pierogi przepis - 6859 przepisów (strona:51/458)

Pierogi z serem i jagodami 145

Lepienie pierogów z sezonowymi owocami czas zacząć! Dzisiaj przypadło na jagody. Jak je tylko dostałam, od razu wiedziałam, że część z nich wyląduje w pierogach. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam pierogi z nadzieniem z sezonowych owoców. Dzisiaj proponuję Wam pierogi z serem i jagodami. Część z nich wylądowała w naszych brzuchach, druga - została zamrożona(...)zimowe wieczory ;) 'pierogi z serem i jagodami' Składniki: - ciasto na pierogi zrobione wg tego przepisu (połowa porcji) - 250g białego sera półtłustego - 2 szklanki świeżych jagód - cukier waniliowy - cukier drobny - sól Jagody dokładnie umyć i wysuszyć. Ser rozgnieść dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym. Połączyć z jagodami. Ciasto rozwałkować i wycinać krążki (wycinałam krążki kieliszkiem od wina, dzięki czemu

CookYourself
Karjalanpiirakat - pierogi karelskie podawane z masłem jajecznym munavoi 175

płaski pieróg, wykonany z pszenno-żytniego ciasta z ziemniaczanym, ryżowym lub jęczmiennym nadzieniem, zapiekany później w piecu i moczony w maśle oraz mleku. Charakterystyczna falbanka sprawia, że ich wygląd przypomina ciastka. Tradycyjnie podaje się je ze smarowidłem munavoi , przygotowanym z masła utartego z jajkami ugotowanymi na twardo. Uważam, że koniecznie powinniście ich spróbować. :) Ciasto (na 25-30 pierogów(...)twardo jajka, posiekane sól Masło ubij mikserem do białości, a następnie dodaj posiekane jajka i wszystko wymieszaj. Przypraw solą do smaku i podawaj od razu. Dodatkowo do namaczania pierogów: 50 g masła 100 ml mleka Przygotowanie: Z ciasta uformuj wałeczek, a następnie potnij go na około 25-30 równych kawałków (tak jak na kopytka). Każdy kawałek cieniutko rozwałkuj

Food Square
PIEROGI Z MALINAMI I CUKREM TRZCINOWYM 94

Lubicie pierogi ? Ja i moja rodzinka bardzo, dlatego na produkcję pierogów zawsze muszę wygospodarować minimum pół dnia, bo pierogom nie ma końca. Trudno mi będzie podać dokładne proporcje składników na ciasto, bo najlepsze wychodzi metodą "na oko", trzeba je tylko dobrze wyrobić. Dzisiaj rozpoczynam Czterodniowy Festiwal Pierogów. Dzień(...)pierogi na słodko, z malinami. SKŁADNIKI: na ciasto mąka pszenna  szczypta soli ciepła woda trochę wody mineralnej gazowanej farsz  mrożone maliny cukier trzcinowy A jak to zrobić: Ciepłą wodę zmieszać z wodą mineralną gazowaną, która spowoduje, że ciasto będzie miękkie i elastyczne (mniej więcej w skali 1:4 - 1 to woda mineralna). Na stolnicę wysypać mąkę, dodać

Kuchnia w opałach
PIEROGI RUSKIE 101

ciasto robione jest we wszystkich rodzajach moich pierogów tak samo, to nie będę się powtarzać zainteresowanych odsyłam do wcześniejszego posta w celu znalezienia informacji Jak zrobić ciasto na pierogi . Ta wersja pierogów to zdecydowanie moje najbardziej ulubione. Dzień(...)pierogi ruskie SKŁADNIKI: farsz 6-7 średniej wielkości ziemniaków 1 kostka białego sera półtłustego 1 średnia cebula sól, pieprz  olej okrasa 200 g surowego-wędzonego boczku 2 średnie cebule A jak to zrobić: Ziemniaki obrać i zagotować w lekko osolonej wodzie. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Ugotowane ziemniaki i ser przepuścić

Kuchnia w opałach
PIEROGI Z MIĘSEM I KISZONĄ KAPUSTĄ 139

uwierzcie mógłby trwać zdecydowanie dłużej. Nie chce was jednak dłużej zamęczać. Pomysłów na farsze mam w zanadrzu jeszcze kilka, ale zostawię to na inny czas. Dzisiaj na zakończenie proponuję pierogi w wersji podsmażanej. Dzień(...)pierogi z mięsem i kiszoną kapustą SKŁADNIKI: 50 dag kiszonej kapusty 30 dag mięsa drobiowego (z rosołu) 20 dag wieprzowej łopatki 1 cebula 1 łyżka oleju sól, pieprz ziarenka smaku A jak to zrobić: Kapustę przepłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą i chwilę pogotować, aby pozbyć się nadmiaru kwasu. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę

Kuchnia w opałach
Pierogi ruskie z wędzonym serem 274

potrawa dla całej rodziny. Gotowe od razu po ugotowaniu ja również smażone. Farsz  do pierogów można zrobić dzień wcześniej i trzymać w chłodnym miejscu. Ciasto na pierogi Składniki:  0,5 kg mąki pszennej 1 szklana letniej wody sól Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól oraz letnią wodę. Łączymy wszystkie składniki i wygniatamy ciasto rękami(...)godzinę. Gotowe ciasto rozwałkować na cienki placek, szklanką w cieście wycinać kółka, na środek nakładać po jednej pełnej łyżce farszu.Ciasto złożyć na pół i zlepiać dokładnie brzegi. Gotowe pierogi układać na stolnicy oraz przykryć ściereczką do czasu gotowania, aby pierogi nam nie wyschły. W dużym garnku gotujemy wodę, następnie solimy i dodajemy łyżkę tłuszczu. Gdy woda będzie wrzała

kgwjanczewo
Keto ravioli z dynią (Paleo, LowCarb) 79

smakowały, postanowiłam więc odtworzyć ten smak. Całość wyszła wyśmienita, wspaniała i w ogóle ekstra. Wręcz brak słów by to opisać. Keto ravioli z nadzieniem dyniowo – serowym Ravioli czy pierogi – oto jest pytanie! Osoby przyzwyczajone do keto wyrobów na mące migdałowej mogą mieć pewne obiekcje. Ja jednak tak dawno nie miałam okazji jeść takich pierogowo – makaronowych dań, że byłam(...)wniebowzięta… A propos pierogów , to dokonałam jeszcze jednej modyfikacji wobec oryginalnego przepisu – przed usmażeniem keto ravioli z dynią lekko je podgotowałam. I wiecie co? Udało mi się przygotować mega rewelacyjne pierogi … Nie wiem więc jak smakowałyby one bez uprzedniego gotowania, może bardziej przypominałyby makaron. A może to kwestia braku tej mąki migdałowej …? Bądź co bądź, moje skojarzenia poszły

Modern Cave Girl
Pierogi z mięsem z rosołu 94

przyjęciem modliliśmy się, żeby pierwsze danie to były flaki albo cokolwiek, byle nie rosół.... :D Tymczasem rosół często gości na naszym stole a mięso trzeba wykorzystać. Tym razem przygotowałam pierogi z mięsem i warzywami z rosołu. I sukces od razu osiągnięty! Mój Niejadek, który mięso je tylko pod postacią kotleta schabowego i wędliny (nie każdej), tym razem łyżką wyjadał(...)farsz z miski. A tam, w środku zmielone warzywa :D Serce matki od razu rośnie :)  Pierogi z mięsem z rosołu Składniki: Ciasto: 1)       400 g mąki pszennej 2)       220 ml gorącej wody 3)       80 g masła 4)       łyżeczka

Na kulinarnym poligonie
Pierogi z jagodami 131

Pierogi z jagodami w sezonie jagodowym to pewnego rodzaju tradycja i wręcz obowiązek. Zawsze pojawiały się w kuchni cioci (mama nie miała do nich cierpliwości ) A ja staram się podtrzymać tę pyszną tradycję i mały sentyment Składniki na ciasto na około 30 pierogów: 2 ¾ szklanki mąki pszennej (użyłam typ 500) 1 szklanka mocno ciepłej wody 1 żółtko(...)dzielę na pół, rozwałkowuję na grubość około 3 mm i wykrawam kółka szklanką lub kubkiem. Na każde kółko kładę łyżkę jagód, kółeczko składam i zlepiam boczki formując pierożek. Gotowe pierogi układam na desce oprószonej mąką. Następnie zagotowuję 5 litrów wody z 1 płaską łyżką soli i gotuję pierogi na średnim ogniu (muszą lekko się gotować, ale tak, żeby

Słodki sentyment
JOGURTOWE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 157

Pierogi z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami to tradycyjne, polskie danie wigilijne. Jednak oprócz tradycyjnych, gotowanych pierogów, gdy gotowy mamy już farsz, proponuję zrobić pierogi z ciasta jogurtowego, pieczone w piekarniku. Ciasto jogurtowe składa się zaledwie z 3 składników i jest dużo prostsze i szybsze w przygotowaniu niż ciasto drożdżowe, gdyż omija nas wyrastanie i czekanie. Takie(...)pierogi mogą być świetną alternatywą dla pasztecików, bo równie dobrze smakują podane w towarzystwie czerwonego barszczu. Składniki: Ciasto: 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej 360 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soli Farsz: 500 g kiszonej kapusty z marchewką 50 g suszonych grzybów 1 cebula sól, pierz liść laurowy, 2 x ziele angielskie 1 łyżeczka majeranku olej do smażenia Dodatkowo

Kuchnia MagdaLeny
Pierogi z zielonym groszkiem i ziołami 126

Domowe pierogi nadziane zielonym farszem na bazie groszku, pachnącej bazylii, natki z pietruszki, chrupiących migdałów i wyrazistego czosnku, okraszone aromatyczną cebulką połączoną z polską kiełbaską to świetny pomysł na pełnowartościowy, sycący obiad. Magia smaku pierogów sprawia, że szybko znikają z talerzy domowników. Składniki: Ciasto: 250g mąki 1 łyżka oleju około 1/2 szklanki ciepłej wody szczypta soli Farsz: 270g(...)Gotowe ciasto podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty o grubości około 3 mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9 cm  wyciąć koła, nałożyć farsz i zlepić pierogi. 4. Gotowe pierogi układać na desce podsypanej mąką (można przykryć ściereczką aby się nie zeschły). W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać pierogi i gotować około

Szalona Kuchnia Eweliny
Pierogi z borówkami 99

borówkami leśnymi lub jak kto woli z jagodami to danie, które nieodzownie kojarzy mi się z latem Przepis jest klasyczny, prosty i bez udziwnień. Uważam, że taka wersja pierogów jest tak pyszna, że nie powinno się jej zmieniać. Do farszu dodaję tylko cukier, gotowe pierogi podaję polane roztopionym masłem, śmietaną i odrobiną cukru. Pyszny smak lata z dzieciństwa(...)Pierogi z borówkami Składniki: 300 g mąki pszennej 2 jajka 125 ml gorącej wody około 20 g masła sól około 200 g borówek leśnych dwie łyżki cukru Dodatkowo: śmietana 18% roztopione masło cukier Borówki przebieramy, usuwając listki i ogonki. Zasypujemy cukrem i delikatnie mieszamy. Na początku przesiewamy mąkę, dodajemy sól. Masło roztapiamy. Następnie do mąki dodajemy jajka i masło

PatiGotuje
Pierogi z mięsem z piekarnika 147

czosnek i paprykę w proszku, tłuszcz. -- -- -- Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i pod przykryciem wstawiamy do lodówki lub nie. Wszystko zależy kiedy chcemy sobie przygotować te super pierogi z piekarnika. -- -- -- -- Następnie przesmażamy na gorącej patelni z odrobiną tłuszczu, warzywa puszczę soki,  a tłuszcz też już był dodany do mięsa przed wstawieniem do lodówki. Odstawiamy do ostudzenia(...)zabieramy się za przygotowanie ciasta na pierogi, w które nałożymy nasz farsz. Ciasto: 3-4 szklanki mąki, 25 g drożdży, szklanka ciepłej wody, łyżeczka cukru, łyżeczka soli, łyżka papryki. Ja dałem cukier trzcinowy, dlatego wygląda na zdjęciu jak kurkuma ... -- -- -- -- Wszystko łączymy w misce i mieszamy najpierw łyżką, potem ręcznie wyrabiamy ciasto. Jak jest za suche dodajemy 3 łyżki oleju

chleba naszego
Pierogi z serem 135

Może i lepienie pierogów to żmudna robota (zwłaszcza dla dużej rodziny), ale czasem warto poświęcić więcej czasu na zrobienie obiadu. I to jakiego obiadu! W sezonie wiosenno-letnim, pierogi z serem to pozycja wręcz obowiązkowa w każdym domu. Nie można się im oprzeć. Podane ze śmietaną lub jogurtem oraz sosem ze świeżych truskawek to istne niebo w gębie(...)szklanką lub innym okrągłym narzędziem koła, nakładamy na środek każdego po ok. łyżeczkę farszu (ilość zależna od wielkości kółek) i szczelnie zalepiamy. Nie warto przesadzać i mocno wypychać farszem pierogów, bo wtedy ich nie zlepimy i się rozkleją w wodzie. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie partiami przez około 2 minuty od momentu zagotowania. Wyciągamy łyżką cedzakową, starannie odsączamy

Analiza Smaku

Proponowane wyszukiwania