kilka takich kulinarnych nieśmiertelnych klasyków, które przerabia się z przyjemnością. Jednym z nich bez wątpienia jest cordon bleu – szwajcarski kotlet w oryginale szykowany z cielęciny, klasycznie nadziewany gotowaną i wędzoną wieprzową szynką i twardym żółtym serem. W szybszej, tańszej i ogólnodostępnej formie – z piersi kurczaka. I nie do cholery, cordon bleu to nie żadna rolada! Cordon bleu to klasyk
Karo in the Kitchenkonkursie „ ZŁOTO HISZPANII Kulinarna biżuteria ”. Postanowiłam przyjąć wyzwanie i stworzyć kilka przystawek, które mam nadzieję, będą zasługiwały na miano tapasów w hiszpańskim stylu. 12 surowych ogonów niegotowanych krewetek, 12 plastrów szynki serrano, sok z 1/2 cytryny, 1-2 ząbki czosnku, 1/2 papryczki chilli, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, olej do głębokiego smażenia, 150 ml mąki pszennej, 150 ml skrobi kukurydzianej, sól
królestwo garówsuchą patelnię wrzuć pokrojoną lub porwaną na kawałeczki szynkę parmeńską. Podsmaż ją lekko, aby było chrupiąca i aby wytopił się z niej tłuszcz. W tym czasie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Podsmażoną szynkę zdejmujemy z patelni (na przykład na jakiś talerzyk) i wrzucamy mrożoną dynię. Dynia zacznie się rozmrażać. Gdy już się rozmrozi wlej na patelnię trochę wody. Niech(...)gotuje/ dusi się na patelni (bez przykrycia). Gdy woda odparuje dolej jej znowu. Powtarzamy ten proces tak długo, aż kawałki dyni zaczną się rozwalać. Wtedy wlej mleko i lekko rozwalając dynię łopatką lub łyżką doprowadź do odparowania i zgęstnienia dyniowo- mlecznego sosu. Gdy konsystencja sosu już nam odpowiada zdejmij patelnię z ognia i dodaj jedną łyżeczkę mascarpone. Serek rozpuści się
Moja MichaPotrawę można przyrządzić na obiad, dodatkiem mogą być kluchy szare , jakże rewelacyjnie smakuje na zimno. Składniki: 1,3 kg szynki 1 kg czerwonej kapusty 2
kgwjanczewoSzparagi w mundurkach Danie Śniadania Porcje 2 osoby Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 11 minut Składniki 1 paczka szparagów (najlepiej zielonych) 1 paczka szynki surowej podsuszanej (np. parmeńska, serrano) 4 szt. jajek 20 g masła (roztopionego) Sposób przygotowania Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki (jeśli używamy białych szparagów, wtedy jeszcze obrać). Szparagi gotować
Wypieki i Rumieńcegram sera żółtego 150 gram szynki 4 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu szynkę i ser kroimy w drobną kostkę z ogórka pozbywamy się gniazda nasiennego i również kroimy w drobną kostkę siekamy szczypiorek do miski przekładamy ugotowany makaron, odsączoną wcześniej kukurydzę
Studencka Michaśmietany 30% 100 ml mleka 1 jajko 200g startego sera żółtego olej sól pieprz zioła prowansalskie do ozdobienia małe pomidorki i pietruszka WYKONANIE: 1. Ziemniaki gotujemy w kapturkach, obieramy, kroimy na plastry. 2. Szynkę i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. 3. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian - ziemniaki, szynkę, ziemniaki. 4. W misce mieszamy śmietanę, mleko
Dziś Ja gotujemała puszka groszku 1 mała puszka kukurydzy 1 średnia cebula 1 duża gotowana marchewka 3 jajka ugotowane na twardo 1 – 2 łyżki majonezu 50 – 100g szynki np. konserwowej Natka pietruszki Pieprz Sól Na początek gotujemy obraną marchewkę i jajka. Z puszek z ananasem, groszkiem i kukurydzą odlewamy zalewę. Na dno naczynia, w którym będziemy robić sałatkę dajemy kukurydzę, groszek, następnie(...)znowu odrobinę majonezu i pieprzu. Seler wyjmujemy ze słoja, po czym wygniatamy z niego ręcznie sok, a sam seler układamy na sałatce. Następnie dodajemy pokrojoną w podłużne słupki szynkę, resztę marchewki, trochę majonezu, pokrojone drobno jajka, solimy i wierzch sałatki posypujemy pokrojoną drobno natkę pietruszki. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google
Smakowy Rajgorącej włożyć przygotowane mięso, gotować na wolnym ogniu przez 45 minut. Po czym zostawić w zalewie w chłodnym miejscu do następnego dnia. Następnego dnia wyjąć szynki, zagotować zalewę, ponownie włożyć do gotującej się zalewy i gotować 45 minut. Po ugotowaniu wyjąć z zalewy i wystudzić. Podawać do obiadu z sosami lub na kanapki
Tradycyjna KuchniaMożemy z tych składników ją zrobić lub dodać do niej nasze ulubione warzywa np. kukurydzę, czerwoną fasole, świeżą paprykę a nawet selera konserwowego. Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy i drobno kroimy. Ser i szynkę kupujemy w sklepie pocięte na pół centymetrowe plastry. Tym sposobem zaoszczędzimy sobie pracy i łatwo pokroimy je w kosteczkę. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy
Pyza i Surówkażelfixu (nie jedna łyżeczka żelatyny jak podała redakcja) 1,5 litra rosołu drobiowego natka pietruszki odrobina oleju do smażenia Do gotującego się rosołu dodajemy łyżeczkę żelatyny, gotujemy przez kolejne 2 minuty. szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy do rosołu, słoik z mieszanką warzywna odsączamy i dodajemy także do rosołu. Na koniec
Bon Appetit Małgorzatyjedynie 3-4 minuty. Następnie odcedzamy i doprawiamy szczyptą soli. Drugi i trzeci etap należy przygotowywać jednocześnie: na suchej patelni smażymy plastry szynki parmeńskiej do momentu aż stanie się chrupka. W tym czasie w dużym garnku gotujemy wodę. Dodajemy ocet i robimy w wodzie wir łyżką. Jajko wbijamy do miseczki(...)następnie przelewamy w sam środek wiru. Ważne by zrobić to szybko i sprawnie, jednym ruchem. Po około minucie wyławiamy jajko delikatnie łyżką cedzakową. Gotujemy w ten sam sposób resztę jajek. Szparagi podajemy z chipsem z szynki parmeńskiej i jajkiem w koszulce. Całość delikatnie doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego, Klaudia
Mango Papajałyżeczki koncentratu pomidorowego czarnomorskiego 2 łyżki majonezu posiekany szczypiorek do podania pieprz i sól do smaku (niewielkie ilości) Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Do miski z jajkami dodajemy groszek, pokrojoną w kostkę lub paseczki szynkę i miks sałat. W osobnej miseczce mieszamy majonez z koncentratem pomidorowym i niewielką ilością przypraw (pieprz, sól). Dodajemy do reszty
Słodkie okruszkiróżnorodne potrawy z jaj, wędlin i mięs (głównie wieprzowych), które symbolizują zakończenie postu, są uosobieniem sytości i dostatku. Do przygotowania domowej szynki na Wielkanoc, postanowiłam w tym roku użyć francuskiej metody zwanej ,,confit”, która polega na wolnym gotowaniu mięsa, w dużej ilości tłuszczu, w stosunkowo niskiej temperaturze. Przyrządzona w ten sposób wieprzowina jest przyjemnie krucha i aromatyczna. Nie zawsze udaje(...)temperatury 110-130 ºC na 4 godziny. Mięso należy wyjąć z naczynia po pewnym czasie, kiedy tłuszcz nieco ostygnie, odsączyć na ręczniku papierowym. Szynkę kroimy po uprzednim schłodzeniu w lodówce. Smalec podczas wolnego gotowania, nasiąkł aromatem mięsa i przypraw. Przecedzony, doskonale nada się do użycia, podczas przygotowywania innych dań. Artykuł Szynka confit idealna na Wielkanoc pochodzi z serwisu KieruneKuchnia
KierunekuchniaSezon na kurki w pełni. Czyli dary lasu na talerzu. Pora przygotować świeże danie z kurkami w roli głównej.Kurki idealnie komponują się w sosach
kulinarnyJa