pierogi przepis - 6859 przepisów (strona:19/458)

Pierogi z bobem – kuchnia podkarpacka 166

połączeniu z kapustą, czy ziemniakami, ale zaradne gospodynie znajdowały dla nich również mniej konwencjonalne zastosowania, jak choćby tort na bazie gotowanej fasoli. Na północy Podkarpacia popularne były również pierogi z farszem przygotowanym z roślin strączkowych. Na blogu znajdziecie wcześniejszy przepis na kupieńskie pierogi z farszem z fasoli , ale dzisiaj proponuję Wam przepis na pierogi z bobu. Jest(...)tyle wyjątkowy, że pierogi przygotowane według podanej receptury zostały wpisane na ministerialną listę produktów tradycyjnych. Aby lokalny specjał mógł na nią trafić, wnioskodawca musi udokumentować wielopokoleniowy związek dania z lokalną kuchnią. Jednocześnie w zamian przepis i nazwa stają się znakiem chronionym i nie mogą być wykorzystywane w celach handlowych przez innych. Ma to swoje zalety i wady. Moim zdaniem

Trzeci talerz
Pierogi z mięsem 117

zostaje nam mięso, nie da się ukryć że zupa na wywrze mięsnym jest smaczniejsza. Później niestety zostaje mięso i nie wiadomo co zrobić z mięsem, można zrobić pierogi. Przyznam się że ciężko mi się dzisiaj pisze ten wpis, ponieważ nie mogę podać konkretnych gramatur poszczególnych składników. Dopiero teraz sobie uświadomiłam, że nie wiem(...)nawet jaki napisać przepis na ciasto pierogowe, gdyż robiłam też inne pierogi. Robienie ciasta na pierogi jest dla mnie tak prosta rzeczą, że nawet nie zwracam uwagi ile czego daje, po prostu wiem jakiej konsystencji ma być ciasto. Ale mam mądre książki kucharskie i znalazłam gramaturę. Pierogi z mięsem   Składniki na farsz

Pomysłowa kuchnia
Pierogi z kurczakiem z rosołu – wilgotne i dobrze doprawione 227

paszteciki albo krokiety. Kurczak wymaga nawilżenia, żeby zmielone mięso nie było suche i dobrego doprawienia, żeby farsz nie był mdły. Jak to robię? To moje najbardziej sprawdzone ciasto na pierogi i wypycham je każdym możliwym farszem. Brak w nim jajka, więc szykując swoje ulubione pierogi możecie je bez problemu przygotować również z połowy podanej ilości składników i zrobić(...)rozpuszczamy łyżkę masła (lub oliwy). Zalewamy mąkę i szybko mieszamy łyżką, łącząc składniki, staramy się jak najszybciej zagnieść ciasto (uwaga, bo będzie gorące!). Ja do swoich pierogów nigdy nie dodaję jajek – pamiętacie przepis na ciasto na domowy makron ? To właśnie jajka sprawiają, że ciasto jest twarde i zbite. A to ciasto pierogowe wychodzi delikatne, miękkie i gładziutkie. Bez jajka

Karo in the Kitchen
Pierogi z kaszą gryczaną i serem – przepis 151

naszych stołach są pierogi, bez których wiele osób nie wyobraża sobie prawdziwej polskiej kuchni i prawdziwych rodzimych obiadów. Czasami, obok tych najbardziej znanych przepisów, jak te na pierogi z mięsem, serem, czy kapustą i grzybami, warto wypróbować równie ciekawe, jak choćby na pierogi z kaszą gryczaną i serem, które zachwycą niejednego smakosza mącznych potraw.   Pierogi(...)dodajemy kaszę, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.   Składniki ciasto: 1 szklanka ciepłej wody (ok 200ml) 500g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli 1 Łyżka oliwy   Pierogi z kaszą gryczaną i serem Przygotowanie: Do miski wlewamy szklankę ciepłej wody dodajemy sól, oliwę i stopniowo mąkę mieszając wszystkie składniki do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto przekładamy na stolnicę

Księga-Smaku
Pierogi z borówkami 113

wszyscy znają z okresu dziecięcego pierogi z borówkami. Trwa odwieczna wojna czy mówimy jagody, czy borówki. U mnie, na Podhalu, zbieraliśmy borówki i babcia z mamą robiły najlepsze pierogi z borówkami i koniec! Z pierogów to ja najbardziej ruskie lubię, ale w okresie lata kocham pierogi z borówkami i kwaśną śmietaną. Nie ważne, że zawsze(...)zawsze uświnię się po czubek głowy, że tryśnie mi sok i będę wyglądać, jakbym kogoś zeżarła. To wszystko jest mało istotne – jestem brudna, ale nażarta i szczęśliwa. Przygotowanie pierogów jest proste. Owszem, wymaga trochę pracy, robi lekki bajzel w kuchni i wizja sprzątania może pozbawić entuzjazmu, ale wierzcie mi, żadna mrożonka nie jest w stanie zastąpić delikatnego smaku

ladykitchen
Wigilijne pierogi z makiem 211

Jakie pierogi kojarzą Wam się z Wigilią? Mi z kapustą i grzybami, koniecznie odsmażane Ale mojemu mężowi już niekoniecznie. U niego na północy, często jadało się pierogi z makiem, polane śmietaną. W naszym domu, mak na wigilijnym stole występował raczej w postaci makowców. Ponieważ jednak mak symbolizuje obfitość, przemilczę to jak jest smaczny ;), musiał zostać wprowadzony do naszego(...)wigilijnego menu. Tak pojawiły się również u nas pierogi z makiem ale i z nadzieniem z suszonej śliwki z orzechami. O pierogach ze śliwką będzie przy innej okazji, ale my wróćmy do pierogów z makiem. Można je zrobić dużo wcześniej i zamrozić, a w Wigilię jedynie wrzucić na wrzątek. Jeśli jesteś nie z makowego domu, to takie

Mieszam w Garnku
Pierogi z gęsiną i konfiturą z czerwonej cebuli. Gęsina na Świętego Marcina. 107

entuzjazmem przygotowuję potrawy z niej.  Na moim blogu znajdziecie przepisy na Pieczoną pierś gęsi z glazurowanymi buraczkami  i Kwaśnicę na gęsinie  i Chutney z czerwonej cebuli . Pierogów z gęsiną i konfiturą z czerwonej cebuli próbowałam w gdańskiej pierogarni Mandu . Zrobiły na mnie duże wrażenie, więc gdy dostałam świeżą gęsinę, zrobiłam takie pierogi w domu. Jeśli(...)zdecydujecie się zrobić te pierogi, to proponuję podwoić ilość składników, ponieważ z tych podanych w przepisie wychodzą 4 spore porcje. A to zdecydowanie za mało, aby nacieszyć się ich smakiem;) Pierogi z gęsiną są dosyć pracochłonne, ale warte wysiłku. Dodatkowo powstaje garnek pysznego gęsiego rosołu, który można wykorzystać do przygotowania innych zup. Składniki farszu do pierogów

Codziennik Kuchenny
Pierogi ruskie... pyszne 116

razu miałam na nie ochotę. Postanowiłam więc przejść do czynu i je zrobić. Wówczas zorientowałam się, że do tej pory nie podałam przepisu na ruskie pierogi na moim blogu. Nie wiem jak to się stało... Nie każdą potrawę, którą przygotowuję w domu fotografuję, bo nie mam na to czasu. A jak zauważyliście,   u mnie przepis jest(...)szczegółowy i zawiera zdjęć dużo, więc muszę się do tego odpowiednio przygotować. Dlatego do dzisiejszego przepisu na pierogi też się przygotowałam. Postanowiłam cały proces tworzenia i lepienia pierogów rozdzielić na dwa posty. W pierwszym poście pokazałam (nowy) przepis na idealne ciasto na pierogi , który można wykorzystać z różnymi farszami. Drugi post to już przepis na pierogi

Kuchnia u Krysi
Pierogi z kaszą razy dwa i pieczarkami 119

pierogi nie zacząć od pieśni pochwalnej na temat samego ciasta :) I wiem już, że do tego ciasta przekonała się niejedna osoba. Jest elastyczne, mięciutkie i po ugotowaniu pierogi się nie sklejają.  Pierogi bardzo lubię! Tylko nie jem ich teraz tyle, ile jadłam kiedyś :) Kocham ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami. Uwielbiam z owocami! Truskawki, wiśnie(...)śliwki, jabłka - to wszystko można upchać w cieście pierogowym. Nie przepadam za pierogami ze szpinakiem, ale chyba na dobre jeszcze nie trafiłam, a sama jeszcze nie próbowałam zrobić. Zainspirowały mnie pierogi z soczewicą, na pewno kiedyś zrobię! I jak kiedyś potrafiłam usiąść i zjeść michę jak dla drwala, tak teraz wystarczą mi 3-4 sztuki, żeby zaspokoić pierogową

bistro mama
Pierogi z zieloną soczewicą. Ulubione ciasto na pierogi 150

cudnie miękkie i nadzienie, które świetnie zastępuje mięso – zieloną soczewicę. To moje najbardziej sprawdzone ciasto i wypycham je każdym możliwym farszem. Brak w nim jajka, więc szykując swoje ulubione pierogi możecie je bez problemu przygotować również z połowy składników. Jest miękkie i łatwe do wałkowania, bardzo elastyczne.   Mąkę przesiewamy (ja ciasto mieszam w misce, dopiero później wykładam(...)rozpuszczamy łyżkę masła (lub oliwy). Zalewamy mąkę i szybko mieszamy łyżką, łącząc składniki, staramy się jak najszybciej zagnieść ciasto (uwaga, bo będzie gorące!). Ja do swoich pierogów nigdy nie dodaję jajek – pamiętacie przepis na ciasto na makron ? To właśnie jajka sprawiają, że ciasto jest twarde i zbite. A to ciasto pierogowe wychodzi delikatne, miękkie i gładziutkie. Bez jajka. Zawijamy

Karo in the Kitchen
Pierogi ze słodką kapustą 224

kapustę, chwilę razem smażymy i doprawiamy solą  i pieprzem.3. Z podanych skłądników zagniatamy ciasto, odstawiamy na 15 minut. Wałkujemy, wykrawamy kółka. Nakładamy po łyżeczce farszu i dobrze zlepiamy.4. Pierogi gotujemy w lekko osolonym wrzątku.5. Podajemy wedle uznania, np,. z roztopionym masłem lub odsmażane.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Pierogi z kapustą i grzybami 522

Pierogi z kapustą i grzybami – to tradycyne danie wigilijne, jednak tak bardzo je lubię, że jem je nawet kilka razy w miesiącu.Pierogi z kapustą i grzybami – Składniki:Na farsz do pierogów:Kapusta kiszona – 900gSuszone grzyby – 60g (nalepiej suszone samemu, bo te sklepowe bywają czasami niezbyt smaczne)Cebula – 2 duże sztukiOlej(...)smażeniaSól – do smakuPieprz – do smakuLiście laurowe – 2 sztukiNa ciasto na pierogi:Mąka pszenna – 4 szklankiJajka – 2Kwaśna śmietana gęsta 18% – 5 łyżekOlej – 3 łyżkiSól – szczyptaWoda letnia – 3/4 szklankiPierogi z kapustą i grzybami – Wykonanie:Przygotować farsz do pierogów: Grzyby zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 3 godziny. Odsączyć z wody i posiekać drobno. Kapustę opłukać, pokroić

Kulinarne Przeboje
Pierogi z grzybami kapustą i otrębami 151

Zawsze na Wigilię robię pierogi z kapustą i grzybami. Tym razem dodałam otręby owsiane i to był dobry pomysł. Jak wiemy otręby są zdrowe a te są wysokobłonnikowe bo maja go aż 18 %. Tak więc będą zdrowsze. Ciasto zrobiłam trochę inne bo z dodatkiem jajka i żółtka, ale będę je robić częściej bo ciast jest super i świetnie współpracuje

Ewa w kuchni
Pierogi z opieńkami i kaszą jaglaną 153

już widzę, że bardzo przypadną mi do gustu. Dziś na pierwszy ogień poszła ognista mieszanka przypraw czyli to co lubię. A taka mieszanka świetnie nadaje się np. do pierogów.Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami do barszczu 208

Drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami do barszczu...Pyszne na ciepło i na zimno. Idealne do barszczu czerwonego.Z nadzieniem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów leśnych.Oprószone aromatycznym kminkiem.Polecam!Składniki:Ciasto:6 szklanek mąki pszennej;6 łyżek oleju;3/4 szklanki letniego mleka;3/4 szklanki letniej wody;100 g świeżych drożdży;1 czubata łyżeczka soli.Farsz:1,5 kg kiszonej kapusty

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania