najprostsza zapiekanka makaronowa z szynką to moje wspomnienie z czasów studenckich, kiedy to gotowało się szybko, dużo i tanio. Wtedy szynkę zastępowały parówki i polewało się wszystko keczupem :-). Zapiekana jest bajecznie łatwa do przygotowania, dzieci także ją uwielbiają, a poza tym jest równie smaczna następnego dnia. Można więc jej przygotować trochę więcej, na zapas. Najprostsza zapiekanka makaronowa(...)skracamy czas gotowania o 3 minuty. Makaron musi być na prawdę al dente. Makaron odcedzamy zasłaniając garnek pokrywką, zostawiając jednak ze 2-3 łyżki wody z gotowania. Do makaronu dodajemy szynkę, ser, jogurt i śmietanę wymieszane z jajkami i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i próbujemy czy jest wystarczająco słone. Jeśli wędlina jest słona, makaronu nie trzeba już solić. Naczynie
Kulinarne przygody GatityRegularnie przygotowuję sałatki jarzynowe z szynką z gotowanych warzyw, gdyż tego typu sałatki warzywne z majonezem są u nas obowiązkowe nie tylko od święta. Nie dodaję szynki do sałatki, gdy ma być dodatkiem np. do kotletów schabowych, czy roladek z kurczaka. Ja nie lubię natomiast w sałatkach groszku i kukurydzy, natomiast Piotrek je uwielbia, więc czasami on robi swoją sałatkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięznaleźć proponowane przeze mnie produkty, które zawsze znajdują się w linkach :) Składniki: ciasto na pizzę z tego przepisu sos pomidorowy do pizzy sos czosnkowy do pizzy pieczarki szynka ser żółty Wykonanie: Blat pizzy smarujemy sosem pomidorowym, układamy składniki i pieczemy w taki sam sposób jak jest podane w przepisie ( Pizza a`la Caprese ). W tym poście całą uwagę skupię(...)razem ze mną dołączyć do sympatyków tego sklepu złóżcie tam zamówienie, a przekonacie się, że trudno Was będzie odciągnąć od sklepu Garneczki.pl. SERDECZNIE POZDRAWIA WAS WSZYSTKICH BLONDYNKA GOTUJE :) Ps. Cieszę się, że jesteście, bo bez Was nie miałby sensu ten blog i cała Blondynka w tym wszystkim :) Tak wygląda spód upieczonej formy! A tak zsuwa się pizza z formy
Blondynka Gotujeodcedź, ale zostaw pół szklanki wody z gotowania. Obierz bób ze skórek. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek, cebulę i marchewkę. Duś delikatnie przez 15 min, dodaj szynkę i gotuj jeszcze 5 min. Dodaj wędzoną paprykę, pokrojone pomidory oraz wino i duś kolejne 5 minut. Teraz wrzuć na patelnię obrany bób oraz zachowany płyn z jego gotowania. Wymieszaj, dopraw
Chilli Czosnek i Oliwakażde Święta przygotowuję tradycyjne sałatki jarzynowe z szynką z gotowanych warzyw: ziemniaków, marchwi, selera, pietruszki, oraz gotowanych jajek na twardo, własnoręcznie przygotowanych ogórków kiszonych, niekiedy z groszkiem (Piotrek uwielbia groszek w sałatce, ja nie cierpię konserwowego groszku z puszki), soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu, oraz szynki i majonezu. Sałatka jarzynowa jest u nas obowiązkowa również na różnych innych domowych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSmacznego. Szybko i pysznie. Kukurydzę, ananasy, seler odcedzić i wrzucić do miski. Szynkę pokroić w cienkie paski. Wszystko wymieszać. Dodać majonezu według uznania. Doprawić solą i
Kuchnia Pokoleńgotowania potraw zachowującym ich lepszą jakość, walory smakowe, a co ważne umożliwiającym utrzymanie precyzyjnej kontroli nad temperaturą gotowanego produktu. Produkty zapakowane próżniowo można też dłużej przechowywać w warunkach chłodniczych i co ważne nie zajmują one wiele miejsca. Dziś zapraszam Was na szynkę wieprzową przygotowaną właśnie metodą sous vide. Po ugotowaniu szynkę podpiekamy jeszcze w piekarniku, żeby nabrała nieco kolorów, ponieważ(...)gotujemy sous vide w temperaturze 59 stopni Celsjusza przez 5 godzin. Szynkę studzimy w woreczku. Woreczek rozcinamy nad naczyniem do pieczenia, wlewamy do niego sos powstały podczas gotowania. Do naczynia wkładamy szynkę. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy pod przykryciem przez 60 minut. Raz na jakiś czas mięso polewamy sosem z pieczenia. Szynkę odstawiamy do wystudzenia. Przed pokrojeniem
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 5 jajek, duży plaster szynki, 4 średniej wielkości marynowane pieczarki, łyżka majonezu, łyżka posiekanego szczypiorku, kiełki rzodkiewki do ozdoby, sól, pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Szynkę i pieczarki drobno siekamy. Po ugotowaniu jajek przekrawamy na pól i wyjmujemy żółtka. Mieszamy je razem z szynką, pieczarkami, majonezem,szczypiorkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z kiełkami
Lena Gotujepowinien być zredukowany od pieczenia, ale jeśli nadal jest dla Was zbyt rzadki, zredukujcie go nieco na patelni, możecie też wymieszać go ze śmietaną lub winem. My podaliśmy szynkę z gotowanymi ziemniakami i sosem. Można też upiec ziemniaki, dorzucając obrane i pokrojone w kawałki do naczynia żaroodpornego, w którym pieczecie szynkę na ok. 1 h przed końcem pieczenia
Nerds KitchenCzas przygotowania: ok 15-20 min.Koszt na 2 osoby: 12,50 złSKŁADNIKI:Makaron Spaghetti ok 220 gCukinia 1 (średnia)Szynka parmeńska 4 plastryCebula 1Czosnek 2 ząbkiPomidorki
kulinarnyJaSzynkowar nadal w użytku. Szynka wieprzowa z "kulki" peklowana kilka dni w zalewie i gotowana w szynkowarze. Jest pyszna, krucha o delikatnym smaku i aromacie. Składniki: 1 l wody 2 łyżki soli do peklowania 3 ząbki czosnku 3 ziarenka pieprzu czarnego 3 ziarenka ziela angielskiego 3 listki laurowe około 600-700g szynki wieprzowej z kulki Przygotowanie
Ala piecze i gotujeNiejednokrotnie na tych stronach pisałem, ze staram się iść z zasadą, że w kuchni nic nie powinno się marnować. Tak jest i tym razem. Wczoraj gotowałem wędzona szynkę surową i postanowiłem, że wykorzystam ten esencjonalny wywar do przygotowania żurku na zrobionym wcześniej zakwasie. Czego potrzebujemy? -0,5 l zakwasu na mące z otrębami -pieczarki -suszone borowiki, namoczone przez noc -kiełbasa(...)użyłem pęta podwawelskiej -4 jajka -majeranek -wywar z szynki wędzonej Wywar doprowadzamy do wrzenia, dodajemy podsmażoną, pokrojoną w kostkę kiełbasę i podsmażone na małej ilości masła, delikatnie posolone pieczarki i borowiki. Gotujemy 40 minut. Dolewamy zakwasu, przyprawiamy majerankiem, pieprzem i jeżeli jest taka konieczność solą. Gotujemy około 20 minut. Jajka gotujemy na twardo, dodajemy do zupy na talerzu. Gotowe
BaRepasprzepisy do zrobienia rolady kanapkowej - puszystej i smakowitej. Smak całości podkręcają świeże zioła, nadzienie pomidorowe oraz aromatyczna, suszona szynka. Sos pomidorowy Ciśnienie: Niskie Czas Gotowania: 15 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: ok. 15 łyżek Roladka Ciśnienie: Niskie Czas Gotowania: 12 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 2 JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI(...)muszkatołowej parę łyżek sosu pomidorowego wg przepisu Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów z pieczoną cebulą 5 plastrów dowolnej suszonej szynki folia plastikowa spożywcza zimna woda do gotowania Przygotowanie wszystkie składniki oprócz plastrów szynki, sosu pomidorowego i wody połącz w sposób opisany w przepisie: Ziemniaki w mundurkach z aromatycznym farszem z indyka na płaskiej powierzchni rozwiń folię plastikową
Szybko SzybkowarSezon figowy trwa a więc znowu coś dobrego z figami. Taka mała i szybka przekąska:) składniki: 5 fig 50 g sera z pleśnią,camemberta lub koziego
Monia miesza i gotujejaja ugotowane na twardo 6 plastrów szynki – u mnie oryginalna Schwarzwälder Schinken ( Szynka szwarcwaldzka ) tymianek i szczypiorek 6 łyżeczek majonezu pieprz Dodatki: pieczywo Przygotowanie jajek w szynce szwarcwaldzkiej. Jajka gotujemy na twardo (6 minut od zagotowania się wody), odcedzamy, zalewamy zimną wodą, gdy są zimne obieramy ze skorupek. Odcinamy odrobinę jajka z obu stron, tak aby można je było(...)jajek owijamy w szynkę. Jajka ustawiamy na talerzu,. Na jajko nakładamy po łyżeczce majonezu, doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dekorujemy kawałeczkami kolorowych pomidorów. Inspiracja: miesięcznik Moje Gotowanie (IV’ 2011). The post Jajka w szynce szwarcwaldzkiej appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię