pierogi przepis - 6859 przepisów (strona:21/458)

Drożdżowe pierogi z soczewicą 153

mojprzepisna.pl | Drożdżowe pierogi z soczewicą Długo, długo za mną chodziły pierogi, ale wiadomo pół dnia trzeba poświęcić na robienie, więc pomyślałam, że jak już robić pierogi, to niech będą wyjątkowe, niech będą takie, że „mucha nie siada”. Moje pierogi są z ciasta drożdżowego, farsz to soczewica z odrobiną mięsa i koperku, pierożki pieczemy(...)Świetnie smakują na ciepło, prosto z piekarnika, odsmażane na masełku lub zimne. Zrobiłam do nich jogurtowy sos koperkowo-szczypiorkowo-czosnkowy i myślę, że świetnie się razem komponują. Ciasto na pierogi około 50-60 sztuk: ok 560 gr mąki u mnie Luksusowa z Lubelli. 250 gr ciepłej wody lub mleka 30 gr świeżych drożdży szczypta cukru 1/2 łyżeczki soli

moj przepis na
Białkowe pierogi - bez glutenu 272

Generalnie pierogów nie lubię. Zawsze uważałam, że ta potrawa jest zaklejająca i ma niewiele wartości odżywczych. Wczoraj, w ramach odstępstwa od ścisłej diety, spróbowałam pieroga z pokrzywą - całkiem smaczny był, ale więcej bym nie zjadła bo to insulinowa bomba a mi przecież nie wolno. Pomyślałam więc o przepisie na pierogi zdrowsze, z ograniczoną ilością węglowodanów. Początkowo zastanawiałam(...)się czy jest możliwe zrobienie takich pierogów - białkowych, a najlepiej bez glutenu. Z pomocą przyszła mi książka "Mama alergika gotuje", na podstawie jednego z przepisów powstało to danie:) Robiąc pierogi bez glutenu (i inne potrawy, gdzie ciasto ma się kleić) bardzo ważny jest dodatek skrobi - minimum 20%, zamiennie można używać siemię lniane, ale tutaj zdecydowałam się na skrobię

pyszne zdrowości
Owocny wtorek czyli Pierogi z wędzoną śliwką lepione w doborowym towarzystwie! 119

autorka Dzikiej Pychy. Córcia była już po zajęciach ale u koleżanki w celach piernikowych a my dwie z Synciem działałyśmy przy stolnicy. Głównie Ula wałkowała a było co! Basi Pierogi

Dzieje kuchennej Wiewióry
Farsz z kapusty i grzybów - do pierogów , krokietów , pasztecików ... 272

Wigilię na naszym stole nie może zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami. Czasami dla odmiany bywają paszteciki czy krokiety a do nich obowiązkowo barszczyk czerwony. Farsz z kapusty robię z dużą ilością własnoręcznie zbieranych i suszonych grzybów oraz śliwkami - musi być intensywny w smaku i pachnący.  ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Pierogi "ruskie" z cukinia 107

Pierogom ruskim nie odpuszczam nawet w lecie,choc niektorzy twierdza,iz mlode ziemniaki nie nadaja sie na pierogowy farsz.Nadaja sie,nadaja,tylko musisz uzyc "maczystej odmiany"ziemniaka.Twarozki przyjechaly ze mna z Polski i czekaly cierpliwie na swoja kolej,takze nie mialam wyboru.I tak wlasnie przy okazji robienia ruskich pierogow,zrobilam maly eksperyment i do czesci ziemniakow zamiast sera dodalam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi z kurkami 132

będzie grzybków. Jak tylko solidnie popada to planujemy kolejny wyjazd, bo u nas kurek w ogóle nie ma. No a jak są kurki to i muszą być pierogi z kurkami.Farsz :1 l blanszowanych kurek1 duża cebula3 łyżki masłasól morska z magnezem do smakupieprz czarny do smakuCiasto :3 szk mąki pszennej typ 500 + do podsypywaniaok. 1 szk gorącej wody1 jajko2

Ewa w kuchni
Pierogi Ruskie 114

Przejdź do przepisu:Pierogi RuskieMoje posty

Słodka Strona
795. Niedzielne ciasto & Pomysł na pierogi. 277

kogo się odezwać, przed kim otworzyć, do kogo wygadać. Kogoś kto zauważa nawet najmniejszą zmianę w moich humorze, kogoś kto mnie wtedy przytuli i po prostu będzie.Pieczone pierogi z nadzieniem z czerwonej soczewicy, pieczarek i dyni z ziarenkami piekło-niebo

More food, love and dreams
Pierogi z serem i kwiatami szczypiorku odsmażane na oleju rzepakowym 167

zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odłożyć na 30 minut. Potem rozwałkować i wykrawać koła ( ja użyłam kubka o średnicy 8cm). Na każde koło nakładać ok łyżeczki farszu i uformować pierogi. Brzegi na zlepieniu ciasta docisłam widelcem. Gotowe pierożki gotować we wrzątku z odrobiną soli, gotować ok 4-5 minut od wypłynięcia. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega

Monia miesza i gotuje
Pierogi z mięsem oraz z ziemniakami 92

mojprzepisna.pl | Pierogi z mięsem oraz z ziemniakami U nas dziś pierogowo. Robiliśmy całą rodzinką (nawet z tą przyjezdną) pierogi. Aż trzy rodzaje nam wyszły: z mięsem, z ziemniakami i z truskawkami. Ja wyrabiałam ciasto, mąż wałkował i wycinał, a dzieciaki nakładały farsz i nosiły. Chyba najlepsze pierogi wychodzą własnie takie, kiedy wszyscy są zaangażowani w robotę(...)kuchnia zamienia się w małą linię produkcyjną. Farsz mięsny to przepis Małgorzaty, z jednej z grup kulinarnych – dziękuję :), farsz ziemniaczany pochodzi z blogu mniammniam.pl . Przepis na 100-120 pierogów: Ciasto: ok 0,9 kg mąki pszennej (u mnie Szymanowska, uniwersalna) plus do podsypywania przy wałkowaniu 2 jajka (u mnie rozmiar L) 0,5 l gorącej wody 1 łyżeczka

moj przepis na
Pierogi z truskawkami 97

Opis Pierogi z truskawkami: Pierogi z truskawkami to kolejna propozycja na nasze wiosenne menu. Pierogi na słodko możemy podawać z dodatkiem cukru, słodkiej śmietany, jogurtu czy również z dodatkiem musu truskawkowego. Są nieziemskie w smaku. Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli. Truskawki coraz częściej pojawiają się w sklepach, więc nie powinniśmy mieć problemu z ich zakupem(...)Najlepsze pierog wychodzą jednak, kiedy mamy sezon na truskawki i używamy takich z domowego krzaczka bądź od zaprzyjaźnionego dostawcy. Miękkie, elastyczne ciasto, a do tego spora porcja owoców – to właśnie jest przepis na doskonałe pierogi. Takie domowe pierogi to niesamowita uczta. Smakują dużo bardziej niż takie gotowe ze sklepu. Polecam Wam przygotowywać je samemu, przepis nie jest trudny

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pierogi smażone z kurczakiem, pieczarkami, cebulą i serem 160

Próbowałaś już tradycyjnych polskich dań w nowoczesnych odsłonach? A wiesz co to są panzerotti? To włoskie pierogi smażone, które przygotowuje się z miękkiego i pysznego drożdżowego ciasta. Najbardziej popularne są w okolicach Sycylii, gdzie podaje się je z mozarellą i sosem pomidorowym. Ja jednak zdecydowałam się na pierogi smażone z typowo polskim farszem. Zobacz mój przepis! Przepis(...)panzerotti, czyli pierogi smażone Najważniejsze w pierogach smażonych jest oczywiście przygotowanie ciasta drożdżowego. Bazuję na przepisie, z którego możesz wykonać typowo włoskie panzerotti z takimi składnikami, jakie sobie tylko wymyślisz, np. szynka prosciutto z mozarellą. Poza Włochami na tego typu pierogi smażone nazywa się także calzone. A to już na pewno jest Ci znane! :) Przepis na około

Rozdomowiona
Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami 204

Jeśli lubicie pierogi, zachęcam Was do zrobienia pierogów z kaszą gryczaną i pieczarkami. Farsz jest delikatny i bardzo aromatyczny.  Kasza gryczana jest zdrowym uzupełnieniem pierogów. Składniki na ciasto (na około 70 pierogów): 500 g mąki 2 łyżki oliwy około 330 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz: 100 g kaszy gryczanej, białej(...)boczkiem, pieczarki i kaszę gryczana. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Farsz powinien być doprawiony dość mocno, nie może być mdły. Farsz studzimy. Gotowe :) Wykonanie pierogów: Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy, do momentu, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Ciasto powinno być mięciutkie.  Ciasto przykrywamy ściereczką i  odkładamy na około 15 minut

Smak mojego domu
Pierogi ze słodkim serem – kuchnia podkarpacka 149

Pierogi ze słodkim serem - kuchnia podkarpacka Chyba większości z nas pierogi na słodko kojarzą się z dzieciństwem. Mnie szczególnie te z kaszą manną , gotowane dla nas przez babcię. Proponowałam je już na blogu, podobnie jak przepyszne pierogi z kaszą jaglaną i białym serem w słodkim wydaniu. Dzisiaj zapraszam na pierogi ze słodkim białym serem według receptury(...)Pani Józefy Gil ze Smarżowej (podkarpacka gmina Brzostek). Lekko słodki farsz i tradycyjne ciasto pierogowe pasują do siebie idealnie. Zwłaszcza jeśli pierogi podamy okraszone roztopionym masłem lub polane słodką śmietaną. Pierogi smaczne są nie tylko na ciepło, ale i na zimno. Przepis pochodzi z publikacji „Brzosteckie przepisy kucharskie”. Pierogi ze słodkim serem - kuchnia podkarpacka Składniki na około

Trzeci talerz
Pierogi z serem i jagodami 203

Pierogi z serem i jagodami 2018-07-27 22:09:25 Porcje 4 Bez pierogów trudno byłoby wyobrazić sobie polską kuchnię. Na naszych stołach królują od ponad siedmiuset lat, towarzysząc nam w najważniejszych, spędzonych w rodzinnym gronie chwilach. Jednak pierogi popularne są na całym świecie. Przygotowywane są w różnych krajach w tysiącach wariantów. Pomimo ich wielkiej różnorodności(...)jednak my, Polacy. Najpopularniejsze są ruskie, z mięsem, jagodami albo z serem. Często kojarzą nam się z beztroskim dzieciństwem, rodzinnym domem i babcią. Moim faworytem w dzieciństwie były zdecydowanie pierogi z jagodami albo na słodko z serem, polane słodką śmietanką. Dziś połączyłam te dwa smaki w jedno danie i przyznam Wam szczerze, że ta wersja pierogów smakuje rewelacyjnie

Wędrówki po kuchni