – ok. 700g- 1 marchewka- 100g suszonych grzybów- 500g pieczarek brunatnych- sól- czarny pieprz mielony- 2 łyżeczki nasion(...)ręką. Wyrobione, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut, aby „odpoczęło”. Stolnicę posypujemy mąką, odkrajamy porcję ciasta i cienko wałkujemy. Szklanką lub foremką (ja używam foremki - większej do pierogów, a mniejszej do uszek) wykrawamy kółka, nakładamy porcję farszu, lepimy pierogi. W dużym garnku gotujemy posoloną wodę. Pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy 3 minuty od chwili
mojewypiekiinietylkoOstatnio tak mam, że śnią mi się niestworzone jeszcze przeze mnie dania, rano się budzę i mam pomysł na nową potrawę. Tak było też z tymi pierogami. Pierogi z kaszanką i karmelizowaną cebulą przyśniły mi się i zrobienie ich chodziło mi po głowie od pewnego czasu. Przyznacie, że to trochę nietypowy farsz jak na pierogi, ale ja lubię eksperymenty kuchenne, a ten uważam za bardzo udany. Karmelizowana w miodzie cebula jest pyszna, kaszanka z tym połączeniem uzyskuje fantastyczny smak. Gdy podałam te pierogi Piotrowi nie krył słów uznania dla tego połączenia. Ten przepis na pewno zachwyci wszystkich amatorów kaszanki i wyrobów domowych. Polecam Wam łączyć rzeczy, które na pierwszy rzut oka nie pasują
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzrobicie te pyszne pierogi z kaszą gryczaną i z grzybami to przepadniecie z kretesem. Są przepyszne. Jak zwykle najlepsze dzień później! Są trochę pracochłonne jeśli chodzi o farsz, ale wierzcie mi, że warto zrobić pierogi z kaszą gryczaną ! Farsz można przygotować dzień wcześniej. Możecie je również zamrozić, ale bez sosu. Składniki(...)ciasto na pierogi wykorzystajcie z mojego starego przepisu klik tutaj! kasza gryczana ugotowana do miękkości, jeden woreczek wystarczy garść grzybów leśnych ,ugotowanych do miękkości w małej ilości wody, wychłodzonych, zmielonych w maszynce do mięsa kilka małych ziemniaczków, ugotowanych, przeciśniętych przez praskę. Posłużą za lepiszcz całej masy sól i pieprz do smaku siekana natka pietruszki Najpierw robimy
Z Kuchni Do Kuchni