Pierogi z przepisu Robert Makłowicza. W oryginalnym przepisie wykorzystano tylko i wyłącznie suszone grzyby, u mnie pieczarki z garstką grzybów suszonych i z dodatkiem natki pietruszki. Pierogi bardzo smaczne, u mnie z dużą ilością pieprzu, więc dość pikantne. Najlepiej smakują na ciepło z barszczykiem, ale można je również serwować na zimno. Można je przygotować wcześniej(...)zamrozić, a potem podgrzać w piekarniku. Polecam! Pierogi z kruchego ciasta z grzybami Składniki na około 20 sztuk: Na kruche ciasto: 200g mąki 2 żółtka 120g masła w temperaturze pokojowej 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% Na farsz: 300g pieczarek garść suszonych grzybów 1 cebula przyprawy: sól, pieprz 2 łyżki posiekanej
Smak mojej kuchniodstawiamy do wystygnięcia. Łączymy pieczarki z mięsem i posiekaną natką pietruszki, doprawiamy pieprzem ziołowym, tymiankiem,solą i pieprzem świeżo mielonym. Dokładnie całość wymieszać. Na stolnicy wyrabiamy ciasto na pierogi z podanych składników. Rozwałkować placek, wycinamy kółka szklanką, nakładamy przygotowany farsz i sklejamy pierogi. W garnku zagotować osoloną wodę. Pierogi wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy(...)wypłynięcia. Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową na półmiski. Rozgrzać olej i obsmażać pierogi z obu stron na złoty kolor. Podawać na gorąco jako danie samodzielne lub dodatek np. do czerwonego barszczyku. Smacznego
kgwjanczeworozpływają się w ustach :) zielony kolor ciasta (w rzeczywistości bardziej, niż to widać na zdjęciu) bardzo spodobał się Zuzi i jak zwykle lepiła ze mną ;) Dawno nie robiłam żadnych pierogów, dlatego jak tylko o nich pomyślałam od razu zabrałam się za wykonanie. Gotując wodę do zaparzenia mąki przyszło mi do głowy, by ciasto zabarwić na zielono herbatą Matcha (podobny(...)proszku zielonego jęczmienia). Tak zrobiłam, na zdjęciach kolor nie jest oddany w 100%, ale wyszły naprawdę zielone. Choć gdyby proszku Matcha dodać więcej, to byłby zdecydowanie bardziej intensywny. Te pierogi robi się bardzo, ale to bardzo szybko. Nawet z małym, lepiącym je też pomocnikiem ;) właśnie z tym pomocnikiem całość od rozpoczęcia do ugotowania zajęła mi godzinę. W tym przypadku
Kolorowy Przepisownikpartiami na cienki placek (0,5 cm) i wykrawamy szklanką koła. Na środek każdego placka kładziemy farsz i składamy na pół. Następnie palcami sklejamy boki ciasta i odkładamy gotowe pierogi na deseczkę, przykrywamy ściereczką. Gdy już zrobimy wszystkie pierogi to w dużym garnku wstawiamy na gaz dużą ilość wody, dodajemy sól i olej i zagotowujemy. Do gotującej się(...)wody wkładamy partiami pierogi i po wypłynięciu na powierzchnię wody gotujemy je ok. 5 minut. Gotowe pierogi przekładamy na chwilkę do miski z zimna wodą i od razu na talerz. Dekorujemy jogurtem naturalnym i natką pietruszki które są znakomitym lekkim sosem do naszych pierogów
słodkie i nie tylko historie kulinarnemieszamy razem. Ciasto rozwałkowujemy, ja lubię cienkie ciasto wiec rozwałkowałam go bardzo cieniutko i wycinamy szklanką najlepiej jakąś trochę większą koła. W środek wkładamy farsz i zalepiamy brzegi. Pierogi wkładamy do wrzącej wody, od momentu wypłynięcia gotujemy jeszcze ok 2-3 minut. Po ugotowaniu wykładamy na talerze. Początkowo pierogi miały być bez słoniny, ale ponieważ farsz wyszedł zbyt(...)suchy zdecydowałam się na dołożenie słoniny. Nadzienia wyszło mi na ok 50 pierogów. Natomiast z powyższej ilości ciasta wyszło mi jeszcze 20 pierogów z jagodami . Ilość pierogów będzie się różniła w zależności od grubości na jaką rozwałkuje się ciasto
Państwo Wojtczuk gotująDzisiaj przepis na wegetariański i idealny pomysł na piątkowy obiad - leniwe pierogi polane podrumienioną na maśle bułką tartą i posypane cukrem ♥ Już kiedyś wspominałam, że leniwe pierogi to najsmaczniejsze danie mojego dzieciństwa. Ach... jeżeli lubicie mączne produkty (tj. kluski, knedle itp.) to musicie je przygotować. Ponadto leniwe pierogi są świetne do odgrzewania (na patelni wraz(...)ponownie wyrobić. Z każdej części ciasta uformować wałek, lekko spłaszczyć. Za pomocą noża wykroić ukośne kawałki. Do garnka wlać wodę, posolić ją. Gdy zacznie wrzeć to dodać pokrojone leniwe pierogi. Gotować 1 minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody! Ugotowane pierogi od razu wyjąć, odcedzić i przełożyć na talerz. Na małej patelni rozpuścić masło i dodać odrobinę bułki
UgotowaćBardzo lubimy pierogi z różnym farszem , czy ruskie , czy z kapustą i grzybami , ale dziś zapraszam na bardzo smaczne pierogi z mięskiem , mam nadzieje że znajdzie swoich zwolenników . Składniki na ciasto na pierogi 0,5 mąki ( typ 405 ) 1 szklanka ciepłej wody szczypta soli 4 łyżki oleju 1 jajko oraz mąka(...)przyprawy i przesmażamy aż nasze mięso będzie gotowe . Jak nasze mięso jest gotowe , blenderem bardzo dokładnie mielimy,aż uzyskamy gładką masę , po uzyskaniu gładkiej masy , farsz mamy gotowy do pierogów . Składniki na ciasto na pierogi 0,5 mąki ( typ 405 ) 1 szklanka ciepłej wody szczypta soli 4 łyżki oleju 1 jajko
Mój SmakPierogi z farszem dyniowo – parmezanowym Pierogi każdy zna i prawie każdy lubi " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Tradycyjne są nie do pokonania , ale od czasu do czasu , robię coś niesztampowego , tak żeby odkurzyć troszkę klasykę . Pierożki z tym farszem są w stylu włoskim , jest to połączenie polskich pierogów i farszu od ravioli(...)parmezanem . Mieszamy dosalając do smaku i dodając nieco pieprzu cayenne , gałkę i czosnek . Wstawiamy do lodówki na godzinę ,żeby farsz troszkę stężał – łatwiej będzie się nakładał . Składniki na pierogi wrzucamy do maszyny do wyrabiania chleba -mój patent leniucha lub mozolnie zagniatamy na stolnicy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Jeśli wybierzecie metodę tradycyjną -uwaga
Ogrodnik w podróżyjest ktoś na sali kto nie lubi tych pierogów?! Ręka do góry ;) Ja akurat jestem z tych do kochają wszystkie pierogi a właśnie Bożego Narodzenia nie umiałabym sobie wyobrazić bez tych pierogów. Pierogi na święta zazwyczaj podajemy gotowane z kapustą i grzybami, bo przecież chociaż post został już dawano zniesiony Wigilia to Wigilia i powinna zawierać(...)cebule Składniki na ciasto: 700 gram mąki + do posypania stolnicy 400 ml gorącej wody 2 łyżki masła szczypta soli Przygotowanie farszu: Grzyby płuczemy wieczorem dzień przed planowana produkcją pierogów, następnie zalewamy zimną wodą i odstawiamy do rana. Rano wymoczone grzyby gotujemy do miękkości, możemy dodać jakieś warzywa do wywaru np. marchewkę, pietruszkę. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem
Życie zaczyna się w kuchniciasto na pierogi było bardziej miękkie i łatwiej się je wałkowało można do jego zagniatania dodać wrzątku bądź dodać do ciasta ugotowanego rozgniecionego ziemniaka. Ciasto na pierogi jest bardzo wdzięczne, gdyż pasuje do niego niemalże każdy farsz. W Polsce przeważają farsze mięsne, często smażone mięso z cebulką, także z kiszoną kapustą i grzybami, szczególnie w okresie Świąt Bożego(...)twarogiem, ziemniakami, nadzieniem rybnym. Latem fajnie sprawdzają się nadzienia owocowe, np. z truskawkami, malinami czy jagodami. Polewane są śmietaną lub jogurtem (niekiedy dodaje się do śmietany lub jogurtu cukru). Pierogi najczęściej okrasza się podsmażoną na oleju cebulką lub skwarkami, także masłem, nawet ketchupem (szczególnie te mięsne i odsmażone na złoto i chrupiące). Pierogi oprócz tradycyjnego gotowania w osolonej
Zasmakuj Kuchnijuż zamrożone, aby w Wigilię było szybciej i mniej pracy (bo tej i tak jest dużo, bo jednak prawie wszystko przygotowywane jest na świeżo). Ciasto przygotowałam inne niż na pierogi, aby było delikatniejsze (na pierogi to zwykle najprościej, czyli mąka i gorąca woda). Z podanych niżej proporcji wszyło mi 80 uszek wycinanych od małej szklanki - literatki. Składniki: Ciasto(...)wypłynięcia na powierzchnię. Łyżką cedzakową wyjmujemy i przekładamy do miski z zimną wodą celem zahartowania - nie będą się sklejać. Po chwili wyciągamy na talerz. Mrożenie uszek/pierogów Uszka lub pierogi z każdym farszem możemy zamrozić po ugotowaniu (ostudzone). W tym celu dobrze jest je ułożyć na tacy/desce/talerzach pojedynczo obok siebie i w takiej formie zamrozić. Zamrożone przesypać do woreczków
Kolorowy PrzepisownikLeniwe pierogi wyglądają jak kopytka. Różnią się dodatkiem twarogu i innymi proporcjami. Są to pierogi, które przypominają w smaku farsz pierogów ruskich. Jak sama nazwa brzmi leniwe, bo są szybkie w przygotowaniu, bynajmniej dla mnie :). Przepis jest idealny. Pierożki są mięciutkie i takie jakie powinny być. Najlepiej smakują z podsmażonym boczkiem i cebulką. Bardzo syte. SKŁADNIKI: ziemniaki(...)powinno być jednolite i sprężyste. Na podsypanej stolnicy uformować zgrabny wałek. Podzielić go na kilka części, z których także uformować wałki, ale mniejsze i chudsze. Tępą stroną noża kroić pierogi na kształt małych kwadracików. Do gotującej się wody ( z olejem i solą ) wrzucić porcję pierogów. Kiedy wypłyną na wierzch ( nie gotować dłużej, bo pierogi są delikatne
Kuchnia PaulettesMoże mistrzynią w lepieniu pierogów nie jestem, ale za to farsze i ciasto na pierogi przygotowuję po mistrzowsku! Dziś mam dla Was przepis na jedne z moich ulubionych pierogów – z soczewicą! Delikatne ciasto wypełnione po brzegi fajnym, aromatycznym farszem z czerwonej soczewicy, która w mojej kuchni gości bardzo często! Taki farsz z soczewicy świetnie nadaje się(...)tylko do pierogów, ale również naleśników czy też krokietów! Tortellini przygotowane z takim farszem również zachwycą podniebienia! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 1 szkl * małe jajko – 1 szt * masło – 1 płaska łyżeczka * sól – 1 szczypta * ciepła woda – ok. 0,5 szkl FARSZ: * soczewica czerwona – 1 szkl * marchew – 1szt * duża cebula – 1 szt * czosnek
Ostra na SłodkoPrzepis powstał dla odmiany zwykłych pierogów z mięsem. Od tej pory jeśli robię pierogi z mięsem to tylko wg tego przepisu. Nadzienie nie jest suche a wręcz bardzo wilgotne dzięki pieczarkom. Składniki: Ciasto: ok. 1 kg mąki pszennej 2 jajka ok. 1,5 szklanki wody Farsz: ok. 0,5 kg gotowanego mięsa wieprzowego (łopatka, karczek) 30 dag pieczarek(...)Układać na tacy oprószonej mąką. Gotować w osolonym wrzątku ok. 10 min. Podawać z ulubionym sosem, masłem, lub skwarkami. Smacznego :) Rady: Z podanych składników wyszło mi trochę ponad 100 pierogów :) Pierogi można przechować do następnego dnia. Wystarczy je ugotować, ostudzone włożyć warstwami do miski (warstwy oddzielam papierem do pieczenia, aby pierogi się nie posklejały) i schować
Na Ciasteczkowych Papierachz żółtym serem będą ciekawą propozycją na urozmaicenie drugiego dania, swoim niebanalnym smakiem zauroczą niejedno podniebienie, polane roztopionym masłem zaspokoją głód na długie godziny. składniki na około 30 pierogów ciasto(...)farsz 300 g ostrego żółtego sera 2 jajka 2 łyżki bułki tartej pęczek natki pietruszki czarny pieprz sól opcjonalnie roztopione masło do polania pierogów przepis Do miski ścieramy na tarce o małych oczkach żółty ser i dodajemy do niego bułkę tartą. Natkę pietruszki drobno siekamy i wrzucamy do miski z pozostałymi składnikami, dodajemy jajka i całość doprawiamy szczyptą soli
Smakowite Dania