szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:55/407)

Sałatka szwajcarska 294

ryżu, szynki i jajek. Fajna opcja na przyjęcie, można ją podać z dodatkiem grzanek albo bagietek czosnkowych. Polecam!     Składniki: 100g ryżu 3 jajka 200g szynki konserwowej lub innej ulubionej 4-5 ogórków konserwowych 150g żółtego sera 2-3 łyżki majonezu 1-2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego pół pęczka koperku sól i pieprz     *** Jajka gotujemy na twardo(...)studzimy obieramy. Jajka, ogórki i szynkę kroimy w kosteczkę *** *** Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Wszystkie składniki przekładamy do miski *** *** Ryż gotujemy na miękko według przepisu na opakowaniu, przelewamy wodą, studzimy i dodajemy do miski z pozostałymi składnikami *** *** Dodajemy majonez oraz jogurt *** *** Dokładamy posiekany koperek, mieszamy *** *** Całość przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem *** *** Przed podaniem przechowujemy w lodówce

Blog z Apetytem
ROSÓŁ Z PULPETAMI 133

cebule  5 listków laurowych  6 kulek ziela angielskiego  3 litry wody  sól i pieprz 1  gałązka lubczyku pulpety:  500 g mięsa mielonego z szynki 1/2 pęczka pietruszki 1 łyża musztardy sarepskiej sól i pieprz  Warzywa korzeniowe obieramy i kroimy na połowę.Mięso płuczemy pod bieżącą wodą. Cebule przekrajamy na pół i opiekamy(...)ziele i łyżę soli. Garnek kładziemy na gaz, gdy się zagotuje zdejmujemy szumowinę,zmniejszamy płomień i  przykrywamy pokrywką- wywar powinien tylko pyrkać. Od teraz wszystko gotujemy minimum 60 minut. Mielone z szynki przyprawiamy musztardą solą i pieprzem. Natkę siekamy bardzo drobno i dodajemy do mięsa. Formujemy kotleciki. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Na wrzątek wrzucamy pulpety, gotujemy

KuchcikoweLove
Świąteczna szynka glazurowana w winie i miodzie 206

octu balsamicznego 60 g miodu garść goździków Cukier, ocet, wino oraz miód umieścić w rondelku, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć moc palnika i gotować przez około 4 minuty, aż uzyskamy błyszczący syrop. Szynkę włożyć do odpowiednio dużego garnka, zalać wodą tak, aby zakrywała całą szynkę, dodać włoszczyznę i wszystkie przyprawy z wyjątkiem soli. Zagotować, zmniejszyć moc palnika, odszumować(...)następnie gotować w na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny. Jeśli po pewnym czasie wywar nie będzie słony, dosolić łyżeczką soli. Po odpowiednim czasie zdjąć z palnika, odstawić do przestudzenia i wyjąć z bulionu. Z szynki zdjąć siatkę, naciąć w kratkę, powbijać goździki, polać połową glazury i piec w naczyniu żaroodpornym przez 15 minut w piekarniku nagrzanym

Delicious Titbits
Omlet na bogato 73

osoby. Sprawdź przepis na: Naleśniki z serem i owocami Składniki 4 jajka 1/2 papryki czerwonej 1 szalotka 7-8 oliwek 4-5 plasterków szynki łyżka masła sól pieprz dowolne kiełki Omlet na bogato – przepis Paprykę, szynkę, oliwki i szalotkę kroimy w kostkę. Następnie przesmażamy przez chwilę na maśle na patelni. Jajka wbijamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy(...)Wykładamy na talerze i na wierzchu układamy odrobinę dowolnych kiełek oraz połówki pomidorków koktajlowych. Omlet na bogato Smacznego! Artykuł Omlet na bogato pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pizzerinki. 104

łyżki oleju Sos: 1 szklanka przecieru pomidorowego domowego lub 1 puszka pomidorów 1 ząbek czosnku sól.pieprz 1 łyżka oregano Dodatki: 150-200 g. sera żółtego kilka plastrów szynki 4 pieczarki 1 cebula 1 puszka tuńczyka Wykonanie: Do miseczki wlać mleko, dodać cukier, pokruszone drożdże i mąkę. Wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Do dużej miski wsypać mąkę, sól(...)odparuje i zgęstnieje. U mnie starczyło 20 minut. Dodać oregano i zostawić do przestudzenia. Jeśli robicie sos z pomidorów w puszce to najlepiej je zblendować i wtedy gotować. Ser zetrzeć na tarce, szynkę pokroić na małe kawałki, pieczarki w cienkie plastry, a cebulę w półplasterki. Tuńczyka odsączyć. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąka. Delikatnie zagnieść i rozwałkować na placek

Agusiowe smakołyki
Spaghetti z gorgonzolą, parmą i orzechami włoskimi 94

oliwek Cebulę kroimy w kostkę, czosnek na małe plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy cebulę a następnie dodajemy czosnek. Szynkę kroimy na duże plasterki, dodajemy na patelnię, smażymy aż parma będzie rumiana. Wlewamy kremówkę, doprawiamy pieprzem i bazylią, gotujemy na małym ogniu. Makaron gotujemy bez dodatku soli, odcedzamy i układamy porcję na talerzu. Nie polewamy go zimną wodą, wtedy lepiej

Gotowanie i blogowanie
Młode ziemniaki z marchewką, szynką szwarcwaldzką w cytrynowej nucie- z patelni 313

uwielbiam młode ziemniaczki- czy to pieczone (np. Hasselback ), smażone czy gotowane! :) Dzisiaj ziemniaki w parze z młodą marchewką, chrupiącą szynką szwarcwaldzką i cytryną, która cudownie orzeźwia to proste i jakże pyszne danie. Jako zioło nadające dodatkowo aromatu wykorzystałam świeże oregano, ale np. z tymiankiem czy odrobiną rozmarynu danie będzie równie wyśmienicie smakować. Końcowy efekt jest naprawdę zadowalający, wypróbujcie sami(...)całości) i włożyć do gotującej się wody. Gotować 8 minut. W międzyczasie obrać marchewkę, pokroić w krążki i 3 minuty przed końcem gotowania się ziemniaków włożyć do garnka. Odcedzić. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną szynkę oraz 2 ząbki czosnku i odłożyć na talerzyk. Na ten sam tłuszcz przełożyć warzywa i smażyć do zarumienienia. Na sam koniec wycisnąć

Kraina Miodem Płynąca
Sałatka makaronowa z szynką wędzoną DUDA 198

wyjdzie kulinarne cudo!  Szynka wędzona od Dudy to idealny nośnik smaku w tej sałatce. Polecam do śniadania wielkanocnego. Potrzebujemy: 200 g dowolnego makaronu, który następnie gotujemy według wskazówek producenta 3 plastry szynki wędzonej, u mnie od producenta Duda, plaster grubości 1 cm pół czerwonej papryki 2 ogórki konserwowe 3 ugotowane jajka 1 mała cebula 4 łyżki majonezu, ja użyłam

MamaOskarka
Zupa porowa z szynką. Wyjątkowy smak! 82

mnie, jedną z moich ulubionych sałatek jest sałatka z pora i szynki. Dlatego też gdy natknąłem się na przepis na zupę porową z szynką nie mogłem jej nie wypróbować. I powiem wam jedno – teraz to też moja ulubiona zupa! Bardzo lubię to połączenie świeżości pora z dobrą szynką. Jest z jednej strony lekkie a z drugiej sycące. Taka jest(...)łatwo było później wyciągnąć). Smażmy 4-5 minut czasu, następnie zalejmy gorącym bulionem. Gotujmy na małym ogniu 15-17 minut czasu. Ziemniaki obierzmy, pokrójmy w małą kostkę. Dodajmy do zupy. Doprawmy solą. Gotujmy do momentu, aż ziemniaki zmiękną. Wyłówmy marchewki i seler. Wlejmy śmietankę, zagotujmy. Szynkę pokrójmy w paski, dodajmy do zupy. Zupę przelejmy do misek, posypmy świeżo zmielonym pieprzem

ProstePesto.pl
Pyszna sałatka z tortellini 728

znajdziecie mnóstwo jej wersji :)   Składniki: 1 opakowanie tortellini z szynką lub serem 1 puszka kukurydzy 2 małe czerwone papryki 1 ogórek zielony 30 dag szynki sól, pieprz ząbek czosnku 2 łyżki majonezu Tortellini gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy do wychłodzenia. Szynkę, ogórek i paprykę kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Makaron i pozostałe składniki łączymy

My simple kitchen
„Paseczkowa” sałatka z ryżem 240

szynki w plasterkach 150 g żółtego sera 1 czerwona papryka 5 jajek 5-6 ogórków konserwowych 1 mała puszka kukurydzy 4 łyżki majonezu sól, pieprz Ryż gotujemy wg instrukcji zamieszczonych na opakowaniu. Odcedzamy. Szynkę kroimy na paseczki. Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy na krótkie paseczki. Korniszony również kroimy w paski. Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki lub jeśli mamy

Smaki Na Talerzu
Zapiekanka makaronowa 106

Omnomnom - 100 g szynki - 1 cebula - salami - 200g tartej mozzarelli - ser parmezan - ok. 200 ml przecieru pomidorowego - sól - pieprz - oregano - bazylia - oliwa z oliwek Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w posolonej wodzie. Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie razem z pokrojoną cebulą. Przecier pomidorowy doprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią i mieszamy z makaronem. Dodajemy podsmażoną szynkę z cebulą

Kulinarne życie
Szynka peklowana parzona 177

ziaren jałowca 5 liści laurowych 5 ziaren pieprzu 5 posiekanych ząbków czosnku Szynkę umyć, osuszyć, usunąć błonki. W garnku zagotować wodę ze wszystkimi składnikami zalewy. Gotować ok 5 minut, ostudzić. Do chłodnej zalewy włożyć szynkę pamiętając aby mięso nie wystawało ponad wodę. Naczynie przykryć i wstawić do lodówki na 7-9 dni. Codziennie rano i wieczorem obracać mięso aby równo(...)oprószyć pieprzem i np. papryka słodką. Szynkę zawinąć szczelnie w folię spożywczą i związać sznurkiem aby nadać jej ładny kształt kulki. W dużym garnku zagotować wodę. Na gorącą włożyć szynę (ma być całkiem zakryta wodą) i parzyć na malutkim ogniu 1,5 godz. Wyłączyć gaz i zostawić w wodzie, w której się gotowała do czasu całkowitego ostygnięcia. Ściągnąć sznurek

Smakołyki Asi
Bruschetta z szynką parmeńską i mozzarellą 164

rondelka z grubym dnem i gotujemy przez ok. 15 minut na wolnym ogniu. Dodajemy ocet, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek . Gotujemy jeszcze przez chwilę, aż odparuje nadmiar soku i odstawiamy do przestygnięcia. Przepis bruschetty z szynką parmeńską i mozzarellą Bagietkę kroimy w kromeczki (po skosie) Kromki bagietki smarujemy sosem pomidorowym, kładziemy plasterek(...)szynki, plasterek mozzarelli. Skrapiamy wszystko oliwą, posypujemy oregano. Bruschetty pieczemy w temperaturze 170 st. C. przez ok. 7-8 minut. Smacznego! Artykuł Bruschetta z szynką parmeńską i mozzarellą pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szynka wieprzowa duszona w aromatycznym sosie 96

cienkie plasterki, cebulę dość drobno. Na dużą i wyższą patelnię dajemy 3 łyżki oleju, nieco rozgrzewamy, układamy plastry szynki tak, żeby nie nachodziły na siebie, obsmażamy najpierw jedną stronę na rumiano, a następnie drugą stronę. Jeśli nie macie dużej patelni, smażcie szynkę w dwóch turach dodając przed kolejnym smażeniem 2 łyżki oleju. W trakcie smażenia mięso wypuści nieco płynu. Obsmażone(...)będzie kruche i miękkie. Na koniec w kubku rozrabiamy mąkę z 1/2 szklanki wody, dokładnie mieszamy, żeby rozetrzeć wszystkie grudki z mąki, wlewamy do powstałego sosu, mieszamy, gotujemy jeszcze 5 minut. Smacznego :)) szynka wieprzowa, wieprzowina, papryka czerwona, tymianek, oregano, marchewka, cebula

Bułka z Chlebem