sałat z rukolą i roszpunką 2 ząbki czosnku 1 sos do sałatek ziołowo paprykowy ( te takie mini sosiki do rozrobienia na oleju) 4-8 plasterków balerony gotowanego, lub innej dowolnej ulubionej szynki Przygotowanie: Mix sałat mieszamy z sosem do sałatek i 2 wyciśniętymi ząbkami czosnku. Na placki do tortilli nakładamy serek do smarowania, na to dowolna kolejność
ClauditteMissCookingSkładniki: -4 jajka -kostka sera białego -kilka łyżek jogurtu naturalnego (gęstego) -pęczek szczypiorku -łyżka lub dwie majonezu -sól i pieprz [ew. kilka rzodkiewek, drobno pokrojona szynka lub tuńczyk] Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Następnie drobno kroimy - można też zetrzeć na tarce. Dodajemy do twarogu razem z posiekanym szczypiorkiem, jogurtem i majonezem. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. I śniadanie
KasiekGotujegotuję rosół , wykorzystuję z niego wszystkie super pyszne i aromatyczne dodatki jakie dodawałam na początku gotowania pysznego rosołu , i tu zapraszam na pyszne pierogi z kurczaka gotowanego z warzywami , do tego skwarki z szynki długo dojrzewającej , to połączenie eksploduje smakiem , zapraszam koniecznie do wypróbowania . Składniki na pierogi 4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka oleju 1 szklanka(...)czasie ja wyciągam pierogi i zalewam zimną wodą aby się nie posklejały , następnie układam na oddzielnym talerzu , i gotuję następnie pierogi aż ugotuję wszystkie . Jak mamy już pierogi ugotowane , rozgrzewam patelnie z odrobiną oliwy , kroję szczypior oraz szynkę długo dojrzewającą , przesmażam wszystko razem koło 10 minut często mieszając , kiedy nam się zarumieni szynka wykładam na porcję naszych pierogów
Mój SmakNastał weekend. Czas się odprężyć. Można to zrobić samemu lub w gronie przyjaciół. Bez względu na to, która opcja nas czeka, zawsze warto mięć jakąś przekąskę
W kuchni wieczoremszparagów 150 g szynki dojrzewającej 3 łyżki maśła 3/4 szkl gęstej śmietany sok i skórka starta z 1/2 cytryny sól i pieprz do smaku natka pietruszki Szparagi oczyścić, odłamać zdrewniałe końcówki, główki odciąć, łodyżki pokroić w ok 1 cm ukośne paski. Makaron ugotować al'dente wg przepisu na opakowaniu, ok 1,5 minuty przed końcem gotowania wrzucić szparagi. Osączyć(...)szkl wody, w której się gotował. Ponowie postawić na ogniu, podgrzewać delikatnie mieszając aż wszystko się połączy, pod koniec dodając poszarpaną na kawałki szynkę (w razie potrzeby dodać jeszcze wody z gotowania makaronu). Przed podaniem posypać natką pietruszki
6niebołyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki pieprzu 1 łyżka majeranku Do gotowania: 2 litry wody 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżka słodkiej papryki 2 ząbki czosnku 6 listków laurowych 6 ziaren pieprzu Sposób przygotowania: Szynkę przekładamy do miski, nacieramy cukrem, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie mięso dokładnie(...)czasie szynkę wyjmujemy z pończochy pończochy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy, majonez i musztardę , gotujemy przez 10 minut od momentu zagotowania, studzimy. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy. Po ostudzeniu wyjmujemy szynkę z zalewy, osuszamy ręcznikiem papierowym i wstawiamy do lodówki, przed krojeniem mocno schładzamy
Bajeczna Kuchniarazem. Przepis na 4 porcje. Składniki na fasolkę w szynce: - 500 g fasolki szparagowej (pół na pół żółtej i zielonej) - 100g szynki szwarcwaldzkiej, parmeńskiej itp. - oliwa z oliwek - pieprz Fasolkę płuczemy pod bieżącą wodą, odcinamy końce i gotujemy do miękkości. (Wrzucamy ją do zimnej wody, ok. 2l wody na 500g fasolki wraz z łyżeczką soli, można ją również gotować(...)pierwszych 10 minutach. Każdy lubi różną jej twardość, więc gdy będzie już taka, jaką lubimy, odcedzamy, przelewamy zimną wodą (w ten sposób zatrzymujemy proces gotowania) i podajemy, bądź przygotowujemy ją wraz z szynką.) Wegetarianie i weganie zawijają w cukinię. W każdy pojedynczy plaster szynki/ cukinii zawijamy po 10-15 fasolek i układamy w naczyniu żaroodpornym. Gdy zawiniemy fasolkę we wszystkie
Be Fit Be StrongWykonanie: Kapustę szatkujemy, sparzamy wrzącą wodą odcedzamy. Kapustę przekładamy do garnka dodajemy tłuszcz, startą marchewkę na tarce jarzynowej o grubych oczkach, listek laurowy, gotujemy na wolnym ogniu. Cebulę obieramy kroimy w półksiężyce podsmażamy na maśle. Szynkę kroimy w kostkę dodajemy do podsmażonej cebuli, smażyć razem około 10 minut. Przekładamy do gotującej się kapusty, dodajemy opłukaną żurawinę
kgwjanczewokształcie ryżu 200 g dobrej jakości szynki 3 ogórki gruntowe 1 puszka kukurydzy 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy. Szynkę i ogórki kroimy. Kukurydzę odsączamy z zalewy, czosnek przeciskamy przez praskę. 2. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Szefowa kuchniśniadanie, ale również doskonale sprawdzą się jako zimna przekąska na drugie śniadanie. Drugim ważnym plusem, poza szybkością przygotowania, jest możliwość kombinowania z dodatkami. Dziś muffiny z szynką, jutro z pieczarkami, kolejnym razem z gotowanym brokułem... Wariantów smakowych jest bardzo wiele. Składniki: ( na 4-5 sztuk ) 2 jajka 2-3 plasterki dobrej szynki 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 cienki plaster żółtego
kolorowotorcikowoWyśmienite śniadanie, które możecie przygotować na co dzień lub w leniwy weekendowy poranek albo nawet w okresie Wielkanocnym :) Jajko gotowane w koszulce, z kremowym, płynnym żółtkiem, podane na opieczonej grzance z plastrem chrupiącej szynki lub bekonu, a wszystko polane genialnym sosem holenderskim na bazie żółtek, klarownego masła i soku z cytryny. Dodatkowo urozmaicam całość odrobiną rukoli, świeżego szpinaku, bazylii(...)jednym jajku. Łyżką zamieszaj mocno wrzącą wodę, aby powstał wir, w którego środek wlej ostrożnie jajko (drugie ugotujesz osobno). Gotuj jajko około 2 minuty , po czym wyjmij delikatnie łyżką cedzakową i ułóż na bułce z zieleniną i szynką. Polej sosem holenderskim. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyczosnkowy 150 g serka naturalnego 3 łyżki jogurtu naturalnego ząbek czosnku szczypta soli przepis Opłukanego i podzielonego na mniejsze różyczki brokuła gotujemy na parze około 10 minut . Szynkę kroimy w kostkę a fetę w większe kawałki lub większą kostkę. W salaterce układamy różyczki brokułów, dodajemy pokrojoną szynkę konserwową i ser feta, całość posypujemy odsączoną z puszki kukurydzą
Smakowite Daniasię smażone prosciutto i ostre kiełki pora. Zamiast szynki możecie dodać małe ziołowe grzanki lub kromkę opieczonego wiejskiego chleba. Aksamitny krem, chrupiąca szynka, aromatyczna oliwa i pikantne przyprawy. Spróbujcie koniecznie. Czas przygotowania: 15 minut + czas moczenia i gotowania przy użyciu suchej fasoli Porcje: 4 Składniki: 1 szklanka białej fasoli (moczonej 12 godz.) lub 1 puszka, Oliwa Monini(...)gałązek świeżych ziół (tymianek, majeranek) lub po pół łyżeczki suszonych, Sól i biały pieprz do smaku, 1 łyżka masła, 2 plastry szynki parmeńskiej. Przygotowanie: Fasolę moczyć min. 12 godz. z dodatkiem kilku kropli octu winnego. Gotować do miękkości bez dodatku soli i bez przykrycia. Czas gotowania jest uzależniony od odmiany fasoli. Ugotowaną odcedzić na sicie. Jeśli używacie fasoli
SzczyptaSmaQDzisiaj będzie krótko, ale niekoniecznie zwięzłowato, bo słabo w tym momencie ogarniam rzeczywistość. A właściwie nie ogarniam wcale 🙂 Nie wiem, czy to przez ostatnie ekspresowe świąteczne
gotować!Na świynta moja Muter już połra lołt 1 kupuje wyndz ō noł 2 szinka, takoł w cołojści i do tego tak fajnie powi ōnzano dratwōm 3
Chop w kuchni