Zapiekanka ziemniaczana z szynką i serkiem topionym Lubicie zapiekanki? Ja bardzo. Dziś mam dla was przepis na prostą i pyszną zapiekankę ziemniaczaną z serkiem topionym. U mnie w dwóch osobnych naczyniach do zapiekania. Jedno dla mnie i jedno dla męża Prosto i pysznie. Do zapiekanki polecam wam podać domowy sos czosnkowy. Spróbujcie. Zapiekankę możecie też zrobić w jednym większym naczyniu(...)szalotki lub małej cebuli 100 g serka topionego śmietankowego ziołowego z czosnkiem Sertop 2 szczypty słodkiej czerwonej papryki gruby plaster szynki lub innej ulubionej wędliny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Studzimy i obieramy. Małe naczynia do zapiekania (lub jedno większe) smarujemy masłem. Ziemniaki kroimy na grubsze plastry i układamy na spodzie każdego
Słodkie okruszkiŚwietny przepis na błyskawiczny obiad. Do przygotowania w 15 minut, czyli niewiele dłużej niż czas, w jakim gotuje się makaron. Wszystkie smaki do siebie pasują i wzajemnie się uzupełniają. Szynka parmeńska wnosi najwięcej - podbija smak i nadaje daniu charakteru. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 130 g makaronu spaghetti 1/2 małego brokuła 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy 4 ząbki czosnku(...)instrukcją na opakowaniu. Na 3 minuty przed końcem gotowania dodajemy pokrojone brokuły. Odcedzamy na sicie, zachowujemy 1/4 szklanki wody z gotowania. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Wrzucamy czosnek i smażymy 1 minutę. Nie rumienimy. Dodajemy pokrojoną szynkę parmeńską i pomidorki. Smażymy 1 minutę. Dodajemy makaron z brokułami. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili do smaku. Wlewamy
cool and mintyszybki obiad? Polecam Wam makaron z szynką w sosie śmietanowym. Prosty, pyszny i szybki. Wystarczy makaron, kawałek dobrej jakości szynki, kilka pieczarek, pomidorków, zielenina i można przygotować danie, które zachwyca prostotą i smakiem. Spróbujcie. Taki obiad zajmie Wam dosłownie kilka chwil. A jak o dobrej szynce mowa… To polecam Wam szynkę z pieca z dodatkiem ziół Pieczone&Wędzone(...)śmietana 18% do zup 200 ml pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzamy zostawiając 2 łyżki wody z gotowania makaronu. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w półplasterki pieczarki i pokrojoną w kosteczkę szynkę. Wszystko smażymy przez około 2 minuty, co jakiś czas mieszając. Zmniejszamy płomień, dodajemy
Słodkie okruszkipesto. Tak patrzę właśnie na to co napisałam… kuchnię włoską mam we krwi jak bum cyk cyk. Sobota, dla mnie, to właśnie taki dzień na gotowanie lajtowych potraw. Stanęło na gnocchi z szynką parmeńską i parmezanem. Ziemniaki w domu są przecież prawie zawsze. Tym razem smakowały trochę inaczej niż normalnie, ponieważ były dodatkowo smażone. Powiem Wam, że smakowały nawet(...)Surowe jeszcze gnocchi przekładamy na posypaną mąką deskę, przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na jakieś 15 min. Gotujemy w dużej ilości osolonej wody, aż do wypłynięcia klusek na powierzchnię. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy. Szynkę parmeńską kroimy w mniejsze kawałki i chwilę smażymy. Dorzucamy do tego gnocchi, doprawiamy solą, rumienimy. Przekładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem
Kardamonovymiejscu dobę. Dodatkowo: - 1 liść laurowy - woda Następnie szynkę wyjąć z zalewy. Do szybkowaru włożyć liść laurowy i wlać wodę do zalecanego minimum. Zagotować, Włożyć szynkę, zamknąć pokrywą, ciśnienie ustawić na nr 2. Gotować 30 minut. Pozostawić szybkowar, aż para samoistnie odejdzie. Szynkę podawać wystudzoną. Sos chrzanowy na zimno do kanapek: - 3 łyżki tartego chrzanu - 2 łyżki kwaśnej śmietany
kawawszklanceDomową pizzę bez drożdży Składniki na sos pomidorowy 200 ml passaty pomidorowej 1 ząbek czosnku szczypta soli szczypta cukru oregano bazylia Składniki na pizzę na tortilli 3 tortille rukola szynka parmeńska 3 kulki mozzarelli 18 suszonych pomidorów Pizza Parma na tortilli – przepis Do rondelka dodajemy passatę pomidorową, dodajemy przeciśnięty czosnek, przyprawy i zagotowujemy, aby odparować nadmiar wody. Odstawiamy(...)nagrzanego piekarnika. Pieczemy dosłownie 5-6 minut, aż roztopi się mozzarella. Następnie na pizzy układamy szynkę parmeńską, a na wierzchu rukolę. Pizzę możemy zjeść skropioną oliwą z oliwek, albo bez. Smacznego! Artykuł Pizza Parma na tortilli pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Potrzebujecie następujących składników 400 g makaronu, na przykład typu spaghetti 6 jajek 60 g startego parmezanu (lub innego sera) około 100 g boczku i 100 g szynki olej sól, pieprz Makaron gotujemy al'dente w lekko osolonej wodzie. Jajka rozmącamy, mieszamy z parmezanem i pieprzem. Soli już nie dodawałam, gdyż ser jest dość słony. Jajeczną miksturę mieszamy z makaronem. Szynkę
PichceniomaniaSkładniki: 10 dag szynki parmeńskiej w plasterkach, 1 ziemniak, 10 dag fety, pół cebuli, pęczek szczypiorku, pieprz, oliwki zielone- około 10 szt., listki bazylii do dekoracji. Sposób przygotowania : Ziemniaka gotujemy w mundurku. Pogniecionego ziemniaka mieszamy z pokruszoną fetą. Dodajemy drobno pokrojony szczypiorek i pokrojoną w kostkę, podsmażoną na patelni cebulę. Masę doprawiamy do smaku pieprzem. Z masy formujemy kuleczki
Pobite gary Barbarybędę z tego czerpać jakieś korzyści finansowe. Pisałam go, bo musiałam gdzieś notować wszystkie swoje pomysły na kulinaria. A, że pojawiało się ich dość sporo, postanowiłam zacząć blogować. Gotowałam, robiłam zdjęcia, pisałam, publikowałam. I trwało to jakieś 6 lat. Robiłam to najpierw dla siebie, potem dla Was, teraz robię to dla nas. Ten rok namieszał w życiu wielu ludzi, także(...)większe ogórki konserwowe 1 puszka kukurydzy 1 mała czerwona cebula większy pęczek koperku 2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 czubate łyżki majonezu sól pieprz Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie szynkę, ogórki konserwowe, cebulę i ser kroimy w małą kostkę. Makaron dokładnie odcedzamy i wrzucamy do miski. Dodajemy do niego szynkę, ogórki, cebulę i ser, a także poszatkowany koperek
Kardamonovymakaron świderki - 2 zielone ogórki - szynka konserwowa - puszka kukurydzy - pęczek koperku - śmietana 18% - 3 łyżki majonezu - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz, cukier Przygotowanie: 1 . Makaron gotujemy, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 2. Kroimy w kostkę szynkę, ogórki, siekamy koperek i przekładamy do dużej miski. 3. Dodajemy kukurydzę i wystudzony makaron. Wszystko razem dokładnie mieszamy. 4. Do osobnej miseczki wlewamy śmietanę, przeciskamy
Coś z niczegomakaron świderki - 2 zielone ogórki - szynka konserwowa - puszka kukurydzy - pęczek koperku - śmietana 18% - 3 łyżki majonezu - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz, cukier Przygotowanie: 1 . Makaron gotujemy, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 2. Kroimy w kostkę szynkę, ogórki, siekamy koperek i przekładamy do dużej miski. 3. Dodajemy kukurydzę i wystudzony makaron. Wszystko razem dokładnie mieszamy. 4. Do osobnej miseczki wlewamy śmietanę, przeciskamy
Coś z niczegoinnej długo dojrzewającej) 1/2 puszki groszku oscypek (lub inny ser) 1/2 szklanki śmietanki 18% do zup i sosów sól pieprz bazylia natka pietruszk i 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Szynkę rwiemy i wrzucamy na patelnię, podsmażamy chwilkę bez żadnego tłuszczu. Dorzucamy groszek i bazylię. 2. Oscypka ścieramy na tarce o grubych oczkach, natkę siekamy. 3. Ugotowany makaron wrzucamy
kruche babeczkizielonych nie trzeba nawet obierać. Zapraszam na kolejny szybki przepis obiadowy SKŁADNIKI: 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej 1 pęczek zielonych szparagów 4 duże łyżki serka mascarpone 2 duże łyżki śmietany pieprz, sól, gałka muszkatołowa 0,5 opakowania makaronu spaghetti oliwa PRZYGOTOWANIE: Makaron nastawiamy do gotowania(...)czasie przygotowujemy szparagi – myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, odcinamy główki i kroimy szparagi na 1,5 cm kawałki. Szparagi wrzucamy na osoloną, wrzącą wodę i gotujemy ok. 5-6 minut. Szynkę kroimy na cienkie paski i podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy szparagi i chwile razem podsmażamy. Dodajemy na patelnię śmietanę i serek mascarpone, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową
Kuchnia w biegupołączeniu z innymi składnikami tworzy bardzo smaczną kompozycję. Składniki na sałatkę z selerem naciowym i kukurydzą: 4 gałązki selera naciowego 5 jajek 300 g szynki (może być konserwowa, pieczona czy gotowana – którą najbardziej lubicie albo macie akurat pod ręką) puszka kukurydzy 4 ogórki konserwowe 4 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy
e-PrzepisyKulinarnewraz z zalewą i szynką na kolejne 24 godziny. Po tym czasie szynkę wyjąć z marynaty,marynatę zagotować ponownie,skręcić na mały ogień, włożyć z powrotem szynkę do garnka z zalewą i gotować kolejne 40-45 minut na ''mrugającym'' ogniu. Odstawić do chłodnego miejsca. Po wystudzeniu wyjąć szynkę z zalewy, zdjąć siatkę . Przechowywać w lodówce
Przepisy i porady kulinarne